Transparent
Inloggen
Sluiten

WedstrijdenAjax geeft in de tweede helft voorsprong weg in Enschede en gaat naar de Europa League


Tijdstip
28 mei 2023
Stadion
De Grolsch Veste
Gelegenheid
Eredivisie
Televisiezender
ESPN


Ajax geeft in de tweede helft voorsprong weg in Enschede en gaat naar de Europa League; image source: Pro Shots

Foto: Pro Shots

Ajax geeft in de tweede helft voorsprong weg in Enschede en gaat naar de Europa League

Ajax heeft vandaag de wedstrijd in Enschede verloren met 3-1 van FC Twente. Hierdoor eindigen de Amsterdammers op de derde plaats en spelen ze volgend jaar in (de voorronde van) de Europa League. PSV won in Alkmaar en hierdoor hield Ajax de derde plaats vast.

In de eerste helft scoorde Dušan Tadić voor Ajax en met 0-1 gingen beide ploegen de rust in. Na rust gaf Ajax Ajax de voorsprong weg en liep FC Twente uiteindelijk uit naar 3-1.

Heitinga koos wederom voor dezelfde elf namen in de basisopstelling. De eerste kans werd door Edson Álvarez geboden aan FC Twente door het geven van een slechte pass, maar Rulli wierp zich op het schot van Ugalde.
In de eerste paar minuten viel vooral op dat FC Twente de Amsterdammers flink wilde opjagen, wat in slordigheden van Rulli en Hato resulteerde. Gelukkig leverde dit de Tukkers geen doelpunt op.

Met zijn uittrappen bleef Rulli voor Ajax een bron van onrust. Dit leverde Twente kansen op waar Sadílek eerst op het dak van het doel schoot en een moment later tegen de lat. Uit de tegenstoot kreeg Brobbey de eerste kans voor Ajax, maar Pröpper blokkeerde het schot. Uit de hierop volgende corner probeerde Álvarez nog op doel te koppen, maar dit leverde geen gevaar op. Halverwege de eerste helft kreeg Brobbey nog een kopkans na een voorzet van Álvarez, maar de spits kopte over.

Ondanks dat het spelbeeld anders was, kwam Ajax op voorsprong. Taylor speelde Brobbey in, die zich goed breed maakte. De spits legde af naar de linkerkant waar Tadić stond en met een geplaatst schot passeerde hij Lars Unnerstall en zette hij de 0-1 op het scorebord na iets meer dan een half uur spelen.

Twente profiteerde bijna direct, nadat Timber de bal verloor. Zerrouki kwam tot een schot, maar dit schot ging over het doel. Een paar minuten voor rust was er nog een slap schot van Taylor dat naast ging, wat snel gevolgd werd door een kans voor Brobbey. Hij draaide zich krap weg van zijn verdediger, maar schoot de bal naast het doel.

In de rust een wissel bij Ajax, waar Brian Brobbey achterbleef in de kleedkamer. Davy Klaassen kwam voor hem in het veld.

Binnen een minuut na rust was het 1-1. Ajax trapte af, maar Taylor gaf de bal weg met een slechte pass. Bij de aanval van FC Twente wist Álvarez de bal te ontfutselen van Brenet, maar hij treuzelde zo lang dat de FC Twente verdediger de bal weer terug wist te veroveren. Hij gaf voor en Ugalde kopte de 1-1 binnen.

Vijf minuten later had FC Twente de wedstrijd helemaal omgedraaid. Černý nam een vrije trap en speelde deze mooi de 16 meter in, waar Pleguezuelo de bal langs Rulli kopte en zo de Tukkers op 2-1 zette.

Ajax kreeg weinig grote kansen in de eerste 20 minuten van de tweede helft. Klaassen schoot op doel, maar dat leverde geen problemen op voor Unnerstall. Voor de laatste 20 minuten ging Ajax over op “Plan B.” Berghuis maakte zijn rentree na een blessure als vervanger van Kenneth Taylor en Lorenzo Lucca kwam voor Owen Wijndal. De Italiaan nam zoals gewoonlijk zijn plek in de spits weer in en binnen een minuut kreeg hij de kans op de gelijkmaker, maar de sputs schoot in het zijnet.

