Transparent
Inloggen
Sluiten

WedstrijdenVierde plaats ver weg, nadat AZ met 2-0 Ajax de baas is


Tijdstip
25 februari 2024
Stadion
AFAS Stadion
Gelegenheid
Eredivisie
Televisiezender
ESPN


Vierde plaats ver weg, nadat AZ met 2-0 Ajax de baas is; image source: Pro Shots

Foto: Pro Shots

Vierde plaats ver weg, nadat AZ met 2-0 Ajax de baas is

In de Noord-Hollandse derby tegen AZ is het Ajax niet gelukt om gelijk te komen in punten in de strijd om de vierde plaats. Ruben van Bommel was tweemaal trefzeker in de 7e en 67e minuut. Een doelpunt van Brian Brobbey werd vlak voor tijd afgekeurd. Ahmetcan Kaplan maakte zijn eerste officiële minuten in het eerste als invaller voor Anton Gaaei.

Van ’t Schip had een paar verrassingen in de opstelling. Allereerst het systeem, Ajax speelde namelijk in een 5-4-1 (of 3-4-2-1) opstelling met Brobbey als enige spits en Rensch, Šutalo en Hato achterin. Gaaei en Sosa waren de backs en op het middenveld stonden Hlynsson, Tahirović, Van den Boomen en Taylor. Berghuis zat niet bij de selectie en Henderson begon op de bank.

Na 6 minuten kwam AZ op voorsprong. Nadat Gaaei zich makkelijk liet aftroeven kon Van Bommel de diepte in en nadat hij Hato voorbij ging schoot hij buiten bereik van Ramaj de 1-0 binnen.

Na een kwartiertje was Belic dichtbij een nieuwe Alkmaarse goal, maar Ramaj redde met de vingertoppen.

De eerste kans voor Ajax was voor Anton Gaaei die van buiten de zestien meter schoot, maar Ryan zag redden op zijn schot. De pass was van Kenneth Taylor.

Een minuut later was Ruben van Bommel dichtbij zijn tweede doelpunt, maar schoot naast.

Kenneth Taylor kreeg nog onverwacht een kans. Een voorzet van Gaaei leek niet goed te vallen, maar omdat Belic de bal verkeerd raakte kwam de bal bij de middenvelder. Hij schoot snel, maar Ryan redde.

Uit de corner van Ajax maakte Gaaei een slordige fout en kon AZ er met 3 tegen 1 uit. Uiteindelijk wist Taylor de pass van Ruben van Bommel te onderscheppen. Uit de hoekschop kopte Goes naast.

Gaaei speelde aardig slordig en maakte veel fouten en dus zag Van ’t Schip zich genoodzaakt tot een vroege wissel. Ahmetcan Kaplan loste hem af na 36 minuten en maakte zijn debuut in het eerste na vooral veel pech met blessures gekend te hebben in zijn eerste anderhalf seizoen bij Ajax.

Vlak voor de rust een schot kans voor Branco van den Boomen na terugleggen van Taylor, maar het schot ging ruim naast. Hierna kwamen geen kansen meer en gingen beide ploegen rusten met 1-0.

Tien minuten na rust een vrije trap voor AZ, nadat Hato Mijnans vloerde. De vrije trap was niet goed in de hoek geplaatst en werd makkelijk gepakt door Ramaj.

Na een kwartier in de tweede helft een kans voor Rensch, nadat Hlynsson een voorzet van Sosa teruglegde. De rechtsback schoot echter naast.

De tweede Ajax wissel vond plaats na 64 minuten. Tahirović ging naar de kant en Akpom kwam erin.

In de 67e minuut scoorde Ruben van Bommel zijn tweede doelpunt en ook de tweede van AZ. Ryan gaf een lange en Pavlidis kopte door richting Lahdo. Hij legde terug op Van Bommel en de linksbuiten schoot de 2-0 binnen.

Een minuut later een kans voor Hlynsson maar de IJslander vond Ryan.

Iets meer dan 10 minuten voor tijd een vrije trap voor Branco van den Boomen, nadat Brobbey werd vastgepakt. Zijn vrije trap werd echter opgevangen door de muur.

