Transparent
Inloggen
Sluiten

Wedstrijden



Ajax heeft aan één goal genoeg om sc Heerenveen te verslaan


Tijdstip
11 augustus 2024
Stadion
Johan Cruijff ArenA
Gelegenheid
Eredivisie
Televisiezender
-


Ajax heeft aan één goal genoeg om sc Heerenveen te verslaan; image source: Pro Shots

Foto: Pro Shots

Ajax heeft aan één goal genoeg om sc Heerenveen te verslaan

Ajax heeft vanavond haar eerste wedstrijd van het nieuwe Eredivisieseizoen gewonnen van sc Heerenveen. Dankzij een goal van Krystian Hlynsson op slag van rust, werd het Friese verweer van het team van Robin van Persie gebroken. De in Denemarken geboren IJslander kreeg zijn goal op een presenteerblaadje gepresenteerd dankzij goed voorwerk van Mika Godts. Het was het eerste schot op doel van de thuisploeg, die dus direct werd opgewaardeerd tot doelpunt. Het andere positieve punt is dat de ploeg van Francesco Farioli voor de tweede achtereenvolgende wedstrijd de nul wist te houden. Hoewel het voetbal zelf voor veel Ajax-fans nog niet om aan te gluren zal zijn, is de Italiaanse trainer nog altijd ongeslagen met vier achtereenvolgende overwinningen.

Na twaalf minuten leek sc Heerenveen verder te moeten met tien man. De normaal gesproken milde Bas Nijhuis trok resoluut de rode kaart voor Pawel Bochniewicz, die zijn tackle op Mika Godts net te laat inzette. Na minutenlange tussenkomst van de VAR Jeroen Manschot werd de arbiter, die de rest van de wedstrijd zijn kaarten op zak hield, naar het scherm aan de kant van het veld gestuurd. Nadat hij zelf de beelden bestudeerde, kwam de scheidsrechter tot inkeer en degradeerde hij de rode kaart tot een gele.

Na rust raakte de wedstrijd in een nog lager tempo en wisten beide ploegen nog minder te creëren. Hoewel het team van debuterend hoofdtrainer Robin van Persie met name in de eerste helft aardig combinatievoetbal liet zien, kwamen ze in de tweede helft nog maar twee keer in de buurt van het doel van keeper Remko Pasveer. Allebei de keren vanuit een dood spelmoment en beide keren kon de situatie eenvoudig uitverdedigd worden door de Ajax-defensie, die met Dies Janse een verrassende debutant kende die zich ook kranig verweerde vandaag.

Voor Ajax was sc Heerenveen vandaag een zogeheten tussendoortje, tussen het tweeluik met het Griekse Panathinaikos in. Die ploeg komt donderdagavond in de voorrondes van de UEFA Europa League naar Amsterdam, om het om 20:00 uur op te nemen tegen Ajax in de Johan Cruijff Arena. Ajax gaat, evenals de eindstand vandaag, met een 1-0 voorsprong die wedstrijd in.


Farioli: "We moeten niet vergeten waar we vandaan komen"; image source: Pro Shots

Foto: Pro Shots

Farioli: "We moeten niet vergeten waar we vandaan komen"

Na afloop van de met 1-0 gewonnen wedstrijd tegen SC Heerenveen verscheen trainer Francesco Farioli voor de camera's van ESPN om samen met Pascal Kamperman terug te blikken op de wedstrijd van vandaag: "De wedstrijd was heel moeilijk, we speelden tegen een zeer goed georganiseerd team met spelers met exceptionele individuele kwaliteiten, ik ben blij met de prestatie van het team. We zitten in een periode waar we overal rekening mee moeten houden. We zijn aan het bouwen aan ons nieuwe verhaal. We moeten zeker niet vergeten waar we vandaan komen; de moeilijkheden van vorig seizoen. Nu moeten we vooral naar de toekomst kijken. Ik weet niet wat jullie verwachten, maar ik ken de realiteit. Voor de buitenwereld is het lastig te oordelen zonder dat ze kennis van alle zaken hebben. Wat de spelers nu aan het doen zijn is ongelofelijk, op het gebied van aandacht, het verlangen om mijn ideeën en opvattingen in de praktijk te brengen. We waren eergisteren nog in Athene. Er is de wil en het verlangen om te presteren en van daaruit bouwen we verder."


