Transparent
Inloggen
Sluiten

WedstrijdenAjax na rust te sterk voor Fortuna Sittard


Tijdstip
6 augustus 2022
Stadion
Fortuna Sittard Stadion
Gelegenheid
Eredivisie
Televisiezender
ESPN


Ajax na rust te sterk voor Fortuna Sittard; image source: Pro Shots

Foto: Pro Shots

Ajax na rust te sterk voor Fortuna Sittard

Ajax is de competitie begonnen met een overwinning. De ploeg speelde op bezoek bij Fortuna Sittard een zwakke wedstrijd, maar door een goede fase na rust eindigde het wel in een 2-3 zege. Kenneth Taylor, Devyne Rensch en Brian Brobbey zorgden voor de doelpunten.

Waar Ajax een week geleden nog uit de startblokken schoot, begon het nu in Limburg uitermate zwak. Na zes minuten verspeelde Steven Bergwijn de bal en hadden Daley Blind en Perr Schuurs de memo gemist dat de aftrap al om 16:30 uur was. Na ook nog eens zwak keepen van Remko Pasveer, die de voorkeur kreeg boven Jay Gorter, was de vroege 1-0 achterstand een feit.

Wakker werd de ploeg echter niet geschud door de tegentreffer. Het duurde uiteindelijk tot halverwege de eerste helft voordat het eerste gevaar kwam via een schot van Kenneth Taylor. Zijn poging was echter te zacht, zodat doelman Van Osch redelijk eenvoudig kon keren. Tekenend voor het spel van Ajax in de eerste helft was een poging van Antony vlak voor rust die hoog over schoot en zeer gefrustreerd reageerde.

In de rust greep Alfred Schreuder in met twee wissels en dat had vrijwel direct resultaat. Brian Brobbey en Davy Klaassen kwamen binnen de lijnen en Mister 1-0 leek het laatste tikje te geven na een voorzet van Taylor. Het doelpunt werd uiteindelijk wel toegekend aan Taylor zelf.

De thuisploeg was nog amper bekomen van de gelijkmaker of het was alweer raak. Na een uitstekende aanval en een goede combinatie met Brobbey zorgde Devyne Rensch voor de voorsprong. Het doelpunt werd aanvankelijk afgekeurd vanwege buitenspel, maar na tussenkomst van de VAR werd de treffer alsnog toegekend.

Na een uur spelen leek de definitieve beslissing te volgen. Waar Brobbey met een assist bij de 1-2 al een belangrijke rol had, was hij nu na een uitstekende voorzet van Dusan Tadic het eindstation en zorgde daarmee voor de 1-3. Tien minuten voor tijd wist ook Steven Bergwijn te scoren, maar zijn doelpunt werd wel afgekeurd vanwege buitenspel.

Vlak voor tijd kreeg de thuisploeg plotseling weer vertrouwen in een goed resultaat toen invaller Yilmaz op zeer knappe wijze wist te scoren uit een vrije trap, maar daar bleef het voor beide partijen bij. Ajax speelde geen grootse wedstrijd, maar haalde de drie punten wel binnen.


[video] Highlights Fortuna Sittard - Ajax


Davy Klaassen: 'Ik raak hem met mijn nop'

In gesprek met ESPN gaf Davy Klaassen aan dat hij het eerste doelpunt van Ajax maakte. "Ik raak hem met mijn nop, maar ik denk wel dat het inderdaad niet goed te zien was", aldus Klaassen. "Ik voelde echt dat ik hem met mijn noppen raakte. Anders zat hij er ook wel in, maar deze is gewoon van mij."

Klaassen was enkele minuten daarvoor als wissel binnen de lijnen gekomen. "Je hebt wel eens van die wedstrijden waarbij het in de eerste helft niet lukt. De trainer wil dan met een dubbele wissel wat bewerkstelligen en dat is vandaag gelukt", zo gaf hij aan. "Ik moest gewoon in mijn rol gaan spelen. Gelukkig maken wij snel de 1-1 en 1-2, dan is het stuk lekkerder spelen."

