31 maart 2024
MAC³PARK stadion
ESPN

Akpom loodst Ajax met 2 goals langs PEC; image source: Pro Shots

Op Paaszondag heeft Ajax met 1-3 gewonnen in Zwolle. Tegen PEC werd al om 12:15 afgetrapt. Chuba Akpom maakte twee doelpunten, het andere doelpunt was van Kristian Hlynsson. Door de overwinning komt Ajax weer terug op plek 5 en passeert het NEC weer.

Na de interland break mistte Ajax een paar spelers door blessures. Brian Brobbey, Jordan Henderson en Josip Šutalo werden toegevoegd aan de lijst, die al wat namen kenden. Daarnaast was Ahmetcan Kaplan geschorst na zijn rode kaart tegen Sparta.
Steven Bergwijn begon weer in de basis. Er werd vastgehouden aan de 3-4-3 van de laatste tijd, waar Mannsverk centraal stond naast Rensch en Hato. Tahirović en Van den Boomen waren het verdedigende blok daarvoor. Taylor en Hlynsson stonden wederom aan de zijkant, maar nu meer als wingback dan als aanvallende middenvelder. Voorin startten Bergwijn, Akpom en Godts.

Na een aftastend begin, waarin PEC vooral wachtte op Ajax kwamen de Amsterdammers bij de eerste kans direct op voorsprong na 12 minuten. Een slimme pass van Tahirović bracht Hlynsson in stelling en de IJslander verschalkte Schendelaar en zo kwam Ajax op 0-1.

Namli kreeg de eerste kans voor Zwolle, maar Taylor wist het schot te blokken.

Na doorkoppen van Thy en wegglijden van Rensch kon Reijnders vrij doorlopen op Ramaj, maar de Ajax verdediger wist hem nog te achterhalen en de bal te ontfutselen.

Bergwijn kreeg een goede kans om de voorsprong te vergroten na een pass van Branco van den Boomen. Echter redde Schendelaar en wist Lam weg te koppen, voordat Akpom erbij kwam. Maar een minuut later stuurde Mika Godts een dieptebal weg, waar Akpom rekening mee hield. Akpom schoot de 0-2 binnen via een voet van Kersten na 24 minuten spelen.

10 minuten voor rust had Ajax een paar hachelijke momenten. Na een voorzet van MacNulty liet Ramaj de bal los en kreeg Lam de kans op een rebound, maar dit schot werd geblokt door Mannsverk. Bij het volgende schot van Lam een goede redding van Ramaj.
Namli kreeg een vrije schotkans en kon de hoek uit zoeken, maar schoot naast. Vlak voor de rust kreeg routinier van Polen een vrije kans, maar hij schoot over.

In de tweede helft een steekbal van Bergwijn op Godts, maar Schendelaar was op tijd zijn doel uit.

De eerste Zwolse kans was voor Velanas, nadat de scheidsrechter de voordeelregel toe paste. Maar de middenvelder schoot ongecontroleerd naast.

Ajax zocht voornamelijk gevaar via rechts, maar Godts vaak uitkwam en aantal keer Akpom. Op de voorzetten van die kant kwam Bergwijn net te kort en was Schendelaar attent.

Na iets meer dan een uur spelen de eerste wissel bij Ajax. Anton Gaaei kwam voor Mika Godts.

Akpom leek op weg naar een derde Ajax goal na de bal gekregen te hebben van Hlynsson, maar de spits schoot naast.

Aan de andere kant was een aanval via Van de Water en Vellios dichtbij de aansluiting, maar de bal ging naast. Na 72 minuten vond PEC Zwolle alsnog de aansluiting. Krastev mocht lang doorgaan en kapte Rensch en Tahirovic uit en schoot via de handen van Ramaj de 1-2 binnen.

Weer leek Ajax een voorsprong weg te geven tegen PEC toen Thy inschoot, Ramaj redde en Van de Water de rebound binnenschoot. Maar Van de Water stond buitenspel.

Tien minuten voor tijd een dubbele wissel bij Ajax. Bergwijn en Van den Boomen gingen naar de kant en Sosa en Silvano Vos kwamen in de ploeg.

Na 83 minuten zette Akpom met zijn tweede goal Ajax weer op een marge van 2 goals. Met een mooie bal van Tahirović werd Gaaei diep gestuurd. De Deen gaf voor en Akpom gleed de 1-3 binnen. Direct na de goal werd Akpom gewisseld ten koste van Julian Rijkhoff.

