17 december 2023
Johan Cruijff ArenA
ESPN

Weinig overtuigend Ajax laat PEC alsnog een punt meenemen; image source: Pro Shots

Ajax heeft vanavond 2 punten laten liggen thuis tegen PEC Zwolle. Brian Brobbey scoorde twee keer en zette Ajax op een 2-0 voorsprong. Maar PEC Zwolle wist na eerst de aansluitingstreffer gemaakt te hebben in de laatste minuut de 2-2 te maken. Omdat ook Sparta en Go Ahead Eagles niet wisten te winnen, wist Ajax de vijfde plek wel te behouden. Maar het liep de kans mis om twee punten in te lopen op FC Twente dat gelijkspeelde en AZ dat zondagavond nog tegen PSV speelt.

In vergelijking met donderdag was Steven Berghuis weer terug in de basis in plaats van Kristian Hlynsson en speelde Ar'Jany Martha in plaats van Forbs.

De eerste kans was voor PEC Zwolle waar Druijff alleen op Ramaj af kon, maar de keeper redde en de aanvaller stond buitenspel.

In de 14e minuut kreeg Brobbey een mogelijkheid na aangespeeld te zijn door Steven Berghuis, maar de spits bleef te lang draaien en aarzelen en zijn schotje werd uiteindelijk geblokt. Twee minuten later mocht de spits weer aanleggen, maar redde Schendelaar.

PEC bleef loeren op de counter en kwam er een aantal keer goed uit. Zo kreeg van den Berg een goede mogelijkheid na een steekbal van Namli, maar de middenvelder had te lang nodig voor een schot.

Van Polen kreeg in de 22e een hele grote kans toen hij vrij kon uithalen, maar Hato kon de bal van de doellijn koppen. Maar de Zwollenaren kregen zelfs nog een derde kans in korte tijd toen Velanas vrij voor Ramaj kwam, maar de bal naast de goal plaatste. In de 25e de volgende kans voor PEC nadat MacNulty was vrijgespeeld, maar weer verzuimde PEC om Ajax pijn te doen.

Ajax stelde daar een kans tegenover waar Brobbey de bal over Schendelaar heen speelde en kopte naar Akpom, maar Thomas Lam kon verdedigen.

10 minuten voor rust werd de ban gebroken, toen Rensch de bal bij Brobbey bracht en de spits kon binnen tikken. De grensrechter vlagde, maar de VAR ging er nog naar kijken. Maar de VAR overrulede de grensrechter alsnog en Joey Kooij kende Ajax de 1-0 toe.

Vlak voor rust kopte Akpom binnen na een aanval die voortkwam uit een vrije trap door Berghuis, waar Schendelaar eerst wist te redden, maar Taylor richting Akpom kopte en de spits de bal in het doel werkte. Alleen stond Akpom hier buitenspel.

Zo werd 1-0 de ruststand in deze wedstrijd. In de rust kwam Kristian Hlynsson in de ploeg voor Borne Sosa.

Brian Brobbey maakte vlak na rust ook de 2-0. Na een actie van Tahirović en op het oog onbedoelde pass van de Bosniër kwam de bal bij Brobbey die de uitgekomen Schendelaar weer passeerde.

Berghuis kreeg geel in de 52e minuut geel toen hij met zijn arm naar achteren zwaaide richting MacNulty.
Na de steunbetuiging aan John van ’t Schip in de 55e minuut legde Berghuis aan voor een vrije trap, maar die kon makkelijk worden gevangen door Schendelaar.

Net voordat de 60 minuten op de klok stond scoorde PEC de 2-1. Na een fout van Hlynsson en een snelle aanval schoot Thy via het been van Hato de bal over Ramaj in de goal.

Forbs kwam voor Brobbey na 74 minuten spelen en vlak na de wissel een ludieke misser van Steven Berghuis. Na een actie van Akpom, speelde Taylor breed op Berghuis die de bal voor het intikken had. De middenvelder had echter te veel tijd nodig, omdat hij hem eerst wilde aannemen voor het lege doel. Het bleek buitenspel te zijn van Taylor, dus de eventuele goal zou afgekeurd zijn.