Gevraagd werd wat hij er van vond dat hij vanaf de bank moest beginnen. "Daar ben ik natuurlijk niet blij mee, maar het enige wat je kan doen is het laten zien", zei hij daarover. "Ik vond dat ik wel goed inviel. We zijn blij met de drie punten, maar het moet zeker beter."


[video] Ajax wint mede dankzij goal van Kenneth Taylor


Remko Pasveer: 'Als je wil blijven staan, moet je prestaties leveren'

Remko Pasveer gaf in gesprek met ESPN aan dat hij zowel blij als opgelucht was na de wedstrijd tegen Fortuna. "Opgelucht na die eerste helft, terwijl je van die tweede helft wat blijer wordt", aldus Pasveer. "In de eerste helft hebben we het niet goed gedaan. We waren te traag en wisselden te weinig van kant. Dat hebben we in de tweede helft wel goed gedaan."

De doelman kreeg de vraag wat hij vond van de vrije trap van Burak Yilmaz. "Je weet dat het een van zijn kwaliteiten is. Ik heb het nog niet terug gezien, maar hij schiet hem goed binnen. Wel baal ik natuurlijk dat hij er in gaat", zo gaf hij aan. "Ik weet niet of ik zelf iets beter kan kunnen doen. Je weet gewoon dat dit zijn kwaliteit is. Dan moet je zorgen dat we daar geen overtreding weggeven."

Pasveer was het niet eens met de opmerking dat hij weer de eerste doelman van Ajax is. "Er is tegen mij alleen gezegd dat ik vandaag speel. Meer is er niet gezegd", zei hij daarover. "We doen alle drie ons best en willen graag spelen. Vandaag mocht ik spelen en daar ben ik blij mee. Uiteindelijk moet je blijven presteren. Als je wil blijven staan, moet je prestaties leveren. Dat is nu aan mij."


Alfred Schreuder: 'De eerste helft was niet goed, maar de tweede helft was een stuk beter'

In gesprek met ESPN was Alfred Schreuder kritisch op het spel van zijn ploeg in de eerste helft. "We waren slordig en speelden tegen een ploeg die goed georganiseerd stond", aldus Schreuder. "We waren heel slordig aan de bal en waren te weinig in beweging rondom de bal. Als je dan die eerste tegengoal kijkt, dat mag absoluut niet gebeuren. De eerste helft was niet goed, maar de tweede helft was een stuk beter."

De dubbele wissel na rust pakte direct goed uit. "Dat tekent ook dat je een grote club bent en veel wisselmogelijkheden hebt", zo gaf hij aan. "De wedstrijd vroeg om een dubbele wissel met veel power naar voren en meer loopvermogen vanuit de tweede lijn. Het was ook gewoon een signaal om aan te tonen dat je niet tevreden bent."

In de tweede helft koos Schreuder er voor om een stuk aanvallender te gaan spelen. "Ik leer hier ook van. Als trainer moet ik ook in de spiegel kijken. Dat heb ik ook tegen de jongens gezegd", zei hij daarover. "Ik dacht dat we het ook konden doen zoals in de eerste helft. Dat bleek alleen niet goed te gaan, dus dan moet je ingrijpen en wisselen."


Karakteristieken

Uitslag: 2-3 (1-0)

Doelpuntenmakers:

Goal
1-0 Gladon ('6)
Goal
1-1 Kenneth Taylor ('48)
Goal
1-2 Devyne Rensch ('51)
Goal
1-3 Brian Brobbey ('62)
Goal
2-3 Yilmaz ('87)
Scheidsrechter
Gözübüyük
Toeschouwers
11.863 toeschouwers

Kaarten:

Kaart
Fortuna Sittard: Seuntjens
Kaart
Fortuna Sittard: Ferati
Kaart
Fortuna Sittard: Gladon

