Transparent
Inloggen
Sluiten

'Ajax stort bijna 6 miljoen euro in solidariteitsfonds'

2 juni 2020 08:13 - De Telegraaf
Foto: Pro Shots

"Ajax stort bijna 6 miljoen euro in solidariteitsfonds"; image source: Pro Shots

De Telegraaf weet te melden dat de topclubs in Nederland een akkoord hebben bereikt over een solidariteitsfonds. Het dagblad omschrijft Ajax daarbij als de nieuwe hoofdsponsor van de Eredivisie, aangezien er vanuit Amsterdam bijna 6 miljoen euro overgemaakt zal worden, terwijl dat bij PSV, Feyenoord en AZ beduidend lager is. Het bedrag uit Alkmaar kan wel oplopen indien zij zich ook weten te kwalificeren voor de groepsfase van de Champions League.

Komend seizoen zal Ajax 3 miljoen euro afstaan aan Europese inkomsten als deelnemer aan de Champions League. Daarnaast betaalt het, net zoals PSV en AZ, 250.000 euro aan de clubs in de Keuken Kampioen Divisie voor de deelname van de Jong-elftallen in die competitie. Een jaar geleden werd bovendien al afgesproken dat 5% van de Europese inkomsten voor drie jaar afgestaan werden voor realisatie van de veranderagenda. Clubs konden daarmee financieel ondersteund worden om de overstap te maken van kunstgras naar natuurgras. Ajax, PSV en AZ hebben de KNVB en de ECV laten weten dat dat bedrag komend seizoen vrij besteed mag worden. Voor Ajax gaat dit om een bedrag van 2,4 miljoen euro.

Het solidariteitsfonds wordt verder aangevuld met 5 miljoen euro van ING en 1 miljoen euro van de Nederlandse mannen- en vrouweninternationals. De KNVB heeft zelf ook 5 miljoen euro toegezegd, maar dat is inclusief de 3,5 miljoen euro die het jaarlijks al betaald aan de profclubs. Alle bedragen zijn giften.
Tags

solidariteitsfonds knvb aangevuld alkmaar besteed ecv eredivisie feyenoord giften hoofdsponsor ing jong nederland omschrijft overgemaakt realisatie telegraaf veranderagenda vrouweninternationals

Wat vind jij van dit nieuws?

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Gebruik de links bovenin beeld om een loginnaam aan te maken danwel in te loggen.


4 jaar geleden
De Telegraaf mag het hoofdsponsor noemen, maar ik vraag me vooral a hoeveel er nodig is.. is dit bedrag wel toereikend of is er meer nodig om gezond weer aan de competitie te starten. Zo ja, is 6 miljoen namelijk niet echt veel. Daar koop je tegenwoordig niet eens meer een talent voor.
+1/-0

 
4 jaar geleden
Dit fonds is om te zorgen dat clubs hun rekeningen kunnen blijven betalen en niet omvallen. Lijkt me niet dat clubs dit in hun transferpotje mogen stoppen.
+2/-0

4 jaar geleden
Niet meer dan terecht als je de Europese startgelden binnen mag harken op basis van een competitie die niet is gespeeld. Vind het vooral goed dat Ajax hier niet pocherig over naar buiten treedt (tenzij journalisten actief worden getipt). Soms moet je een grote jongen zijn en de rekening oppakken. Het gaat hier om de lopende rekeningen van andere clubs te betalen.

Overigens vind ik het genant dat de voetballerij straks de overheid om steun vraagt. Het zal best een belangrijk volksvermaak zijn, belangrijker dan culturele instellingen. Maar als ik de overheid was dan zou ik zeggen: als industrie gaat er zoveel geld in voetbal om, zeker als je het afzet tov het aantal werknemers, dat in zoveel zakken verdwijnt en nu is er opeens nergens geld? Dan mag je het als industrie oplossen want ergens gaat er iets faliekant onjuist.

Spelers die meer verdienen dan een minister en die een paar procent inleveren is geen gebaar waaruit blijkt dat er echt wordt ingeleverd in de sector.

De overheid mag best investeren om te zorgen dat jeugdtakken kunnen blijven bestaan en stadions open kunnen blijven, maar hoeft er natuurlijk niet mede voor te zorgen dat Nederlandse clubs hun concurrentiepositie niet verder verliezen in Europa.
+4/-0

 
4 jaar geleden
Hier denk ik dus dat je helemaal gelijk hebt - als de overheid restricties hangt aan zijn steun aan de KLM, dan moet dat ook hangen aan de steun aan de KNVB. Of ga je mij vertellen dat al die bestuurders and de bondscoach minder verdienen dan de premier, de clubs nog niet eens meegenomen. Genoeg geld in de voetballerij om dit te overleven.
+3/-0

 
4 jaar geleden
van heel veel bedrijfstakken kun je ook niet verwachten dat ze een half jaar zonder omzet zouden kunnen overleven, bijvoorbeeld vliegverkeer dat is extreem kapitaalintensief.

Maar juist voetbal; waar met zo weinig intriensieke middelen zoveel geld verdiend wordt zou het eenvoudig vol moeten kunnen houden. Je kunt als uefa of fifa makkelijk eisen dat clubs x% van tv gelden opzij zetten voor barre tijden, al komt het dan weer bij de clubs uit. Misschien wordt het hoog tijd dat het maximale jaarsalaris 100K wordt en alles daarboven als jaarlijkse 'marketingfee' wordt overgemaakt naar een BV van de speler. Dan is die speler ook zelf verantwoordelijk om voldoende reserves aan te houden om in extreme noodgevallen (tijdelijk) die extra fees niet te krijgen. Misschien zelfs een verplichte 1% fee naar een solidariteitsfonds voor al die spelers die minder dan 100K verdienen. Meteen verplichten om alle makelaarsfees via zo'n bv te laten lopen, lekker transparant om te auditen.
Zal juridisch wel een mijnenveld zijn. Maar ik vind het hoog tijd worden.
+2/-0

4 jaar geleden
Ik vind het mooi dat Ajax dit wil doen. Echter zal de haat en afgunst groter en groter worden.
Ajax moet lekker de eredivisie gaan verlaten en een europese top competitie gaan voorstellen. Dit met de 48 beste clubs van europa. Dit dan verdelen over 3 competities. euro divisie, second division en third division. Je kunt hier uit promoveren en degraderen.Verder een Europa cup voorstel met alle clubs uit Europa. Knock out systeem (uit en thuis). Winnaar wint de europa cup 1.
+1/-0

4 jaar geleden
Ik hoef Ajax geen veer in je weet wel te steken ,want wat er nu gebeurd is van belang van iedereen en er worden geen cadeautjes gegeven.Het is nog altijd zo zonder tegenstander kan je niet voetballen Maar over de crisis heffing die Ajax, Feyenoord en
Psv moesten voldoen om de Europese crisis te bezweren, geeft deze clubs bij monden van de knvb het recht om iets terug te vragen. Het wordt overigs wel weer tijd dat we gaan voetballen.
+1/-0


Win met AjaxAjax E-zine

Meer dan 35.000 fans zijn lid van onze nieuwsbrief. Meld je ook aan!
Laatste nieuws


 
Stel hier in welk nieuws jij belangrijk vindt.Tagcloud

akpom backup berghuis bergwijn bertjek bertrand boerhout branco brobbey elsimao farioli forbs gaaei gooijer hato kaplan kiki lcv oranje rasmussen rcm reijnders rensch rijkhoff sevic sosa sutalo timber traore wijndal