Transparent
Inloggen
Sluiten

WedstrijdenZwak Ajax moet de punten delen met Fortuna Sittard


Tijdstip
10 maart 2024
Stadion
Johan Cruijff ArenA
Gelegenheid
Eredivisie
Televisiezender
ESPN


Zwak Ajax moet de punten delen met Fortuna Sittard; image source: Pro Shots

Foto: Pro Shots

Zwak Ajax moet de punten delen met Fortuna Sittard

Het is Ajax vandaag niet gelukt om te winnen van Fortuna Sittard. Na een 1-0 ruststand door een doelpunt van Kenneth Taylor, kwam Fortuna Sittard op 1-2 door doelpunten van Duarte en Sierhuis. Brian Brobbey bracht Ajax vlak voor tijd weer op gelijke hoogte.

Zoals de laatste weken begon Ajax weer in een 5-4-1 opstelling, maar wel twee andere spelers ten opzichte van de wedstrijden tegen FC Utrecht en Aston Villa. Devyne Rensch werd geschorst en Brian Brobbey werd rust gegund. Josip Šutalo en Chuba Akpom namen hun plekken in.

Het eerste schot was van Fortuna Sittard, nadat de verdediging van Ajax een bal uit een vrije trap niet weg kreeg en Sierhuis kon schieten. De spits met een verleden in Amsterdam zag Ramaj redden op zijn schot.

De allereerste kans voor Ajax was gelijk raak. Kenneth Taylor kon makkelijk opstomen tot hij van net buiten de 16 een schot waagde en de bal achter Verrips zag eindigen en Ajax na 8 minuten op 1 -0 zette.

Chuba Akpom kreeg na 11 minuten een grote kans om zijn basisplaats te bekronen na een slimme pass van Hlynsson, maar de Brit schoot tegen Verrips.

Na een handsbal van Akpom mocht Özyakup aanleggen voor een vrije trap, maar de ging over. Šutalo gaf onnodig een hoekschop weg, nadat hij slecht een bal aannam en uit de daaropvolgende corner kon Guth bijna binnen koppen, maar gelukkig ging de bal naast de goal.

Een kleine tien minuten voor rust kwam Taylor aan de bal na een mooie counter en via de een-twee met Henderson was de middenvelder dicht bij zijn tweede doelpunt. Uit de corner hierna van Henderson kopte Kaplan op doel, maar deze werd weggekopt bij de paal door Pinto.

De ploegen gingen de rust in met 1-0, waardin ook niet gewisseld werd.

Binnen 3 minuten na de rust was het 1-1. Duarte veroverde de bal op het middenveld en na een combinatie met Lonwijk mocht de middenvelder uithalen en verraste Ramaj in de korte hoek.

Fortuna ging er in geloven en Ajax oogde onzeker. Sosa ging niet zorgvuldig om met het balbezit en verspeelde deze. Gelukkig ging het schot van Özyakup over.

Bij een gelijke stand na een uur spelen zag Van ’t Schip toch de noodzaak om Brobbey in te gaan brengen, om Ajax meer aanvallende stootkracht te geven. Samen met Branco van den Boomen en Carlos Forbs kwam hij erin. Hlynsson, Mannsverk en Sosa gingen naar de kant.
Na een combinatie met Akpom kreeg Taylor zijn derde grote kans, maar hij zag zijn schot geblokt worden.

De ArenA werd een stuk stiller toen Fortuna Sittard na 65 minuten op 1-2 kwam. Van den Boomen speelde Akpom in, die niet goed oplette en de bal verspeelde. Córdoba waagde een schot wat door Kaplan werd geblokt, maar precies goed viel voor Sierhuis die zijn oud werkgever pijn deed en de ploeg uit Sittard de voorsprong bezorgde.

Het leek nog erger te worden 5 minuten na de achterstand. Uit een vrije trap van Ajax die werd verdedigd, verspeelde Gooijer de bal net over de middenlijn. Fortuna kon er met 3 aanvallers tegen 2 verdedigers uitkomen en Córdoba kwam vrij voor Ramaj. Maar de Duitser stond paraat en voorkwam dat Fortuna op een marge van 2 goals kwam.

Uit een vrije trap van Henderson kreeg Brobbey een kopkans op de gelijkmaker, maar hij kopte over de goal. Een paar minuten later kreeg de spits een mooie voorzet van Branco van den Boomen, maar Verrips wist te redden.

Voor de laatste 10 minuten kwam Anton Gaaei voor Tristan Gooijer.

Ajax bleef druk zetten, maar kreeg het niet voor elkaar om echt uitgespeelde kansen te creëren. Van den Boomen waagde nog een schot van buiten de 16, maar weer redde Verrips.

