Transparent
Inloggen
Sluiten

Wedstrijden



Ajax wint met minimale inspanning van negental Qarabag


Tijdstip
24 oktober 2024
Stadion
Tofikh Bakhramovstadion
Gelegenheid
Europa League
Televisiezender
Ziggo Sport


Ajax wint met minimale inspanning van negental Qarabag; image source: Pro Shots

Foto: Pro Shots

Ajax wint met minimale inspanning van negental Qarabag

Ajax heeft vanavond in een tergend traag tempo en met minimale inspanning een maximaal resultaat geboekt. De Amsterdammers wonnen in Azerbeidzjan ruim met 0-3, dankzij goals van Kenneth Taylor, een penalty van Wout Weghorst en een fraai opgezette aanval met Chuba Akpom als eindstation.

Het dubbeltje viel vanavond al vroeg in de wedstrijd richting Ajax. Ter hoogte van de middenlijn ging Júlio Romão in de fout door Mika Godts naar de grond te trekken, die op het punt stond zijn rush richting het doel te beginnen en daarmee gezien werd als doorgebroken. Scheidsrechter Nicholas Walsh kon niet anders dan de rode kaart te trekken, getuige ook het feit dat de VAR niet ingreep. Ajax liet het vervolgens na het tempo te verhogen om de defensie kapot te spelen, maar ook in een rustiger tempo boekt de ploeg van Francesco Farioli opnieuw een puik resultaat door een Europese uitwedstrijd te winnen.

Twintig minuten na de eerste rode kaart zette Kenneth Taylor Ajax op 0-1, wat ook direct de ruststand werd. Nadat Wout Weghorst direct na rust naliet oog in oog met doelman Kochalski Ajax op 0-2 te zetten, brak er even een sterkere fase van de thuisploeg aan. Sutalo wist Ajax te redden door een zeker lijkend doelpunt nog net tot corner te verwerken. Een kwartier voor tijd floot de Schotse arbiter opnieuw in het voordeel van Ajax door de bal na een stevige schouderduw op de stip te leggen. Het cadeautje werd gretig uitgepakt door Wout Weghorst, die vandaag voor het eerst ten faveure van Brian Brobbey in de basis mocht starten. Drie minuten later besliste Chuba Akpom op aangeven van Mika Godts de wedstrijd met een fraai doelpunt na een even zo fraai opgebouwde aanval.

Door de ruime overwinning staat Ajax na drie gespeelde wedstrijden in de competitiefase van de UEFA Europa League met zeven punten op een virtueel eerste plaats. Doordat de aftrap vanavond al om 18:45 uur gepland stond, komen er nog veel ploegen in actie om 21:00 uur vanavond. Onder andere Lazio Roma, Olympique Lyonnais, Tottenham Hotspur, FCSB en Anderlecht zouden in theorie na vanavond nog op negen punten kunnen komen. Galatasaray, Eintracht Frankfurt, FC Midtjylland en Bodø/Glimt staan na drie wedstrijden ook op zeven punten, maar Ajax heeft een aanzienlijk beter doelsaldo dankzij de monsterscore tegen Besiktas en de ruime zege van vanavond. Slavia Praag, Hoffenheim, Athletic Clube de Bilbao en het Fenerbahçe van Dusan Tadic kunnen zich nog naast Ajax nestelen als zij hun wedstrijd vanavond nog winnen.

Ajax hervat aankomend weekend weer de Eredivisie met een thuiswedstrijd tegen Willem II, gevolgd door het inhaalduel uit bij Feyenoord op woensdagavond terwijl regerend landskampioen PSV op zaterdag op bezoek komt in Amsterdam. Op 7 november wacht het volgende duel in de Europa League als het Israëlische Maccabi Tel Aviv naar de Johan Cruijff ArenA komt.