Opstelling Ajax

Steven BergwijnDusan Tadić Antony


Daley BlindSteven BerghuisKenneth Taylor


Owen WijndalJurriën TimberPerr SchuursDevyne Rensch


Remko Pasveer

Wissels:

'46 Davy Klaassen voor Perr Schuurs
'46 Brian Brobbey voor Steven Berghuis
'74 Lisandro Magallán voor Devyne Rensch
'90 Mohammed Kudus voor Steven Bergwijn


Opstelling Fortuna Sittard

Gladon


SeuntjensDuarteFeratiErdoganNoslin


CoxSiovasGuthTirpan


Van Osch

Wissels:

'66 Cordoba voor Erdogan
'66 Yilmaz voor Noslin
'78 Pinto voor Guth


Pool

De ruststand en uitslag van deze wedstrijd is door geen van de deelnemers aan de Pool goed voorspeld.

De top vijftien:

  Score Voorspelling
 5 2-3 (1-1)
 3 0-3 (0-1)
 3 1-3 (0-1)
 3 0-3 (0-1)
 3 0-3 (0-2)
 3 1-3 (0-1)
 3 1-3 (0-2)
 3 0-3 (0-1)
 3 1-3 (0-1)
10  3 1-3 (0-2)
11  3 1-3 (0-1)
12  3 1-3 (0-1)
13  3 0-3 (0-1)
14  3 2-5 (1-3)
15  3 0-3 (0-2)

Bekijk ook het algemeen klassement in de Pool.


Man van de Wedstrijd

De wedstrijd als geheel werd door de fans gewaardeerd met een 5.87. Hieronder is de uitslag van de Man of the Match verkiezing van deze wedstrijd weergegeven. Achter elke spelersnaam staat tussen haakjes het aantal stemmen en de daarmee behaalde score voor het Man van de Wedstrijd klassement.

1. Brian Brobbey (46 -> 5,0)
2. Kenneth Taylor (40 -> 4,0)
3. Davy Klaassen (24 -> 3,0)
4. Steven Bergwijn (10 -> 2,0)
5. Jurriën Timber (6 -> 1,0)
6. Devyne Rensch (4 -> 0,0)
7. Niemand (3 -> 0,0)
7. Antony (3 -> 0,0)
9. Dusan Tadić (2 -> 0,0)
9. Owen Wijndal (2 -> 0,0)
11. Perr Schuurs (1 -> 0,0)
11. Edson Álvarez (1 -> 0,0)
13. Maarten Stekelenburg (0 -> 0,0)
13. Sean Klaiber (0 -> 0,0)
13. Jay Gorter (0 -> 0,0)
13. Daley Blind (0 -> 0,0)
13. Mohammed Kudus (0 -> 0,0)
13. Steven Berghuis (0 -> 0,0)
13. Victor Jensen (0 -> 0,0)
13. Mohamed Ihattaren (0 -> 0,0)
13. Mohamed Daramy (0 -> 0,0)
13. Remko Pasveer (0 -> 0,0)
13. Calvin Bassey (0 -> 0,0)
13. Francisco Conceição (0 -> 0,0)
13. Kristian Hlynsson (0 -> 0,0)
13. Naci Ünüvar (0 -> 0,0)
13. Sontje Hansen (0 -> 0,0)
13. Ar'Jany Martha (0 -> 0,0)
13. Youri Regeer (0 -> 0,0)
13. Youri Baas (0 -> 0,0)
13. Anass Salah-Eddine (0 -> 0,0)
13. Kian Fitz-Jim (0 -> 0,0)
13. Charlie Setford (0 -> 0,0)
13. Amourricho van Axel Dongen (0 -> 0,0)
13. Lorenzo Lucca (0 -> 0,0)
13. Lisandro Magallán (0 -> 0,0)


Voorbeschouwingen


Wat vind jij van de wedstrijd?

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Gebruik de links bovenin beeld om een loginnaam aan te maken danwel in te loggen.