Bram van Polen passeerde Ramaj in de blessuretijd na een lange bal van Namli. De grensrechter vlagde, maar de VAR ging er nog naar kijken. Na lang wachten bleef de VAR bij het vlagsignaal. Van de Water schoot nog in de laatste minuut, maar Ramaj wist een tweede Zwolse goal te voorkomen.

Van 't Schip: "Als wij niet de controle hebben, zijn wij kwetbaar"

Van 't Schip baalde ervan dat Ajax het initiatief weg gaf na de 0-2: "We komen goed op 0-2. Twee goede goals uit loopacties en daarna komt Zwolle in het spel. Als je daarna niet op de juiste momenten druk houdt laat je ze voetballen. Als je het op een of twee momenten laat afweten kom je onder druk te staan. De tweede helft moeten we eigenlijk op 0-3 komen en dat gebeurt niet. Zij scoren de aansluitingstreffer en dan weet je dat het nog een spannende eindfase wordt. Als wij niet de controle hebben, zijn we gewoon kwetsbaar."

In de rust was de trainer ondanks de 0-2 voorsprong wel ontevreden, zo legde hij uit: "In de rust was ik wel boos, omdat we het initiatief uit handen gaven. We deden niet de dingen die vooraf hadden afgesproken. In de tweede helft ging het wel wat beter. We hadden in de tweede helft een fase dat veel over rechts ging met Hlynsson en Godts en we de ruimte goed wisten te bespelen. Daar moet je dan de wedstrijd beslissen."

Toch zag Van 't Schip ook een aantal lichtpuntjes en benoemde hij blij dat te zijn dat Bergwijn weer 70 minuten heeft gespeeld na een aantal weken eruit gelegen te hebben. Daarbij was de trainer tevreden over Sivert Mannsverk centraal achterin en vond hij Benjamin Tahirović belangrijk met twee assists.

Van den Boomen: "Ik ben nu weer topfit"

Branco van den Boomen vond dat Ajax in fases goed speelde: "Vooral wanneer we de vrije man konden vinden in het eerste half uur van de eerste helft en in de eerste twintig minuten in de tweede helft. Toen speelden we aardig voetbal. Daarnaast hebben we te veel de lange bal gespeeld. Je krijgt de druk er niet goed op en daarom kom je steeds in de verdediging. De tweede helft ging het wel een stuk beter."

De middenvelder wil belangrijker zijn, maar merkt dat hij ook vertrouwen mist in zijn spel: "Als je altijd speelt, ga je met iets meer risico spelen. Ik weet van mezelf dat ik dat altijd moet doen, maar je wilt ook in de ploeg blijven. Ik ben nu weer topfit en ik denk dat ik mijn oude niveau weer begin aan te tikken."

Bergwijn: "We hebben goed op ons donder gekregen in de rust"

Steven Bergwijn stond weer in de basis en hoopte dat Ajax na een comfortabele overwinning op weg was: "Ik denk dat we na 25 á 30 minuten ineens andere dingen gaan doen en te veel de lange bal gingen spelen. Het leek erop dat we de bal niet meer wilden hebben. Dan gaan we in hun spel mee en dat hadden we niet moeten doen. We hebben goed op ons donder gekregen in de rust. We moesten veel scherper zijn en een hoger baltempo spelen volgens de trainer."

Er was veel dynamiek en wisseling tussen Godts, Akpom en Bergwijn en de bezetting wisselde dus een aantal keer. Dat was afgesproken, aldus Bergwijn: "Ik denk dat we alle drie op elke positie uit de voeten kunnen . Dan maakt het niet uit waar je staat, als de posities maar bezet zijn. We hadden wel iets meer aan loopacties moeten maken en ik vond ons verder nog wel slordig. Ook na vandaag voelen de benen weer zwaar, maar we blijven eraan werken."

15  5 1-3 (1-1)

De wedstrijd als geheel werd door de fans gewaardeerd met een 6.08. Hieronder is de uitslag van de Man of the Match verkiezing van deze wedstrijd weergegeven. Achter elke spelersnaam staat tussen haakjes het aantal stemmen en de daarmee behaalde score voor het Man van de Wedstrijd klassement.