Farioli: "Een grootse prestatie"; image source: Pro Shots

Foto: Pro Shots

Farioli: "Een grootse prestatie"

Na afloop van de 0-3 overwinning op Qarabag verscheen een duidelijk trotse Francesco Farioli voor de camera's van Ziggo Sport om terug te blikken op de wedstrijd:"In dit nieuwe format, telt elk punt en elke goal. Om nu eerste te staan in de competitiefase, ook al moeten anderen nog spelen, is realiserende waar we vandaan komen in mijn ogen een grootse prestatie. We zijn in een proces van wederopbouw, het is nog altijd pas het begin van het seizoen. Wij zijn een team dat van heel ver komt. We proberen vooruit te gaan, maar weten ook dat we daarbij moeilijkheden op onze weg gaan vinden. Het belangrijkste voor ons, is het karakter om met die moeilijkheden om te kunnen gaan. De wedstrijd vanavond ging niet helemaal zoals we het wilden, maar we hebben wel een prachtig resultaat gehaald."


Weghorst: "Geen trigger nodig"; image source: Pro Shots

Foto: Pro Shots

Weghorst: "Geen trigger nodig"

Ook doelpuntenmaker Wout Weghorst verscheen na afloop van de 0-3 zege voor de camera's van Ziggo Sport om terug te blikken op de wedstrijd en zijn tweede basisplaats in het shirt van Ajax:"Of ik heb genoten? Ja, op het eind wel. Het eindresultaat was goed. In het begin hadden we het nog lastig. Die rode kaart veranderde het spelbeeld. Maar als je ziet hoe ze het ons na rust toch nog lastig maakten, dan is dat wel frustrerend, ja. Maar laten we vooral positief blijven: Uiteindelijk is de 0-3 een goede uitslag in deze uitwedstrijd. Goed, fijn én belangrijk. En ook nog een doelpuntje gemaakt. Daar leef je van."

Weghorst kreeg vanavond dus de voorkeur boven Brian Brobbey en Chuba Akpom en was naast zijn benutte strafschop ook nog betrokken bij de treffer van Kenneth Taylor. Hij kreeg uiteindelijk zelfs de assist op zijn naam, al vond Weghorst dat zelf wel teveel eer:"Je moet altijd eerlijk zijn, hé? Ik wilde de bal laag in de verre hoek schieten. Hij kwam volgens mij op zijn kuit, waardoor de bal iets terugsprong van de verdediger. Daardoor kwam ie perfect uit. De jongens zeiden wel: Zeg gewoon dat het een assist was! Maar, nee, het was bedoeld als een schot."

De opnieuw trefzekere spits hoopt zondag ook tegen Willem II te mogen starten:"Ja, dat hoop ik wel, ja. Ik ben er in ieder geval klaar voor. Als spits is er niets lekkerders dan te scoren en dat doe ik nu al drie wedstrijden op rij. Dat geeft me vertrouwen. Ik moet het afdwingen en laten zien dat de trainer mij nodig heeft, dat hij niet om me heen kan."

Met de concurrentiestrijd om de spitspositie bij Ajax houdt de Oranje-international zich naar eigen zeggen niet bezig:"Het is wel een ding. Ik snap niet dat jullie daar niet een keer klaar mee zijn. Steeds weer dezelfde vragen. Het is duidelijk dat ik gewoon wil voetballen. Ik heb geen trigger nodig. Dat is iets wat er altijd bij mij is geweest. Dat er anders niet veel overblijft zou ik niet willen zeggen. Maar het is wel een van mijn grootste krachten."


Gurbanov woest over rode kaarten; image source: Pro Shots

Foto: Pro Shots

Gurbanov woest over rode kaarten

Succestrainer van Qarabag FK Gurban Gurbanov heeft donderdagavond op de persconferentie na afloop van de met 0-3 verloren thuiswedstrijd tegen Ajax woedend uitgehaald naar de arbitrage. Zijn ploeg kreeg een dubieuze strafschop te verwerken op een moment dat ze het initiatief naar zich toe trokken. Daarvoor en daarna werden er ook twee spelers van Qarabag met in de ogen van Gurbanov discutabele rode kaarten naar de kant gestuurd:"Ja, de spelers moeten beter opletten. Maar kom op, als je hier al rood voor gaat geven? Waarom voetballen we dan nog? In beide gevallen was er bovendien eerst een actie van de tegenstander! Ik vond sommige beslissingen van deze scheidsrechter erg interessant. In de tweede werd Juninho met twee handen(!) aangepakt in de zestien, maar wij kregen geen penalty."