Na de vrije trap direct een dubbele wissel bij Ajax. Van den Boomen en Hlynsson gingen naar de kant en werden vervangen door Mannsverk en Rijkhoff.

Twee minuten voor tijd leek Brian Brobbey de marge te verkleinen. Taylor gaf de steekbal en de spits bleef heel kalm en passeerde Ryan. Echter bleek uit de beelden van de VAR dat de spits dat deed vanuit buitenspel positie.

In de blessuretijd wilde Hato het nog proberen met een bal wat leek op een voorzet, zoals Taylor donderdag scoorde tegen Bodø. Echter was Ryan bij de les en plukte de bal uit de lucht.

In de allerlaatste seconden nog een aanval via Taylor en Brobbey, waar de spits op het laatste moment niet meer aan de bal kwam door ingrijpen van Bruno Martins Indi. Hierna floot scheidsrechter Lindhout af en vergrootte AZ de marge naar 6 punten.


Van den Boomen: "We hebben te weinig gecreëerd"

Branco van den Boomen teleurgesteld terug op de wedstrijd, zo gaf hij aan bij ESPN: "Het was heel teleurstellend. Ik denk dat we in de beginfase matig voor de dag komen, waardoor we gelijk achter komen. Daarna heb je meer grip en bereiken we meer mensen tussen de linies. Uiteindelijk hebben we te weinig gecreëerd en stond AZ goed compact. Ik denk voor AZ een verdiende overwinning."

Ajax speelde vandaag in een opstelling die net des Ajax was, namelijk met 5 man achterin. Dat lag mede aan het spelersmateriaal dat beschikbaar was volgens de middenvelder: "Gezien de selectie die we vandaag hadden denk ik dat het wel goed bij de speler paste. We hadden twee type backs die ideaal zijn voor dit systeem. Ik was verrast, maar vond het wel een goed plan. Je wilt het op basis van automatismen spelen, maar ik denk dat op basis van het materiaal dit de beste beslissing was. Je hebt met professionals te maken die het moeten uitvoeren en dat hebben we vandaag hebben we gezien de fitheid niet goed genoeg gedaan."

De middenvelder is net terug van een blessure en had donderdag langer gespeeld dan eerder voorzien. Bij zijn eerste basisplek na de blessure erkende de middenvelder dat hij het zwaar had met 120 minuten spelen: "Ik was donderdag helemaal kapot na drie maanden blessure. Gelijk 120 minuten was wel zwaar, maar vandaag was ik fit genoeg om te starten. Uiteindelijk heb ik wel een matige pot gespeeld, maar dat lag niet alleen aan het fysieke."


Van 't Schip: "Kaplan deed het erg goed"

Trainer John van 't Schip probeerde vandaag een andere formatie, maar dat had helaas niet het gewenste resultaat, aldus de trainer: "Je weet dat het een moeilijke wedstrijd is na donderdag. Je hebt maar twee dagen om je voor te bereiden op deze wedstrijd, maar desondanks een moeilijke start waar je al snel op achterstand komt vond ik dat wel meer in het spel kwamen. We kregen ook meer het gevoel en daarin was er niet veel verschil. AZ was gewoon heel efficiënt met de kansen. Wij hebben ook goede kansen gekregen met Gaaei, Taylor en Kris. Naarmate de wedstrijd vorderde gingen we de spelers steeds beter bereiken en kregen we meer grip, maar worden we niet gevaarlijk. Het was te weinig. De jongens hebben alles gegeven, maar het was niet voldoende."

De eerste wissel van de trainer was al vroeg, een kleine 10 minuten voor de rust. Het moment was bewust voor de trainer: "Op dat moment voelde ik dat er iets nodig was. Anton begon moeilijk aan de wedstrijd en verloor twee á drie keer de bal waardoor het gevaarlijk werd. Dan zie je aan hem dat het in zijn hoofd gaat zitten. We wilden daarmee geen risico nemen, dat het nog eens zou gebeuren voor de rust. Het is heel lullig voor hem, want hij viel goed in tegen Bodø/Glimt in Noorwegen. Wij hadden ook het idee dat dit hij in dit systeem beter tot zijn recht zou komen, omdat hij dat meer gewend is. Helaas pakte het anders uit en brachten we Kaplan. Hij deed het erg goed en hebben we kunnen zien dat hij na een zware blessure toch een versterking kan zijn voor ons achterin."


