Vierde plaats ver weg, nadat AZ met 2-0 Ajax de baas is

25 februari 2024
AFAS Stadion
ESPN

Vierde plaats ver weg, nadat AZ met 2-0 Ajax de baas is; image source: Pro Shots

In de Noord-Hollandse derby tegen AZ is het Ajax niet gelukt om gelijk te komen in punten in de strijd om de vierde plaats. Ruben van Bommel was tweemaal trefzeker in de 7e en 67e minuut. Een doelpunt van Brian Brobbey werd vlak voor tijd afgekeurd. Ahmetcan Kaplan maakte zijn eerste officiële minuten in het eerste als invaller voor Anton Gaaei.

Van ’t Schip had een paar verrassingen in de opstelling. Allereerst het systeem, Ajax speelde namelijk in een 5-4-1 (of 3-4-2-1) opstelling met Brobbey als enige spits en Rensch, Šutalo en Hato achterin. Gaaei en Sosa waren de backs en op het middenveld stonden Hlynsson, Tahirović, Van den Boomen en Taylor. Berghuis zat niet bij de selectie en Henderson begon op de bank.

Na 6 minuten kwam AZ op voorsprong. Nadat Gaaei zich makkelijk liet aftroeven kon Van Bommel de diepte in en nadat hij Hato voorbij ging schoot hij buiten bereik van Ramaj de 1-0 binnen.

Na een kwartiertje was Belic dichtbij een nieuwe Alkmaarse goal, maar Ramaj redde met de vingertoppen.

De eerste kans voor Ajax was voor Anton Gaaei die van buiten de zestien meter schoot, maar Ryan zag redden op zijn schot. De pass was van Kenneth Taylor.

Een minuut later was Ruben van Bommel dichtbij zijn tweede doelpunt, maar schoot naast.

Kenneth Taylor kreeg nog onverwacht een kans. Een voorzet van Gaaei leek niet goed te vallen, maar omdat Belic de bal verkeerd raakte kwam de bal bij de middenvelder. Hij schoot snel, maar Ryan redde.

Uit de corner van Ajax maakte Gaaei een slordige fout en kon AZ er met 3 tegen 1 uit. Uiteindelijk wist Taylor de pass van Ruben van Bommel te onderscheppen. Uit de hoekschop kopte Goes naast.

Gaaei speelde aardig slordig en maakte veel fouten en dus zag Van ’t Schip zich genoodzaakt tot een vroege wissel. Ahmetcan Kaplan loste hem af na 36 minuten en maakte zijn debuut in het eerste na vooral veel pech met blessures gekend te hebben in zijn eerste anderhalf seizoen bij Ajax.

Vlak voor de rust een schot kans voor Branco van den Boomen na terugleggen van Taylor, maar het schot ging ruim naast. Hierna kwamen geen kansen meer en gingen beide ploegen rusten met 1-0.

Tien minuten na rust een vrije trap voor AZ, nadat Hato Mijnans vloerde. De vrije trap was niet goed in de hoek geplaatst en werd makkelijk gepakt door Ramaj.

Na een kwartier in de tweede helft een kans voor Rensch, nadat Hlynsson een voorzet van Sosa teruglegde. De rechtsback schoot echter naast.

De tweede Ajax wissel vond plaats na 64 minuten. Tahirović ging naar de kant en Akpom kwam erin.

In de 67e minuut scoorde Ruben van Bommel zijn tweede doelpunt en ook de tweede van AZ. Ryan gaf een lange en Pavlidis kopte door richting Lahdo. Hij legde terug op Van Bommel en de linksbuiten schoot de 2-0 binnen.

Een minuut later een kans voor Hlynsson maar de IJslander vond Ryan.

Iets meer dan 10 minuten voor tijd een vrije trap voor Branco van den Boomen, nadat Brobbey werd vastgepakt. Zijn vrije trap werd echter opgevangen door de muur.

Na de vrije trap direct een dubbele wissel bij Ajax. Van den Boomen en Hlynsson gingen naar de kant en werden vervangen door Mannsverk en Rijkhoff.

Twee minuten voor tijd leek Brian Brobbey de marge te verkleinen. Taylor gaf de steekbal en de spits bleef heel kalm en passeerde Ryan. Echter bleek uit de beelden van de VAR dat de spits dat deed vanuit buitenspel positie.

In de blessuretijd wilde Hato het nog proberen met een bal wat leek op een voorzet, zoals Taylor donderdag scoorde tegen Bodø. Echter was Ryan bij de les en plukte de bal uit de lucht.

In de allerlaatste seconden nog een aanval via Taylor en Brobbey, waar de spits op het laatste moment niet meer aan de bal kwam door ingrijpen van Bruno Martins Indi. Hierna floot scheidsrechter Lindhout af en vergrootte AZ de marge naar 6 punten.

