Transparent
Inloggen
Sluiten

Wedstrijden



Ajax gaat met 4-0 af in Birmingham en is klaar in Europa


Tijdstip
14 maart 2024
Stadion
Villa Park
Gelegenheid
Conference League
Televisiezender
Veronica


Ajax gaat met 4-0 af in Birmingham en is klaar in Europa; image source: Pro Shots

Foto: Pro Shots

Ajax gaat met 4-0 af in Birmingham en is klaar in Europa

Ajax heeft op dramatische wijze afscheid moeten nemen van de UEFA Europa Conference League. De Amsterdammers legden aanvallend weinig op de mat en gingen met een 4-0 van het veld af. Sivert Mannsverk moest na drie kwart wedstrijd van het veld af en verder moesten zowel Rensch, Šutalo als Kaplan met een blessure van het veld af. Watkins, Bailey, Duran en Diaby scoorden voor de Engelsen.

In Birmingham moest Ajax het zien te beslissen na de 0-0 in de ArenA van vorige week. Ten opzichte van de wedstrijd tegen Fortuna thuis, ontbrak Tristan Gooijer. Devyne Rensch die zondag was geschorst speelde vanavond rechtsback. Josip Šutalo stond weer rechts centraal achterin. Brian Brobbey startte ook weer in de basis, nadat hij zondag eerst rust kreeg.

Ollie Watkins onderschepte in de openingsfase een pass van Ramaj en leek een goede kans te krijgen om de Engelsen op voorsprong te zetten, maar hij speelde de bal te ver voor zich uit en de bal ging achter.

Na 13 minuten pakte Sivert Mannsverk een gele kaart na een wat vreemde tackle richting Diaby.

Ramaj leek na half ingrijpen weer een grote kans te geven aan Villa, maar de keeper herstelde zich nadat hij eerst de bal niet goed klemde. Maar uit de hoekschop die volgde kopte Watkins de 1-0 binnen en zette Villa na 25 minuten op voorsprong.

Nog voor de rust moest Ajax noodgedwongen wisselen. Ahmetcan Kaplan kon niet door, toen hij bij een sliding een blessure opliep. Verrassend genoeg was Chuba Akpom de vervanger van de Turkse verdediger.

Rogers kreeg in de laatste minuut van de eerste helft nog een goede kans, maar schoot hoog over. Uit een goede steekbal richting Diaby werd tijdig onderschept door Ramaj.

Ajax leek een kans te krijgen toen Sosa diep werd gestuurd en keuze uit een aantal spelers in de zestien, maar de voorzet was zwak en kon makkelijk worden verdedigd. Ook Brobbey kreeg een mogelijkheid tot een voorzet, maar ook die leek nergens op.

In de blessuretijd kreeg Brobbey nog een grote kans, maar de bal werd van de lijn gehaald. Akpom hield de bal binnen en bediende de spits.

Na rust was Duran dichtbij de tweede Engelse goal. Hij speelde zich vrij van Šutalo, maar wist de bal niet op doel te krijgen en schoot naast.

Maar na een uur spelen leek toch echt het doel te vallen toen Bailey de marge vergrootte. Mannsverk verspeelde de bal aan McGinn en via Luiz kwam de Jamaicaan aan de bal. Hij ging Hato voorbij en passeerde Ramaj in de verre hoek voor de 2-0.

Uit een corner kopte Duran op doel, maar kon Ramaj de bal makkelijk vangen.

Josip Šutalo kon niet verder door een blessure en werd vervangen door Anton Gaaei.

Het werd nog erger toen Mannsverk ook nog tegen zijn tweede gele kaart aanliep na het vasthouden van Duran. De middenvelder speelde al geen sterke wedstrijd en zo moest Ajax wederom verder met 10 man.

Met nog een kwartier te spelen werd het zelfs 3-0 voor Villa. Uit een aanval van Villa leek Rensch te verdedigen, maar de verdediger verstapte zich en verloor de bal, Duran kwam bij de bal en schoot hard binnen via de onderkant van de lat.
Rensch kon niet verder en in zijn plaats kwam Benjamin Tahirović.

