Transparent
Inloggen
Sluiten

WedstrijdenAjax doet goede zaken en verslaat RKC met 4-1


Tijdstip
21 januari 2024
Stadion
Johan Cruijff ArenA
Gelegenheid
Eredivisie
Televisiezender
ESPN


Ajax doet goede zaken en verslaat RKC met 4-1; image source: Pro Shots

Foto: Pro Shots

Ajax doet goede zaken en verslaat RKC met 4-1

Ajax speelde vandaag thuis tegen RKC Waalwijk en heeft de wedstrijd afgesloten met een 4-1 overwinning. Doelpuntenmakers waren Brian Brobbey (2x), Kristan Hlynsson en Steven Berghuis. In de tweede helft mistte Brobbey nog een penalty. Na het puntverlies van zowel FC Twente als AZ liep Ajax zo in op de plaatsen 3 en 4 van de ranglijst.

De Amsterdammers begonnen aan de wedstrijd zonder Josip Šutalo en Borne Sosa. Tristan Gooijer speelde rechtsback en Ar’jany Martha linksback, waardoor Devyne Rensch rechts centraal speelde.

De eerste kans was voor Steven Berghuis die de kaats aan ging met Brian Brobbey, maar die de bal uiteindelijk naast schoot.
In de negende minuut kwam Ajax op voorsprong. Tristan Gooijer kwam op in de hoek en legde terug op Steven Berghuis. Berghuis legde de voorzet bij de tweede paal, waar de bal werd teruggelegd door Steven Bergwijn op Brian Brobbey en de spits schoot de 1-0 binnen.

Oud-Ajax jeugdspeler Cleonise kreeg een goede kans om RKC weer naast Ajax te schieten toen een bal van achteruit door schoot en Hato en Martha niet direct scherp waren, maar Hato wist de buitenspeler nog te achterhalen.

In de 15e minuut kwam RKC alsnog op 1-1. Na een voorzet van Meijer werd het schot van Cleonise nog geblokt door Martha, maar daarna ontstond een kolderieke situatie waar Hato, Martha, Ramaj en Rensch klungelden en Michiel Kramer uiteindelijk makkelijk van ongeveer een meter de bal binnen kon schieten. Vooral het verschil van inzet tussen Kramer en Martha was groot.

Ajax ging weer op zoek naar een voorsprong. Na een fout van Oukili bracht Kenneth Taylor de bal bij Berghuis die de bal snel op doel schoot, maar helaas de lat raakte.

De maker van de openingsgoal, zette Ajax ook op 2-1. Kenneth Taylor speelde de spits in en Brobbey maakte goed gebruik van zijn sterke en brede lichaam. Hij nam de bal aan en draaide om zijn verdediger heen en schoot de bal hard langs Etienne Vaessen.
Na een mooie aanval kwam Brobbey in stelling voor zijn hattrick, maar hij legde de bal af op Gooijer. De poging van de rechtsback werd echter makkelijk geblokt.

Tahirović pakte een gele kaart wegens klagen op de leiding, scheidsrechter Bas Nijhuis.

Cleonise kreeg veel mogelijkheden en was regelmatig Martha te slim af. Ook een paar minuten voor rust kon de aanvaller van RKC gevaarlijk worden, maar zijn schot kwam recht op Ramaj af.

Weer kwam Ajax in de laatste paar minuten voor rust onder druk en had het moeite om de voorsprong mee te nemen de rust in. Roemeratoe schoot van net buiten het strafschopgebied op doel maar Kristian Hlynsson gooide zich vol in de baan van het schot en wist deze te blokkeren. Uiteindelijk wist Ajax de voorsprong vast te houden en gingen we rusten met 2-1.

Net na rust werd Hlynsson in stelling gebracht door Bergwijn, maar het schot van de IJslander was heel makkelijk te blokken door de verdediging van RKC.

De eerste kans voor RKC was voor Kramer, nadat hij de bal gelukkig in bezit kreeg. Ramaj stond echter weer paraat en wist te voorkomen dat Kramer gevaarlijk werd.

