10 maart 2024
Johan Cruijff ArenA
ESPN

Zwak Ajax moet de punten delen met Fortuna Sittard; image source: Pro Shots

Het is Ajax vandaag niet gelukt om te winnen van Fortuna Sittard. Na een 1-0 ruststand door een doelpunt van Kenneth Taylor, kwam Fortuna Sittard op 1-2 door doelpunten van Duarte en Sierhuis. Brian Brobbey bracht Ajax vlak voor tijd weer op gelijke hoogte.

Zoals de laatste weken begon Ajax weer in een 5-4-1 opstelling, maar wel twee andere spelers ten opzichte van de wedstrijden tegen FC Utrecht en Aston Villa. Devyne Rensch werd geschorst en Brian Brobbey werd rust gegund. Josip Šutalo en Chuba Akpom namen hun plekken in.

Het eerste schot was van Fortuna Sittard, nadat de verdediging van Ajax een bal uit een vrije trap niet weg kreeg en Sierhuis kon schieten. De spits met een verleden in Amsterdam zag Ramaj redden op zijn schot.

De allereerste kans voor Ajax was gelijk raak. Kenneth Taylor kon makkelijk opstomen tot hij van net buiten de 16 een schot waagde en de bal achter Verrips zag eindigen en Ajax na 8 minuten op 1 -0 zette.

Chuba Akpom kreeg na 11 minuten een grote kans om zijn basisplaats te bekronen na een slimme pass van Hlynsson, maar de Brit schoot tegen Verrips.

Na een handsbal van Akpom mocht Özyakup aanleggen voor een vrije trap, maar de ging over. Šutalo gaf onnodig een hoekschop weg, nadat hij slecht een bal aannam en uit de daaropvolgende corner kon Guth bijna binnen koppen, maar gelukkig ging de bal naast de goal.

Een kleine tien minuten voor rust kwam Taylor aan de bal na een mooie counter en via de een-twee met Henderson was de middenvelder dicht bij zijn tweede doelpunt. Uit de corner hierna van Henderson kopte Kaplan op doel, maar deze werd weggekopt bij de paal door Pinto.

De ploegen gingen de rust in met 1-0, waardin ook niet gewisseld werd.

Binnen 3 minuten na de rust was het 1-1. Duarte veroverde de bal op het middenveld en na een combinatie met Lonwijk mocht de middenvelder uithalen en verraste Ramaj in de korte hoek.

Fortuna ging er in geloven en Ajax oogde onzeker. Sosa ging niet zorgvuldig om met het balbezit en verspeelde deze. Gelukkig ging het schot van Özyakup over.

Bij een gelijke stand na een uur spelen zag Van ’t Schip toch de noodzaak om Brobbey in te gaan brengen, om Ajax meer aanvallende stootkracht te geven. Samen met Branco van den Boomen en Carlos Forbs kwam hij erin. Hlynsson, Mannsverk en Sosa gingen naar de kant.
Na een combinatie met Akpom kreeg Taylor zijn derde grote kans, maar hij zag zijn schot geblokt worden.

De ArenA werd een stuk stiller toen Fortuna Sittard na 65 minuten op 1-2 kwam. Van den Boomen speelde Akpom in, die niet goed oplette en de bal verspeelde. Córdoba waagde een schot wat door Kaplan werd geblokt, maar precies goed viel voor Sierhuis die zijn oud werkgever pijn deed en de ploeg uit Sittard de voorsprong bezorgde.

Het leek nog erger te worden 5 minuten na de achterstand. Uit een vrije trap van Ajax die werd verdedigd, verspeelde Gooijer de bal net over de middenlijn. Fortuna kon er met 3 aanvallers tegen 2 verdedigers uitkomen en Córdoba kwam vrij voor Ramaj. Maar de Duitser stond paraat en voorkwam dat Fortuna op een marge van 2 goals kwam.

Uit een vrije trap van Henderson kreeg Brobbey een kopkans op de gelijkmaker, maar hij kopte over de goal. Een paar minuten later kreeg de spits een mooie voorzet van Branco van den Boomen, maar Verrips wist te redden.

Voor de laatste 10 minuten kwam Anton Gaaei voor Tristan Gooijer.

Ajax bleef druk zetten, maar kreeg het niet voor elkaar om echt uitgespeelde kansen te creëren. Van den Boomen waagde nog een schot van buiten de 16, maar weer redde Verrips.