Aston Villa was nog niet klaar met de Amsterdammers en 10 minuten voor tijd werd het zelfs nog 4-0. Sosa greep heel erg slecht in en Diaby kon door richting Ramaj. De aanvaller bleef rustig en klopte Ramaj in de korte hoek.
Brobbey kreeg na een goede steekbal van Taylor de kans om het iets draaglijker te maken, maar Martínez hield de spits van scoren af.


Henderson: "het was een zware avond"

Jordan Henderson vond het een frustrerende avond: "Het was zwaar. Zolang het 1-0 was zaten we nog in de wedstrijd, zeker de hele eerste helft. De tweede helft kregen we de tweede tegengoal, de rode kaart en de blessures. Het leek wel of alles wat mis kon gaan mis ging. Het is moeilijk om te omschrijven hoe we ons voelen. Tot de tweede goal hadden we nog het geloof dat we het ze moeilijk konden maken, zeker hoe we tot het einde van de eerste helft speelden. Na de tweede goal en de rode kaart, was het moeilijk om ons te herpakken. Villa is een sterk en ervaren team en hebben de wedstrijd goed onder controle gehad. We moeten naar onszelf kijken wat beter kan voor de komende periode."


Brobbey: "We hebben niets gecreëerd"

Brian Brobbey legde uit dat het stil was in de kleedkamer na afloop en dat alleen de trainer het woord nam: "De trainer gaf aan welke fouten we achterin maakten en dat een groot deel vandaag aan onszelf lag. Villa was wel de betere ploeg. We hebben niets gecreëerd en dat is niet goed. Het is moeilijk voor ons om in de wedstrijd te komen, ook voor Kenneth en Kris. Ik hoop dat Berghuis en Bergwijn snel weer fit zijn."


Van 't Schip: "Het was onmogelijk om de boel bij elkaar te houden"

John van 't Schip gaf aan dat hij het een lastige wedstrijd vond: "Tot in de eerste helft zaten we in de wedstrijd. Na rust valt alles uit elkaar. De tweede tegengoal valt, je krijgt een rode kaart en je hebt in de eerste helft natuurlijk al de blessure van Kaplan. Daarna vallen Rensch en Sutalo ook nog uit en dan weet je dat je het in de rest van de tweede helft heel lastig gaat krijgen om de boel bij elkaar te houden. Dat was eigenlijk onmogelijk."

De rode kaart van Mannsverk kwam heel ongelegen, want de trainer gaf aan dat hij hem net eruit wilde halen: "We hadden de wissel klaar staan en op dat moment krijgt hij zijn tweede gele kaart. Je gaat er vanuit dat spelers er rekening mee houden, wanneer ze met geel spelen. We hadden wel zoiets dat we het wilden veranderen omdat hij overlopen werd, maar daar kwamen we niet aan toe."

Vorige week kreeg Ajax nog lof over hoe er verdedigd werd, maar vandaag kwam Ajax en met name Brobbey er niet aan te pas. Een wedstrijd als vandaag is frustrerend voor Brobbey, maar van 't Schip kan daar niet zo veel mee: "Een paar weken geleden was hij blij. Een week geleden was iedereen laaiend enthousiast hoe we speelden tegen Aston Villa in dit systeem. Achteraf is het altijd moeilijk om het uit te leggen. Het is een extra probleem dat je 3 verdedigers kwijtraakt vandaag. Dat is een groot probleem erbovenop. Vandaag was een ervaring die je mee kunt nemen om te zien op welk niveau je moet zijn om verder te komen."


Ramaj: "Hij gaat vol voor de man en raakt de bal niet"

Diant Ramaj gaf aan erg teleurgesteld te zijn over de wedstrijd: "Ik denk dat we het moeilijk hadden na de rode kaart en dat we het ons plan moeilijk konden uitvoeren met 10 man. Ik denk dat Aston Villa hoog druk zette en wij niet in ons spel kwamen. We speelde de lange bal te spelen, maar het leverde maar een kans op. We willen altijd proberen er voetballend uit te komen. Maar soms is het riskant en een paar keer ging het bijna mis."