Van den Boomen: "We hebben te weinig gecreëerd"

Branco van den Boomen teleurgesteld terug op de wedstrijd, zo gaf hij aan bij ESPN: "Het was heel teleurstellend. Ik denk dat we in de beginfase matig voor de dag komen, waardoor we gelijk achter komen. Daarna heb je meer grip en bereiken we meer mensen tussen de linies. Uiteindelijk hebben we te weinig gecreëerd en stond AZ goed compact. Ik denk voor AZ een verdiende overwinning."

Ajax speelde vandaag in een opstelling die net des Ajax was, namelijk met 5 man achterin. Dat lag mede aan het spelersmateriaal dat beschikbaar was volgens de middenvelder: "Gezien de selectie die we vandaag hadden denk ik dat het wel goed bij de speler paste. We hadden twee type backs die ideaal zijn voor dit systeem. Ik was verrast, maar vond het wel een goed plan. Je wilt het op basis van automatismen spelen, maar ik denk dat op basis van het materiaal dit de beste beslissing was. Je hebt met professionals te maken die het moeten uitvoeren en dat hebben we vandaag hebben we gezien de fitheid niet goed genoeg gedaan."

De middenvelder is net terug van een blessure en had donderdag langer gespeeld dan eerder voorzien. Bij zijn eerste basisplek na de blessure erkende de middenvelder dat hij het zwaar had met 120 minuten spelen: "Ik was donderdag helemaal kapot na drie maanden blessure. Gelijk 120 minuten was wel zwaar, maar vandaag was ik fit genoeg om te starten. Uiteindelijk heb ik wel een matige pot gespeeld, maar dat lag niet alleen aan het fysieke."

Van 't Schip: "Kaplan deed het erg goed"

Trainer John van 't Schip probeerde vandaag een andere formatie, maar dat had helaas niet het gewenste resultaat, aldus de trainer: "Je weet dat het een moeilijke wedstrijd is na donderdag. Je hebt maar twee dagen om je voor te bereiden op deze wedstrijd, maar desondanks een moeilijke start waar je al snel op achterstand komt vond ik dat wel meer in het spel kwamen. We kregen ook meer het gevoel en daarin was er niet veel verschil. AZ was gewoon heel efficiënt met de kansen. Wij hebben ook goede kansen gekregen met Gaaei, Taylor en Kris. Naarmate de wedstrijd vorderde gingen we de spelers steeds beter bereiken en kregen we meer grip, maar worden we niet gevaarlijk. Het was te weinig. De jongens hebben alles gegeven, maar het was niet voldoende."

De eerste wissel van de trainer was al vroeg, een kleine 10 minuten voor de rust. Het moment was bewust voor de trainer: "Op dat moment voelde ik dat er iets nodig was. Anton begon moeilijk aan de wedstrijd en verloor twee á drie keer de bal waardoor het gevaarlijk werd. Dan zie je aan hem dat het in zijn hoofd gaat zitten. We wilden daarmee geen risico nemen, dat het nog eens zou gebeuren voor de rust. Het is heel lullig voor hem, want hij viel goed in tegen Bodø/Glimt in Noorwegen. Wij hadden ook het idee dat dit hij in dit systeem beter tot zijn recht zou komen, omdat hij dat meer gewend is. Helaas pakte het anders uit en brachten we Kaplan. Hij deed het erg goed en hebben we kunnen zien dat hij na een zware blessure toch een versterking kan zijn voor ons achterin."

Hato: "De manier waarop we aan de wedstrijd begonnen, dat kan niet"

Bij afwezigheid van Steven Bergwijn en Steven Berghuis was Jorrel Hato weer de aanvoerder vandaag. De jonge verdediger stond in een nieuwe formatie en was ook niet tevreden: "We begonnen heel slordig en heel rommelig. De manier waarop we begonnen, dat kan niet. AZ won alle duels en wij verloren alle duels. Vanaf de 30e minuut kregen we iets meer grip. De tweede helft was niet goed genoeg en ik denk dat we weinig creëerden. Zij waren heel efficiënt. Voor mijn geval lag het niet aan het tactische systeem, maar aan de manier waarop je aan de wedstrijd begint."

Ajax gaf mede door het andere systeem en de meer achteruit georiënteerde tactiek minder kansen weg dan in de andere wedstrijden in dit kalenderjaar en dat gaf ook Hato houvast om naar vooruit te kijken: "Deze wedstrijden hebben we het goed gedaan door niet te veel weg te geven. We moeten vooruit kijken hoe we dat in de komende wedstrijden gaan doen. We missen nu best wel wat aanvallers, dus voor deze wedstrijd was dit systeem een goede optie. Het is aan de trainer om de beslissing te nemen voor komende wedstrijden."

'90 Penetra voor Goes

De ruststand en uitslag van deze wedstrijd is door geen van de deelnemers aan de Pool goed voorspeld.

15  3 3-2 (2-0)

De wedstrijd als geheel werd door de fans gewaardeerd met een 3.80. Hieronder is de uitslag van de Man of the Match verkiezing van deze wedstrijd weergegeven. Achter elke spelersnaam staat tussen haakjes het aantal stemmen en de daarmee behaalde score voor het Man van de Wedstrijd klassement.