De trainer vervolgde zijn relaas:"Kijk, als een team al een man minder heeft, achter staat en dan nog een rode kaart krijgt... Dan zit daar wat achter. Maar ik zal nooit een scheidsrechter hinderen. Nee, nee. Ik help ze alleen wel graag om beter te worden. Het zou in het vervolg alleen wel beter zijn, als ze met een andere en meer positieve houding naar ons kwamen, ook al zijn we een kleinere club."

Toch hield Gurbanov ook iets positiefs over aan het treffen met Ajax vanavond:"We moeten veel beter op de details letten, maar als we zo blijven spelen als vanavond, komen de resultaten vanzelf. Het helpt ook wel dat we tegen een ploeg als dit Ajax hebben mogen spelen vanavond. Nu weten we wel hoe het is om tegenover grote clubs te staan. Die ervaring nemen we weer mee richting de toekomst."


Ajax.supporters.nl Scorebord


Karakteristieken

Uitslag: 0-3 (0-1)

Doelpuntenmakers:

Goal
0-1 Kenneth Taylor ('36)
Goal
0-2 Wout Weghorst ('74, penalty)
Goal
0-3 Chuba Akpom ('77)

Opmerkelijk: Twee rode kaarten én een gemakkelijke strafschop

Scheidsrechter
Nicholas Walsh (Sch)
Toeschouwers
31.200 toeschouwers

Kaarten:

Kaart
Qarabag FK: Júlio Romão ('15)
Kaart
Qarabag FK: Elvin Jafarguliyev ('15)
Kaart
Ajax: Kenneth Taylor ('20)
Kaart
Qarabag FK: Abbas Hüseynov ('22)
Kaart
Ajax: Kian Fitz-Jim ('45)
Kaart
Qarabag FK: Kevin Medina ('73)
Kaart
Qarabag FK: Elvin Jafarguliyev ('80)
Kaart
Qarabag FK: Elvin Jafarguliyev ('80)
Kaart
Qarabag FK: Marko Jankovic ('81)

Opstelling Ajax

Mika GodtsWout WeghorstChristian Rasmussen


Kenneth TaylorJordan HendersonKian Fitz-Jim


Jorrel HatoJosip ŠutaloDaniele RuganiDevyne Rensch


Remko Pasveer

Wissels:

'59 Branco van den Boomen voor Kian Fitz-Jim
'59 Ahmetcan Kaplan voor Daniele Rugani
'59 Chuba Akpom voor Kenneth Taylor
'78 Anton Gaaei voor Christian Rasmussen
'87 Jorthy Mokio voor Wout Weghorst


Opstelling Qarabag FK

Juninho


Abdellah ZoubirYassine BenziaLeandro AndradeMarko JankovicJúlio Romão


Elvin JafarguliyevKevin MedinaBadavi HüseynovAbbas Hüseynov


Mateusz Kochalski

Wissels:

'81 Emmanuel Addai voor Juninho
'81 Patrick Andrade voor Yassine Benzia
'84 Aleksey Isayev voor Marko Jankovic
'84 Bahlul Mustafazada voor Abdellah Zoubir


Pool

De ruststand en uitslag van deze wedstrijd is door 9 deelnemers aan de Pool goed voorspeld.