Over het duel met Watkins, was er discussie of de aanvaller wellicht de rode kaart had moeten krijgen. Ramaj vond zelf het volgende van de actie van Watkins: "Hij gaat vol op de man en raakt de bal helemaal niet. De scheids besloot tot een gele kaart en daar moeten we het mee doen."


Hato: "Je verliest 4-0 en dat is heel pijnlijk"

Jorrel Hato vond dat Villa Ajax in elk opzicht aftroefde: "Aan de bal, zonder bal en qua intensiteit. Ze wonnen eigenlijk alle duels. Door een standaard situatie kom je dan op achterstand, wat niet nodig is op dat moment. Na de tweede goal en de rode kaart gaat het helemaal mis. We hebben onszelf niet laten zien. Je verliest 4-0 en dat is heel pijnlijk. Villa speelde met meer druk vandaag en dat hebben we zelf niet goed gedaan."

Veel van de collega's van Hato achterin moesten met blessures van het veld af. Hato zelf kon de wedstrijd gelukkig uitspelen. Hato hoopt dat de blessures niet ernstig zijn en de spelers snel herstellen: "Ik hoop dat ze er zondag bij zijn en anders moeten we daar een andere oplossing zien te vinden."


Karakteristieken

Uitslag: 4-0 (1-0)

Doelpuntenmakers:

Goal
1-0 Watkins ('25)
Goal
2-0 Bailey ('60)
Goal
3-0 Duran ('75)
Goal
4-0 Diaby ('81)
Scheidsrechter
Grinfeeld (Isr)
Toeschouwers
0 toeschouwers

Kaarten:

Kaart
Aston Villa: Rogers ('11)
Kaart
Ajax: Sivert Mannsverk ('14)
Kaart
Aston Villa: Watkins ('19)
Kaart
Ajax: Sivert Mannsverk ('66)

Opstelling Ajax

Brian Brobbey


Kenneth TaylorSivert MannsverkJordan HendersonKristian Hlynsson


Borna SosaJorrel HatoAhmetcan KaplanJosip ŠutaloDevyne Rensch


Diant Ramaj

Wissels:

'39 Chuba Akpom voor Ahmetcan Kaplan
'68 Anton Gaaei voor Josip Šutalo
'79 Benjamin Tahirović voor Devyne Rensch


Opstelling Aston Villa

WatkinsDiaby


RogersDouglas LuizMcGinnBailey


MorenoTorresDiego CarlosCash


Martinez

Wissels:

'33 Duran voor Watkins
'46 Tielemans voor Rogers
'74 Lenglet voor Diego Carlos
'74 Iroegbunam voor Bailey
'83 Kellyman voor Douglas Luiz


Pool

De ruststand en uitslag van deze wedstrijd is door geen van de deelnemers aan de Pool goed voorspeld.

De top vijftien:

  Score Voorspelling
 6 4-0 (2-0)
 5 2-0 (1-0)
 5 2-0 (1-0)
 5 2-0 (1-0)
 5 2-0 (1-0)
 5 2-0 (1-0)
 5 1-0 (1-0)
 5 2-0 (1-0)
 5 2-0 (1-0)
10  4 2-1 (1-0)
11  4 3-1 (1-0)
12  4 3-0 (2-0)
13  4 2-1 (1-0)
14  4 3-1 (1-0)
15  4 3-1 (1-0)

Bekijk ook het algemeen klassement in de Pool.


Man van de Wedstrijd

De wedstrijd als geheel werd door de fans gewaardeerd met een 3.75. Hieronder is de uitslag van de Man of the Match verkiezing van deze wedstrijd weergegeven. Achter elke spelersnaam staat tussen haakjes het aantal stemmen en de daarmee behaalde score voor het Man van de Wedstrijd klassement.

