Transparent
Inloggen
Sluiten

WedstrijdenSuperieur Ajax overklast ook FC Twente op alle fronten


Tijdstip
13 februari 2022
Stadion
Johan Cruijff ArenA
Gelegenheid
Eredivisie
Televisiezender
ESPN


Superieur Ajax overklast ook FC Twente op alle fronten; image source: Pro Shots

Foto: Pro Shots

Superieur Ajax overklast ook FC Twente op alle fronten

FC Twente dacht het in de openingsfase Ajax als vanouds weer moeilijk te maken, even moesten de Amsterdammers de code kraken maar toen dat gelukt was werden de bezoekers finaal aan gort getikt. Na een 1-0 ruststand stokte de teller uiteindelijk op 5-0 en daarmee kwam Twente feitelijk nog goed weg. Sébastien Haller liet na de pauze een bijna zuivere hattrick aantekenen, tussendoor tikte Robin Pröpper in eigen doel.

Ondanks dat alle media momenteel alleen maar bezig lijkt om Overmars-gate aan te dikken laten trainer Erik ten Hag en zijn spelers zich geen seconde van de wijs brengen. Toch werd het duel tegen FC Twente met enige zorg tegemoet gezien want trainer Ron Jans heeft de reputatie opgebouwd van iemand die de kunst verstaat het spel van Ajax te ontregelen. Zoals gezegd leek hij daar nu ook weer in te gaan slagen want tijdens het eerste kwartier had Ajax het lastig met zijn felle speelwijze. De Tukkers hadden zelfs enorme pech toen Ricky van Wolfswinkel tegen de lat kopte nadat Gijs Smal hem prima had bediend.

Vanaf dat moment was het echter meteen over voor de nummer vier van de Eredivisie. Onder aanvoering van een wederom flitsende Steven Berghuis, wat kan die jongen toch goed het spel sneller maken, op het middenveld golfde de ene na de andere weergaloze combinatie op het doel van Lars Unnerstall af. De Duitser, om onduidelijke redenen van PSV naar het oosten verhuisd, hield bij 0-0 een schot van Dusan Tadic uit de verre hoek welke het predicaat weergaloos verdiende. Niet normaal, wat een atleet. Van Beveriaans.
Maar uit een corner, drie minuten later, timede diezelfde Unnerstall wel verkeerd waardoor Haller door kon koppen en het kalende hoofd van Davy Klaassen een leeg doel vond: 1-0. Vervolgens was het een wonder dat het bij rust nog steeds maar bij deze ene treffer was gebleven want Ajax speelde Twente compleet zoek, creëerde kans op kans maar telkens redde Unnerstall of zat er net weer een been tussen.

Vaak zie je dan dat de ploeg die verzuimt uit te lopen na de pauze de rekening krijgt gepresenteerd maar deze keer bleek daar niets van. Ajax ging draaien, swingde en FC Twente hapte vooral naar adem. Nadat Berghuis de bal teruglegde op de ingeschoven Jurriën Timber liet de verdediger een ziedend schot los dat Unnerstall niet wist te klemmen. De rebound bleek een prooi voor de lange benen van Haller: 2-0. Even daarvoor had de goalie nog een kopbal van Antony met een geweldige reflex weten te pareren.

De thuisploeg had honger, men ging onvermoeibaar door met jagen op de bal waardoor FC Twente nul komma nul kans kreeg om aan iets te denken. Jans probeerde het nog vertwijfeld met hoog druk zetten maar ook dat zorgde voor geen enkele opgetrokken wenkbrauw in het Amsterdamse kamp. Na een weergaloze combinatie, door het hart van een volgepropt strafschopgebied, was het Berghuis die op aangeven van invaller Ryan Gravenberch zo scherp voorzette dat Pröpper in eigen doel werkte: 3-0.