De top vijftien:

  Score Voorspelling
 7 0-3 (0-1)
 7 0-3 (0-1)
 7 0-3 (0-1)
 7 0-3 (0-1)
 7 0-3 (0-1)
 7 0-3 (0-1)
 7 0-3 (0-1)
 7 0-3 (0-1)
 7 0-3 (0-1)
10  6 0-3 (0-2)
11  6 0-3 (0-2)
12  6 0-3 (0-2)
13  6 0-3 (0-2)
14  6 0-3 (0-2)
15  5 1-3 (0-1)

Bekijk ook het algemeen klassement in de Pool.


Man van de Wedstrijd

Qarabag FK-Ajax: uitslag 0-3 (0-1)

Waardering wedstrijd:

3 punten:

2 punten:

1 punt:

Om je Man van de Wedstrijd in te zenden, heb je een loginnaam nodig. Onder deze naam kan je vervolgens ook meedoen aan bijvoorbeeld de Pool en de discussies op de forums. Kies hieronder een loginnaam of gebruik de link rechtsboven in beeld om in te loggen als je al een loginnaam hebt.

Loginnaam:

Emailadres:


Voorbeschouwingen


Wat vind jij van de wedstrijd?

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Gebruik de links bovenin beeld om een loginnaam aan te maken danwel in te loggen.


4 dagen geleden
Als je deze wint en de thuiswedstrijd tegen Maccabi dan ben je zo goed als door.
Ga er vanuit dat we 3 punten pakken morgen. Voor het moraal tegen Fey en Psv moet je nu de komende 2 potten winnen
+2/-0

4 dagen geleden
Gezien ,de tot nu toe , gespeelde wedstrijden is er nog niet veel reden tot meer dan hoop !
+2/-0

4 dagen geleden
Ik verwacht weer een moeizame wedstrijd.. Hopelijk wel een overwinning. Hoe maakt nu even niet uit.
+2/-0

3 dagen geleden (gewijzigd)
Wat het seizoen tot nu toe laat zien is dat het elke wedstrijd alle kanten op kan. Er zit verbetering in tov vorig jaar maar goed is het zeker nog niet.
Even terzijde valt mij deze Europees voetbal dagen maar weer eens op hoe dramatisch onze scouting en aankoopbeleid geweest zijn. Timber gewoon gratis laten vetrekken en die ging omdat hij nul kansen kreeg. Ven de Ven voetbalde voor de deur bij ons en hadden we bijna gratis op kunnen halen. Reijnders en Koopmeiners hadden we voor een miljoen of 30 alle twee kunnen kopen en die voetbalden om de hoek. Het geld hadden we toen nog in kas zitten. Nu zijn ze samen een dikke 100 miljoen waard.
Stel je eens voor deze vier spelers bij Ajax.
Jaaaa Marc, je hebt gezorgd dat Ajax 250 miljoen in kas kreeg maar die dickpickies hebben weer 250 miljoen gekost. Daarnaast kwam de weg vrij voor een stelletje blinden die de club naar de kloten geholpen hebben.
+1/-0

 
3 dagen geleden
Een club van het kaliber Ajax had door betere mensen bestuurd moeten worden. Toen Overmars vertrok, had direct een vervanger moeten komen. Er is te lang gewacht, mensen hebben zichzelf overschat en/of ze hebben om persoonlijke redenen anderen buiten de deur gehouden. Stelletje amateurs.

Kijk alleen al naar de trainers die we hebben versleten, terwijl Bosz beschikbaar was en dat ook publiekelijk zei op tv.
+4/-0

 
3 dagen geleden
Precies, je slaat de spijker op zijn kop.
De gedachtengang van Cruyff om een ex-voetballer de club te laten leiden begrijp ik wel maar er komt ook een andere capaciteit bij kijken.
Ik zou het liever formuleren als een zakelijke bestuurder met verstand van voetbal.
We hebben nu een ex-voetballer aan het hoofd van de club gehad die niet capabel was.
Anderhalf jaar zonder TD en mensen buiten de deur houden uit rancune.
Welk bedrijf wacht anderhalf jaar met het aantrekken van een verkoper en/of inkoper?
Dan ga je kapot.
Een ex-voetballer de club laten leiden omdat het een ex-voetballer is dat kan niet, hij moe(s)t ook capaciteiten hebben.
+4/-0

