Transparent
Inloggen
Sluiten

WedstrijdenAjax kent ook geen enkel probleem met sc Heerenveen


Tijdstip
10 september 2022
Stadion
Johan Cruijff ArenA
Gelegenheid
Eredivisie
Televisiezender
ESPN


Ajax kent ook geen enkel probleem met sc Heerenveen; image source: Pro Shots

Foto: Pro Shots

Ajax kent ook geen enkel probleem met sc Heerenveen

Ajax heeft met veel overtuiging ook de zesde wedstrijd in de Eredivisie weten te winnen. In de eigen Johan Cruijff ArenA werd overtuigend met 5-0 gewonnen. Mohammed Kudus maakte twee treffers, terwijl ook Davy Klaassen, Kenneth Taylor en Brian Brobbey tot scoren kwamen.

Ajax kwam uitstekend uit de startblokken. Davy Klaassen had weer een basisplaats en deed zijn bijnaam als Mister 1-0 eer aan door na vier minuten de openingstreffer binnen te schieten. Na een kwartier spelen was het wederom raak. Uit een ingestudeerde vrije trap schoot Kenneth Taylor van buiten het strafschopgebied de 2-0 in de verre hoek.

In het eerste half uur was Ajax heer en meester, maar vervolgens werd het iets slordiger. Heerenveen kreeg plotseling een grote kans, maar door goed opletten van Remko Pasveer werd een tegentreffer voorkomen.

In de laatste minuut van de eerste helft werd Heerenveen woedend. Edson Álvarez maakte een overtreding en kreeg een gele kaart. De Mexicaan schoot vervolgens de bal weg, waardoor de spelers van Heerenveen een tweede gele kaart en dus rood wilden zien. Scheidsrechter Van de Graaf ging hier echter niet in mee.

Na rust volgde al snel de definitieve beslissing. Uit een hoekschop wist Mohammed Kudus de derde treffer van de avond te maken en de ploeg van Alfred Schreuder ging vervolgens op zoek naar meer doelpunten. Jorge Sánchez en Klaassen kregen kansen om te scoren, maar kregen de bal niet in het doel. Na een klein uur spelen lukte dat Kudus wel na een pass van Sánchez en hij maakte zijn tweede van de avond.

Na die treffer werd er meteen gewisseld en kwam onder meer Florian Grillitsch binnen de lijnen. De Oostenrijker maakte hiermee zijn officiële debuut voor Ajax. Ook Brian Brobbey mocht invallen en hij wist al snel te scoren na een assist van Dusan Tadic. De aanvoerder van Ajax gaf daarmee al zijn derde assist van de avond en hij was daarmee pas de derde speler deze eeuw die in drie verschillende wedstrijden in de Eredivisie minstens drie assists had gegeven.

Na de 5-0 was het tempo uit de wedstrijd en kon Ajax het duel eenvoudig uitspelen. Wel viel in de slotfase Calvin Basey uit met een blessure. Omdat Ajax al vijf keer had gewisseld eindigde het duel dus met tien man.


[video] Highlights Ajax - sc Heerenveen


Kenneth Taylor: 'Die vrije trap was zo ingestudeerd'

In gesprek met ESPN was Kenneth Taylor het niet eens met de opmerking dat alles fluitend voor hem verlopen was. "Er is veel aan vooraf gegaan. Het is allemaal makkelijk gezegd, maar dat is niet zo", aldus Taylor. "We hebben nu een goede wedstrijd gespeeld. Als je dan snel scoort, maak je het jezelf ook wel makkelijk."

Zelf kwam de middenvelder ook tot scoren. "Dat was uit een vrije trap. Volgens mij werd hij nu weer aangeraakt, maar deze tellen we mee", zo gaf hij aan. "Deze was zo ingestudeerd, maar normaal zou Steven hier staan. Nu stond ik er. Hij werd nu wel aangeraakt, anders had Noppert hem denk ik gepakt."

Taylor vond niet dat het na de 2-0 al gedaan was. "Na 30 minuten spelen werden wij wat slordiger en counterden zij een paar keer", zei hij daarover. "Toen wij na rust meteen scoorden, was het wel gedaan."


Brian Brobbey: 'Als spits wil je altijd scoren, dus deze goal was ook zeker lekker'

Brian Brobbey gaf in gesprek met ESPN aan blij te zijn met de zege tegen Heerenveen. "Een doelpuntje gemaakt en de overwinning", aldus Brobbey. "Als spits wil je altijd scoren, dus deze goal was ook zeker lekker."