Via een late treffer kwam Ajax op 2-2. De corner van Henderson kwam bij Šutalo die de bal op doel schoot en dat tegen Brobbey deed. De spits kreeg de bal tegen de borst en daarna voor zijn voeten en schoot de bal binnen.

In de laatste minuut van de blessuretijd pakte Kaplan nog geel voor een overtreding op da Cruz.


Henderson: "Pas toen we achterkwamen gingen we aanzetten"

Henderson was niet tevreden met het gelijkspel, maar was wel blij dat een nederlaag werd afgewend in de slotfase: "Het was niet onze beste wedstrijd, maar we wisten dat het lastig zou worden. We hebben donderdag natuurlijk ook al gespeeld tegen een sterke tegenstander als Aston Villa. We hebben het geprobeerd, maar wanneer je een slechte wedstrijd speelt is het belangrijkste dat je hem niet verliest.
Verdedigend hadden we het beter kunnen doen, ik ben teleurgesteld hoe de doelpunten hebben kunnen vallen. In balbezit hadden we meer vooruit kunnen spelen, want ik denk dat we te weinig hebben gecreëerd. Pas toen we achter kwamen gingen we aanzetten en kwamen we tot kansen."


Brobbey: "Het tempo was laag"

Brian Brobbey had vooraf last van zijn linkerhamstring en werd daarom rust gegund, zo gaf de spits aan: "Mijn linker hamstring zat heel strak en ik wilde hem niet forceren. Het liefst win je met 4-0 zodat ik er niet in hoef te komen, maar ik moest toch invallen."

Ajax kreeg weinig kansen en Brobbey werd weer tot man of the match gekozen. Dat doet de speler weinig als de ploeg niet wint en de spits niet scoort. Vanaf de kant was het voor de spits ook duidelijk dat het niet lekker liep tot zijn invalbeurt: "De tweede helft begonnen we erg slording. Het tempo was laag en we speelden veel breedteballen. Het systeem blijft even wennen, maar ik denk dat we dit systeem nodig hebben. Ik kan me er wel in vinden."


Van 't Schip: "De tweede helft hebben we achter de feiten aangelopen"

Van 't Schip baalde van het gelijkspel en vond dat Ajax het in de eerste helft al had moeten afmaken: "Je weet dat je na een Europese wedstrijd vaak lastig is. De tegenstander weet dat je vlak ervoor al gespeeld hebt. We kregen na de 1-0 nog twee goede kansen met Taylor en Akpom. Daar moet je er minimaal een van maken, zodat je met twee goals verschil de rust in gaat. De tweede helft hebben we achter de feiten aangelopen. Je maakt nog gelijk, maar we laten zichtbaar zien dat het niet op kunnen brengen na een Europese wedstrijd. Het was geen goede wedstrijd, maar als je de marge klein houdt en ze komen op gelijke hoogte dan weet je dat zij druk gaan zetten. Wij hebben dan helaas niet de kracht en de frisheid om op te kunnen reageren. De tweede helft was absoluut niet goed."

Na twee wedstrijden waarin Ajax in het nieuwe systeem de organisatie redelijk op orde leek te hebben liep het vandaag minder. Volgens Van 't Schip ligt het niet alleen aan het systeem en het spelersmateriaal: "Het is gewoon voor ons een lastig jaar. We weten waar we vandaag komen. Onze selectie heeft moeite om fris te zijn met twee wedstrijden in de week. Het is een jonge groep die blij is dat we in Europa zitten, maar dan moet je de kans pakken om wedstrijden als vandaag af te maken."

Tot slot ging het over Brobbey, die de trainer eigenlijk had willen sparen, en Steven Berghuis en Bergwijn: "Uiteindelijk was het beter geweest als Brian er niet in had hoeven komen. Er is vooraf wel besproken dat hij in de slotfase er in had kunnen komen, zij het met een risico. Brian brengt wat mee en de tegenstander is er zichtbaar mee bezig. We waren er eigenlijk vanuit gegaan dat Berghuis erbij kon zijn, maar hij kreeg een terugslag gister. Bergwijn is kansloos voor donderdag."


Karakteristieken

Uitslag: 2-2 (1-0)

Doelpuntenmakers:

Goal
1-0 Kenneth Taylor ('8)
Goal
1-1 Duarte ('49)
Goal
1-2 Sierhuis ('66)
Goal
2-2 Brian Brobbey ('88)
Scheidsrechter
Van de Graaf
Toeschouwers
0 toeschouwers

Kaarten:

Kaart
Ajax: Ahmetcan Kaplan ('90)

Opstelling Ajax

Chuba Akpom


Kenneth TaylorSivert MannsverkJordan HendersonKristian Hlynsson


Borna SosaJorrel HatoAhmetcan KaplanJosip ŠutaloTristan Gooijer


Diant Ramaj

Wissels:

'62 Branco van den Boomen voor Sivert Mannsverk
'62 Carlos Forbs voor Borna Sosa
'62 Brian Brobbey voor Kristian Hlynsson
'80 Anton Gaaei voor Tristan Gooijer


Opstelling Fortuna Sittard

Sierhuis


CordobaDuarteOratmangoenOzyakupLonwijk


DijksSiovasGuthPinto


Verrips

Wissels:

'67 Rosier voor Oratmangoen
'76 Da Cruz voor Ozyakup
'76 Voet voor Lonwijk
'86 Griffith voor Sierhuis
'86 Peterson voor Cordoba


Pool

De ruststand en uitslag van deze wedstrijd is door één van de deelnemers aan de Pool goed voorspeld.

