AEK - Ajax verdient geen winnaar en krijgt deze ook niet, 1-1

5 oktober 2023
Stadium OPAP Arena
Europa League
Veronica

AEK - Ajax verdient geen winnaar en krijgt deze ook niet, 1-1; image source: Pro Shots

Ajax heeft ook de tweede groepswedstrijd in de UEFA Europa League gelijkgespeeld. Na de doelpuntrijke wedstrijd tegen Marseille werd er nu in Athene 1-1 gespeeld tegen AEK. Steven Bergwijn maakte in de eerste helft uit een penalty de 0-1 en oude bekende Vida maakte de 1-1.

Na een wat saai begin was de eerste serieuze kans voor Ajax na een minuut of 10, waar Forbs vrij kon aanleggen van net buiten de 16. Keeper Stanković had er moeite mee, maar wist de bal in tweede instantie alsnog de klemmen. Na een minuut of 20 kwam Brobbey in positie om te schieten na een mooie steekpass, maar de hoek bleek te lastig om keeper Stanković in problemen te brengen. AEK probeerde aan te zetten en kreeg schotkansen, maar Gorter werd niet echt getest.

Na 28 minuten stoomde Bergwijn op en binnen de 16, waar Pineda aan de aanvoerder ging hangen. Deze kwam ten val en dit leverde Ajax een strafschop op, waar Bergwijn zelf achter ging staan.
Hij maakte hier geen fout en zette Ajax op 0-1.

Een paar minuten na de 0-1 moest Gorter aan het werk, maar op het schot van Pineda wist de doelman wel te redden, maar niet overtuigend. Hij gaf een rebound weg die door Hajsafi over werd geschoten.

5 minuten voor de rust kreeg Bergwijn nog een kans, maar schoot de bal recht op de doelman af. De Amsterdammers bleven aanzetten en het volgende schot was van Berghuis, waar een knappe redding op volgde.

De eerste kans na de rust was voor AEK. Hato gaf een corner weg na een slechte terugspeelbal op Gorter die naast de goal ging. Uit een ingestudeerde variant kwam AEK tot een schot, maar dit ging naast het doel van Gorter.

Ajax kreeg hierna een goede kans op 0-2, maar de pass waarmee Berghuis hoopte Brobbey te bereiken werd op tijd weggewerkt door Szymanski.

De eerste gele kaart voor Ajax was voor Brian Brobbey. Nadat hij al een aantal keer stevige duels uitvocht met de Griekse verdediging werd er dit keer tegen de Ajacied gefloten. Brobbey werd hier moe van en deed een wegwerpgebaar, wat de scheidsrechter bestrafte met geel. Hier mocht ook Šutalo een gele kaart in ontvangst nemen na een te hoog geheven been in een luchtduel.

Gorter kon wel zijn kunnen tonen bij een schot van Gacinovic in de korte hoek, waar Gorter goed ingreep en hierdoor kon Ajax de voorsprong vasthouden. Nadat het weer even had geduurd tot een Amsterdamse kans, kwam deze in de 69e minuut. Nadat Forbs eerst de bal knap binnen hield, kwam de bal via Bergwijn bij Berghuis. Zijn schot werd nog aangeraakt, maar Stanković redde.

Met nog iets meer dan een kwartier te gaan werd Brobbey gewisseld voor Chuba Akpom. De eerste actie die Akpom mocht doen was aftrappen. Binnen een minuut na de wissel gaf Amrabat de bal voor en liep Vida weg bij Šutalo. Op korte afstand van Gorter wist de knipoog-Kroaat AEK op gelijke hoogte te zetten en was het 1-1.

Iets later kreeg Mantalos de kans op de Grieken op voorsprong te zetten, maar Gorter zag de bal naast gaan.
Taylor kreeg de kans om Ajax weer op voorsprong te zetten een kleine 10 minuten voor tijd, maar wederom lag Stanković in de weg.

In de 84e minuut 2 wissels bij Ajax. Van Axel Dongen en Van den Boomen kwamen in het veld en Forbs en Tahirović gingen naar de kant.

AEK kreeg ruimte van Ajax waar eerst Araujo recht op Gorter af schoot en een minuut later kreeg Jonsson na een zelf opgezette aanval met een een-twee met Mantalos een grote kans op de 2-1 waar Gorter verslagen leek, maar de bal werd recht op hem af geschoten waardoor de Ajax doelman kon redden. De aanval werd mede mogelijk gemaakt door een slechte pass door het midden van Ávila. In de blessuretijd kreeg Akpom nog een kans na een corner, maar zijn schot ging niet meer op doel.

Steijn: "We moeten ervan af dat we tegenstanders sterk maken door onze fouten als we de wedstrijd onder controle hebben"

Steijn vond dat de wedstrijd in zijn totaliteit beter was dan de wedstrijd tegen RKC. Hij vond dat zijn team met veel jonge jongens in een Griekse atmosfeer redelijk overeind bleef en dat ze er voetballend goed eruit kwamen. Veder zei de trainer: “We maken een goede goal, we hadden de eerste helft onder controle en kregen kansen via Forbs en Brobbey. Je gaat met 0-1 de rust in en dan weet je dat zij meer va banque gaan spelen. Ook in de tweede helft blijven we redelijk op de been en dan krijg je die corner tegen. Maar we hadden het daarvoor al moeten beslissen. Als ik de uitbraak met Berghuis, Bergwijn en Brobbey zie, dan moeten we die binnen schieten en dan is de wedstrijd op slot.“

Door ESPN werd ook gevraagd naar de vele slordigheden die bij Ajax te zien zijn. Steijn hierover: “We moeten gewoon oppassen met die ballen centraal. De grootste kans die zijn krijgen, leveren we met Ávila zelf in. We moeten ervan af dat we tegenstanders sterk maken door onze fouten als we de wedstrijd onder controle hebben.”