Na een paar minuten eerder geblesseerd te zijn geraakt in een duel met Mats Seuntjens moest Tristan Gooijer in de 53e minuut naar de kant. Anton Gaaei was zijn vervanger.

Bergwijn kwam na een uur spelen in positie op een meter of 20 en waagde een poging, maar schoot ruim naast. Een paar minuten later kwam Kristian Hlynsson in ongeveer dezelfde positie, maar de jong middenvelder wist de bal wel in de goal te werken. Martha speelde de middenvelder in en met een verdediger voor zich die Vaessen het zich ontnam wist de IJslander de 3-1 in de hoek te plaatsen.

Brobbey kreeg gelijk na de 3-1 een kans, maar met een uiterste poging wist hij de bal wel op doel te schieten, maar de RKC doelman niet te verrassen.

Ne een mooie combinatie tussen Bergwijn en Brobbey werd het schot van de aanvoerder geblokt en kwam de bal in de rebound bij Berghuis. Zijn schot was hard, maar exact op de plaats waar Vaessen deze had voorzien en de doelman had en bal klem. Er volgde nog een VAR situatie, omdat Van den Buijs het schot van Bergwijn blokte waarbij de arm was uitgestoken. Brobbey ging achter de bal staan en ging klaar staan voor zijn hattrick, maar Vaessen stopte de penalty. Ondanks dat de bal wel richting de hoek werd geschoten, bleef deze wel binnen bereik van de doelman. Er volgde en hoekschop, die makkelijk uit de lucht werd geplukt door de keeper.

Na eerder al een poging van Bergwijn van een meter of 20, deed hij een kwartier voor tijd een nieuwe poging van een paar meter verder, maar dit werd uiteindelijk een rollertje wat Vaessen makkelijk kon oppakken.

Met nog iets meer dan 10 minuten te gaan kwam Forbs binnen de lijnen in plaats van Kristan Hlynsson. Hierdoor zakte Berghuis weer terug naar het middenveld. Twee minuten later werd ook Brobbey afgelost en kwam Jayden Banel in de ploeg.

Vijf minuten voor tijd leek RKC het spannend te maken toen David Min een voorzet van Niemeijer kreeg, maar Devyne Rensch wist te verdedigen. Uit de tegenstoot kwam Ajax op 4-1. Via Bergwijn kwam de bal bij Forbs, die goed wachtte tot Steven Berghuis aansloot. Berghuis nam de bal aan en plaatste de bal fraai in de hoek.

In de blessuretijd kwam Takidine nog in balbezit achter de verdediging na een mooie pass van Roemeratoe, maar het schot van Takidine ging naast. Aan Ajax kant waagde Jayden Banel nog een schot, maar via een verdediger ging zijn schot over. De laatste kans was weer voor Takidine, maar hij wist de pass van Gaari niet goed te raken waardoor Ramaj redde.


Brobbey: "De penalty is jammer, het zou mijn eerste hattrick zijn"

Brian Brobbey scoorde vandaag twee keer tegen RKC en mistte uit een strafschop zijn kans op een hattrick. Over de gemiste kans en over de wedstrijd zei de spits: "Het was een mooie redding van Vaessen. Bij de 1-0 zag Bergwijn me lopen. Een goede kopbal van hem, want hij kon hem zelf ook maken. Hij gaf me de penalty ook, echt een top aanvoerder. Bij de tweede goal draai ik goed weg. Ik zag de ruimte liggen en profiteerde dat Stevie (Bergwijn) zijn man ook goed mee nam."

Ondanks dat het voor Ajax een moeizaam seizoen is, lijkt Brobbey wel met vertrouwen te spelen. Ook Brobbey erkent dat het vertrouwen aanwezig is: "Ik denk dat ik volop hard train elke week. Deze week kon ik niet voluit trainen, omdat ik wat last had van mijn knie. Maar ik stond er vandaag gewoon weer."

Tot slot keek de aanvaller terug op de penalty: "De penalty is gewoon jammer. Het zou mijn eerste hattrick zijn. Ik ben wel blij voor Vaessen, maar het is jammer voor mij. Ik denk dat hij hem gewoon goed pakt. Bergwijn zei wel dat ik hem nog moest betalen achteraf. Vooraf liet hij me hem nemen, omdat hij me de hattrick gunde."