Anton Gaaei verving Kenneth Taylor en na deze wissel schoof Rensch door naar het middenveld.

Akpom stelde een paar minuten voor tijd Steven Berghuis in stelling, maar Schendelaar tikte het schot van de aanvoerder over de goal.

Maar het was PEC Zwolle dat op gelijke hoogte kwam. Na een mislukte omhaal van Velios kwam de bal bij Lennart Thy en zijn omhaal ging wel achter Ramaj in de goal. Zo kwam PEC vlak voor tijd op 2-2. De Griek leek daarbij hands te maken, maar de VAR keurde het doelpunt goed.

Berghuis leek het winnende doelpunt nog te maken, maar zijn schot ging net over de lat.

Brobbey: "Ik dacht zelf niet aan buitenspel"

Brian Brobbey was teleurgesteld na het 2-2 gelijkspel, ondanks zijn twee doelpunten.
De spits werd ook gekozen tot man of the match, maar dat doet de spits niet veel zo gaf hij aan: "Ja we hebben met 2-2 gelijk gespeeld, dus dan doet zo'n man of the match prijs mij niet veel. Ik was liever man of the match geworden met een overwinning. Ik denk dat we de eerste helft PEC Zwolle veel kansen hebben gegeven. Gelukkig komen we op 1-0 en maken we er na rust al snel 2-0 van. Daarna zakken we eigenlijk weg."

De twee goals van Brobbey waren allebei randje buitenspel, maar beiden werden uiteindelijk door de VAR goedgekeurd. Brobbey zei zelf over zijn goals: "Ik dacht zelf niet aan buitenspel. Ik dacht gewoon ik schiet die bal erin. Bij die tweede goal stonden Chuba in kansrijke positie, maar ik ook. Ik scoorde vandaag twee keer met links, dat doe ik de laatste tijd vaker. De keeper ging naar de andere hoek, dus ik schoof de bal langs hem heen."

De laatste 2 wedstrijden staan Chuba Akpom in de rug van Brian Brobbey, wat een ander type speler is dat normaal achter hem speelt. Brobbey legt uit wat hij van de samenwerking vindt: "Het is natuurlijk nieuw voor ons. We trainen er veel op, maar het blijft zoeken. Maar als we blijven trainen moet het goed gaan komen."

Valkanis: "We haalden vandaag niet ons normale niveau"

Vanwege de afwezigheid van John van 't Schip was Michael Valkanis de waarnemend trainer vandaag. Hoe kijkt de Australiër terug op zijn debuut als Ajax trainer? Hij gaf het volgende aan: "We kwamen niet in ons gebruikelijke ritme en spel vandaag. Het spel was heel traag en we kwamen niet op ons eigen niveau. We kwam gelukkig voor rust op voorsprong en vlak na rust kom je op 2-0, dan moet je de 3 punten vasthouden. We zijn heel teleurgesteld dat we het nog hebben weggegeven. Ik had gehoopt dat de 2-0 ons meer vertrouwen zo geven en dat we het met de steun van het publiek goed zouden afsluiten."

Vooral in de eerste helft kreeg PEC Zwolle veel kansen en lieten zij na om Ajax pijn te doen. Waarom was Ajax daar zo kwetsbaar? Valkanis: "Het lag aan onze restverdediging. We wilden graag winnen en er lag te veel druk naar voren, waardoor sommige spelers te laat terug waren om de bal weer te veroveren. Dan lag het open en dat was heel riskant."