Oud-Ajacied Václav Černý leek een kwartier voor tijd de wedstrijd te beslissen. Nadat Timber de bal veroverde vergat Hato weg te werken en kwam Černý weer aan de bal. Álvarez en Hato gaven Černý de ruimte en de Tsjech maakte dankbaar gebruik en schoot de bal geplaatst langs Rulli voor de 3-1.

Bij een botsing kwam Timber met zijn hoofd in contact met de knie van Unnerstall en hij werd een tijdje behandeld. Hij leek niet door te kunnen, maar hij ging toch weer terug het veld in. Vijf minuten later werd hij alsnog vervangen door Calvin Bassey.

Kudus kreeg een kans om de achterstand te verkleinen toen hij de bal rond de 16 meter kreeg zo’n 10 minuten voor tijd, maar zijn beide pogingen werden geblokt.

Bij een duel tussen Berghuis en Smal was er nog een VAR moment, omdat de Ajax speler op het been stond van de verdediger van FC Twente. Er was niet zeker of dit een bewuste actie was, waardoor Berghuis geel kreeg en geen rood.

De blessuretijd ging 7 minuten duren en in de derde minuut hiervan kon Lorenzo Lucca vrij doorlopen op Unnerstall. Hij schoot tegen de doelman aan en door goed verdedigen van FC Twente ging ook de tweede kans er niet in.

Er werd met veel aandacht naar de wedstrijd tussen AZ en PSV gekeken, maar omdat de Eindhovenaren met 1-2 wonnen in Alkmaar bleef de derde plaats in het bezit van Ajax. Hiermee plaatste Ajax zich voor de voorronde van de Europa League.


Heitinga: "Vanuit achteruit willen we voetballen, maar we maken veel persoonlijke foutjes"

Pascal Kamperman sprak John Heitinga na de wedstrijd en vroeg hem of de laatste wedstrijd alles zei over dit seizoen. Heitinga hierover: “De realiteit is Europa League, dat is pijnlijk na de successen in de afgelopen jaren. De afgelopen jaren zijn we verwend geweest, maar de realiteit is dat we derde zijn geëindigd.“

Over waarom het vandaag zo moeizaam ging, zei de Ajax trainer het volgende: “Vanaf het begin was het heel stroperig. Vanuit achteruit willen we voetballen, maar we maken veel persoonlijke foutjes. Als het moeizaam gaat, moet je de bal soms ook verleggen, bijvoorbeeld op Brobbey, Kudus of Dusan. Je moet groeien in een wedstrijd, maar dat gebeurde niet. Het is belangrijk dat je de juiste keuzes maakt, dat je een wedstrijd kunt lezen. De wedstrijd heb je ook nodig om vertrouwen te tanken.”

Aankomende week komt er duidelijkheid over of Heitinga ook volgend seizoen als trainer voor de groep staat, zo gaf de Ajax trainer aan: “Ik heb nog niets gehoord, maar aankomende week wordt er meer duidelijk. Er gaat heel snel duidelijkheid komen, we moeten verder.”


Klaassen: “Het was een Ajax onwaardig seizoen en zo sluiten we hem ook af"

Kenmerkt deze wedstrijd het seizoen? Dat was de stelling waarmee Davy Klaassen voor de camera verscheen. De middenvelder die vandaag na rust inviel reageerde hierop als volgt: “Het was een Ajax onwaardig seizoen en zo sluiten we hem ook af. Ik vind het moeilijk om nu terug te blikken op deze wedstrijd als je teleurgesteld bent over de wedstrijd en over het hele seizoen. Het moet beter volgend jaar.“

Er werd de middenvelder gevraagd of het nu een kwestie was van afspraken die niet worden nagekomen of dat het een gebrek aan kwaliteit is dat het zo moeizaam gaat bij Ajax. Klaassen denkt dat het niet aan een ding ligt. “Ik denk dat veel zaken niet waren, zoals het bij Ajax hoort. Daar moeten we goed naar gaan kijken met z’n allen. In de zomer en ook volgend seizoen.”