Gevraagd naar de opbouw van de verdediging en aanval en tactische aspecten die Farioli graag terug wil zien: "Ja, dat ben ik volledig met je eens. We moeten echt veel beter. Maar we moeten begrijpen, vandaag wisselden we zes spelers, voor het eerst voor vijftigduizend mensen dit seizoen. Naar mijn mening zijn we nog ver weg van perfectie, maar aan de andere kant zijn er momenten... Het is ook een kwestie van vertrouwen dat we als team op moeten bouwen. Er zijn nog steeds wat geesten en angsten uit het verleden. Maar we willen competitief zijn en we zitten bovenop de details. Maar het is een feit dat we nog niet zijn waar we willen zijn."

Gevraagd naar het lage aantal tegengoals in de voorbereiding tot vandaag tegen sc Heerenveen: "Nee, ik weet niet of het toeval is. Het is ook niet een kwestie van alleen een goede verdediging, het ligt ook aan onze manier van aanvallen. Alles is met elkaar verbonden. Het is de teamspirit en de focus van het team. Een meter kan het verschil maken tussen een goal maken of een goal tegen krijgen. Dat is waar we zijn, waar we energie in stoppen en veel aandacht aan besteden. De spelers doen het heel goed. Morgen is het een rustdag en dan weten we dat er donderdag een belangrijke wedstrijd aankomt waar we weer klaar voor moeten zijn."

Gevraagd naar het ontbreken van Ahmetcan Kaplan in de wedstrijdselectie vandaag: "Ik heb Ahmetcan gisteren gesproken, dit is de periode om alle standaarden en verwachtingen in te richten. Dus we hebben afgesproken dat hij morgen negentig minuten meespeelt met Jong Ajax op bezoek bij Jong PSV. Het is vooral belangrijk dat hij nu minuten maakt zodat hij zo snel mogelijk zijn rentree bij ons kan maken. Hij is een zeer belangrijke speler voor ons maar heeft meer wedstrijdritme nodig voordat hij ons kan versterken. Ik heb er alle vertrouwen in dat dit op korte termijn gaat gebeuren."


Berghuis: "We zijn groeiende"; image source: Pro Shots

Foto: Pro Shots

Berghuis: "We zijn groeiende"

Ook aanvoerder Steven Berghuis verscheen na afloop van het duel met sc Heerenveen voor de camera's van ESPN om samen met Pascal Kamperman terug te blikken op zijn wedstrijd. Hij ging daarbij ook in of het in zijn ogen terecht is dat de verwachtingen van de buitenwacht vele malen hoger lijken te zijn dat wat Ajax tot op heden laat zien: "In fases wel, denk ik, ja, zeker. Dat we langer aan de bal moeten blijven. Maar we zijn groeiende. Vallen en opstaan, goede fases in wedstrijden maar ook mindere. Dan is het toch lekker dat je drie punten, een cleansheet houdt en zo een goed gevoel meeneemt naar donderdag."

Na het spelen van meer dan zestig minuten afgelopen donderdag en vandaag ook weer een basisplaats: "Gisteren, een dag voor de wedstrijd, werd duidelijk wie en wat. Vooral blij dat we mijn speeltijd kunnen uitbreiden, en nu kijken hoe we dat richting donderdag gaan doen. Ik voel me goed en maak daarin gewoon goede stappen."

Over de op zes plekken gewijzigde opstelling vandaag ten opzichte van het duel met Panathinaikos: "Het is iets wat ik niet zo heel vaak op deze manier heb meegemaakt. Maar ik moet zeggen, het bevordert wel de teamgeest. Er wordt in iedereen geinvesteerd, iedereen krijgt speeltijd en er is vertrouwen in iedere speler. Daarbij weet iedereen wat hij moet doen, voor elke positie wat er wordt gevraagd. En dat er nu zes anderen opkomen en na een uur kunnen we ook weer drie, vier nieuwe en frisse jongens brengen voor de laatste dertig. Dat is wel iets wat ons geholpen heeft met frisse benen om de wedstrijd over de streep te halen. Voor de teamgeest, dat iedereen involved is vind ik goed en voelt ook goed."

Nog geen enkel team die Ajax dit seizoen tot dusver trof wist vaker dan een keer te scoren: "We zijn bij balverlies direct met tien, elf man achter de bal als we onder de eerste druk uitkomen. Iedereen sprint dan terug, daarin wordt voor niemand ruimte gelaten. Het is een kwestie van alle details samen. Weten dat de staf je op de huid zit als je het niet doet. En inzien welke voordelen het brengt als je het wel doet en welke nadelen als je het niet doet. Het is gewoon strijden voor elkaar en de moeilijke momenten in een wedstrijd samen doorkomen."