8 maanden geleden (gewijzigd)
Theoretisch gezien moet dit makkelijk te doen zijn. Alles hangt en staat weer bij motivatie e.d. Gelukkig is er nu veel concurrentie op een hoop posities en ik zie Schreuder er wel voor aan om iedereen te wisselen, of je nou Tadic of Blind heet.
Ik zou als volgt starten:
Gorter-Rensch-Timber-Blind-Wijndal-Taylor-Tadic(10)-Kudus-Bergwijn-Brobbey-Antony.
+2/-1

 
8 maanden geleden
Tussen de concurrentie door zie ik eigenlijk twee teams. Een aantal die tot het oude toebehoort en zogenaamde (nieuwkomers) waar Schreuder komende jaren een basiselftal van zou moeten maken om successen mee te boeken. Sanchez, Timber, Bassey, Wijndal, Rensch, Regeer, Baas, Kudus, Taylor, Fitz-Jim, Bergwijn, Brobbey, Conceiçao, en Ihatarren met een vraagteken.
+2/-0

 
8 maanden geleden
Dat wordt dan met 10 man spelen, want Alvarez is geschorst ;)
+2/-0

 
8 maanden geleden
We houden van een uitdaging!
+1/-2

stuy (geschorst)
8 maanden geleden
Onze verdediging en doelman🥴😬
+1/-1

Lax (geschorst)
8 maanden geleden
Het verre van het ideale Ajax middagje.
Warm, benauwd en klam weer. Zeker naar het zuiden toe zal het steeds warmer worden of misschien wel een code geel. Lekker busritje in ieder geval.
Dan bevangen door het weer het veld op, zaterdag 16:30 ofwel bijna net zo erg als zondag 12:15.

Ik laat me graag positief verrassen en dat ze maar flitsend uit de startblokken schieten.
+1/-1

 
8 maanden geleden
open/sluit de onderstaande quote:

(...) en dat ze maar flitsend uit de startblokken schieten.Dat deden ze tegen PSV ook. Dat is de oplossing niet.
+3/-2

 
Lax (geschorst)
8 maanden geleden
Ik doelde meer op het eindresultaat
+2/-1

 
8 maanden geleden
Ah ;)

Ja. Zoiets had ik ook al ergens geschreven.
Zo'n resultaat geeft wat rust.
+4/-1

maas1plas (geschorst)
8 maanden geleden
hoop dat ajax begint zonder Blind en Tadic dat andere ook een kans krijgen wat beide zijn niet meer ajax waardig. anders lopen er nog meer jongens weg net als nico die plaats moest afgeven aan een vele mindere Blind. Schandalig hoe het bij ajax op het moment gaat Blind en Tadic zijn de baas en zorgen dat ze zelf er altijd erin staan en niet gewisseld mogen worden . SCHANDALIG.
+3/-7

 
8 maanden geleden (gewijzigd)
Ben wel benieuwd wie je op de plek van Blind gaat zetten deze wedstrijd. We zitten
niet echt dik in de linker centrale verdedigers.
Daarnaast zie ik momenteel geen bewezen betere spelers dan Blind en Tadic.
+4/-0

maas1plas (geschorst)
8 maanden geleden
weer het zelfde liedje zet blind nu eens op de bank !!!!! en tadic na de rust op de bank. wordt tijd dat blind is stop of naar antwerpen gaat. kom in alles te kort. is ooit goed geweest voor ajax maar daar is hij ook dik voor betaald maar nu is het echt voorbij voor blind
+2/-5

 
8 maanden geleden
Ik ben nog steeds erg benieuwd naar jouw opstelling voor vandaag. Zeiken is altijd heel makkelijk, maar verzin liever een oplossing.
+4/-0

 
8 maanden geleden (gewijzigd)
Je hebt ook nog oa Kudus en Klaassen op de bank zitten. De meeste van onze middenvelders kunnen op 2 vd 3 posities op het middenveld uit de voeten.