In de media wordt veel gesproken over een nieuwe trainer, welke spelers er moeten komen en gaan en ook Klaassen werd hierover zijn mening gevraagd. Klaassen zei hierover: “Eerlijk gezegd heb ik geen idee. Er is zo veel gebeurd en gaande geweest, we moeten eerst alles samen op de rit moeten gaan krijgen en dan op naar volgend seizoen. Ik denk dat iedereen het ook wel even zat is. We moeten vooral zorgen, dat er volgend jaar niet nog zo’n jaar komt.”

Ten slot werd hem nog gevraagd of Klaassen wilt dat John Heitinga volgend jaar voor de groep staat. De reactie van Klaassen: “Dat moet je aan de directeur vragen. Ik weet niet wat de directeur denkt en hoe dat gaat. Ik ben heel goed met John, dat lijkt me geen issue. Maar wij bepalen dat niet. Het moet van bovenaf duidelijk worden en ik hoop dat het snel gebeurd en dat iedereen weet waar hij aan toe is. Er zijn veel zaken onduidelijk geweest en zo veel onrust in je club is niet goed. Voorheen was er ook onrust, maar dan werden we wel kampioen. Daar moeten wij als staf en team niet te afhankelijk van zijn.”


Taylor: "Qua resultaten was het een waardeloos seizoen, maar ik heb heel veel geleerd"

Kenneth Taylor vindt het jammer dat het seizoen erop zit, zo sprak hij na de wedstrijd. De middenvelder gaat de wedstrijden wel missen en vond het een heel leerzaam seizoen.
Zijn toelichting hierop: “Qua resultaten was het een waardeloos seizoen, maar ik heb heel veel geleerd dit seizoen. Ik heb veel meegemaakt dit seizoen en neem daarvan veel mee in mijn rugzak.

Dat is hoe ik probeer te kijken naar dit seizoen, om van te leren en dat ga ik ook doen.”
Wat de middenvelder het seizoen het meest gemist heeft, bleken vooral overwinningen: “Als we meer hadden gewonnen, zouden wij eerste zijn. We hebben nu veel punten laten liggen een paar maanden geleden, toen we veel achter elkaar gelijk speelden. Dat kan natuurlijk niet en dat moet gewoon beter.“


[video] Berghuis valt supporter van FC Twente aan


Karakteristieken

Uitslag: 3-1 (0-1)

Doelpuntenmakers:

Goal
0-1 Dusan Tadić ('31)
Goal
1-1 Ugalde ('46)
Goal
2-1 Plezuezuelo ('51)
Goal
3-1 Cerny ('75)
Scheidsrechter
Lindhout
Toeschouwers
30.000 toeschouwers

Kaarten:

Kaart
FC Twente: Smal ('53)
Kaart
FC Twente: Sadilek ('68)
Kaart
Ajax: Steven Berghuis ('86)

Opstelling Ajax

Dusan TadićBrian BrobbeyMohammed Kudus


Kenneth TaylorSteven BergwijnEdson Álvarez


Owen WijndalJorrel HatoJurriën TimberDevyne Rensch


Gerónimo Rulli

Wissels:

'46 Davy Klaassen voor Brian Brobbey
'72 Steven Berghuis voor Kenneth Taylor
'72 Lorenzo Lucca voor Owen Wijndal
'86 Calvin Bassey voor Jurriën Timber


Opstelling FC Twente

MisidjanUgaldeCerny


SadilekVlapZerrouki


SmalPröpperPlezuezueloBrenet


Unnerstall

Wissels:

'71 Van Wolfswinkel voor Ugalde
'71 Steijn voor Vlap
'90 Salah-Eddine voor Cerny
'90 Brama voor Misidjan


Pool

De ruststand en uitslag van deze wedstrijd is door geen van de deelnemers aan de Pool goed voorspeld.

