Ajax verliest in Marseille met 4-3 en moet hopen op Conference League

30 november 2023
Stade de Marseille
Europa League
Veronica

Ajax verliest in Marseille met 4-3 en moet hopen op Conference League; image source: Pro Shots

Ajax heeft vanavond met 4-3 verloren van Olympique Marseille. Nadat Ajax in de tweede helft twee keer op achterstand, maar beide keren maakte Brian Brobbey gelijk. In de tweede helft scoorde Aubameyang nog twee keer en Akpom nog een keer. Ajax speelde ongeveer een half uur met een man minder, na een onnodige rode kaart voor Steven Berghuis.

Ajax streed voor zijn laatste kans om nog door te kunnen gaan in de Europa League. Ten opzichte van de wedstrijd tegen Vitesse waren er drie wissels in de basis. Borne Sosa, Forbs en Brian Brobbey waren nieuw ten opzichte van afgelopen zaterdag. Ar'Jany Martha, Chuba Akpom en wellicht verrassend Kristian Hlynsson zaten op de bank.

Marseille kreeg al snel de eerste kansen. Aubameyang schoot na een snelle uitbraak tegen Ramaj op en uit de hoekschop kopte Gigot naast. Een paar minuten later kwam een aanval via Sarr bij Harit, maar weer stond Ramaj paraat.

Na 7 minuten kreeg Marseille een penalty, nadat Sarr ten val kwam. Er was heel licht contact tussen de aanvaller en Jorrel Hato, maar de scheidsrechter wees naar de stip. Omdat er contact was, draaide de VAR dit besluit ook niet terug. Pierre-Emerick Aubameyang stond achter de bal en stuurde Ramaj de verkeerde kant op en zo kwam Olympique Marseille al op een vroege 1-0.

Maar Ajax was veerkrachtig na de een twee tussen Brobbey en Berghuis, waar Brobbey de bal soepel achter doelman Pau López schoot en na iets meer dan een minuut na de goal van Marseille scoorde Ajax alweer de 1-1.

Brobbey kon een paar minuten later Ajax op voorsprong zetten na een steekpass van Forbs, maar López wist te redden.

De Amsterdammers kwamen goed weg, nadat Gaaei Rensch probeerde aan te spelen in een lastige positie en Rensch de bal kwijtraakte. Aubameyang werd aangespeeld en passeerde Ramaj, maar er was al gevlagd voor buitenspel.

Marseille werd gevaarlijk na een aanval over links, waar Rensch nog kon onderscheppen ten koste van een corner. Maar uit de hoekschop van Clauss kopte Mbemba de Fransen op 2-1. Bij het verdedigen van Mbemba zag Gaaei er niet best uit.

Maar in de dertigste minuut was daar weer Brobbey met de 2-2. Bergwijn speelde Berghuis aan op rechts en die gaf de bal aan Brobbey in de 16 die de bal goed controleerde, zich kon omdraaien en met links weer gelijk maakte.

Sarr werd na een goede aanval diep gestuurd en kon alleen op Ramaj af, maar gelukkig was de Duitser snel zijn doel uit en wist de bal te pakken voordat Sarr bij de bal was.

Zo gingen Ajax en Olympique Marseille rusten met een 2-2 ruststand. In de rust kwam Kristian Hlynsson in de ploeg voor Forbs.

Binnen 2 minuten na de rust kwam de thuisploeg op 3-2. Harit gaf de voorzet en met prachtige omhaal scoorde wederom Aubameyang.

De Fransen bleven aanzetten en Ramaj moest redden op een schot van Correa.

Bergwijn was dicht bij de gelijkmaker na een knappe individuele actie. Nadat hij zichzelf knap vrij speelde kwam hij tot een schot, maar Pau López lag klaar in de hoek voor de redding.

Hierna kreeg Berghuis rood na een harde overtreding op Correa. Ondanks dat de bal wel werd gespeeld kreeg Berghuis in eerste instantie geel, waarna de scheidsechter door de VAR naar de kant werd geroepen. De VAR vond het een rode kaart en de scheidsrechter nam dit advies over. Ook Michael Valkanis werd hierna weggestuurd.

Taylor kreeg geel na 70 minuten na een overtreding op Harit. Een paar minuten later volgde ook Hlynsson met een gele kaart. Hierna voerde van ’t Schip twee wissels door. Sosa en Taylor verlieten het veld en Ar'Jany Martha en Chuba Akpom mochten nog iets minder dan een kwartier spelen.

Na een knappe aanval 10 minuten voor tijd die werd opgezet via Anton Gaaei en Kristian Hlynsson mislukte eerst de voorzet van de Deen, maar kon Hlynsson de bal nog een keer voorgeven. Bij de tweede paal door Chuba Akpom op en kopte de 3-3 binnen.
5 minuten voor tijd gaf Gaaei nog een goede voorzet, maar Brobbey kwam net te kort voor zijn derde goal van de avond.

Ook Marseille kreeg kansen, maar het schot van Ounahi werd simpel gevangen door Ramaj. Direct hierna volgde een kopbal van Vitinha, maar weer eindigde de bal in de handen van de Ajax doelman.

In de blessuretijd kreeg Marseille na een fout van Ramaj weer op de stip. De doelman wilde een voorzet vangen, maar kreeg er maar een hand achter. Ismaïla Sarr was alert en in een poging om zijn fout te herstellen wilde Ramaj de bal pakken, maar raakte alleen de speler van Marseille. Weer ging Aubameyang achter de bal staan en weer stuurde hij Ramaj de andere hoek in en zette de 4-3 op het scorebord.