Hato: "De manier waarop we aan de wedstrijd begonnen, dat kan niet"

Bij afwezigheid van Steven Bergwijn en Steven Berghuis was Jorrel Hato weer de aanvoerder vandaag. De jonge verdediger stond in een nieuwe formatie en was ook niet tevreden: "We begonnen heel slordig en heel rommelig. De manier waarop we begonnen, dat kan niet. AZ won alle duels en wij verloren alle duels. Vanaf de 30e minuut kregen we iets meer grip. De tweede helft was niet goed genoeg en ik denk dat we weinig creëerden. Zij waren heel efficiënt. Voor mijn geval lag het niet aan het tactische systeem, maar aan de manier waarop je aan de wedstrijd begint."

Ajax gaf mede door het andere systeem en de meer achteruit georiënteerde tactiek minder kansen weg dan in de andere wedstrijden in dit kalenderjaar en dat gaf ook Hato houvast om naar vooruit te kijken: "Deze wedstrijden hebben we het goed gedaan door niet te veel weg te geven. We moeten vooruit kijken hoe we dat in de komende wedstrijden gaan doen. We missen nu best wel wat aanvallers, dus voor deze wedstrijd was dit systeem een goede optie. Het is aan de trainer om de beslissing te nemen voor komende wedstrijden."


Karakteristieken

Uitslag: 2-0 (1-0)

Doelpuntenmakers:

Goal
1-0 Van Bommel ('7)
Goal
2-0 Van Bommel ('67)
Scheidsrechter
Lindhout
Toeschouwers
0 toeschouwers

Kaarten:

Kaart
AZ: Bazoer ('55)

Opstelling Ajax

Kristian HlynssonBrian Brobbey


Benjamin TahirovićBranco van den BoomenKenneth Taylor


Borna SosaJosip ŠutaloJorrel HatoDevyne RenschAnton Gaaei


Diant Ramaj

Wissels:

'36 Ahmetcan Kaplan voor Anton Gaaei
'64 Chuba Akpom voor Benjamin Tahirović
'80 Julian Rijkhoff voor Kristian Hlynsson
'80 Sivert Mannsverk voor Branco van den Boomen


Opstelling AZ

Van BommelPavlidisMijnans


BelicDe WitClasie


Moller WolfeBazoerGoesSugawara


Ryan

Wissels:

'67 Lahdo voor Belic
'84 Van Brederode voor Mijnans
'84 Martins Indi voor Bazoer
'84 Poku voor Van Bommel
'90 Penetra voor Goes


Pool

De ruststand en uitslag van deze wedstrijd is door geen van de deelnemers aan de Pool goed voorspeld.

De top vijftien:

  Score Voorspelling
 5 2-1 (1-0)
 5 2-1 (1-0)
 5 2-1 (1-0)
 4 4-0 (2-0)
 4 3-1 (1-0)
 4 3-0 (2-0)
 4 3-1 (1-0)
 4 3-1 (1-0)
 3 2-2 (1-0)
10  3 3-1 (2-0)
11  3 4-1 (2-1)
12  3 4-2 (2-1)
13  3 3-1 (2-0)
14  3 4-2 (2-1)
15  3 3-2 (2-0)

Bekijk ook het algemeen klassement in de Pool.


Man van de Wedstrijd

De wedstrijd als geheel werd door de fans gewaardeerd met een 3.80. Hieronder is de uitslag van de Man of the Match verkiezing van deze wedstrijd weergegeven. Achter elke spelersnaam staat tussen haakjes het aantal stemmen en de daarmee behaalde score voor het Man van de Wedstrijd klassement.