Berghuis: "Ik moet meer goals maken, dus dit is een mooi begin"

Steven Berghuis scoorde zijn tweede doelpunt van het seizoen. De aanvaller scoorde zijn eerste doelpunt thuis voor de competitie dit seizoen. Dat deze pas in de tweede helft van de competitie valt is best laat, erkent ook Berghuis zelf: "Ik moet meer goals maken en dat heb ik me ook voorgenomen in de winter. Ik heb wel veel assists gehad. Vaak kom ik wel in schotpositie, maar heb ik te weinig afgedrukt. Hopelijk is dit een mooi begin. Ik wil graag scoren en belangrijk zijn."

Bij zijn doelpunt kwam de hand van Berghuis in beeld, die in het gips zat. Daarbij maakte hij een gebaar voor zijn kinderen, zo meldde Berghuis: "Vorige week heb ik een breuk opgelopen in de wedstrijd tegen Go Ahead. Dus ik heb nu een brace voor 6 weken. Tijdens de wedstrijd ging het gewoon goed. Het is wel lastiger om een tegenstander af te houden, dus ik moest wel anders spelen door die brace en moest ik meer met ruimte spelen."

Ajax kruipt weer richting de top 4, ondanks dat het spel niet altijd overtuigend is. Berghuis kijkt als volgt naar de ontwikkeling van de ploeg: "Qua resultaten doen we het goed en halen we 23 punten uit de laatste 9 wedstrijden. Vandaag kom je een ploeg tegen die met 5 achterin speelt en dan weet je dat er wat anders van je gevraagd wordt. Daarin zijn we volop in ontwikkeling. We groeien meer naar elkaar toe en gaan meer ruimtes herkennen. We zijn opnieuw begonnen met de nieuwe trainer. Dan is dit uiteindelijk het gevolg."

Deze week kreeg Berghuis met Jordan Henderson een nieuwe teamgenoot. Over die transfer zei Berghuis het volgende: "Ik denk dat het goed is als zo'n jongen erbij komt die heel veel heeft meegemaakt en weet wat er voor nodig is om prijzen te winnen. Hopelijk kan hij een puzzelstukje zijn om ons verder te brengen, maar dat kan hij natuurlijk niet alleen. Daarin zullen wij hem ook moeten helpen en kunnen we zijn ervaring goed gebruiken."


Van 't Schip: "Het was vandaag niet zo makkelijk als de uitslag doet vermoeden"

Trainer John van 't Schip sprak over een wedstrijd die niet zo makkelijk was als de uitslag doet vermoeden: "Je komt 1-0 voor en krijgt mogelijkheden op een grote voorsprong. Daarna komen zij op 1-1 bij een soort van comedy capers. Wij waren de bal steeds kwijt en Kramer was er als de kippen bij. Gelukkig maken wij 2-1 via Brobbey en ga je met een voorsprong te rust in. Na rust was het beter en ondanks dat we uitlopen na 4-1 krijgt RKC nog 2 kansen en daar moeten we scherper in blijven. Het hoort wellicht ook bij de jeugdigheid, want het was vandaag weer vrij jong. Ondanks dat denk ik dat we een verdiende overwinning hebben behaald."

Vandaag ontbraken Sosa, Akpom en Šutalo, waardoor Ajax met een erg jong elftal stond. Van 't Schip zei hierover: "We hebben vandaag 2 jonge nieuwe backs. Ik denk dat Tristan een goede wedstrijd speelde, totdat hij uitviel. Ar'jany had het wat moeilijk, maar hij is nog steeds aan het leren. Hij moet het op gaan pakken en we hopen dat Sosa er snel bij is zodat ze de onderlinge concurrentie aan kunnen gaan."

Brobbey scoorde twee keer en is belangrijk voor de ploeg, zo erkent ook de trainer: "De spelers weten ook steeds beter hoe ze hem moeten aanspelen en kunnen gebruiken. In die rol als aanspeelpunt is hij belangrijk, doordat hij ook rust geeft aan het team."

