1 oktober 2022
Arena
-

Ajax mist koppositie in Eredivisie; image source: Pro Shots

Ajax had vanavond de koppositie in de Eredivisie voor het grijpen. Laagvlieger Go Ahead Eagles moest daarvoor verslagen worden, nadat concurrent PSV eerder op de dag kansloos (3-0) bij SC Cambuur ten onder was gegaan. De Amsterdammers slaagden er echter voor de derde keer op rij niet in om de club uit Deventer te verslaan. De wedstrijd eindigde in een teleurstellende 1-1. Omdat AZ in Groningen won, pakten de Alkmaarders zaterdagavond de leidende eerste plek in de competitie.

Go Ahead Eagles begon de wedstrijd goed georganiseerd en maakte het Ajax, dat in een te laag tempo speelde, nog knap lastig. Af en toe wisten de bezoekers zelfs dichtbij het doel van Pasveer te komen. Na een halfuur spelen besloot Ajax echter dat het welletjes was geweest en werd het tempo opgevoerd. Dat leidde tot chaotische taferelen voor het doel van de bezoekers. Onder andere Brobbey miste een uitgelezen kans. De Amsterdammers sloegen echter pas toe op slag van rust. Davy Klaassen haalde de trekker over na goed doorgaan.

In de tweede helft begon Ajax weer op dezelfde voet als het de eerste was begonnen. Het tempo ging omlaag en dat was genoeg om niet echt in gevaar te komen, maar niet om het publiek werkelijk te vermaken. Naarmate de wedstrijd vorderde en Ajax de trekker maar niet overhaalde, groeide het geloof bij de bezoekers. Het noodlot sloeg toe in de 78e minuut toen IJslander Willumsson een spaarzame counter uit een moeilijke hoek raak schoot: 1-1. Helemaal uit de lucht viel de goal overigens niet. Een andere treffer van Go Ahead werd om twijfelachtige redenen afgekeurd.

In het vervolg van de wedstrijd was Ajax niet meer bij machte om het verschil te maken. Terwijl de bezoekers vaker en vaker met kramp op de grond lagen was het lastig om de duimschroeven weer zo aan te draaien als in de eerste helft. Go Ahead bleef geconcentreerd verdedigen, wat blijkbaar genoeg was tegen het Ajax van deze zaterdagavond.

Mijlpaal Davy Klaassen

Davy Klaassen bereikte met zijn goal in de 45e minuut een mooie mijlpaal. Zijn 67e goal voor Ajax was opgeteld met 33 assists de 100e Ajax-goal waarbij de geboren Hilversummer betrokken was. Hiermee schaart hij zich bij een illuster rijtje. Alleen Luis Suárez, Klaas Jan Huntelaar en Dusan Tadic gingen hem voor.

Davy Klaassen schaamt zich kapot

Voor Davy Klaassen was het een bijzondere wedstrijd met zijn mijlpaal. De teleurstellende uitslag overschaduwde logischerwijs echter alles. "Als je met 1-1 gelijkspeelt thuis tegen Go Ahead schaam je je kapot eigenlijk", aldus de enige Ajacied die het net wist te vinden.

Schreuder: de 2-0 zat er meer aan te komen dan de 1-1

Ajax-trainer Alfred Schreuder was mild naar zijn team. De oefenmeester was kritisch op het gebrek aan aanvallende variatie, maar verdedigend wilde Schreuder niet kritisch zijn op zijn team. "We speelden geen goede wedstrijd, maar de 2-0 zat er meer aan te komen dan de 1-1", aldus Schreuder. Ook de opstelling was volgens Schreuder niet verkeerd: "die zou ik zo weer maken".

15  1 3-0 (2-0)

De wedstrijd als geheel werd door de fans gewaardeerd met een 4.02. Hieronder is de uitslag van de Man of the Match verkiezing van deze wedstrijd weergegeven. Achter elke spelersnaam staat tussen haakjes het aantal stemmen en de daarmee behaalde score voor het Man van de Wedstrijd klassement.