Ajax blijft ondanks het gelijkspel op de vijfde plaats, waar ook Valkanis tevreden mee is: "Het zijn een zware twee maanden geweest, als je ziet met hoe we begonnen. We hebben weer wedstrijden gewonnen en hebben punten gepakt en staan nu in de winterstop op de vijfde plaats wat ook het doel was. Dat was ook het doel om vijfde te worden en in Europa te blijven. Toch hebben we het nagelaten om extra punten te pakken en druk te leggen op de derde en vierde plaats. Nu rest ons donderdag nog de bekerwedstrijd."

Berghuis: "het ziet er wel knullig uit"

Als laatste stond de aanvoerder van vandaag ESPN te woord. Berghuis werd als eerst gevraagd om te reageren op het gelijkspel en zijn ludieke misser in de tweede helft. Dat deed Berghuis als volgt: "Uiteindelijk denk ik dat we niet goed genoeg waren. We trekken de wedstrijd wel goed naar ons toe met 2 goals van Brian, maar je blijft het gevoel houden dat je de wedstrijd niet onder controle hebt. De sleutel lag voor hen dat we te veel de druk erop wilden houden, maar dat in een te laag tempo deden. Hierdoor geven we hen de kans om te makkelijk die kans te spelen. We hebben tegen SC Heerenveen en Sparta ook zo'n wedstrijd gespeeld, maar daar valt de gelijkmaker niet."

Tot slot over zijn misser: "Ik wilde bal in eerste instantie aannemen, maar het ziet er wel heel knullig uit. Uiteindelijk had het niet uit gemaakt, dus het is wat het is."

'Gelijkmaker PEC volgens regels geldige treffer'

Volgens Voetbal International is de gelijkmaker van PEC Zwolle terecht goedgekeurd.

Sinds afgelopen zomer zijn de regels bij aanvallend hands namelijk aangepast. Op moment als een andere speler dan de doelpuntenmaker de bal via een eigen lichaamsdeel onbewust tegen zijn arm speelt is er niet langer sprake van strafbaar hands. Omdat het niet doelpuntenmaker Thy was die hands maakte, maar Vellios die via zijn hand onbedoeld voor de assist zorgde, kon de VAR ook niet ingrijpen.

Van der Ende: "Doelpunt moet gewoon worden afgekeurd"

Tegenover het Algemeen Dagblad heeft voormalig topscheidsrechter Mario van der Ende aangegeven dat het doelpunt van PEC Zwolle wel afgekeurd had moeten worden. Van der Ende erkent dat er afgelopen zomer een wijziging is gekomen in de spelregels. "In het spelregelboekje staat echter wel dat wanneer het lichaam op onnatuurlijke wijze groter wordt gemaakt en de bal op de hand komt, je moet fluiten", aldus Van der Ende. "En dat gebeurde in mijn ogen. Als die hand die bal niet raakt, komt die waarschijnlijk niet bij Thy. Bizar."

Van gevaarlijk spel was er volgens de voormalig scheidsrechter geen sprake. "Dat is het pas wanneer je het spelen belet door een gevaarlijke actie. Dat is de interpretatie van de scheidsrechter", zo geeft hij aan. "Als je een speler raakt, is dat duidelijk. Dan moet zo’n goal afgekeurd worden. In deze situatie dacht ik daar niet aan. Wel aan hands, dus."

Van der Ende vermoedt dat de VAR helemaal niet heeft gekeken naar hands. "Ik zag Joey Kooij in het veld het gebaar maken dat er een lijntje getrokken moest worden. Dan keken ze dus naar buitenspel. En dat was het niet", zegt hij daarover. "Dit zal duidelijk weer commotie geven en genoeg gespreksvoer bij het koffiezetapparaat. Ik ben benieuwd naar de lezing van de scheidsrechter en de VAR. Maar die komen niet meer op de lijn."

15  2 3-0 (1-0)

De wedstrijd als geheel werd door de fans gewaardeerd met een 4.35. Hieronder is de uitslag van de Man of the Match verkiezing van deze wedstrijd weergegeven. Achter elke spelersnaam staat tussen haakjes het aantal stemmen en de daarmee behaalde score voor het Man van de Wedstrijd klassement.