Ajax zet Heerenveen opzij met 4-1 dankzij 2 goals van Akpom

5 november 2023
Johan Cruijff ArenA
ESPN

Ajax zet Heerenveen opzij met 4-1 dankzij 2 goals van Akpom; image source: Pro Shots

Ajax heeft vandaag met 4-1 van SC Heerenveen gewonnen. Nadat Ajax eerst op 2-0 voorsprong was gekomen voor rust door doelpunten van Bergwijn en Brobbey en het vlak voor rust de Friezen terug liet komen tot 2-1 wist het in de tweede helft nog twee keer te scoren via Chuba Akpom en zo wonnen de Amsterdammers met 4-1.

Ajax begon met dezelfde 11 namen als afgelopen donderdag tegen FC Volendam.
De eerste 10 minuten waren een stuk minder leuk dan in de laatste twee wedstrijden. Er waren wat kleine kansjes over en weer. Zo werd een schot van Hlynsson makkelijk gepakt door Noppert en kopte Šutalo via een verdediger over na een voorzet van Berghuis.
Vanaf de kant van SC Heerenveen kreeg van Amersfoort 2 kansen. Na een voorzet van Köhlert schoot hij tegen Šutalo en na een assist van Brouwers kreeg hij de bal ook bij 2 pogingen niet langs de Kroaat.

Na 25 minuten kwam Ajax op 1-0. Na een mooie pass van Berghuis kwam aanvoerder Bergwijn vrij vlak voor Noppert en van dichtbij wist hij de keeper te passeren. De VAR had er nog even voor nodig om te checken of het buitenspel was, maar het doelpunt werd goedgekeurd.
Na een voorzet van Gaaei kreeg Brobbey een kans van dichtbij, maar hij kwam net niet bij de bal waardoor Noppert wist te redden.

3 minuten voor rust kwam Ajax op een wat meer bevrijdende 2-0. Na een harde geplaatste voorzet door van den Boomen werd Brobbey bereikt die de bal hard in de hoek achter Noppert kopte.

Waar Ajax nu voor rust op een ruimere voorsprong leek, waar het eerder vaak mis ging leek het nu zonder schade de rust te halen. In de blessuretijd gaf Braude de voorzet en wist Luuk Brouwers de bal knap in de verre hoek neer te leggen buiten bereik van Ramaj en was het weer 2-1.

De tweede helft begon zonder wissels aan de kant van Ajax.

De eerste kans was voor SC Heerenveen waar van den Boomen weer een bal gevaarlijk verlengde richting eigen goal. Brouwers kon er van door en bediende Nunnely. De voormalig jeugdspeler van Ajax schoot goed in, maar Ramaj voorkwam de gelijkmaker. Een paar minuten kreeg dezelfde Nunnely een kans toen hij voor Martha langs kruiste, maar zijn schot belandde in het zijnet.

Vlak voor dat het uur op de klok stond loste Silvano Vos Taylor af en een minuut later kreeg Hlynsson een schotkans die werd gepakt door Noppert. Van den Boomen kreeg geel nadat hij een te hard blok zette tegen Braude.

Na 65 minuten leek Brian Brobbey zijn tweede goal te maken na meermaals zwak ingrijpen achterin bij Heerenveen. Maar de scheidsrechter van der Eijck gaf aan dat Brobbey een overtreding had gemaakt en de goal ging niet door.

Na 72 minuten een dubbele wissel. Devyne Rensch en Chuba Akpom kwamen in het veld voor Kristian Hlynsson en Anton Gaaei.

SC Heerenveen was heel dichtbij de gelijkmaker, nadat Sahraoui twee hele grote kansen kreeg. Eerst schoot hij de bal richting de verre hoek na een voorzet van Ali, waar de bal via de binnenkant van de paal terug het veld in kwam. Nadat de bal wederom voor de goal werd gebracht door Brouwers schoot hij naast.

Voor de laatste 10 minuten kwamen 2 spelers het veld in die net weer terug zijn na een blessure. Forbs en Sosa kwamen in het veld voor Brobbey en Martha.
In de 84e minuut kwam Ajax op 3-1. Nadat Berghuis goed naar binnen kwam en met links uithaalde kon Noppert nog redden, maar Chuba Akpom maakte zijn tweede goal in 3 dagen door de rebound binnen te koppen.

Na een voorzet van Sosa kreeg de Engelsman een kans op zijn tweede goal, maar Noppert wist de bal eerst te stoppen en daarna op te pakken.
Maar de tweede van Akpom en dus zijn derde goal in 3 dagen kwam alsnog. Na een aanval waar Berghuis een weggekopte bal opving, door dribbelde en Akpom bediende was de Engelsman nu wel koelbloedig en zette hij Ajax op 4-1.

Forbs had nog de kans op 5-1 na een pass van Branco van den Boomen, maar de Portugees had te veel tijd nodig en wist uiteindelijk geen schot op goal te krijgen.

[video] Highlights Ajax - sc Heerenveen

Brobbey: "Was een mooie kopbal, hé"

Brobbey had vandaag 1 goedgekeurde goal en 1 doelpunt dat werd afgekeurd door de scheidsrechter. Volgens de spits was het onnodig dat de goal werd afgekeurd: "De scheids zei helemaal niets. Na de VAR check gingen we gewoon door. Er gebeurt helemaal niets, volgens mij valt hij. Altijd als verdedigers mij trekken krijg ik geen vrije trap en als ik een klein beetje aanraak is het een vrije trap voor hen. Ik snap het niet."