Karakteristieken

Uitslag: 1-0 (1-0)

Doelpuntenmakers:

Goal
1-0 Kristian Hlynsson ('45)

Opmerkelijk: Rode kaart Bochniewicz teruggedraaid door VAR Jero

Scheidsrechter
Bas Nijhuis
Toeschouwers
0 toeschouwers

Kaarten:

Kaart
sc Heerenveen: Pawel Bochniewicz ('12)
Kaart
sc Heerenveen: Oliver Braude ('84)

Opstelling Ajax

Mika GodtsChuba AkpomSteven Berghuis


Sivert MannsverkBranco van den BoomenKristian Hlynsson


Dies JanseYouri BaasJosip ŠutaloAnton Gaaei


Remko Pasveer

Wissels:

'58 Kenneth Taylor voor Branco van den Boomen
'58 Carlos Forbs voor Chuba Akpom
'58 Bertrand Traoré voor Steven Berghuis
'73 Jordan Henderson voor Mika Godts
'81 Brian Brobbey voor Kristian Hlynsson


Opstelling sc Heerenveen

Danilo Al-Saed


Ilias SebaouiDaniel KarlsbakkLuuk BrouwersEspen van EeSimon Olsson


Mats KöhlertPawel BochniewiczSam KerstenDenzel Hall


Mickey van der Hart

Wissels:

'46 Ion Nicolaescu voor Daniel Karlsbakk
'62 Jacob Trenskow voor Ilias Sebaoui
'80 Levi Smans voor Espen van Ee
'80 Dimitros Rallis voor Danilo Al-Saed
'70 Oliver Braude voor Denzel Hall


Pool

De ruststand en uitslag van deze wedstrijd is door geen van de deelnemers aan de Pool goed voorspeld.

De top vijftien:

  Score Voorspelling
 5 2-0 (1-0)
 5 2-0 (1-0)
 5 2-0 (1-0)
 5 3-0 (1-0)
 5 2-0 (1-0)
 5 1-0 (0-0)
 5 2-0 (1-0)
 5 2-0 (1-0)
 5 3-0 (1-0)
10  5 3-0 (1-0)
11  5 3-0 (1-0)
12  5 2-0 (1-0)
13  5 2-0 (1-0)
14  5 2-0 (1-0)
15  5 2-0 (1-0)

Bekijk ook het algemeen klassement in de Pool.


Man van de Wedstrijd

De wedstrijd als geheel werd door de fans gewaardeerd met een 6.07. Hieronder is de uitslag van de Man of the Match verkiezing van deze wedstrijd weergegeven. Achter elke spelersnaam staat tussen haakjes het aantal stemmen en de daarmee behaalde score voor het Man van de Wedstrijd klassement.