1. Ahmetcan Kaplan (39 -> 5,0)
2. Brian Brobbey (24 -> 4,0)
3. Kenneth Taylor (14 -> 3,0)
4. Niemand (13 -> 2,0)
5. Diant Ramaj (9 -> 0,5)
5. Jorrel Hato (9 -> 0,5)
7. Kristian Hlynsson (4 -> 0,0)
7. Branco van den Boomen (4 -> 0,0)
9. Anton Gaaei (2 -> 0,0)
9. Sivert Mannsverk (2 -> 0,0)
11. Benjamin Tahirović (1 -> 0,0)
11. Devyne Rensch (1 -> 0,0)
11. Borna Sosa (1 -> 0,0)
14. Victor Jensen (0 -> 0,0)
14. Charlie Setford (0 -> 0,0)
14. Jaydon Banel (0 -> 0,0)
14. Olivier Aertssen (0 -> 0,0)
14. Ar'Jany Martha (0 -> 0,0)
14. Mika Godts (0 -> 0,0)
14. Christian Rasmussen (0 -> 0,0)
14. Josip Šutalo (0 -> 0,0)
14. Francisco Conceição (0 -> 0,0)
14. Gaston Avila (0 -> 0,0)
14. Kian Fitz-Jim (0 -> 0,0)
14. Amourricho van Axel Dongen (0 -> 0,0)
14. Silvano Vos (0 -> 0,0)
14. Steven Berghuis (0 -> 0,0)
14. Remko Pasveer (0 -> 0,0)
14. Jorge Sanchez (0 -> 0,0)
14. Jakov Medić (0 -> 0,0)
14. Anass Salah-Eddine (0 -> 0,0)
14. Jay Gorter (0 -> 0,0)
14. Carlos Forbs (0 -> 0,0)
14. Chuba Akpom (0 -> 0,0)
14. Steven Bergwijn (0 -> 0,0)
14. Davy Klaassen (0 -> 0,0)
14. Owen Wijndal (0 -> 0,0)
14. Gerónimo Rulli (0 -> 0,0)
14. Jurriën Timber (0 -> 0,0)
14. Edson Álvarez (0 -> 0,0)
14. Dusan Tadić (0 -> 0,0)
14. Daley Blind (0 -> 0,0)
14. Victor Jensen (0 -> 0,0)
14. Mohamed Daramy (0 -> 0,0)
14. Calvin Bassey (0 -> 0,0)
14. Sontje Hansen (0 -> 0,0)
14. Youri Regeer (0 -> 0,0)
14. Anass Salah-Eddine (0 -> 0,0)
14. Lorenzo Lucca (0 -> 0,0)
14. Florian Grillitsch (0 -> 0,0)
14. Mohammed Kudus (0 -> 0,0)
14. Maarten Stekelenburg (0 -> 0,0)
14. Perr Schuurs (0 -> 0,0)
14. Sean Klaiber (0 -> 0,0)
14. Antony (0 -> 0,0)
14. Jay Gorter (0 -> 0,0)
14. Mohamed Ihattaren (0 -> 0,0)
14. Naci Ünüvar (0 -> 0,0)
14. Youri Baas (0 -> 0,0)
14. Lisandro Magallán (0 -> 0,0)
14. Lucas Ocampos (0 -> 0,0)
14. Julian Rijkhoff (0 -> 0,0)
14. Tristan Gooijer (0 -> 0,0)
14. Kian Fitz-Jim (0 -> 0,0)
14. Jordan Henderson (0 -> 0,0)


Voorbeschouwingen


Wat vind jij van de wedstrijd?

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Gebruik de links bovenin beeld om een loginnaam aan te maken danwel in te loggen.


6 maanden geleden
Realistisch gezien ga ik uit van weer een zeperd. Kijk ik door mijn roze Ajax bril, dan heb ik hoop !
+4/-0

6 maanden geleden
Logisch dat veel spelers twijfelachtig zijn, zo diep als ze donderdag zijn en moesten gaan voor de overwinning.
+1/-0

 
6 maanden geleden
Jouw vertrouwen verrast mij. Ik zou er bijna zelf hoopvol van worden. Maar los van onze huidige vorm, wanneer is de laatste keer dat we dat we uit een punt hebben gepakt bij PSV, Feyenoord, Twente of AZ?
+4/-0

 
6 maanden geleden
AZ is ook bagger slecht. Dus denk saaie pot 1 1. Hoewel 3-0 voor AZ ook opeens zou kunnen.
+3/-0

