Sneijder redt Ajax in Oostenrijk; 1-1 tegen Grazer AK

12 augustus 2003
-
Champions League
-

Na een zeer matige wedstrijd in Oostenrijk mag Ajax uiteindelijk blij zijn met een 1-1 gelijkspel tegen Grazer AK. Daarmee zijn de vooruitzichten op het behalen van de Champions League zeer gunstig. Lange tijd leek het daar echter niet naar uit te zien. Ajax miste ritme en had het moeilijk tegen de Oostenrijkers.

In de eerste helft waren de Oostenrijkers de betere ploeg. Ajax had moeite het heft in handen te krijgen op het middenveld. Verdedigend speelde alleen Escude op niveau. Grygera en Trabelsi hadden het moeilijk in het eerste duel. Ook aanvallend waren er weinig uitblinkers te noteren. Sonck kreeg nauwelijks aanvoer van achteruit en werd in de tweede helft vervangen door Zlatan Ibrahimovic. Sowieso ontbrak het de ploeg duidelijk aan wedstrijdritme. Snel rondspelen zat er niet in. Aangezien de inzet van de Oostenrijkers veel groter was, kreeg de ploeg het moeilijk. De thuisploeg kreeg dan ook vanaf het begin diverse kansen, waarbij onder andere een afstandschot op de paal belandde.

10 minuten na rust kwamen de Oostenrijkers dan ook terecht op voorsprong. Na een vrije trap hoog in het strafschopgebied kon linkerverdediger Pogatetz simpel vrijkomen en vervolgens de bal mooi inkoppen. Een standaardsituatie waar door Ronald Koeman vooraf uitgebreid voor was gewaarschuwd.

Pas in de laatste 20 minuten kon Ajax de Oostenrijkers echt onder druk zetten. 10 minuten voor tijd was het Sneijder die Ajax langszij bracht via een werkelijk fabuleuze vrije trap van Sneijder. Vanaf de punt van het strafschopgebied draaide hij de bal schitterend in de verre hoek, onhoudbaar voor de keeper. Ajax kon tegen een moegestreden Grazer AK vervolgens nog voor de winst gaan. Ajax kreeg de kansen, maar winst zou veel te veel zijn geweest voor Ajax na de matige vertoning.

Koeman: "moeite met opportunisme"

Ajax coach Ronald Koeman spraak in zijn eerste korte reactie na afloop van het duel tegen Grazer AK over een moeilijke wedstrijd van Ajax-zijde. De ploeg had volgens hem moeite met het opportunistische spel van de Oostenrijkers. Ajax kon volgens Koeman zelf de rust niet vinden om dat opportunistische spel in te dammen en uit te spelen. "We liepen te ver achteruit en gaven teveel ruimtes op het middenveld weg. Dan krijg je problemen." Koeman keek ook direct alweer vooruit. "In de terugwedstrijd moeten we minder aan corners en vrije trappen weggeven, met die lange mensen aan hun kant. Er werd ook te dom op de man verdedigd, want je weet dat ze dan gaan liggen, gokkend op hun lange mannen."

"Het voordeel is nu dat iedereen zijn oogjes open heeft gedaan. We zijn nu wakker en weten dat we hard moeten werken. Als het om de punten gaat is het een heel ander verhaal dan vriendschappelijk."

Aanvoerder Van der Vaart vond de tegenstander geen goed voetballende ploeg. "Maar ze speelden veel met de lange bal met hun lange mensen. En daar hadden we het heel lastig mee. In de rust spraken we af om er een schepje bovenop te doen, feller te zijn. Maar het begon toch weer niet goed, resulterend in die goal. Uiteindelijk wordt het dan toch nog 1-1. En dat is belangrijk. Liever 1-1 dan 0-0. We gaan er nu gewoon voor, thuis moet het kunnen" aldus Van der Vaart.

Opstelling Grazer AK

Schranz, P?tscher, Ehmann, Tokic, Pogatetz, Ramusch, Milinkovic ('60 Kulovic), Aufhauser, Dollinger ('70 Amerhalzer), Kollman, Naumoski ('78 Goossens)

De ruststand en uitslag van deze wedstrijd is door 19 deelnemers aan de Ajax Netwerk Pool goed voorspeld.