 
3 dagen geleden
Helemaal mee eens. Een horde aasgieren nam de macht over van Overmars en Bosz was al helemaal niets want die had nog nooit wat gewonnen.Jaja.
+1/-0

 
3 dagen geleden (gewijzigd)
Dat zegt ook gelijk veel over in wat voor toestand de club toen al verkeerde; er was geen structuur en alle knowhow lag bij één persoon. Daarvoor in de plaats hadden we een goed functionerend "Technisch Hart" nodig. Een systeem waar je alleen maar de poppetjes hoeft te vervangen. En wat Ling hierboven al aangeeft, V.d. Sar was ongeschikt als AD.

Maar goed, nu maar toeleven naar deze wedstrijd. Hup Ajax! Ik zeg 1-7.
+2/-0

3 dagen geleden (gewijzigd)
Weghorst start vandaag met Godts en Rasmussen op de flanken. Ben benieuwd. Had eigenlijk ook graag Ramaj in de basis gezien. Bij Pasveer zie je de laatste tijd weer dingen waarvan je denkt pff. Zou dan fijn zijn dat je reservekeeper alvast minuten pakt op het hoogste niveau mocht blijken dat Pasveer weer een dip krijgt.
+1/-0

3 dagen geleden (gewijzigd)
Rasmussen in de basis ? Het ziet er ondanks dat het dan voor buitenspel gefloten wordt niet goed uit in de verdediging
+2/-0

3 dagen geleden
Wat matig, zeg. Deze ploeg kan niet eens initiatief nemen...
+2/-0

3 dagen geleden
Met de rug tegen muur tegen zo n clubje man man.
+4/-0

3 dagen geleden
Nou, we mogen tegen 10 man. Als je nu niet wint, weet ik het niet meer. Rood vind ik overigens wel zwaar gezien de afstand.. Maar goed, regels zijn regels :P
+1/-1

3 dagen geleden
Ik krijg koppijn van de beelden. Zo slecht... tegen 10 man!!
+3/-0

3 dagen geleden
Ik weet niet wat jullie er van vinden medesupporters. Maar dit is toch geen Ajax voetbal . Dit is toch gewoon slecht. Het is op dit moment niet beter dan dat een Heracles Europa in gaat. Het lijkt ook wel of het met de week minder wordt
+2/-1

3 dagen geleden
Schandalige vertoning wederom. Rasmussen, Taylor, Fitz-Jim, Godts echt compleet waardeloos.
+1/-1

 
3 dagen geleden
Godts probeert nog wel wat.. Fitz-Jim eigenlijk ook. Deze jongens willen wél vooruit, maar het tempo is in z'n geheel zo ontzettend laag dat je het zelfs tegen 10 man niet kan uitspelen.
+3/-0

3 dagen geleden (gewijzigd)
De opbouw gebeurt weer in een oude wijven tempo met veel tikkies terug en opzij en het voetbal is absoluut niet om naar huis te schrijven. Ik had al mijn vraagteken bij de basisplaats van Rasmussen , maar dat vraagteken is alleen maar groter geworden. Toch een jongen die al 5 jaar bij Ajax speelt, maar nog niet rijp voor het eerste. Wat dat betreft zie ik geen supertalent vanuit de jeugd doorbreken. Taylor Rench, Hato, Rasmussen , Fitz Jim, Godtz . Ik zie deze spelers niet echt beter worden. Eerder stilstaan of achterruit gaan. Zoveel moeite met een tiental dat een matig tiental is.
+5/-0

 
3 dagen geleden
En dan gaan er af en toe wat spelers diep en dan krijgen ze óf die bal niet óf te laat en dan staan ze weer buitenspel. Nul creativiteit op het middenveld...
+6/-0