De spits wilde zich ook zeker laten zien. "Je begint op de bank, dus als je er dan in komt moet je gas geven", zo gaf hij aan. "De trainer heeft aangegeven dat we een brede selectie hebben en hij wil gaan rouleren. Ik heb het er ook met de trainer over gehad, maar dat is tussen mij en hem. Als speler wil je natuurlijk graag spelen, maar als de trainer andere ideeën heeft moet je dat respecteren. Ik was wel een beetje gefrustreerd, maar dat is denk ik normaal omdat je graag wil spelen."

Brobbey hoopt dat hij het de trainer weer moeilijker heeft kunnen maken. "Wat ik al zei, als je er in komt moet je gas geven en dat deed ik", zei hij daarover. "De keuze is nu aan de trainer."


[video] Klaassen gaat geen 'Mister 1-0' tattoo zetten


Alfred Schreuder: 'Qua veldspel zag het er weer heel erg goed uit vond ik'

In gesprek met ESPN gaf Alfred Schreuder aan vooral tevreden te zijn over het spelplezier en de energie die zijn ploeg had uitgestraald. "Dat doet me heel goed. Je ziet dat ze veel plezier hebben en veel energie geven. Qua veldspel zag het er weer heel erg goed uit vond ik", aldus Schreuder. "Na een paar minuten had ik al het gevoel dat het goed zat. We scoorden vroeg. We wisten dat we veel van kant moesten wisselen, omdat zij verdedigend heel goed staan en ze dan in beweging kwamen. Dat hebben we heel goed gedaan."

Schreuder was het wel eens met de opmerking dat het makkelijker ging dan vooraf werd gedacht. "Maar dat kwam omdat we zelf volop geconcentreerd waren", zo gaf hij aan. "Als je dan vroeg scoort is ook wel lekker natuurlijk. Ik vond dat wij de eerste 30, 35 minuten prima speelden. Daarna kregen we wel een paar counters tegen en daar stonden we niet altijd goed."

In de tweede helft kon de trainer nog volop wisselen. "Misschien dat we de laatste speler nog iets te vroeg wisselde, maar ik vond dat we dat toen best konden doen", zei hij daarover. "Met Bassey valt gelukkig mee, maar toch moest je de laatste minuten met tien man spelen. Dat was wel minder."


Scheidsrechter Edwin van de Graaf: 'Ik was niet van plan om hier een tweede gele kaart voor te geven'

Scheidsrechter Edwin van de Graaf werd in gesprek met ESPN gevraagd waarom hij Edson Álvarez niet van het veld had gestuurd. "Ik heb hem op het veld bestraft voor de overtreding en daar heeft hij een gele kaart voor gekregen", aldus Van de Graaf. "Vervolgens had ik in de gaten dat hij achter mijn rug de bal nog een slinger gaf. Ik had daar technisch gezien ook een gele kaart kunnen geven, maar wat mij betreft is hier met één kaart het verhaal voldoende afgedaan."

Van de Graaf ging verder: "De achterliggende gedachte bij het wegschieten van de bal is dat je de snelheid uit het spel haalt. Dat gebeurt nu sowieso omdat ik de tijd nodig heb om mijn administratie op orde moest maken en de VAR er naar kijkt. Het spel lag sowieso stil en ik was hier niet van plan om hier een tweede gele kaart voor te geven. Hij speelt wel met vuur en neemt een heel groot risico dat hij met rood wordt weggestuurd. Als je het helemaal volgens het boekje wil doen, was dat de juiste uitkomst. Normaal wil ik ook volgens het boekje fluiten, maar er is ook ruimte om een wedstrijd onder controle te houden op deze manier."

Keeper Andries Noppert van sc Heerenveen was woedend over de beslissing van de scheidsrechter. "Ajax heeft altijd een streepje voor bij scheidsrechters", zo gaf hij aan. "In dit geval vind ik dit een overtreding en daar geeft hij geel voor. Ik ben geen matennaaier, maar daarna schiet hij de bal weg en dat is een tweede geel en dus rood. Klaar is Kees. De scheidsrechter had vervolgens een mooi verhaal, maar daar was ik het niet mee eens."