De top vijftien:

  Score Voorspelling
 5 3-1 (2-1)
 5 3-1 (1-0)
 3 2-1 (1-0)
 3 0-1 (0-1)
 3 3-2 (1-1)
 2 1-4 (0-1)
 2 1-4 (0-1)
 2 0-2 (0-1)
 2 0-3 (0-1)
10  2 1-2 (0-1)
11  2 1-2 (0-1)
12  2 1-2 (0-1)
13  2 1-3 (0-1)
14  2 0-2 (0-1)
15  2 1-2 (0-1)

Bekijk ook het algemeen klassement in de Pool.


Man van de Wedstrijd

De wedstrijd als geheel werd door de fans gewaardeerd met een 3.61. Hieronder is de uitslag van de Man of the Match verkiezing van deze wedstrijd weergegeven. Achter elke spelersnaam staat tussen haakjes het aantal stemmen en de daarmee behaalde score voor het Man van de Wedstrijd klassement.

1. Niemand (20 -> 5,0)
2. Dusan Tadić (16 -> 4,0)
3. Steven Berghuis (11 -> 3,0)
4. Brian Brobbey (9 -> 2,0)
5. Mohammed Kudus (6 -> 1,0)
6. Maarten Stekelenburg (5 -> 0,0)
7. Davy Klaassen (2 -> 0,0)
7. Jorrel Hato (2 -> 0,0)
9. Jurriën Timber (1 -> 0,0)
9. Kenneth Taylor (1 -> 0,0)
11. Perr Schuurs (0 -> 0,0)
11. Edson Álvarez (0 -> 0,0)
11. Sean Klaiber (0 -> 0,0)
11. Steven Bergwijn (0 -> 0,0)
11. Antony (0 -> 0,0)
11. Devyne Rensch (0 -> 0,0)
11. Jay Gorter (0 -> 0,0)
11. Daley Blind (0 -> 0,0)
11. Owen Wijndal (0 -> 0,0)
11. Victor Jensen (0 -> 0,0)
11. Mohamed Ihattaren (0 -> 0,0)
11. Mohamed Daramy (0 -> 0,0)
11. Remko Pasveer (0 -> 0,0)
11. Calvin Bassey (0 -> 0,0)
11. Francisco Conceição (0 -> 0,0)
11. Kristian Hlynsson (0 -> 0,0)
11. Naci Ünüvar (0 -> 0,0)
11. Sontje Hansen (0 -> 0,0)
11. Ar'Jany Martha (0 -> 0,0)
11. Youri Regeer (0 -> 0,0)
11. Youri Baas (0 -> 0,0)
11. Anass Salah-Eddine (0 -> 0,0)
11. Kian Fitz-Jim (0 -> 0,0)
11. Charlie Setford (0 -> 0,0)
11. Amourricho van Axel Dongen (0 -> 0,0)
11. Lorenzo Lucca (0 -> 0,0)
11. Lisandro Magallán (0 -> 0,0)
11. Jorge Sanchez (0 -> 0,0)
11. Lucas Ocampos (0 -> 0,0)
11. Florian Grillitsch (0 -> 0,0)
11. Ahmetcan Kaplan (0 -> 0,0)
11. Gerónimo Rulli (0 -> 0,0)
11. Christian Rasmussen (0 -> 0,0)
11. Silvano Vos (0 -> 0,0)
11. Olivier Aertssen (0 -> 0,0)
11. Jaydon Banel (0 -> 0,0)
11. Victor Jensen (0 -> 0,0)
11. Mika Godts (0 -> 0,0)


Voorbeschouwingen


Wat vind jij van de wedstrijd?

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Gebruik de links bovenin beeld om een loginnaam aan te maken danwel in te loggen.