1. Niemand (18 -> 4,5)
1. Jorrel Hato (18 -> 4,5)
3. Ahmetcan Kaplan (13 -> 3,0)
4. Brian Brobbey (10 -> 2,0)
5. Diant Ramaj (8 -> 1,0)
6. Jordan Henderson (6 -> 0,0)
7. Charlie Setford (3 -> 0,0)
7. Kenneth Taylor (3 -> 0,0)
7. Kian Fitz-Jim (3 -> 0,0)
10. Remko Pasveer (2 -> 0,0)
11. Chuba Akpom (1 -> 0,0)
11. Borna Sosa (1 -> 0,0)
11. Julian Rijkhoff (1 -> 0,0)
14. Victor Jensen (0 -> 0,0)
14. Jaydon Banel (0 -> 0,0)
14. Olivier Aertssen (0 -> 0,0)
14. Ar'Jany Martha (0 -> 0,0)
14. Mika Godts (0 -> 0,0)
14. Christian Rasmussen (0 -> 0,0)
14. Josip Šutalo (0 -> 0,0)
14. Kristian Hlynsson (0 -> 0,0)
14. Francisco Conceição (0 -> 0,0)
14. Benjamin Tahirović (0 -> 0,0)
14. Gaston Avila (0 -> 0,0)
14. Kian Fitz-Jim (0 -> 0,0)
14. Amourricho van Axel Dongen (0 -> 0,0)
14. Silvano Vos (0 -> 0,0)
14. Steven Berghuis (0 -> 0,0)
14. Branco van den Boomen (0 -> 0,0)
14. Jorge Sanchez (0 -> 0,0)
14. Jakov Medić (0 -> 0,0)
14. Anass Salah-Eddine (0 -> 0,0)
14. Jay Gorter (0 -> 0,0)
14. Carlos Forbs (0 -> 0,0)
14. Steven Bergwijn (0 -> 0,0)
14. Davy Klaassen (0 -> 0,0)
14. Owen Wijndal (0 -> 0,0)
14. Anton Gaaei (0 -> 0,0)
14. Devyne Rensch (0 -> 0,0)
14. Gerónimo Rulli (0 -> 0,0)
14. Jurriën Timber (0 -> 0,0)
14. Edson Álvarez (0 -> 0,0)
14. Dusan Tadić (0 -> 0,0)
14. Daley Blind (0 -> 0,0)
14. Victor Jensen (0 -> 0,0)
14. Mohamed Daramy (0 -> 0,0)
14. Calvin Bassey (0 -> 0,0)
14. Sontje Hansen (0 -> 0,0)
14. Youri Regeer (0 -> 0,0)
14. Anass Salah-Eddine (0 -> 0,0)
14. Lorenzo Lucca (0 -> 0,0)
14. Florian Grillitsch (0 -> 0,0)
14. Mohammed Kudus (0 -> 0,0)
14. Maarten Stekelenburg (0 -> 0,0)
14. Perr Schuurs (0 -> 0,0)
14. Sean Klaiber (0 -> 0,0)
14. Antony (0 -> 0,0)
14. Jay Gorter (0 -> 0,0)
14. Mohamed Ihattaren (0 -> 0,0)
14. Naci Ünüvar (0 -> 0,0)
14. Youri Baas (0 -> 0,0)
14. Lisandro Magallán (0 -> 0,0)
14. Lucas Ocampos (0 -> 0,0)
14. Sivert Mannsverk (0 -> 0,0)
14. Tristan Gooijer (0 -> 0,0)


Voorbeschouwingen


Wat vind jij van de wedstrijd?

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Gebruik de links bovenin beeld om een loginnaam aan te maken danwel in te loggen.