Karakteristieken

Uitslag: 5-0 (2-0)

Doelpuntenmakers:

Goal
1-0 Davy Klaassen ('4)
Goal
2-0 Kenneth Taylor ('16)
Goal
3-0 Mohammed Kudus ('48)
Goal
4-0 Mohammed Kudus ('59)
Goal
5-0 Brian Brobbey ('70)
Scheidsrechter
Van de Graaf
Toeschouwers
0 toeschouwers

Kaarten:

Kaart
sc Heerenveen: Van Beek ('15)
Kaart
Ajax: Edson Álvarez ('45)
Kaart
sc Heerenveen: Bochniewicz ('71)

Opstelling Ajax

Steven BergwijnMohammed KudusDusan Tadić


Kenneth TaylorDavy KlaassenEdson Álvarez


Daley BlindCalvin BasseyJurriën TimberDevyne Rensch


Remko Pasveer

Wissels:

'46 Jorge Sanchez voor Devyne Rensch
'60 Brian Brobbey voor Steven Bergwijn
'60 Florian Grillitsch voor Edson Álvarez
'67 Steven Berghuis voor Kenneth Taylor
'72 Lucas Ocampos voor Mohammed Kudus


Opstelling sc Heerenveen

TimossiVan Hooijdonk


OlssonHayeTahiri


KaibBochniewiczVan BeekVan AkenVan Ewijk


Noppert

Wissels:

'67 Sarr voor Van Hooijdonk
'67 Colassin voor Timossi
'72 Al Hajj voor Olsson


Pool

De ruststand en uitslag van deze wedstrijd is door één van de deelnemers aan de Pool goed voorspeld.

De top vijftien:

  Score Voorspelling
 7 5-0 (2-0)
 6 5-0 (3-0)
 6 5-0 (3-0)
 5 4-0 (2-0)
 5 3-0 (2-0)
 5 4-0 (2-0)
 5 3-0 (2-0)
 5 4-0 (2-0)
 5 4-0 (2-0)
10  5 4-0 (2-0)
11  5 5-1 (2-0)
12  5 4-0 (2-0)
13  5 3-0 (2-0)
14  5 3-0 (2-0)
15  5 4-0 (2-0)

Bekijk ook het algemeen klassement in de Pool.


Man van de Wedstrijd

De wedstrijd als geheel werd door de fans gewaardeerd met een 7.95. Hieronder is de uitslag van de Man of the Match verkiezing van deze wedstrijd weergegeven. Achter elke spelersnaam staat tussen haakjes het aantal stemmen en de daarmee behaalde score voor het Man van de Wedstrijd klassement.

1. Dusan Tadić (74 -> 5,0)
2. Mohammed Kudus (58 -> 4,0)
3. Edson Álvarez (25 -> 3,0)
4. Kenneth Taylor (19 -> 2,0)
5. Calvin Bassey (9 -> 1,0)
6. Remko Pasveer (8 -> 0,0)
7. Steven Bergwijn (3 -> 0,0)
8. Davy Klaassen (2 -> 0,0)
8. Brian Brobbey (2 -> 0,0)
8. Mohamed Ihattaren (2 -> 0,0)
11. Daley Blind (1 -> 0,0)
11. Florian Grillitsch (1 -> 0,0)
13. Niemand (0 -> 0,0)
13. Maarten Stekelenburg (0 -> 0,0)
13. Jurriën Timber (0 -> 0,0)
13. Perr Schuurs (0 -> 0,0)
13. Sean Klaiber (0 -> 0,0)
13. Antony (0 -> 0,0)
13. Devyne Rensch (0 -> 0,0)
13. Jay Gorter (0 -> 0,0)
13. Owen Wijndal (0 -> 0,0)
13. Steven Berghuis (0 -> 0,0)
13. Victor Jensen (0 -> 0,0)
13. Mohamed Daramy (0 -> 0,0)
13. Francisco Conceição (0 -> 0,0)
13. Kristian Hlynsson (0 -> 0,0)
13. Naci Ünüvar (0 -> 0,0)
13. Sontje Hansen (0 -> 0,0)
13. Ar'Jany Martha (0 -> 0,0)
13. Youri Regeer (0 -> 0,0)
13. Youri Baas (0 -> 0,0)
13. Anass Salah-Eddine (0 -> 0,0)
13. Kian Fitz-Jim (0 -> 0,0)
13. Charlie Setford (0 -> 0,0)
13. Amourricho van Axel Dongen (0 -> 0,0)
13. Lorenzo Lucca (0 -> 0,0)
13. Lisandro Magallán (0 -> 0,0)
13. Jorge Sanchez (0 -> 0,0)
13. Lucas Ocampos (0 -> 0,0)


Voorbeschouwingen


Wat vind jij van de wedstrijd?

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Gebruik de links bovenin beeld om een loginnaam aan te maken danwel in te loggen.


