Transparent
Inloggen
Sluiten

Ajax Forum » Columns » [Steerpike] Lawaai

Deze normale topic is open en bestaat uit 1 pagina.

open/sluit de onderstaande quote:

Lawaai

De wandeling van het hotel naar het Mestalla Stadion duurt ongeveer een uur. Het is nog geen tien uur in de ochtend en het is al rond de dertig graden. Ik had moeten weten dat die palmbomen er niet voor niets staan. We hebben geluk, er zijn nog voldoende kaartjes te koop voor de eerste ring. Vanavond gaan we dus naar Vallencia - Real Sociedad, de seizoensopening. Ik ben voor het eerst in Valencia. Het is een fascinerende stad die zowel zijn verleden koestert als zijn blik op de toekomst heeft. Je kunt binnen een half uur die twee werelden zien: het historische centrum en het gebied bij de Agora, het Oceanium en het Fallero - niet zonder toeval het beginpunt van Turia park, een park dat de stad bijna in twee delen splijt. Ik vind het belangrijk dat een stad een mooi stadpark heeft, maar laten we wel wezen: vergeleken met het Turia park en Buen Retori park in Madrid voelen het Vondelpark en het Kralingse bos een stuk kleiner aan.

Als we tegen het eind van de middag vanuit het centrum naar Mestalla lopen, komen we bij het Westin hotel aan - daar staan een handjevol supporters van Real Sociedad achter een kort hek te juichen terwijl de spelers van Sociedad van het hotel naar de klaarstaande spelersbus lopen. De meeste spelers kijken niet op of om naar de supporters. Mestalla staat twee straten verder. We zijn er eerder dan de spelersbus van Sociedad. Op de stoepen voor het stadion staan veel supporters van Valencia met vlaggen te zwaaien - zodra de bus van de tegenstander in beeld komt wordt dat intenser en wordt er met knalvuurwerk gegooid. De sfeer zit er meteen in, iets teveel volgens de Guardia Civil. Nog geen tien minuten later komt de spelersbus van Valencia tevoorschijn. Het gejuich wordt nog harder. Het wordt lawaai. Mooi lawaai. In de rij voor de ingang merk ik pas hoeveel Nederlanders er zijn. Als het meezit zien we het debuut van Cillessen bij Valencia en het debuut van Ødegaard en Isak bij Real Sociedad.

We hebben een prima zicht op het veld in dat prachtige stadion. Er staat een soort drumcorpsband van Sociedad klaar om te spelen - dat zal in de minuten voor de wedstrijd gebeuren. De eerste speler van Valencia die het veld voor een warming-up op komt is Jasper Cillessen. Daar kom ik voor. Ik verbaas me erover dat het zo lang duurt eer het stadion vol is. Mijn medereiziger zegt dat dit gebruikelijk is in Spanje. Bij Atletico Madrid is het zelfs nog erger: daar komen mensen een paar minuten voor de wedstrijd binnen - en maken ze nog veel meer lawaai dan in Valencia. Hij heeft drie wedstrijd van Ateltico bezocht - waaronder de allerlaatste in Vicente Calderón -, dus ik heb geen reden eraan te twijfelen. Het is goed om Cillessen terug te zien. Ik heb veel van de kritiek die er op hem geleverd werd nooit begrepen. Als Onana weg gaat mag Ajax Cillessen terughalen - hopelijk duurt dat nog even, dat dan weer wel.

Valencia heeft een sterk middenveld en een sterke verdediging. Ze spelen heel compact en kunnen enorm snel omschakelen en counteren. Van de aanval ben ik niet zo kapot: er worden tijdens de wedstrijd erg veel kansen gemist - voor zover die al gecreëerd worden. Er wordt veel lawaai gemaakt op de tribunes, maar ik voel het verschil met de tribunes in het Johan Cruijff stadion niet. Vaak is het zo dat wat onbekend is gewoon meer indruk maakt. Martin Ødegaard pakt na een half uur geel. Cillessen heeft een paar goede reddingen maar Valencia komt pas in het eerste kwartier van de tweede helft voor door een mooie goal van Gameiro. Het levert wel een VAR momentje op en de scheidsrechter neemt de tijd. Sterker nog, de scheidsrechter neemt vijf minuten de tijd. Op de tribunes worden mensen woedend. Sommigen maken een Hitlergroet met de rechterarm en maken met hun wijs- en middelvinger een soort Hitlersnorretje, alsof de dagen van Franco herleven. De goal wordt goedgekeurd en iedereen gaat maar snel weer zitten. Alexander Isak valt voor de laatste twintig minuten in.

Acht minuten extra tijd. Een overtreding in het strafschopgebied kost Sociedad een penalty. Om te zeggen dat die gemist wordt door Gameiro is bepaald een understatement. De bal vliegt zo hoog over het doel heen dat hij ergens ver buiten het stadion terecht moet zijn gekomen. Verbijstering op de tribunes, die nog groter wordt als Sociedad in de slotfase een penalty mee krijgt. Rood voor Coquelin omdat hij een handsbal maakt. We weten dat Cillessen geen penaltykiller is. Oyarzabal maakt geen fout en Valencia begint het nieuwe seizoen met een gelijkspel.

Veel supporters blijven gelaten nog even zitten. Als wij ook weggaan is Mestalla al grotendeels leeg en het enige dat eraan herinnert dat er een wedstrijd is gespeeld zijn de bergen schillen van pistachenootjes die over de tribunes verspreid zijn.


Steerpike

 

+2

Leuk dat je er weer bij bent. Valencia is inderdaad een heerlijke stad, en met een strand!

 

+1

Mooie column, leest lekker weg. Ik speel fifa al vanaf 1998 en speel iedere editie weer met Valencia, toch eens naar de sinasappelstad om deze prachtige club en stad te bezichtigen.

 

+1

Pistache nootjes! Heerlijk.
Geweldige column weer. Mijn vrouw is niet zo reislustig en ik heb niet de behoefte om alleen te gaan. Dus we komen niet verder dan Nederland.
Dit soort 'reisverhalen' maakt wel heel nieuwsgierig.
Thnx.

 

+1

Deze normale topic is open en bestaat uit 1 pagina.

Ajax Forum » Columns » [Steerpike] Lawaai