1. Mika Godts (44 -> 5,0)
2. Kristian Hlynsson (15 -> 4,0)
3. Josip Šutalo (14 -> 3,0)
4. Steven Berghuis (12 -> 2,0)
5. Dies Janse (11 -> 1,0)
6. Remko Pasveer (10 -> 0,0)
7. Sivert Mannsverk (8 -> 0,0)
8. Anton Gaaei (6 -> 0,0)
9. Carlos Forbs (5 -> 0,0)
10. Youri Baas (3 -> 0,0)
11. Branco van den Boomen (2 -> 0,0)
12. Kenneth Taylor (1 -> 0,0)
12. Steven Bergwijn (1 -> 0,0)
14. Niemand (0 -> 0,0)
14. Victor Jensen (0 -> 0,0)
14. Charlie Setford (0 -> 0,0)
14. Jaydon Banel (0 -> 0,0)
14. Olivier Aertssen (0 -> 0,0)
14. Ar'Jany Martha (0 -> 0,0)
14. Diant Ramaj (0 -> 0,0)
14. Christian Rasmussen (0 -> 0,0)
14. Francisco Conceição (0 -> 0,0)
14. Benjamin Tahirović (0 -> 0,0)
14. Gaston Avila (0 -> 0,0)
14. Kian Fitz-Jim (0 -> 0,0)
14. Amourricho van Axel Dongen (0 -> 0,0)
14. Silvano Vos (0 -> 0,0)
14. Jorge Sanchez (0 -> 0,0)
14. Jakov Medić (0 -> 0,0)
14. Anass Salah-Eddine (0 -> 0,0)
14. Ahmetcan Kaplan (0 -> 0,0)
14. Jay Gorter (0 -> 0,0)
14. Chuba Akpom (0 -> 0,0)
14. Brian Brobbey (0 -> 0,0)
14. Davy Klaassen (0 -> 0,0)
14. Owen Wijndal (0 -> 0,0)
14. Jorrel Hato (0 -> 0,0)
14. Devyne Rensch (0 -> 0,0)
14. Gerónimo Rulli (0 -> 0,0)
14. Jurriën Timber (0 -> 0,0)
14. Edson Álvarez (0 -> 0,0)
14. Dusan Tadić (0 -> 0,0)
14. Daley Blind (0 -> 0,0)
14. Victor Jensen (0 -> 0,0)
14. Mohamed Daramy (0 -> 0,0)
14. Calvin Bassey (0 -> 0,0)
14. Sontje Hansen (0 -> 0,0)
14. Youri Regeer (0 -> 0,0)
14. Anass Salah-Eddine (0 -> 0,0)
14. Lorenzo Lucca (0 -> 0,0)
14. Florian Grillitsch (0 -> 0,0)
14. Mohammed Kudus (0 -> 0,0)
14. Maarten Stekelenburg (0 -> 0,0)
14. Perr Schuurs (0 -> 0,0)
14. Sean Klaiber (0 -> 0,0)
14. Antony (0 -> 0,0)
14. Jay Gorter (0 -> 0,0)
14. Mohamed Ihattaren (0 -> 0,0)
14. Naci Ünüvar (0 -> 0,0)
14. Youri Baas (0 -> 0,0)
14. Lisandro Magallán (0 -> 0,0)
14. Lucas Ocampos (0 -> 0,0)
14. Borna Sosa (0 -> 0,0)
14. Julian Rijkhoff (0 -> 0,0)
14. Tristan Gooijer (0 -> 0,0)
14. Kian Fitz-Jim (0 -> 0,0)
14. Jordan Henderson (0 -> 0,0)
14. Owen Wijndal (0 -> 0,0)
14. Bertrand Traoré (0 -> 0,0)
14. Christian Rasmussen (0 -> 0,0)


Voorbeschouwingen


Wat vind jij van de wedstrijd?

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Gebruik de links bovenin beeld om een loginnaam aan te maken danwel in te loggen.


2 maanden geleden
Als we die ook weten te winnen dan kunnrn we concluderen dat Farioli wel een succes begint te worden.
+4/-1

 
2 maanden geleden
Eerst maar even afwachten of hij Ajax in de groepsfase van een europees toernooi loodst en een behoorlijke tot goede eredivisie start heeft.
+2/-0

 
2 maanden geleden
Als we de verwachtingen mogen geloven dan start hij met 6 andere spelers in de basis.
Ik hoop niet dat hij denkt dat Heerenveen een gelopen wedstrijd is.
Dan heeft hij voor mij afgedaan door geen kennis van de Nederlandse competitie (en de sterkte van Ajax op dit moment).
Wat ik sowieso niet begrijp is dat ze schijnbaar zich de tyfus trainen maar 2 wedstrijden in de week is te veel.
Sla dan een training over zegt de leek.
+2/-0

 
2 maanden geleden (gewijzigd)
Eens eens en vooral ook dat laatste eens en die werkt ook nog eens goed op de lachspieren! Goed geschreven!

Voor de rest: even dromen.

Dies Janse die scoort bij zijn debuut of verdedigend (zeg voetballend) een heldenrol vertolkt.

Mika Godts die schittert aan de linkerflank (wat een verademing), Branco die waanzinnige corners verzorgd, Berghuis die 'm binnen krult en Mannsverk met een kanonskogel op goal. Als ie dan uit de goal wordt geranseld, so be it maar laat je eens gelden!

Kortom: laat het maar vol overgave zien en het begint te kriebelen!

Let's go boys! Time to shine in your own home!
+2/-0

2 maanden geleden
Gaan we zo'n seizoen krijgen? Iedere wedstrijd is de opstelling een grote tombola. Beloofd een interessant seizoen te worden.
+2/-0

 
2 maanden geleden
Ik vind dat die trainer gek is. Wat een rare opstelling. Wil hij niet graag winnen of zo?
Hato op de bank? Ik snap het niet.
+2/-1

2 maanden geleden
Nijhuis. Dat worden weer de eerste verliespunten van het seizoen.