Blind was al langzaam en dat wordt zienderogen erger en ook zijn passing is niet meer zo consistent als vroeger. Defensief kwetsbaar en geen koopkracht. Het is gewoon over op het hoogste niveau voor Daley. Hij kan niet meer de constante sterkhouder zijn die hij was. Om die rol te behouden moet je zelf top blijven anders nemen jonge spelers je niet meer serieus.

Bij Tadic vrees ik voor hetzelfde scenario. Wordt zichtbaar trager en is tot nu toe de hele voorbereiding behoorlijk onzichtbaar. Trekt de lijn van eind vorig seizoen door.
+2/-1

8 maanden geleden
Toch weer Tadic in de spits. Dat is de eerste dikke min voor Schreuder of het nu lukt of niet want in de long run gaat dit niet lukken dat heeft vorig seizoen bewezen.
Kudus op de bank is een tweede dikke min. Wat hij dus doet is toch weer voortborduren op een systeem waarvan al bekend is dat het punten gaat kosten. De vraag is alleen wanneer. Ook al winnen we met 0-3, zo worden we geen kampioen.
+3/-3

 
8 maanden geleden
Begrijp niet zo goed dat wanneer je een spits koopt voor 17 miljoen je eeb linksbuiten in de spits zet. Gooi Tadic dan op 10.
+2/-0

8 maanden geleden
Nou, Schuurs heeft zijn goal alweer hoor
. onvoorstelbaar dat die niet weg mocht. Vragen we al 2 jaar om om die weg te doen.
+4/-0

8 maanden geleden
Daar is bewijsstuk nummer een al van een fout van vorig jaar kopieren.. Schuurs in de basis en Schuurs dekt aan de verkeerde kant waardoor Fortuna simpel kan scoren. Blind is weliswaar traag maar die had deze bal simpel onderschept door zich goed op te stellen als LCV.
+3/-0

 
8 maanden geleden
Je raakt schuurs nu zelfs aan de zaterdag amateurs niet meer kwijt. Weer 10 mio weggegooid
+3/-0

8 maanden geleden
Ik zou in elk geval eens proberen om een spits in het veld te zetten. Dat is slechts één aanpassing, maar wellicht dat het in elk geval een kansje zou opleveren.
+1/-0

8 maanden geleden
Verkoop die Antony lekker aan ten Hag.
Wtf is die schreuder aan doen.
Brobbey, Kudus hadden er na 30 min al in gemoeten
+3/-2

8 maanden geleden
Het is een bijna 100% kopie van hoe we het vorig seizoen afsloten en dat was bar slecht. Nul creativiteit vanaf het middenveld en een falende voorhoede.
De oplossing van de slechte achterhoede in de voorbereiding zoekt de trainer in Schuurs.
De ontbrekende creativiteit vanaf het middenveld moet dan Blind zijn en Taylor voor de leeuwen gooien.
De balvaste spits die ook moet scoren moet toch weer Tadic zijn die nu zelfs de meeste ballen van zijn voet laat springen.
Tenenkrommend om naar te kijken. Een schot op doel en dat was ook nog eens afstandsschot.
Frank de Boer tikkie naar links, dan naar rechts en dan terug en dan herhalen.
Doet Berghuis wel mee? Blijft Schreuder de enige die denkt dat Tadic in de eredivisie in de spits moet? Welke middenvelder zorgt eens voor een man meer situatie door een creatieve oplossing?
Brobbey, Kudus en Klaassen er in en wie er uit gaat maakt eigenlijk niet eens uit want niemand haalde een voldoende.
+2/-0

Lax (geschorst)
8 maanden geleden
Rust.
Je kan nu spelers gaan afbranden maar is dit de hand van de nieuwe trainer?
Wat een onsamenhangend zootje zeg.
+5/-0

8 maanden geleden
Zo simpel is het dus. Klaassen en Brobbey er in, Tadic linie terug en we voetballen, krijgen kansen en scoren.
+1/-0