De top vijftien:

  Score Voorspelling
 5 2-2 (1-2)
 3 2-0 (1-0)
 3 2-1 (1-0)
 3 2-0 (1-0)
 3 2-1 (1-0)
 3 2-0 (1-0)
 3 2-0 (1-0)
 3 2-0 (1-0)
 3 2-0 (1-0)
10  2 3-0 (1-0)
11  2 3-1 (1-0)
12  2 0-0 (0-0)
13  2 3-0 (1-0)
14  2 3-0 (1-0)
15  2 4-1 (1-0)

Bekijk ook het algemeen klassement in de Pool.


Man van de Wedstrijd

De wedstrijd als geheel werd door de fans gewaardeerd met een 4.44. Hieronder is de uitslag van de Man of the Match verkiezing van deze wedstrijd weergegeven. Achter elke spelersnaam staat tussen haakjes het aantal stemmen en de daarmee behaalde score voor het Man van de Wedstrijd klassement.

1. Brian Brobbey (29 -> 5,0)
2. Kenneth Taylor (21 -> 4,0)
3. Ahmetcan Kaplan (16 -> 3,0)
4. Sivert Mannsverk (8 -> 2,0)
5. Niemand (6 -> 0,5)
5. Jordan Henderson (6 -> 0,5)
7. Jorrel Hato (5 -> 0,0)
8. Diant Ramaj (3 -> 0,0)
8. Kristian Hlynsson (3 -> 0,0)
8. Kian Fitz-Jim (3 -> 0,0)
11. Remko Pasveer (2 -> 0,0)
12. Anton Gaaei (1 -> 0,0)
12. Borna Sosa (1 -> 0,0)
12. Julian Rijkhoff (1 -> 0,0)
15. Victor Jensen (0 -> 0,0)
15. Charlie Setford (0 -> 0,0)
15. Jaydon Banel (0 -> 0,0)
15. Olivier Aertssen (0 -> 0,0)
15. Ar'Jany Martha (0 -> 0,0)
15. Mika Godts (0 -> 0,0)
15. Christian Rasmussen (0 -> 0,0)
15. Josip Šutalo (0 -> 0,0)
15. Francisco Conceição (0 -> 0,0)
15. Benjamin Tahirović (0 -> 0,0)
15. Gaston Avila (0 -> 0,0)
15. Kian Fitz-Jim (0 -> 0,0)
15. Amourricho van Axel Dongen (0 -> 0,0)
15. Silvano Vos (0 -> 0,0)
15. Steven Berghuis (0 -> 0,0)
15. Branco van den Boomen (0 -> 0,0)
15. Jorge Sanchez (0 -> 0,0)
15. Jakov Medić (0 -> 0,0)
15. Anass Salah-Eddine (0 -> 0,0)
15. Jay Gorter (0 -> 0,0)
15. Carlos Forbs (0 -> 0,0)
15. Chuba Akpom (0 -> 0,0)
15. Steven Bergwijn (0 -> 0,0)
15. Davy Klaassen (0 -> 0,0)
15. Owen Wijndal (0 -> 0,0)
15. Devyne Rensch (0 -> 0,0)
15. Gerónimo Rulli (0 -> 0,0)
15. Jurriën Timber (0 -> 0,0)
15. Edson Álvarez (0 -> 0,0)
15. Dusan Tadić (0 -> 0,0)
15. Daley Blind (0 -> 0,0)
15. Victor Jensen (0 -> 0,0)
15. Mohamed Daramy (0 -> 0,0)
15. Calvin Bassey (0 -> 0,0)
15. Sontje Hansen (0 -> 0,0)
15. Youri Regeer (0 -> 0,0)
15. Anass Salah-Eddine (0 -> 0,0)
15. Lorenzo Lucca (0 -> 0,0)
15. Florian Grillitsch (0 -> 0,0)
15. Mohammed Kudus (0 -> 0,0)
15. Maarten Stekelenburg (0 -> 0,0)
15. Perr Schuurs (0 -> 0,0)
15. Sean Klaiber (0 -> 0,0)
15. Antony (0 -> 0,0)
15. Jay Gorter (0 -> 0,0)
15. Mohamed Ihattaren (0 -> 0,0)
15. Naci Ünüvar (0 -> 0,0)
15. Youri Baas (0 -> 0,0)
15. Lisandro Magallán (0 -> 0,0)
15. Lucas Ocampos (0 -> 0,0)
15. Tristan Gooijer (0 -> 0,0)


Voorbeschouwingen


Wat vind jij van de wedstrijd?