 
3 dagen geleden
Zelfs zonder echte creatieve spelers zou je deze ploeg kapot moeten kunnen spelen door simpel de bal sneller rond te spelen.. Maar het begint al achterin waar Henderson constant de bal gaat opeisen.
+1/-0

3 dagen geleden
Sneijder laat goed zien waar het al misgaat en waarom je 10 man niet kan wegspelen.
+2/-0

3 dagen geleden
Welke talent heeft Rasmussen precies?
+2/-0

 
3 dagen geleden (gewijzigd)
Hij kan staan (en gelukkig ook vallen).
+3/-0

3 dagen geleden
Wat een gelul van de commentator. Dat is geen schouderduw. Die gast beukt hem gewoon omver. Schouderduw geef je als je zij aan zij staat.
+3/-0

3 dagen geleden
Leg mij nou eens uit. Hoe kan Joseph Oosting met FC Twente wel elke keer in dezelfde opstelling spelen en bij Ajax is het fantasierijk wisselen.

Kotsmisselijk word ik van dit gewisselvoetbal van die gekke praatpaal italiaan.

Oftewel ik zal maar vast zeggen wat iedereen denkt:

FARIOLI OUT!!

Grrrrr...
+1/-7

 
2 dagen geleden
Oostsing pakt er ook zo lekker veel punten mee.
+4/-0

3 dagen geleden
Huilen met de lampen aan! Maar de scheids doet vrolijk mee.
+2/-0

3 dagen geleden
Volgende week tegen Feyenoord en daarna PSV. Ik weet niet of ik de moed heb om naar die wedstrijden te kijken. Het is los zand, slordig , ze begrijpen elkaar niet , geen zelfvertrouwen, geen creativiteit of slimme spelers. We hebben de scheids iig deze wedstrijd niet tegen , fluit nogal voor ons en dat is over het algemeen anders. Ben er blij mee, maar verdiend is anders , zo eerlijk moet ik zijn.
+3/-0

 
3 dagen geleden
Er is in ieder geval dan het doelsaldo gewerkt. Dat is met competitie een belangrijk. Zou mij niet verbazen als de nummers 12 tot 6 na 8 wedstrijden evenveel punten hebben. Dan bepaald je doelsaldo of je overwintert of nog een wedstrijd moet spelen.
Dus Brobbey erbij en doorgaan!!!
+5/-0

3 dagen geleden
Zelfs met een overtal van 11 tegen 9 blijft het spel pover. 3 punten en dat is het enige positieve aan deze avond. Ik heb er niet meer vertrouwen door gekregen.
+4/-0

3 dagen geleden
Het enigste positieve wat ik gezien heb is de eindstand. Wat een dramatisch voetbal laat ons cluppie zien. Sneijder heeft helemaal gelijk. In de Nederlandse competitie wordt dit afgestraft zelfs door Willem 11 . Komende 4 wedstrijden maakt dit Ajax geen 1 doelpunt.
+2/-4

2 dagen geleden
Wie maakt die kop? Minimale inspanning? Zelfs tegen 9 man kon Qarabag nog vrij ennvoudig combineren. Ik heb het idee dat Ajax zich helemaal het schompes heeft gelopen, daar was niks minimaals aan.
+4/-0

 
2 dagen geleden
Minimale inspanning???
En dan lees ik ook nog dat onze trainer het een grootse prestatie vindt.
Natuurlijk is het mooi dat je, voor dit moment heel even, bovenaan staat. Maar als je naar de wedstrijden kijkt (en zeker deze) dan vraag ik me af hoe je dit durft te zeggen.
Het is beschamend slecht. We maken zeker stappen ten opzichte van vorig jaar, maar dat was ook niet zo moeilijk. We komen van ver onder nul.
Als je na zo'n wedstrijd durft te spreken over een grootse prestatie hoor je opgenomen te worden. Ook al doel je niet op de wedstrijd zelf, maar op de stand in de EL.
+2/-0