Of dat nog niet genoeg was bleef Ajax het publiek trakteren op fantastisch voetbal. Het was echt genieten geblazen. Na een heerlijk verfijnde assist van Antony, vanuit een centrale positie dit keer, was het Haller die met een karakteristiek hoog been binnentikte: 4-0.
Ook het slotakkoord was voor de Ivoriaanse Fransman. Wederom ging er een sublieme combinatie aan vanaf waarna het de ingevallen Nico Tagliafico was die bediende en een felle intikker het net voor de vijfde keer deed bollen: 5-0.
Oh ja: bij 2-0 miste Dusan Tadic voor de tweede wedstrijd een strafschop. Ook deze pakte Unnerstall dus.


[video] Highlights Ajax - FC Twente


Perez: 'Hoogmoed ligt bij Ajax vaak op de loer maar nu lijken ze allemaal van elkaar te houden'

Twente-speler Robin Pröpper was na afloop duidelijk: "We deden het goed in de eerste fase maar na die 1-0 was Ajax zeventig minuten oppermachtig. Ajax is soms in grootse doen en dan krijg je dit. Het is geen schande hier te verliezen natuurlijk maar 5-0 mag eigenlijk niet."

Analist Kenneth Perez was iets opgevallen: "Hoogmoed ligt bij Ajax altijd op de loer als het goed gaat maar nu merk ik daar niets van. Ze lijken allemaal van elkaar te houden en alles te gunnen."

"Het is echt indrukwekkend", vult collega Arnold Bruggink aan, "Ze zijn zo ontzettend gretig en dat blijven ze de hele wedstrijd. Iedereen lijkt zich in het team te willen spelen."


Ron Jans: 'Als Ajax goed is zijn ze een niveautje te hoog voor iedere tegenstander in de eredivisie'

Twente-trainer Ron Jans kampte met een dubbel gevoel. "We hielden ze aanvankelijk ver van de goal af", zegt hij desgevraagd, "Maar als je de laatste vijftig minuten van vandaag ziet snap je ook wel weer dat de uitslag zo hoop oploopt. Ze missen immers ook nog een strafschop."

De ervaren trainer sprak zijn manschappen dan ook bemoedigend toe in de kleedkamer. "Met 5-0 verliezen is waardeloos, echt waardeloos. Helemaal als je er zo afgetikt wordt. Maar als Ajax echt goed is zijn voor iedere tegenstander in de eredivisie een niveautje te hoog. Dan tikken ze zelfs Dortmund er af."


[video] Lisandro Martínez over Amsterdam en Timber


Jurriën Timber: 'Als ik een beetje nonchalant word dan scheldt Lisandro Martinez me uit'

Jurriën Timber begint zo langzamerhand een fenomeen te worden. De 20-jarige verdediger speelt al tijden in het centrum van Ajax alsof hij een routinier is. "Ik moet soms van mezelf het team nog meer bij de hand nemen als het niet loopt", zegt hij verrassend, "Dat eis ik van mezelf, dat is ook stappen zetten toch?"

Timber onderschrijft dat Twente in de openingsfase best wel pittige tegenstand gaf. "Wij moesten veel balvaster zijn, waren te onrustig. Dan krijg je het lastig tegen een ploeg als Twente. De boys zeiden tegen elkaar dat we sneller moesten spelen, beter moesten spelen. Toen ging het tempo omhoog en dan krijgen tegenstanders het lastig tegen ons."

Wat opvalt is dat Timber samen met Lisandro Martinez een ijzersterk centrum vormt zonder dat daarbij de backs echt rugdekking geven. "Het is meer Edson die rugdekking geeft, de backs zijn niet altijd weg maar staan inderdaad wel vaak hoog."

Voor een jonge speler vervalt Timber relatief weinig in nonchalant spel. "Soms gebeurt dat wel maar als ik dan nonchalant doe heb ik Martinez naast me die me op mijn kop geeft. Hij scheldt me dan uit...." Met een brede glimlach sloot hij vervolgens het gesprek af.