Via een late treffer kwam Ajax op 2-2. De corner van Henderson kwam bij Šutalo die de bal op doel schoot en dat tegen Brobbey deed. De spits kreeg de bal tegen de borst en daarna voor zijn voeten en schoot de bal binnen.

In de laatste minuut van de blessuretijd pakte Kaplan nog geel voor een overtreding op da Cruz.

Henderson: "Pas toen we achterkwamen gingen we aanzetten"

Henderson was niet tevreden met het gelijkspel, maar was wel blij dat een nederlaag werd afgewend in de slotfase: "Het was niet onze beste wedstrijd, maar we wisten dat het lastig zou worden. We hebben donderdag natuurlijk ook al gespeeld tegen een sterke tegenstander als Aston Villa. We hebben het geprobeerd, maar wanneer je een slechte wedstrijd speelt is het belangrijkste dat je hem niet verliest.
Verdedigend hadden we het beter kunnen doen, ik ben teleurgesteld hoe de doelpunten hebben kunnen vallen. In balbezit hadden we meer vooruit kunnen spelen, want ik denk dat we te weinig hebben gecreëerd. Pas toen we achter kwamen gingen we aanzetten en kwamen we tot kansen."

Brobbey: "Het tempo was laag"

Brian Brobbey had vooraf last van zijn linkerhamstring en werd daarom rust gegund, zo gaf de spits aan: "Mijn linker hamstring zat heel strak en ik wilde hem niet forceren. Het liefst win je met 4-0 zodat ik er niet in hoef te komen, maar ik moest toch invallen."

Ajax kreeg weinig kansen en Brobbey werd weer tot man of the match gekozen. Dat doet de speler weinig als de ploeg niet wint en de spits niet scoort. Vanaf de kant was het voor de spits ook duidelijk dat het niet lekker liep tot zijn invalbeurt: "De tweede helft begonnen we erg slording. Het tempo was laag en we speelden veel breedteballen. Het systeem blijft even wennen, maar ik denk dat we dit systeem nodig hebben. Ik kan me er wel in vinden."

Van 't Schip: "De tweede helft hebben we achter de feiten aangelopen"

Van 't Schip baalde van het gelijkspel en vond dat Ajax het in de eerste helft al had moeten afmaken: "Je weet dat je na een Europese wedstrijd vaak lastig is. De tegenstander weet dat je vlak ervoor al gespeeld hebt. We kregen na de 1-0 nog twee goede kansen met Taylor en Akpom. Daar moet je er minimaal een van maken, zodat je met twee goals verschil de rust in gaat. De tweede helft hebben we achter de feiten aangelopen. Je maakt nog gelijk, maar we laten zichtbaar zien dat het niet op kunnen brengen na een Europese wedstrijd. Het was geen goede wedstrijd, maar als je de marge klein houdt en ze komen op gelijke hoogte dan weet je dat zij druk gaan zetten. Wij hebben dan helaas niet de kracht en de frisheid om op te kunnen reageren. De tweede helft was absoluut niet goed."

Na twee wedstrijden waarin Ajax in het nieuwe systeem de organisatie redelijk op orde leek te hebben liep het vandaag minder. Volgens Van 't Schip ligt het niet alleen aan het systeem en het spelersmateriaal: "Het is gewoon voor ons een lastig jaar. We weten waar we vandaag komen. Onze selectie heeft moeite om fris te zijn met twee wedstrijden in de week. Het is een jonge groep die blij is dat we in Europa zitten, maar dan moet je de kans pakken om wedstrijden als vandaag af te maken."

Tot slot ging het over Brobbey, die de trainer eigenlijk had willen sparen, en Steven Berghuis en Bergwijn: "Uiteindelijk was het beter geweest als Brian er niet in had hoeven komen. Er is vooraf wel besproken dat hij in de slotfase er in had kunnen komen, zij het met een risico. Brian brengt wat mee en de tegenstander is er zichtbaar mee bezig. We waren er eigenlijk vanuit gegaan dat Berghuis erbij kon zijn, maar hij kreeg een terugslag gister. Bergwijn is kansloos voor donderdag."

'86 Peterson voor Cordoba

De ruststand en uitslag van deze wedstrijd is door één van de deelnemers aan de Pool goed voorspeld.

15  2 4-1 (1-0)

De wedstrijd als geheel werd door de fans gewaardeerd met een 4.44. Hieronder is de uitslag van de Man of the Match verkiezing van deze wedstrijd weergegeven. Achter elke spelersnaam staat tussen haakjes het aantal stemmen en de daarmee behaalde score voor het Man van de Wedstrijd klassement.