Toen het over zijn kopbal ging begon de spits spontaan te lachen: "Was een mooie kopbal, he! Goede loopactie en een mooie bal van Branco. Laten we het erop houden dat ik een beetje kan koppen. Maar binnenkort ga ik trainen met John Bosman, kopspecialist. In de jeugd heb ik ook wel met hem getraind. Samen met de vorige trainer had we al gevraagd of ik meer met John Bosman kon gaan trainen en na zijn ontslag heb ik het aan de nieuwe trainer gevraagd."

Chuba Akpom kwam de laatste 2 wedstrijden in het veld en wist drie keer te scoren. Hoe kijkt Brobbey naar zijn "concurrent"? De spits daarover: "Hij doet het goed, ik ben blij voor hem. Ik denk dat hij op nummer 10 of in de spits kan spelen. Bij Middlesbrough speelde hij ook vaak op 10, dus hij kan beiden."

[video] Ajax-jongeling Martha glundert na mooie week

Akpom: "Bij het eerste doelpunt volgde ik mijn gevoel, want als de rebound komt moet je er staan"

Chuba Akpom werd benoemd tot Man of the match door ESPN en stond bij Milan van Dongen na afloop van de wedstrijd. De spits reageerde als volgt op zijn uitverkiezing: "Dankjewel, het voelt altijd goed om doelpunten te maken. Het is een moeilijke tijd geweest, sinds ik hier aankwam. Pas afgelopen donderdag heb ik mijn eerste doelpunt kunnen maken en dan komt er een hoop passie en adrenaline vrij en zo wil ik mij vaker voelen. De afgelopen twee maanden heb ik me helemaal niet thuis gevoeld. Ik zat alleen in een hotelkamer en ik speelde me niet, dus ik voelde me erg eenzaam. Maar sinds deze week voel ik me beter. De nieuwe trainer heeft met me gesproken en dat was niet alleen over voetbal. Ook over hoe het met mij en mijn familie ging, dat voelde heel goed. Na dat gesprek had ik een blij gevoel en wilde ik weer snel aan de slag."

Akpom scoorde vandaag 2 goals, na donderdag ook al gescoord te hebben. Toen Akpom werd gevraagd wat hij van de goals vond, antwoordde hij: "Elke goal is er een. Bij het eerste doelpunt volgde ik mijn gevoel, want als de rebound komt moet je er staan. Je scoort geen doelpunten zonder je medespelers, dus hen moet ik ook bedanken. Zoals Steven (Berghuis) me bij het tweede doelpunt in positie brengt en de bal goed afspeelt, daar ben ik hem dankbaar voor. Zonder hem had ik de goal niet kunnen maken."

Van 't Schip: "Na de 2-1 komen we denk ik goed weg, maar we hebben verdiend gewonnen"

Ajax won met 4-1, dus werd de trainer gevraagd of hij de hele wedstrijd comfortabel op de bank had gezeten. Dat was niet het geval, volgens de trainer: "Ik denk dat het wel mee viel. Heerenveen heeft het ons heel moeilijk gemaakt en ik denk dat de frisheid ten opzichte van donderdag een beetje ontbrak. Al met al met de wissels in de tweede helft denk ik dat we verdiend hebben gewonnen, maar het was zeker niet makkelijk. Toen we nog 2-1 stonden komen we denk ik ook heel goed weg. Met name in de eerste helft konden we er geen grip op krijgen. De afstanden waren weer erg groot, omdat de verdediging bleef hangen. Het was echt een wedstrijd die op en neer ging, maar ik wat we verdiend hebben gewonnen."

Met 2 gewonnen wedstrijden op rij werd de trainer ook gevraagd of hij ook gelijk een stijgende lijn in het team zag. Dat vond de trainer niet. Hij lichtte toe dat de voorbereiding op de wedstrijd en de wedstrijd zelf veel kracht heeft gekost en dat hij dat vandaag daar wel een reactie op zag. Hij twijfelde om wellicht eerder te verfrissen, maar wilde ook de vastigheid behouden voor de spelers die het donderdag goed hadden gedaan.

Na afloop waren er veel lachende gezicht en de speler werd gevraagd of hij heel erg bezig is om zijn spelers vertrouwen te geven. Zijn reactie hierop: "Zeker, je ziet het aan jongens zoals Šutalo vandaag. Je zag hem vandaag heel degelijk en met vertrouwen spelen. Dat heeft hem in de laatste weken wel ontbeerd. Als je hem dan vandaag ziet spelen met Jorrel (Hato), dan geeft dat ook voor hem een goede boost. Individueel en in de een-op-een was hij goed en is hij ook voor het elftal belangrijk. Het kan natuurlijk met de groep nog beter. Het vertrouwen en de duidelijkheid moet terugkomen en daar werken we aan. We moeten het nu per wedstrijd bekijken en onze focus is om zo hoog mogelijk te eindigen."

Tenslotte ging het over man of the match Chuba Akpom en dan voornamelijk op welke posities de Brit kan spelen. Van 't Schip hierover: "We hebben hem ingebracht als 10 en ik denk dat het prima kan. In een aantal wedstrijden zullen we dat waarschijnlijk ook gaan doen, maar we zien wel dat hij ook kwaliteiten heeft. Hij kan goed koppen en staat vaak op de juiste plek. Het is mooi dat we er zo een bij hem die als het niet loopt toch iets kan forceren."

'83 Van Ee voor Olsson

De ruststand en uitslag van deze wedstrijd is door één van de deelnemers aan de Pool goed voorspeld.

15  4 5-1 (2-0)

De wedstrijd als geheel werd door de fans gewaardeerd met een 6.95. Hieronder is de uitslag van de Man of the Match verkiezing van deze wedstrijd weergegeven. Achter elke spelersnaam staat tussen haakjes het aantal stemmen en de daarmee behaalde score voor het Man van de Wedstrijd klassement.