Tot slot sprak de trainer over "leiderschap" wat de laatste weken veel wordt genoemd rondom de transfer van Jordan Henderson. Over leiderschap sprak Van 't Schip als volgt: "Als je voorin staat is het anders dan hoe we de rol van Henderson zien. Van achteruit zie je het spel voor je en het is natuurlijker om spelers te coachen die voor je staan. Dat hebben Berghuis en Bergwijn natuurlijk mee te maken, omdat zij voorin staan."


Karakteristieken

Uitslag: 4-1 (2-1)

Doelpuntenmakers:

Goal
1-0 Brian Brobbey ('9)
Goal
1-1 Kramer ('15)
Goal
2-1 Brian Brobbey ('35)
Goal
3-1 Kristian Hlynsson ('64)
Goal
4-1 Steven Berghuis ('87)
Scheidsrechter
Nijhuis
Toeschouwers
54.514 toeschouwers

Kaarten:

Kaart
Ajax: Benjamin Tahirović ('33)

Opstelling Ajax

Steven BergwijnBrian BrobbeySteven Berghuis


Kenneth TaylorKristian HlynssonBenjamin Tahirović


Ar'Jany MarthaJorrel HatoDevyne RenschTristan Gooijer


Diant Ramaj

Wissels:

'53 Anton Gaaei voor Tristan Gooijer
'79 Carlos Forbs voor Kristian Hlynsson
'82 Jaydon Banel voor Brian Brobbey


Opstelling RKC Waalwijk

Kramer


SeuntjensOukiliRoemeratoeCleonise


MeijersVan den BuijsAdewoyeGaariLelieveld


Vaessen

Wissels:

'62 Lokesa voor Lelieveld
'76 Lutonda voor Meijers
'76 Niemeijer voor Kramer
'82 Min voor Cleonise


Pool

De ruststand en uitslag van deze wedstrijd is door geen van de deelnemers aan de Pool goed voorspeld.

De top vijftien:

  Score Voorspelling
 6 4-1 (2-0)
 6 4-1 (2-0)
 6 4-1 (2-0)
 6 4-1 (2-0)
 6 4-1 (2-0)
 6 4-1 (2-0)
 6 4-1 (2-0)
 6 4-1 (2-0)
 6 4-1 (2-0)
10  6 4-1 (2-0)
11  6 4-1 (2-0)
12  5 4-2 (2-1)
13  5 3-1 (2-1)
14  4 4-0 (1-0)
15  4 4-0 (2-0)

Bekijk ook het algemeen klassement in de Pool.


Man van de Wedstrijd

De wedstrijd als geheel werd door de fans gewaardeerd met een 6.80. Hieronder is de uitslag van de Man of the Match verkiezing van deze wedstrijd weergegeven. Achter elke spelersnaam staat tussen haakjes het aantal stemmen en de daarmee behaalde score voor het Man van de Wedstrijd klassement.

