Ajax creëert goede uitgangspositie: 2-0 tegen Steaua

14 februari 2013
-
Europa League
-

Ajax heeft zichzelf een uitstekende uitgangspositie gecreëerd voor de return in Boekarest. In Amsterdam werd het 2-0 voor Ajax door doelpunten van Toby Alderweireld en Ricardo van Rhijn.

Ajax begon goed aan de wedstrijd. De ploeg bouwde een overwicht op zonder dat dat tot veel kansen leidde. Na twintig minuten draaide Sigthorsson zich schitterend vrij voor de keeper. Hij schoot echter van dichtbij op de Roemeense doelman. De verdiende voorsprong kwam een paar minuten later alsnog, toen Alderweireld een voorzet in de verre hoek binnenkopte. Na de 1-0 kwam ook Steaua eruit. De ploeg combineerde goed en dat leidde ook tot enkele goede mogelijkheden voor rust voor de Roemenen.

Na rust bleven de Roemenen vooruit voetballen. Dat leverde een aantrekkelijk duel op met mogelijkheden aan beide kanten. Van Rhijn zorgde kort na rust na een vloeiende aanval die hij zelf had opgezet voor de 2-0. Cillessen, ingevallen voor de geblesseerde Vermeer, had twee fantastische reddingen, waarmee hij voorkwam dat de Roemenen terugkwamen in de wedstrijd. Ajax kreeg ruimte, maar verzuimde door te drukken naar de 3-0. Ajax wilde de tegentreffer voorkomen en dat lukte uiteindelijk ook, mede door een uitblinkende Alderweireld die in het centrum veel onheil wist te voorkomen.

Chelsea wint met 0-1 bij Sparta Praag

Chelsea lijkt zoals verwacht de tegenstander te worden van de winnaar van de tweestrijd tussen Ajax en Steaua Boekarest. De Engelsen wonnen uit in Praag met 0-1 door een doelpunt acht minuten voor tijd.

Scheenbeenblessure voor Vermeer [update]

Kenneth Vermeer moest zich in de rust laten wisselen vanwege een scheenbeenblessure, zo meldt Ajax vanavond. Bij een actie gleed een tegenstander op hem door bovenop zijn scheenbeen. Na een behandeling kon hij af en toe hinkend de rust nog wel halen. Hij liet zich daarna wisselen en bekeek de tweede helft vanuit of tegenwoordig beter gezegd vanaf de dugout.

[Update] Frank de Boer laat zojuist weten dat Vermeer last heeft van een gekneusde spier in de kuit.

De Boer: 'Bij vlagen speelden we fantastisch'

Frank de Boer was na afloop voor de camera van Eredivisie Live tevreden over zijn ploeg. "Je wilt in ieder geval de nul houden, dat is heel belangrijk Europees. Ik vond ons het eerste half uur heel goed spelen. Maar ik moet ook een compliment voor Steaua geven. Die durfden druk naar voren te zetten en dat hielden ze nog vol ook. Ik dacht dat dat na 60 minuten wel over zou zijn. Daarnaast probeerden ze er ook nog voetballend uit te komen. Als wij niet in goede doen waren we geweest, hadden we een heel moeilijke avond gehad. Complimenten aan hen."

"Maar ook aan ons. Ik denk dat we bij vlagen echt fantastisch voetbal hebben laten zien. Met de 2-0 zijn we zeer tevreden. Hiermee kunnen we met goed gevoel naar Boekarest. Al zullen we daar weer net zo geconcentreerd moeten spelen als vandaag. Want zij hebben ook hun mogelijkheden gehad."

De Ajax coach wvond dat zowel Vermeer als Cillessen erg goed had staan keeper. "Jasper natuurlijk met twee cruciale reddingen. Complimenten voor hem, maar dat geldt voor de hele ploeg. Ik had alleen Cuenca en Sigthorsson eerder willen wisselen. Door de blessure van Vermeer ging dat niet. Gelukkig hebben ze het zo te zien goed doorstaan."

Steaua Boekarest: Pintilii ('89)

Kenneth Vermeer ('46 Jasper Cillessen), Ricardo van Rhijn, Toby Alderweireld, Niklas Moisander, Daley Blind, Siem de Jong, Lasse Schöne, Christian Eriksen, Isaac Cuenca ('73 Christian Poulsen), Kolbeinn Sigþórsson ('81 Derk Boerrigter), Viktor Fischer

Opstelling Steaua Boekarest

Tatarusanu, Rapa, Gardos, Chiriches, Latovlevici, Popa ('81 Costea), Pintilii, Rusescu ('70 Sobrinho), Bourceanu, Chipciu, Nikolic ('53 Leandro Tatu)

sthcrw.nl: ajax-steauaAjaxlife.nl: Fotoverslag Ajax - Steaua Boekarest
Ajaxfanzone.nl: AJAX -Steaua

De ruststand en uitslag van deze wedstrijd is door 82 deelnemers aan de Pool goed voorspeld.

15  7 2-0 (1-0)

De wedstrijd als geheel werd door de fans gewaardeerd met een 7.40. Hieronder is de uitslag van de Man of the Match verkiezing van deze wedstrijd weergegeven. Achter elke spelersnaam staat tussen haakjes het aantal stemmen en de daarmee behaalde score voor het Man of the Season klassement.