Ajax verspeelt titel na dramatisch gelijkspel bij De Graafschap: 1-1

26 augustus 1923
-
-

Ajax heeft op dramatische wijze naast de landstitel gegrepen. Op de laatste speeldag bleef de ploeg op 1-1 steken bij De Graafschap. Na een 1-0 voorsprong en de nodige kansen op de 2-0 ging het alsnog fout. De klap kwam heel hard aan.

De Graafschap was in de beginfase heel scherp en agressief en maakte het Ajax daarmee heel lastig. Vermeij was dicht bij de openingstreffer. Na ruim tien minuten kwam Ajax los. Eerst was het nog een doelpunt die vanwege buitenspel werd afgekeurd, waarna Younes een minuut later alsnog toesloeg en een fraaie 0-1 maakte. Ajax was daarna heer en meester en kreeg opgelegde kansen op de 0-2.

Ajax verzuimde het echter af te maken en kreeg vervolgens tien minuten na rust de rekening gepresenteerd. Smeets trof van afstand raak. Ajax probeerde het daarna nog wel en zette druk, maar had niet meer de kracht om de thuisploeg weg te spelen. Op de counter kreeg De Graafschap zelfs nog kansen, omdat Ajax ruimte weg moest geven op zoek naar de tweede. Het lukte Ajax niet, waardoor de ploeg alsnog met lege handen stond.

Milik eindigt als derde op topscorersranglijst

Arek Milik is op de derde plaats geëindigd op de topscorersranglijst. De spits eindigde op 21 treffers. Alleen Vincent Janssen (27) en Luuk de Jong (26) bleven de spits van Ajax voor.

(Gepost door -)

Frank de Boer beschreef na afloop bij Fox Sports het gevoel bij de Ajacieden nadat op dramatische wijze de landstitel werd gemist. "Het is alsof je in een boze droom terecht bent gekomen. Iedereen in de kleedkamer was zo down. We konden geen woord uitbrengen. We hebben genoeg kansen gehad om de 2-0 te maken en dan is zo'n wedstrijd gespeeld. De eerste tien minuten was het nerveus, maar daarna waren er genoeg kansen."

Klaassen: 'we hebben het gewoon weggegeven'

Bij Fox Sports kon Davy Klaassen na afloop nog niet geloven wat er gebeurt was. "We hebben het gewoon weggegeven." De aanvoerder had er geen woorden voor. "We hebben ons best gedaan, maar het was niet goed genoeg. We begonnen niet zo lekker, maar als je de 0-2 maakt is het gewoon gedaan. Door de warmte was het moeilijk de energie eruit te pompen. Uiteindelijk geef je alles en misschien is daardoor de aansluiting niet goed, maar we hebben het in de eerste helft laten liggen. We moeten ons het onszelf verwijten dat we het hebben weggegeven.",

Uitslag: 1-1 (0-1)

0-1 Amin Younes ('16)
1-1 Smeets ('55)
Kuipers
12.600 toeschouwers

Kaarten: -

Jasper Cillessen, Joël Veltman, Mike van der Hoorn, Nick Viergever, Mitchell Dijks ('57 Jaïro Riedewald), Thulani Serero, Davy Klaassen, Nemanja Gudelj, Václav Černý ('72 Viktor Fischer), Arkadiusz Milik ('66 Anwar El Ghazi), Amin Younes

Opstelling De Graafschap

Jurjus, Will, Straalman, Van de Pavert, Cicek, Smeets, Diemers, Koolhof ('29 Tarfi), Driver, El Jebli, Vermeij

Ajaxlife.nl: Fotoverslag De Graafschap - Ajax

De ruststand en uitslag van deze wedstrijd is door één van de deelnemers aan de Pool goed voorspeld.

15  3 1-3 (0-1)

De wedstrijd als geheel werd door de fans gewaardeerd met een 2.44. Hieronder is de uitslag van de Man of the Match verkiezing van deze wedstrijd weergegeven. Achter elke spelersnaam staat tussen haakjes het aantal stemmen en de daarmee behaalde score voor het Man of the Season klassement.