1. Brian Brobbey (66 -> 5,0)
2. Steven Berghuis (24 -> 4,0)
3. Kristian Hlynsson (13 -> 3,0)
4. Jorrel Hato (8 -> 2,0)
5. Steven Bergwijn (6 -> 1,0)
6. Kenneth Taylor (5 -> 0,0)
7. Diant Ramaj (4 -> 0,0)
8. Devyne Rensch (3 -> 0,0)
8. Tristan Gooijer (3 -> 0,0)
10. Niemand (2 -> 0,0)
11. Benjamin Tahirović (1 -> 0,0)
11. Anton Gaaei (1 -> 0,0)
11. Gerónimo Rulli (1 -> 0,0)
14. Victor Jensen (0 -> 0,0)
14. Charlie Setford (0 -> 0,0)
14. Jaydon Banel (0 -> 0,0)
14. Olivier Aertssen (0 -> 0,0)
14. Ar'Jany Martha (0 -> 0,0)
14. Mika Godts (0 -> 0,0)
14. Christian Rasmussen (0 -> 0,0)
14. Josip Šutalo (0 -> 0,0)
14. Francisco Conceição (0 -> 0,0)
14. Gaston Avila (0 -> 0,0)
14. Kian Fitz-Jim (0 -> 0,0)
14. Amourricho van Axel Dongen (0 -> 0,0)
14. Silvano Vos (0 -> 0,0)
14. Remko Pasveer (0 -> 0,0)
14. Branco van den Boomen (0 -> 0,0)
14. Jorge Sanchez (0 -> 0,0)
14. Jakov Medić (0 -> 0,0)
14. Anass Salah-Eddine (0 -> 0,0)
14. Ahmetcan Kaplan (0 -> 0,0)
14. Jay Gorter (0 -> 0,0)
14. Carlos Forbs (0 -> 0,0)
14. Chuba Akpom (0 -> 0,0)
14. Davy Klaassen (0 -> 0,0)
14. Owen Wijndal (0 -> 0,0)
14. Jurriën Timber (0 -> 0,0)
14. Edson Álvarez (0 -> 0,0)
14. Dusan Tadić (0 -> 0,0)
14. Daley Blind (0 -> 0,0)
14. Victor Jensen (0 -> 0,0)
14. Mohamed Daramy (0 -> 0,0)
14. Calvin Bassey (0 -> 0,0)
14. Sontje Hansen (0 -> 0,0)
14. Youri Regeer (0 -> 0,0)
14. Anass Salah-Eddine (0 -> 0,0)
14. Lorenzo Lucca (0 -> 0,0)
14. Florian Grillitsch (0 -> 0,0)
14. Mohammed Kudus (0 -> 0,0)
14. Maarten Stekelenburg (0 -> 0,0)
14. Perr Schuurs (0 -> 0,0)
14. Sean Klaiber (0 -> 0,0)
14. Antony (0 -> 0,0)
14. Jay Gorter (0 -> 0,0)
14. Mohamed Ihattaren (0 -> 0,0)
14. Naci Ünüvar (0 -> 0,0)
14. Youri Baas (0 -> 0,0)
14. Lisandro Magallán (0 -> 0,0)
14. Lucas Ocampos (0 -> 0,0)
14. Sivert Mannsverk (0 -> 0,0)
14. Borna Sosa (0 -> 0,0)
14. Georges Mikautadze (0 -> 0,0)
14. Kian Fitz-Jim (0 -> 0,0)
14. Jordan Henderson (0 -> 0,0)


Voorbeschouwingen


Wat vind jij van de wedstrijd?

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Gebruik de links bovenin beeld om een loginnaam aan te maken danwel in te loggen.


7 maanden geleden
Nijhuis fluit, Kramer wrijft zich al in zijn handjes. Elleboog, trappen en vervelend geniepig lachje. De zelfbenoemde Ajax hater.
+4/-0

 
7 maanden geleden
Ook niet blij met Nijhuis en Kramer is een eerste klas kwal .
+3/-0

 
7 maanden geleden
Dat hij nog gaat scoren is al helemaal naar. Maar goed, we moeten er doorheen en proberen zelf meer goals te maken.
+2/-0

7 maanden geleden
Ja dat zielige gezwets over Ajax van Kramer. Voor de buhne, de anti-Ajax buhne. Krijgt hij weer een podium, mediageil mannetje die dat goed aanvoelt.
+2/-0

6 maanden geleden
Nijhuis fluit (als hij uberhaupt fluit).
Henderson niet speelgerechtigd.
Medic in de basis.
Ik moet nodig mijn voorspellimg (3-0) gaan wijzigen.
+4/-0

6 maanden geleden
Ik zou Medic niet zomaar in de basis zetten. Liever Aertssen of Gooijer (Rensch kan ook centraal achterin).
+2/-0

 
6 maanden geleden
Aertssen? Jij kijkt nooit naar Jong Ajax?
+1/-0

6 maanden geleden
Zowel AZ als Twente laten het liggen….. inlopen nu DOE HET!!
+7/-0