Niet dat we daar tegenwoordig perse een selectieve scheids voor nodig hebben.
+3/-0

2 maanden geleden
Geen geweldige wedstrijd, de warmte zal er ook debet aan zijn, desondanks sta je net 1-0 voor en kun je zelfs net 3-0 rusten want Gods legt tot 2 x toe de bal panklaar. Eerst voor van de Boomen die de paal raakt en daarna nog 1 x voor Baas , die de bal volledig verkeerd raakt en dat is ook tevens de zwakte van Ajax, de balbehandeling van veel spelers en de duelkracht van de middenvelders , wat een dom balverlies steeds.
+5/-0

2 maanden geleden
Ja. Als je dit soort kansen blijft missen, is toch onkunde , zeg maar gerust kwestie van een gebrekkige techniek
+3/-0

2 maanden geleden
Wat heb ik een heimwee naar vroeger, toen Ajax zo bekend stond om zijn technisch en tactisch onderlegde spelers, maar vooral om zijn technisch onderlegde spelers.
+6/-0

2 maanden geleden
Echt waar zit ik naar te kijken ! Wat een geklungel . Echt ze werken hard, maar het ontbreekt te veel spelers aan techniek en tactisch inzicht en dan die blinde ballen voor .
+4/-0

2 maanden geleden
Gewoon 3 punten, heerlijk! Het houdt natuurlijk nog niet over, maar geen schiettent achterin. Versterking hebben we echt nodig, hopelijk valt daarna alles op z'n plek voor op zijn minst een acceptabel seizoen.
+4/-0

2 maanden geleden
We mogen blij zijn dat we structuur zien en dat er eindelijk vol druk gezet wordt. Dat mensen nu klagen is vreemd m.i. zijn exact dezelfde spelers. Met Steijn en Schip waren we nu al klaar in de EL.
Kam alleen nog maar beter gaan.
Als ze voorin scherp zijn win je vandaag gewoon met 4-0
+5/-0

 
2 maanden geleden
Een klein beetje clementie graag.
Het grootste gedeelte van de wedstrijd met 10 man gespeeld.
Akpom heeft werkelijk niets goed gedaan.
+2/-0

 
2 maanden geleden
Is mij een raadsel waarom hij speelt. Zet dan Rijkhof neeer
+3/-0

 
2 maanden geleden
En dan nog een uur ook terwijl Brobbey er in de 80ste minuut inkomt.
Ik kan niet geloven dat Brobbey's fitheid zo slecht is dat hij maar 10 minuten kan meedoen.
Kaplan moet fitter worden dus speelt met JA en Brobbey is niet fit dus die laten we de laatste 10 minuten invallen.
Waar is de logica?
+2/-0

2 maanden geleden
Weinig aandacht voor de man die de 1-0 inleiden. Dies Janse,wat een talent. Bij zijn debuut zo spelen. Pure klasse!
+5/-0

 
2 maanden geleden (gewijzigd)
Viel me ook op. Heeft lengte, kan verdedigen én kan vooruit voetballen. Ik hoop dat hij zich goed blijft ontwikkelen om straks achter in het centrum te starten. Ook Šutalo laat zien dat hij beter kan dan afgelopen seizoen. Ik vind dit allemaal een goede ontwikkeling. Alleen de rechtsback positie baart me wat zorgen. Daar hebben we wel versterking nodig. Maar dat kan denk ik pas als er afscheid wordt genomen van Rensch.

Voetballend kan en moet het allemaal nog beter, maar dat kan niet in één keer. We maken nu stappen; de verdediging oogt nog wat kwestbaar, maar is wel veel stabieler dan vorig seizoen. En aanvallend.. tsja, als de kansen erin vliegen, win je hier met 5-0. We hebben een afmaker nodig. Het is voorin nog allemaal net niet.

Verder is het ook duidelijk dat Taylor klaar is voor de volgende stap (hopelijk trapt er een Engelse club hierin).
+2/-0

2 maanden geleden
Ik heb in ieder geval vanmiddag in het stadion lekker in de zon gezeten. Wat een sof, na 20 minuten sjokken moet er een drinkpauze zijn terwijl de meeste spelers aan het eind van de wedstrijd nog geen zweetdruppel op hun hoofd hadden staan. Verder een hoop geploeter en nul vermaak.
+1/-0

2 maanden geleden
De algemene mening hier in kort samengevat:
Ajax speelt een systeem dat redelijk succesvol kan zijn, maar heeft er op dit moment gewoon (nog) niet genoeg goede spelers voor.
+2/-1