2 maanden geleden
De hele boel dichttimmeren achterin en gokken op een hele dikke vette mazzel net als in Noorwegen. We hebben een te labiel slechte selectie om überhaupt te kunnen zeggen dat we een kans maken.
We gaan het zien. Villa ging 0-4 onderuit in eigen huis, die willen wel wat rechtzetten na dat debacle.
+3/-0

2 maanden geleden
Is er al een vermoedelijke opstelling bekend?
+1/-0

2 maanden geleden
Succes/sterkte mede supporters 🍻💪🏼
+1/-0

2 maanden geleden
Vraagje he…. Als de bal nou weggeschopt is, en je haalt daarna iemand flink onderuit, twee benen en lichaam enzo…. Is dat dan geen rood?
+5/-0

2 maanden geleden
Kaplan en Sutalo staan lucht te dekken. En hé een ingestudeerde corner! Gelukkig doen wij daar niet aan, zou oneerlijk zijn voor de tegenstander :denk

Echt wat voeren ze uit op de training?!?

Is die Ramaj bezopen?!?
+2/-0

 
2 maanden geleden
Trainen? Daar waren ze toch mee gestopt?
+3/-0

2 maanden geleden
Je haalt fitz jim terug, je haalt rijkshof terug om ze vervolgens op de bank te laten verpieteren.
Wat een treurnis weer om te aanschouwen en breng je weer die Apkom in die niks kan.
Dat het seizoen maar zo snel mogelijk afgelopen mag zijn.
+2/-0

 
2 maanden geleden
Rijkhoff dat begrijp ik nog wel met het oog op volgend seizoen maar geef hem dan inderdaad wat minuten.
Fitz Jim terug halen was weer een voorbeeld van ontbreken van heel veel voetbalkennis. Die was eigenlijk al afgetest, zat bij Excelsior ook meestal op de bank maar speelde af en toe wel en zit nu weer met een pot lijm aan de bank vastgelijmd.
+2/-0

2 maanden geleden
Wat een treurnis. Per ongeluk een goal maken en door gaan door pingels is denk ik te veel gevraagd dit seizoen.
+1/-0

2 maanden geleden
Wat hebben we toch een kl#te elftal zeg.
+2/-0

2 maanden geleden
Mannsverk schuift meerdere ballen bij de tegenstander in de voeten. Gaat hem ook niet worden.

Minimale mogelijkheden, twee keer gescoord. Waar Ajax tegen Fortuna te gemakzuchtig voor was.
+2/-0

2 maanden geleden (gewijzigd)
Watkins had rood verdiend en rogers 2 keer geel. Kut Uefa
Afgetroefd weer
En nu wel? Wat een dramascheids
+3/-1

 
2 maanden geleden
Ajax heeft deze onzin waar we naar kijken aan zichzelf te danken.
+3/-0

 
2 maanden geleden
Ajax heeft terecht verloren, daar kunnen we het over eens zijn. Maat de Engelse club had 2 x rood moeten krijgen vroeg in de wedstrijd (overtreding op de keeper en op Rensch); onbegrijpelijk dat dat niet bestraft is.
+2/-0

2 maanden geleden
Jezus wat een dombo die Mannsverk.
+2/-0

2 maanden geleden
Het enige positieve aan deze avond is dat de nieuwe directeur live un stadion heeft kunnen zien wat voor brandhout er op het veld staat.
Als Schip nog 1x Sutalo en Akpom opstelt terwijl er bankzitters zijn, mag die van mij ook gaan. Het kan gewoon echt niet. En die Henderson pakt die echt 7 miljoen brutto per jaar????
+1/-0

2 maanden geleden
Stel je voor dat Schip hier eens wat verrassends had gedaan. Vos ipv Sutalo, Godts ipv Hlynsson en dan lekker aanvallen en we zien wel. Had je wellicht ook 4-0 verloren maar was het nog enigszins entertainend geweest. In plaats daarvan doen we wat we altijd doen met hetzelfde resultaat: tegengoals en een rode kaart.
+2/-0

2 maanden geleden
En wat kijk ik met weemoed naar een Kudus met 2 prachtige doelpunten. Pfffff, Alex flink werk aan de winkel. Vanaf nu vooruit kijken.
+1/-0