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Gebruik de links bovenin beeld om een loginnaam aan te maken danwel in te loggen.


5 maanden geleden
Kunnen we mooi uitlopen op Go Ahead.
Opstelling laten zoals de afgelopen 2 potjes. Ook al zijn berghuis en Bergwijn weer fit.
Veel meer energie en strijd zonder die twee.
+2/-0

 
5 maanden geleden
Of de dames zakken weer terug naar hun Eredivisie motivatie en zetten de club weer eens voor schut ...
+4/-0

5 maanden geleden
Amazing last game against AV!!!

Kaplan absolutely top.
Mannsverk also.
Henda real captain.

All team like team !!!!

Same squad again and we will win 4-0

Brobbey 2
Taylor
Kaplan
+2/-0

5 maanden geleden
NEC kan vandaag de vijfde plek pakken. Op zich zijn Heerenveen, Fortuna en NEC vier ploegen die hier en daar wel wat hebben laten zien, dus je weet maar nooit. We spelen thuis, maar dan denk je dat je wint en toch een gelijkspel.
+2/-0

5 maanden geleden
Nog even vasthouden aan dit systeem. Punten pakken en vertrouwen tanken. Daarna terug naar 4-3-3, met meer creativiteit en bouwen aan het team van volgend seizoen.
+1/-0

5 maanden geleden
Geen Brobbey. Waarom sparen voor die gare confetti League. We moeten 5e worden, fey wint se beker zijn wij geplaatst voor EL.
+2/-0

5 maanden geleden
Het is dat Fortuna er nog minder van bakt….
+1/-0

5 maanden geleden
Wederom een doelpunt net na rust. Waarom lukt het al jaren geen enkele trainer meer om spelers op scherp te zetten in de rust?!?
+2/-0

5 maanden geleden (gewijzigd)
Ik neem mijn woorden terug, Fortuna de betere en die bakken er zeker wat van. Dit is in 25jaar niet voorgekomen ….En Brobby niet kunnen sparen tegen ze is misschien nog wel erger.
+2/-0

5 maanden geleden (gewijzigd)
Schip wou ongetwijfeld een signaal afgeven met die driedubbele wissel.

Nou dat is gelukt, alleen niet zoals hij in gedachte had ...
+1/-0

5 maanden geleden
Iedere keer als je denkt dat het weer ietsje beter gaat......hoe dan?!
+3/-0

5 maanden geleden (gewijzigd)
Er is geen peil te trekken op dit Ajax! Vandaag niet in staat 3 punten te pakken in eigen huis.....het blijft een rampseizoen! Ik kan er niet aan wennen.
+4/-0

5 maanden geleden
Als je voor Sutalo nog 6 miljoen krijgt mag je blij zijn. Wat een totale ramp op voetbalschoenen is dat.
+5/-1

 
5 maanden geleden
Wie heeft er 6 miljoen voor over?
+3/-1

 
5 maanden geleden
Ik snap niet dat hij kansen blijft krijgen, om eerlijk te zijn heeft Medic zelfs meer laten zien in die ene openingswedstrijd, zelfs zonder dat zondagsschot.
+2/-1

5 maanden geleden
Ik kan momenteel maar weinig wedstrijden zien van Ajax maar ik mis weinig merk ik. Wat mij wel opvalt is die omschakeling naar een spits, diep triest voor Ajax eigenlijk.
Op zich kan dat nog door blessures en onkundige spelers. Maar dan zet je de enige constante factor (Brobbey) op de bank om hem te sparen terwijl je midden in de vijfde plek race zit?? Je enige spits die ook nog eens in vorm is en topscorer is. Hoe wil je dan je goals gaan maken? Het werd dan ook afgestraft al wist Brobbey nog een punt te redden. Of hij de vijfde plaats daarmee gered heeft zal moeten blijken.
+5/-0

5 maanden geleden
Diep, diep triest! Wat een afgang in eigen huis!🤬
+4/-0

5 maanden geleden
Volgend van t Schip hebben de spelers moeite met 2 wedstrijden ( waarvan 1 Europees ) in de week Zucht !
+2/-0

 
5 maanden geleden
Ik snap het wel, op notabene pas donderdag helemaal naar Engeland om daar te voetballen straks is echt buitengewoon, dat is sws zeer vermoeiend, tenslotte zijn ze daar toch geen miljonair voor geworden. Alles bij elkaar komt dat misschien wel neer op 12 uur werk in zo een week…. Hou op zeg.
+2/-0