Hierna gingen Brobbey en Hlynsson naar de kant en kwamen Anass Salah-Eddine en debutant Jaydon Banel in de ploeg.

In de laatste minuut van de blessuretijd hield Ramaj Sarr nog van een extra treffer af.
Jorrel Hato pakte ook nog geel, vlak voor het laatste fluitsignaal.

Bergwijn: "Er had vandaag meer ingezeten"

Na de wedstrijd stond aanvoerder Bergwijn voor de camera. De aanvaller vond dat de penalty heel makkelijk werd gegeven, net als de eerste penalty. De aanvoerder zei verder: "Ik denk dat er vandaag veel meer in had gezeten als we scherper waren. We hadden een paar kleine individuele fouten. Zelf ga ik ook de fout in bij de de 1-0. Daar mag ik de bal niet verliezen. Op dit niveau wordt dit gewoon afgestraft. Wel ben ik blij dat we als team hebben gestreden. Als team komen we steeds dichter bij elkaar en ik denk dat we ook goed voetbal hebben laten zien. Als je wat gelukkiger bent kun je hier winnen als je gelukkiger bent."

Ajax streed iets minder dan een half uur met een man minder, wat Bergwijn een kantelpunt noemde: "Ik heb het nog niet teruggezien, maar het gebeurt en ik kan Berghuis niets kwalijk nemen."

Van 't Schip: "Als je de actie van Berghuis zes keer terugkijkt wordt het steeds erger"

Ik vind dat we een goede wedstrijd hebben gespeeld als team. Het is natuurlijk een heksenketel hier. Als je ziet hoe we terugkomen met 10 man en nog bijna kunnen winnen is het jammer dat je twee dubieuze penalty's tegen krijgt. Er zat meer in. We zijn teleurgesteld dat we voor de Europa League zijn uitgeschakeld, maar als we thuis van AEK winnen gaan we in ieder geval verder in Europa en dat is het doel. Nu is het gewoon herstellen en zo snel mogelijk ons richten op NEC."

Over de rode kaart zei de trainer het volgende: "Steven maakt een sliding en hij raakt de bal. Als je zes keer naar zijn actie kijkt wordt hij steeds erger. Dan veranderen ze de kaart van geel naar rood. Hij wilde een voltrekkersrol laten zien en dat heeft hij gedaan. De eerste helft was hij goed met 2 assists en daarna is het ongelukkig dat zoiets gebeurt. Het is gebeurd en met 10 man hebben we evenwel tegenstand gegeven en uiteindelijk nog gescoord. Het is jammer dat we uiteindelijk nog gelijk hadden gespeeld. Voor de groep had het niets uitgemaakt, maar meer voor het moraal. Maar ondanks dat heb ik tegen de jongens gezegd dat ze er wel als hebben gestaan en voor elkaar hebben gevochten. Dat moeten we meenemen naar de volgende wedstrijden."

Brobbey: "We hebben als team gevochten"

Brian Brobbey maakte vanavond 2 doelpunten en keek zelf als volgt terug op de wedstrijd: "Het was heel frustrerend. Ik denk dat we de eerste 10 minuten heel slecht begonnen, maar daarna pepten we elkaar op. Toen ging het ook beter. Vandaag had ik een goede connectie met Berghuis, hij wist me goed te vinden. Ik hoefde de ballen alleen maar in te tikken.
Je komt uiteindelijk nog op gelijke hoogte en bij mijn laatste kans kom ik uiteindelijk net de laat om nog de 3-4 te maken, dat is jammer. Dan gaat het nog fout in de laatste minuut."

Ten slotte werd Brobbey nog gevraagd of Ajax stappen heeft gemaakt en of ze iets kunnen meenemen, waarop zijn antwoord was: "Het is zeker gelukt om stappen te maken. Ik denk dat we als team positief moeten terugkijken op deze wedstrijd. We hebben heel veel goed gedaan en hebben als team gevochten."

Berghuis: "Persoonlijk twijfel ik zelfs of het al een gele kaart was"

Steven Berghuis had vandaag een grote rol in de wedstrijd. In de eerste helft had hij twee goede assists op Brian Brobbey, maar na iets meer dan een uur spelen moest hij het veld verlaten met een rode kaart. Onterecht volgens Berghuis zelf: "Ik vind het geen rode kaart. Dat gevoel had ik al. Net heb ik het teruggezien en nu twijfel ik zelfs over geel. Ik vind het zeer discutabel. Ik zet gewoon een tackle in om een buitenspeler te stoppen. Er waren vandaag wel meer discutabele beslissingen."

Over de wedstrijd zelf zei Berghuis nog het volgende: "Het stond 3-2 toen ik eraf moest en we moesten nog twee keer scoren. Beide penalty's vond ik discutabel. Het is een Italiaanse scheidsrechter, misschien is hij fan van Gattuso. Ik denk vandaag wel ons elftal typeert. Jong en onbevangen. We scoren veel, maar krijgen ook veel tegen. Je scoort totaal zes keer tegen Marseille, maar je krijgt er ook zeven tegen over 2 wedstrijden. Dan wordt het wel moeilijk wedstrijden winnen. Ik denk dat we bij vlagen hele goede momenten hebben gehad."

15  2 2-3 (1-1)

De wedstrijd als geheel werd door de fans gewaardeerd met een 6.39. Hieronder is de uitslag van de Man of the Match verkiezing van deze wedstrijd weergegeven. Achter elke spelersnaam staat tussen haakjes het aantal stemmen en de daarmee behaalde score voor het Man van de Wedstrijd klassement.