Sébastien Haller: 'Iedere goal maakt me trots voor mezelf, vrienden, familie en teamgenoten'

Sébastien Haller scoorde drie keer en stond zoals altijd weer uiterst relaxt iedereen met een microfoon of schrijfblok te woord. "Alles loopt nu goed voor ons", zegt hij lachend, "Laten we daar dit seizoen mee doorgaan."

"Ja, iedere goal die ik scoor maakt me trots. Niet alleen voor mezelf maar ook vrienden, familie en teamgenoten die me hebben geholpen in die positie te komen."

De aanvaller lijkt alleen maar gefocust op scoren, meevoetballen doet hij weinig. "Dat is een weg welke is afgelegd heb in het verleden. Als ik vroeger tien minuten de bal niet kreeg raakte ik mijn focus kwijt. En dan miste ik daarom de kans die ik vervolgens kreeg om te scoren. Bij Utrecht hielp de coach mee daar al mee. Hij zei dan het belangrijkste voor mij was om mijn focus te behouden. Ik heb me daarin verbeterd in de loop van de tijd. Met die mentaliteit ga je vervolgens scoren."


Erik ten Hag: 'We gaan na de winter met de week beter spelen'

Erik ten Hag keek terug op een mooie wedstrijd maar tegelijk ook lastige week. "Ja, natuurlijk is dat moeilijk, dat is een open deur. Maar dat is je job, je moet je afsluiten en zorgen dat de focus gaat op datgene wat belangrijk is: presteren. Als staf moet je daarin het voorbeeld geven."

Over de wedstrijd: "We hadden het in het eerste half uur vandaag moeilijk, konden de energie moeilijk vinden. FC Twente is een ploeg waar het moeilijk tegen scoren is dus als je er uiteindelijk vijf maakt is dat een groot compliment voor de ploeg."

"Ik ben enorm blij met de verbetering die we nu wekelijks laten zien. Ja, ook met het tempo dat we een tegenstander kunnen opleggen. Dat zag je aan FC Twente dat op een gegeven moment gewoon klaar was. Uiteindelijk worden ze met 5-0 nog goed bediend denk ik."

Tja, en dan zijn er luxeproblemen. Zoals het wisselen van spelers die graag de hele wedstrijd afwerken. "Natuurlijk vindt Daley dat niet leuk maar daarom is hij ook zo'n goede speler. Hij heeft die intrinsieke motivatie om alles te willen spelen. Ik moet echter vooral aan het teambelang denken."

En de strafschoppen? Wie gaat die nu nemen? "Tadic. Jouw lijstje kan wel zeggen dat hij er nu twee mist maar ik kan je ook nog wel een ander lijstje laten zien hoor. Nee, hij mag ze niet blijven missen, daar moet hij mee ophouden. Ik weet dat Haller ze ook kan nemen, die mist nooit. En Berghuis wil ook graag, net als Klaassen."


Karakteristieken

Uitslag: 5-0 (1-0)

Doelpuntenmakers:

Goal
1-0 Davy Klaassen ('31)
Goal
2-0 Sébastien Haller ('53)
Goal
3-0 Eigen doelpunt Pröpper ('77)
Goal
4-0 Sébastien Haller ('85)
Goal
5-0 Sébastien Haller ('87)

Opmerkelijk: '62 Dusan Tadic mist strafschop

Scheidsrechter
Lindhout
Toeschouwers
0 toeschouwers

Kaarten:

Kaart
Ajax: Dusan Tadić ('41)
Kaart
FC Twente: Rots ('54)

Opstelling Ajax

Dusan TadićSébastien Haller Antony


Steven BerghuisEdson ÁlvarezDavy Klaassen


Daley BlindLisandro MartínezJurriën TimberNoussair Mazraoui


Remko Pasveer

Wissels:

'64 Ryan Gravenberch voor Davy Klaassen
'80 Nicolás Tagliafico voor Daley Blind
'86 Danilo voor Antony
'86 Mohammed Kudus voor Steven Berghuis


Opstelling FC Twente

Van Wolfswinkel


LimniosSadilekBoschZerroukiRots


SmalPröpperHilgersTroupee


Unnerstall

Wissels:

'68 Misidjan voor Limnios
'68 Cleonise voor Van Wolfswinkel
'68 Vlap voor Bosch
'68 Cerny voor Rots
'84 Bruns voor Hilgers


Pool

De ruststand en uitslag van deze wedstrijd is door geen van de deelnemers aan de Pool goed voorspeld.