8 maanden geleden
Plus punt Schreuder, wel tijdig wisselen.
+5/-1

 
8 maanden geleden
Mee eens, ten Hag had tot minuut 82 gewacht.
+2/-0

8 maanden geleden
Onze Argentijnse vriend inbrengen is een brevet van onvermogen. En tis meteen raak ook
+4/-0

 
8 maanden geleden (gewijzigd)
Kon Die ook echt veel aan doen.
Hadden 5 goals moeten maken 2e helft.
Brobbey altijd basis.
Enne Seuntjes had al lang 2e geel moeten hebben natuurlijk
+2/-1

 
8 maanden geleden
Die had zeker zijn tweede gele kaart moeten krijgen. Ik ben sowieso geen fan van deze scheids
+1/-0

8 maanden geleden
Wederom onnodig billenknijpen op het laatst. Elftal hangt van los zand aan elkaar. Verdediging zeer zwak, middenveld ontbeert creativiteit. Tadic in de spits is een aanfluiting, hoort daar niet thuis. Als je als Rench zijnde vervangen wordt door Magalan , zegt dat toch genoeg ! 3 punten en daar moeten we dan maar blij mee zijn. Zeker niet tevreden.
+3/-0

8 maanden geleden
Mwah. Tsja. Gaan we ook nog wat doen of niet?

Onderbouwing:

Over de hele wedstrijd bij lange na niet tevreden. En ik vind dat je van de spelers echt wel een prestatie mag verwachten die het aanzien waard is.

En dat was deze hoe dan ook niet. Daarvoor heb ik me veel te vaak lopen ergeren.

Onsamenhangend rommelig op goed geluk en gokken op een individuele bevlieging voetbal.

MAAR. Juist! Maar. Nou komt het mooie:

Zodra de ploeg echt gemotiveerd en dus met vuur snel en met een idee gaat combineren valt er, jawel, een doelpunt! En dan bedoel ik die van Brobbey dus.

Conclusie: Het lag overduidelijk aan de motivatie. Dat kon je van begin af aan al zien aan het tempo.

Ja hoor gaan we weer. Zoiets.

Kortom:

Alfred! Je hoeft maar twee dingen te doen:

1. Poppetjes op de goede plek.

Op basis van de tweede helft niet zo moeilijk. Bank is bank spelen is spelen.
Alles voor het voetbal en de resultaten.
Het seizoen is ook nog lang dus iedereen komt echt wel aan bod.

2. De boel op scherp zetten en motiveren.

Probleem opgelost en laat het mooie voetbal en de hoge scores maar komen.
+1/-0

Lax (geschorst)
8 maanden geleden
Wanneer je kosten wat het kost een spits terug koopt, voor miljoenen, dat moet hij spelen.
Wanneer je voor 30M een linker spits koopt, dan moet hij spelen.
Wat doe je dan met je MVP?

Ook op het middenveld moeten er duidelijke keuzes worden gemaakt.
+2/-0

8 maanden geleden (gewijzigd)
Beetje sneu dat in de karakteristieken de maker van het 2e Fortuna Sittard doelpunt een onbekende gast is. Burak Yilmaz is de naam!
Aha inmiddels gewijzigd. Dank.
+1/-0

8 maanden geleden
Goed interview van Schreuder na de wedstrijd, waarin hij een aantal duidelijke dingen zegt over de basis 11, de wissels en op het einde over Ihattaren. Er gaat een gesprek met hem komen en daarna zal Ajax met een statement naar buiten komen. Als ik dan tussen de regels door luister en dat optel bij het feit dat Ihattaren geen rugnummer gekregen heeft, dan denk ik dat de partijen afscheid van elkaar gaan nemen.
+1/-1

 
8 maanden geleden
Denk t niet ! Ajax gaat met hem verder onder voorwaarden!
+1/-0

8 maanden geleden
Op tijd gecorrigeerd door Schreuder. Eerste helft leek nergens op; veel balbezit, maar weinig uitgespeelde kansen.
+1/-0