Bergwijn: "Ik denk dat er wel meer in had gezeten"

Aanvoerder Bergwijn werd gevraagd hoe tevreden Ajax moet zijn met dit gelijkspel. Hierover zei hij: “Eigenlijk niet, ik denk dat er wel meer in had gezeten. We hebben wel redelijk wat schoten tegen gekregen, maar ik vond niet dat ze heel erg gevaarlijk waren. Ik denk dat als wij scherper zijn en het beter uit spelen dat je er nog 2 of 3 bij kunt maken. “
Hierna ging het over de penalty, welke Ajax kreeg na een overtreding op Bergwijn. Cristian Willaert van ESPN vroeg Bergwijn of het een kwestie van ervaring was dat hij de aanvoerder zorgde dat hij de penalty meekreeg. De linksbuiten reageerde hierop: “Ik ging erbij en hij haakte me en tikte net mijn been weg. Ik werd aangeraakt van achteren, dus ik denk gewoon 100% een penalty.”
Bij de penalty probeerde de Grieken, net als eerder in de wedstrijd tegen Ludogorets met laserpennen de Ajacieden te verblinden. Bergwijn werd gevraagd of hij überhaupt nog wat kon zijn, waarop zijn antwoord was: “Eigenlijk niet. Het was lastig en de scheids vroeg aan mij of ik hem wilde nemen. Ze stoppen er toch niet mee, maar ik weet waar het doel staat. Je doet er niets aan en je moet er mee dealen. Gelukkig ging hij er goed in.”

Brobbey: "De scheidsrechter had ik zeker niet mee. In de tweede helft kreeg ik bijna alles tegen"

Aan Brobbey werd gevraagd wat dit voor wedstrijd voor hem was. De spits: “Ik denk wel een lastige wedstrijd, tegen twee prima verdedigers. Een international van Kroatië en die andere was heel groot. De scheidsrechter had ik ook zeker niet mee. In de tweede helft kreeg ik bijna alles tegen. “
Na de wedstrijd tegen RKC was er extra aandacht voor Brobbey en werd er volgens ESPN op hem gelet. ESPN wilde weten van hem weten hoe makkelijk het was om het van hem af te zetten. Hierover zei Brobbey: “Ik heb natuurlijk nog met Vaessen gesproken en hij stuurde me nog een lief berichtje. Dat het normaal is wat er is gebeurd. Hij gaat als keeper een duel in en ik als spits en ik begreep hem ook wel. Ik wil hem ook nog wel gaan bezoeken, maar dat is er nog niet van gekomen.“

Amrabat: "Als Hato nuchter blijft en hard blijft werken, zit hij zo bij het Nederlands elftal"

Marokkaans international Amrabat verscheen ook nog voor de camera van ESPN. Hij vond het een open wedstrijd die op en neer ging. Ik denk dat het voor iedereen een leuke wedstrijd was. Uiteindelijk jammer dat het 1-1 is geworden. Over de wedstrijd zei de oud-speler van PSV en VVV: “Ik denk dat we Ajax een beetje in de kaart speelden, omdat wij heel hoog druk gingen zetten. Zij gingen toen met 3 tegen 2 een positiespel spelen en dat deden ze goed. Van daaruit konden ze dan gaan voetballen. De tweede helft gingen we meer 1-op-1 spelen en dat werkte beter. Als Jonsson die bal binnen schiet, dan win je met 2-1.”

Tot slot werd hem gevraagd of hij het leuk vond om tegen Ajax te spelen, waarop Amrabat reageerde: “Zeer zeker. Ik ben wel onder de indruk van een paar spelers, waaronder die Hato. Wat een speler, 17 jaar. Hij doet me een beetje denken aan Nathan Aké. Toen bij Watford speelde ik regelmatig op de training tegen hem. Ik heb tegen Hato gezegd dat hij nuchter moet blijven en hard moet werken en voor je het weet zit je bij het Nederlands elftal. Verder ben ik onder de indruk van Berghuis en Brobbey, zeker met wat hij afgelopen week heeft meegemaakt. Die Šutalo komt er ook wel, als hij een beetje gaat acclimatiseren. Die heeft ook echt wel kwaliteiten. En als Ávila wat minder risico in zijn spel legt.”

'74 Eliasson voor Hajsafi

De ruststand en uitslag van deze wedstrijd is door één van de deelnemers aan de Pool goed voorspeld.

15  3 1-2 (0-1)

De wedstrijd als geheel werd door de fans gewaardeerd met een 5.56. Hieronder is de uitslag van de Man of the Match verkiezing van deze wedstrijd weergegeven. Achter elke spelersnaam staat tussen haakjes het aantal stemmen en de daarmee behaalde score voor het Man van de Wedstrijd klassement.