De top vijftien:

  Score Voorspelling
 6 5-0 (2-0)
 5 2-0 (1-0)
 5 1-0 (1-0)
 5 2-0 (1-0)
 5 2-0 (1-0)
 5 2-0 (1-0)
 5 2-0 (1-0)
 5 2-0 (1-0)
 5 4-0 (1-0)
10  5 4-0 (1-0)
11  5 1-0 (1-0)
12  4 3-1 (1-0)
13  4 3-1 (1-0)
14  4 4-0 (2-0)
15  4 4-0 (2-0)

Bekijk ook het algemeen klassement in de Pool.


Man van de Wedstrijd

De wedstrijd als geheel werd door de fans gewaardeerd met een 7.75. Hieronder is de uitslag van de Man of the Match verkiezing van deze wedstrijd weergegeven. Achter elke spelersnaam staat tussen haakjes het aantal stemmen en de daarmee behaalde score voor het Man van de Wedstrijd klassement.

1. Steven Berghuis (65 -> 5,0)
2. Sébastien Haller (42 -> 4,0)
3. Lisandro Martínez (32 -> 3,0)
4. Edson Álvarez (18 -> 2,0)
5. Jurriën Timber (16 -> 1,0)
6. Davy Klaassen (5 -> 0,0)
7. Daley Blind (4 -> 0,0)
8. Dusan Tadić (3 -> 0,0)
9. Nicolás Tagliafico (1 -> 0,0)
10. Niemand (0 -> 0,0)
10. Ar'Jany Martha (0 -> 0,0)
10. Sontje Hansen (0 -> 0,0)
10. Naci Ünüvar (0 -> 0,0)
10. Youri Baas (0 -> 0,0)
10. Remko Pasveer (0 -> 0,0)
10. Lisandro Magallán (0 -> 0,0)
10. Victor Jensen (0 -> 0,0)
10. Kenneth Taylor (0 -> 0,0)
10. André Onana (0 -> 0,0)
10. Mohammed Kudus (0 -> 0,0)
10. Zakaria Labyad (0 -> 0,0)
10. Jay Gorter (0 -> 0,0)
10. Devyne Rensch (0 -> 0,0)
10. Noussair Mazraoui (0 -> 0,0)
10. Antony (0 -> 0,0)
10. Danilo (0 -> 0,0)
10. Ryan Gravenberch (0 -> 0,0)
10. David Neres (0 -> 0,0)
10. Sean Klaiber (0 -> 0,0)
10. Perr Schuurs (0 -> 0,0)
10. Maarten Stekelenburg (0 -> 0,0)
10. Mohamed Daramy (0 -> 0,0)
10. Charlie Setford (0 -> 0,0)
10. Calvin Raatsie (0 -> 0,0)
10. Kristian Hlynsson (0 -> 0,0)
10. Youri Regeer (0 -> 0,0)
10. Amourricho van Axel Dongen (0 -> 0,0)
10. Brian Brobbey (0 -> 0,0)
10. Mohamed Ihattaren (0 -> 0,0)


Voorbeschouwingen


Wat vind jij van de wedstrijd?

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Gebruik de links bovenin beeld om een loginnaam aan te maken danwel in te loggen.