6 maanden geleden
Zag laatst een lijstje dat Ajax 1 van de minst fitte ploegen is in de ED. Nu zeggen lijstjes niet alles, maar met 120 minuten in de benen tegen een fit AZ wordt dan denk knap lastig
+4/-0

5 maanden geleden
Ik zie op de teletekst een opstelling met een aanvaller. Dat je uit tegen een betere
tegenstander een keer met twee spitsen speelt kan ik mij voorstellen.
Maar een spits dat vind ik zelfs met onze slechte selectie om je diep te schamen.
In het begin dacht ik Schippie doet het lekker met zo'n selectie. Intussen denk ik blij dat Schippie geen trainer meer is volgend jaar. Wat is een spits nou voor een boodschap naar je selectie toe en de reserve aanvallers?
Gooi Rijkhoff er gewoon een keer in als je in de andere aanvallers geen vertrouwen hebt. Maar een spits terwijl je ook al geen creativiteit op het middenveld hebt is om je te schamen.
En Taylor staat er na een mislukte voorzet gewoon weer in. Het is niet alleen in het veld waar we moeten snijden. In de trainersstaf moet dat ook.
+2/-0

5 maanden geleden
Waarom begin je nu niet gewoon met Kaplan en kom je ermee als je weer eens achter staat.
Het is nog een geluk dat het geen 2-0 staat voor AZ met dat geklungel van die Gaaei.
Ik mag nu toch wel hopen dat hij niet meer wordt opgesteld, sterker nog niet meer bij de selectie zit.
Keer op keer faalt die Gaaei maar om een of andere bizarre reden mag hij toch weer spelen.
+2/-0

5 maanden geleden
Gaaie, terecht gewisseld (mag eigenlijk nooit opgesteld worden). Nu douchen, spulletjes inleveren, buskaartje ophalen en lekker terug naar huis ermee
+3/-0

5 maanden geleden
Gaaie zijn laatste wedstrijd in Ajax1 neem ik aan.
Die gozer komt gewoon echt kwaliteit tekort.
Leuk voetballertje voor Vitesse ofzo.
+2/-0

5 maanden geleden
Ondanks dat ik ook vindt dat de Gaaie nooit meer opgesteld mag worden heb ik zeer met hem te doen, hopelijk vind hij snel een mooie club.
+3/-1

5 maanden geleden
Ik zou overigens nooit maar dan ook nooit meer praten over wat dan ook met AZ, wat een kansloze figuren zijn dat zeg, en die supporters man man man…. Nog nooit wat gewonnen en zingen helemaal niets…
+5/-0

 
5 maanden geleden
Het gentleman spelen is al vele jaren geheel eenzijdig vanuit Ajax uit. Je zou denken dat ze er van zouden leren, maar net zoals op voetbaltechnisch vlak is dat teveel gevraagd ...
+2/-0

5 maanden geleden
Voor Gaaei is dit hetzelfde verhaal als Martha van de week, het is nergens voor nodig om die jongen terug erbij te halen en op te stellen (en verder kapot te maken), terwijl Kaplan vervolgens in een uur laat zien dat ie waarschijnlijk onze beste verdediger is. Voor de rest winnen we natuurlijk nooit een fatsoenlijke wedstrijd met spelers als Taylor en Akpom. Ik kan niet wachten tot de bezem erdoor gaat. Tahirovic zou bij mij wel de grote schoonmaak overleven.
+1/-0

5 maanden geleden
Is pure ellende deze selectie.
Brobbey, Kaplan, Hlysson zijn de enige lichtpuntjes de rest pure rotzooi.
+2/-0

 
5 maanden geleden
Kaplan, sterk optreden laat hoop aan de horizon gloren voor komend seizoen.
Maar ja, één zwaluw maakt nog geen zomer. Zoiets toch?
+2/-0

5 maanden geleden
Hato kan dan wel zeggen hoe wij aan de wedstrijd begonnen kan niet, maar hij vergeet dat hij bijna iedere alleen maar breed of terug speelt. Dus hij zou er goed aan doen om eens in de spiegel te kijken, Zie Kaplan voor het eerst in 1 en hij durft wel vooruit te spelen.
+2/-0