1 jaar geleden
Denk dat Heerenveen een taaie kluif gaat worden, voordeel is wel dat zij zich nooit terugtrekken en achterin blijven hangen.
Zelfde opstelling als tegen de Rangers s.v.p.
+3/-1

 
1 jaar geleden
Ben bang dat met van Wonderen als trainer Heerenveen wel degelijk de loopgraaf in gaat en met een of twee vieze counters gaat proberen iets mee naar huis te nemen.
+2/-0

 
1 jaar geleden
Een beetje als GAE vorig seizoen. Maar onze voorhoede is dit seizoen gelukkig wat sterker, ondanks het vertrek van Antony. Met Bergwijn en Brobbey (of Kudus) heb je beweeglijke spelers waarvan 1 heel makkelijk scoort, ook vanuit de tweede lijn. Ajax moet er alles aan doen om heel vroeg op voorsprong te komen, dan kunnen alle ingraaftactieken de prullenbak in.
+4/-1

1 jaar geleden
Had graag Brobbey weer in de basis zien staan maar mischien dat hij vroeg zal rouleren. Als het goed gaat een lekkere tegenstander om je op te laden voor Liverpool want een walk over zal deze wedstrijd niet worden.
+1/-0

1 jaar geleden
Tot aan de tweede goal voetbalken we uitstekend , daarna gaat het tempo omlaag en worden sommige wat laconiek en slordig . Een goal erbij zou wat meer zekerheid geven
+2/-0

 
1 jaar geleden (gewijzigd)
Ik erger me echt aan die terugval elke keer. Hoe moeilijk moet het zijn om gefocust te blijven en te gaan voor een monsterscore, denk ik dan. Zo een wedstrijd waar je vroeg op 2-0 komt, moet je aangrijpen om aan je doelsaldo te werken. De tegenstander moet vooruit voetballen, dus afmaken die hap.


-edit

Goed dat Schreuder mijn post heeft gelezen.
+3/-1

1 jaar geleden
Wederom oliedomme gele kaart voor Alvarez.
Mag wel tandje scherper 2e helft
+1/-0

 
1 jaar geleden (gewijzigd)
Hij moet vaak fouten van ploeggenoten corrigeren en dan pak je vaker geel. Nu ook weer met Tadic die niet schiet, maar wacht totdat er vier van Heerenveen voor hem staan om het schot te blokken en gelijk de counter te lanceren.
+3/-1

 
1 jaar geleden
open/sluit de onderstaande quote:

Hij moet vaak fouten van ploeggenoten corrigeren en dan pak je vaker geel. (...)Een gele kaart pakken op de middenlijn is 'oliedom'.
El Nico heeft volledig gelijk.
+4/-1

1 jaar geleden
Op enkele fases na een goede wedstrijd gezien van Ajax met een prima en terechte uitslag. Tadic deze wedstrijd grotendeels wel zoals ik van hem verwacht.
+2/-0

1 jaar geleden
Een kampioenwaardige wedstrijd. Meer hoeft daar niet over gezegd te worden.
+3/-2

1 jaar geleden
Bassey is beter dan Martinez.
Wat een speler.
+2/-1

 
1 jaar geleden
Ook voorin mis je Antony niet. Nu nog hopen dat Conceição dit seizoen nog aanhaakt (hij moet positioneel nog het een en ander leren en fysiek wat sterker worden), want we hebben wel zo een dribbelaar nodig.
+1/-0

 
1 jaar geleden (gewijzigd)
Het ziet er goed uit maar ik wil de nieuwe spelers nog maar eens zien tegen Liverpool en de echte grote teams in de Champions League.

Ocampos en Sanchez maken nog redelijk wat foutjes waar je tegen Heerenveen nog mee weg komt maar die tegen de grote clubs hard afgestraft worden. Bassey is heel solide en het zal interessant zijn om te zien hoe hij speelt met minder ruimte in de rug, wat waarschijnlijk zal moeten tegen Liverpool
+1/-0

1 jaar geleden
Weet iemand waar ik een samenvatting kan kijken? Die van 2min heb ik echt niks aan...
+1/-0

 
1 jaar geleden
Meestal kun je die direct de volgende dag (om 00:00 stipt) vinden op het youtube kanaal van Ajax. Die van Heerenveen stond er vannacht ook, maar die is blijkbaar weer verwijderd/verborgen. https://www.youtube.com/c/AFCAjaxlink
+1/-0

 
1 jaar geleden
Staat er nu weer op inderdaad. Denk dat ze eerst Studio Sport afwachten en de views eerst laten aan de samenvattingen van ESPN
+1/-0