 
6 maanden geleden
Jammer dat AZ in de laatste minuut nog gelijk maakt maar ideale kans om flink zaken te doen voor de twee plaatsen boven ons!
+5/-0

 
6 maanden geleden (gewijzigd)
Als Ajax wint vandaag moet het onmiddelijk een ervaren centrum verdediger halen uit de eredivisie of buitenland, die achterin de lijnen uitzet en dan vol voor voor de derde plaats gaan.
Doelpunten maken doen we wel, achter in is het een zeef en Satulo en Medic zijn gewoon niet goed genoeg.
+3/-0

 
6 maanden geleden
Klopt helemaal. Maar gaat natuurlijk niet gebeuren. Daarnaast zit je nog meer 2 backs die er ook niks van kunnen, dus met 1 centrale verdediger ga je wel iets beter spelen, maar het blijft billenknijpen zolang je speelt met het niveau van een Rensch, sosa, taylor
+3/-0

6 maanden geleden
Je kunt er ook op wachten hè. Amateurisme ten top.,Wat een vrijheid wordt daar op rechts weer weggegeven, er wordt niet terugverdedigd en hoe simpel staat de tegenpartij dan in de zestien tel daarbij het knullig verdedigen bij op en je kunt weer overnieuw beginnen.
+3/-0

6 maanden geleden
Broooooobbbbyyyyyyyyyyy
+2/-0

6 maanden geleden (gewijzigd)
Ik heb dus een fatsoenlijke voorzet gezien ( Berghuis) en een fatsoenlijke steekpartij ( Taylor ) waaruit Brobey kon storen- voor de rest is elke voorzet of poging tot voorzet gespeend van welke vorm van precisie dan ook . Amper een uitgespeelde kans en is het de bal aannemen ,nog eens kijken, wandelen en dan pas afspelen- het gaat over ontzettend veel schijven en je kunt er een wintertrui van breien. Er wordt ook op veel te grote afstand verdedigd . De verdediging en middenveld ook weer veel te afwachtend en zonder enige vorm van creativiteit. Het is allemaal niet scherp genoeg. Martha op links is een parodie op een LB. Als je het tegen deze tegenstander al zo moeilijk hebt, hoe gaat t dan met sterkere tegenstanders. Handelingssnelheid bij veel Ajax spelers moet ook echt omhoog.
+3/-0

6 maanden geleden
We zijn de tweede helft niet beter gestart terug verdedigen gaat nog steeds in een wandeltempo en de zuiverheid ontbreekt nog steeds en nu staat er op de rechtsback ook een parodie op een verdediger.. we zijn er nog lang niet !
+3/-0

6 maanden geleden
Waarom Banel in plaats van Misehouy?
+2/-0

 
6 maanden geleden (gewijzigd)
Ik vermoed omdat Banel volgend jaar nog onder contract staat en Misehouy gratis de deur uit wil lopen.
+1/-0

6 maanden geleden
Uiteraard is de uitslag prima. Was het een goede wedstrijd van Ajax ? Niet bepaald. Na de 3-1 zag je wel dat het gespeeld was en werd er wat scherper verdedigd op het middenveld en liep het wat beter. Er gaat zeker verdedigend nog veel te veel fout. Nauwkeurigheid en handelingssnelheid is ook een dingetje hoor. En dan de invallers hè , we worden er met Forbs en Gaaie niet bepaald beter op . Brobey sterk, maar dat hij na goed 75 minuten op is , is toch een smetje. Maar goed als hij voor zijn wissel elke wedstrijd beslist heb ik er geen moeite mee.
+3/-0

6 maanden geleden
Het is goed dat we dit soort wedstrijden weer winnen, maar tegen alle clubs boven ons halen we - op deze manier - geen resultaat natuurlijk. Hopelijk zet Henderson iets in gang of krijgen we er nog een buitenkansje bij.
+1/-0

 
6 maanden geleden
Nico bellen voor linksback, die staat op de 16e plek te ballen. Hebben we gelijk gif erbij.
+3/-0

 
6 maanden geleden
Zou natuurlijk geweldig zijn, maar ik vrees niet zo makkelijk als men hoopt.
+2/-0