2 maanden geleden
Elk nadeel heeft zijn voordeel. We kunnen nu iets leuks gaan doen ipv die Europese wanvertoningen van Ajax te kijken.
+1/-0

 
2 maanden geleden
We kunnen "vrolijk" verder met wanvertoningen in de eredivisie, er zijn nog 3 clubs die ons voorbij kunnen. Dit houdt nog lang niet op, ongeschikte voetballers en een hele slechte trainer. Van het schip, brandt anderen niet af maar geef zelf je fouten ook eens toe!
Bah, wat een waardeloos Ajax!
+2/-0

 
2 maanden geleden
Dit is het slechtste Ajax ooit met dank aan die Duitser en de slapende raad van bestuur destijds.
Nog 9 wedstrijden te gaan.........en dan hopen op een beter volgend seizoen. Hoewel mijn verstand mij zegt dat er nog wel wat jaren nodig zijn om dit te repareren.
+1/-0

2 maanden geleden (gewijzigd)
Het is nu wel duidelijk dat geen van de aankopen van Mislintat (ik begin nu zelfs ook aan Ramaj te twijfelen) goed genoeg is om Ajax weer in de eredivisie top 3 terug te brengen en ooit weer CL te spelen of een groepsfase EL of ConL te overleven.
Dit gaat zeker drie jaar kosten, voordat wij weer een Ajax waardige selectie hebben in lijn met ons (recente) verleden!
Zoals eerder gezegd een paar bestuurders zonder Ajax hart en een duitser hebben Ajax in een zomer compleet vernietigd.
+1/-0

 
2 maanden geleden
Ja want vorig seizoen ging het zooooooo geweldig! :denk
+1/-0

 
2 maanden geleden (gewijzigd)
Als vorig seizoen dit seizoen was, dan was er in ieder geval volgend seizoen CL kwalificatie.
Dat is een behoorlijk verschil lijkt mij zo!
+1/-0

 
2 maanden geleden
Ajax is in 2 seizoenen naar de kloten geholpen , met dit seizoen als de definitieve klap. Wat de keeper betreft en dat heb ik al eerder gezegd,,te veel tijd nemen om de bal in het spel te brengen en als hij de bal weer in het spel brengt , zadelt hij te vaak zijn medespelers op met problemen . Zijn keepen op zich gaat niet onaardig, is best in staat om ballen tegen te houden, maar overall is het niet goed genoeg.
+2/-0

 
2 maanden geleden (gewijzigd)
Ik heb juist de laatste wedstrijden het idee dat Ramaj het spel probeert te versnellen door zo snel mogelijk de verdedigers in te spelen, maar die staan apatisch te wachten tot de bal bij ze aankomt ipv naar de bal toe te bewegen of de pass is té gehaast en niet nauwkeurig.

Geen idee of het opdracht van Schip is of eigen initiatief.
+1/-0

2 maanden geleden
Wat een drama dit zeg.
Vandaag is de nieuwe directeur begonnen, laat hem meteen een statement maken over de rest van het seizoen.
M.u.v. van Kaplan, geen enkele andere geblesseerde speler laten terugkeren in de basis.
Ga het seizoen verder uitspelen met jongens als vd Boomen (naast Hato), Vos, Godts, Fitz-Jim en andere jongelingen. En gewoon 4-4-3, dit seizoen is toch helemaal verloren.
+2/-0

2 maanden geleden
het was een wan vertoning, de Ajax talenten zitten op de bank terwijl de aangekochte kneuzen spelen en dat is wat ik de technische staf kwalijk neem.
+1/-0

 
2 maanden geleden (gewijzigd)
Die "talenten" zetten zichzelf ook wekelijks voor schut in zowel het eerste als Jong Ajax. De meeste jeugdspelers hebben totaal niet het niveau wat Ajax 1 moet hebben noch het talent en mentaliteit om daar ooit naartoe te groeien.
+1/-0