7 maanden geleden
Mooie wedstrijd gok ik. Uit waren we ook de baas maar vergaten we te scoren en kregen we de deksel op de neus.
Zelfde 11 als woensdag gezien Mazaroui weer geblesseerd is.
+3/-1

7 maanden geleden
Hopelijk zijn ze in staat hetzelfde spel te spelen als tegen Vitesse.
En laten ze ook Twente alle hoeken van hun eigen helft zien.
+4/-1

7 maanden geleden
Lastige wedstrijd maar na deze moet willem II lukken en dan de belangrijke wedstrijd tegen Benfica.

Daarover gesproken, laatste kaarten om er over anderhalve week bij te zijn in Lissabon zijn nog beschikbaar, zie hier: https://www.voetbalreistips.nl/benfica-ajax-tickets/link
+2/-0

7 maanden geleden
Twente zal wel weer voor de pot gaan liggen, maar als Ajax dezelfde gretigheid en focus als tegen Vitesse kan opbrengen dan kom je al een heel eind. Blijven winnen en de 3 punten in eigen huis houden is belangrijk !
+2/-0

7 maanden geleden
Waarschijnlijk de moeilijkste pot die we nog spelen in dit seizoen in de competitie. Stand verplicht om het gelijkspel weg te poetsen van de uitwedstrijd en de voorsprong van 5 punten te houden op de rest. Moet gewoon lukken.
+1/-0

7 maanden geleden
Klaassen de eerste helft niet gezien, scoort toch weer de eerste zo belangrijke goal. Toch een groot verschil de corners van Berghuis tov Tadic. Die van Berghuis zijn een stuk beter . Voor de rest speelt Ajax te slordig en onnauwkeurig. Te veel ballen in de eindfase missen precisie en dat is toch belangrijk als je zo weinig tijd en ruimte krijgt. Die bal op mazraoui had er trouwens best in gemogen. Anthony nog niet beslissend kunnen zijn mist scherpte. Gaandeweg de eerste helft toch behoorlijk wat mogelijkheden gehad en dan staat het toch nog maar 1-0 . Dat had in de laatste 15 minuten zomaar 3-0 kunnen zijn. Nu blijft het die tweede helft toch nog oppassen geblazen
+2/-0

7 maanden geleden (gewijzigd)
Ai . Dat zijn we niet gewend Tadic nu de twee laatste pingels die hij neemt mist ! Jammer want is de wedstrijd gewoon klaar. Gravenberch bewijst meteen waarom hij niet bij de eerste elf zit.
+3/-0

 
7 maanden geleden
Tadic maar ff van het lijstje af. Laat iemand anders maar even de strafschoppen doen.
+2/-0

7 maanden geleden
Geweldige tweede helft. Meer tempo en veel nauwkeuriger . Twente finaal weggespeeld en het hadden dubbele cijfers kunnen zijn. Martinez, Alvarez en Timber soeverein . Berghuis ook uitstekend. Dik verdiende overwinning en door op deze manier
+4/-0

nieuws-redacteur 7 maanden geleden
Laatste uur weergaloos Ajax gezien
+1/-0

7 maanden geleden
Tsja Nos studio voetbal 30 minuten over de shit bij Ajax lullen , waar iedereen het de hele week al over heeft en zegge en schrijven 10 seconde over het op de mat gelegde puike spel. Ik snap het hoor maar ik vind het wel triest.
+4/-0

7 maanden geleden (gewijzigd)
Bij vlagen heb ik ook een weergaloos Ajax gezien. Dat begon al met het eerste doelpunt. Blijkt die kale blonde toch weer goed in staat te zijn om op de juiste plek te staan om een bal in te koppen. Uitstekend schot op doel ook van Timber waarna Haller scoorde. Zie ik dat Haller qua snelheid toch iets meer kan dan ik had gedacht.

Moet ik het verder hier bij laten. Niet omdat er nog veel meer positiefs over het spel van Ajax te melden valt. Maar als ik dit doe word waarschijnlijk de kans alleen maar groter dat binnenkort Benfica zich gaat afmelden vanwege een spierpijntje.
+2/-0