Transparent
Inloggen
Sluiten

WedstrijdenAjax haalt na dramatisch duel toch drie punten op in Rotterdam: 0-1


Tijdstip
28 november 2021
Stadion
Sparta-Stadion Het Kasteel
Gelegenheid
Eredivisie
Televisiezender
ESPN


Ajax haalt na dramatisch duel toch drie punten op in Rotterdam: 0-1; image source: Pro Shots

Foto: Pro Shots

Ajax haalt na dramatisch duel toch drie punten op in Rotterdam: 0-1

(Gepost door Willy Rooyakkers)

Zoals vooraf reeds gevreesd had Ajax het ook bij een ultra-defensief Sparta wederom erg lastig. In tegenstelling tot de duels met Heracles, Go Ahead Eagles en FC Utrecht wisten de Amsterdammers echter nu wél te scoren en zodoende alsnog zeer moeizaam te winnen. Het was aanvoerder Dusan Tadic die in de 36e minuut de enige treffer van de middag voor zijn rekening nam.

Maar wat was het slecht. Jongens, jongens. Het was werkelijk waar niet om aan te zien wat Ajax op deze waterkoude druilerige zondag in Rotterdam West liet zien. Vlak voor aanvang werd bekend dat Sébastien Haller (ziek) en Antony (blessure) niet konden spelen. Erik ten Hag koos ervoor om Danilo zijn eerste basisplaats als centrumspits toe te bedelen terwijl David Neres weer eens als rechtsvoor mocht beginnen.
Met in het achterhoofd dat eerder kleinere clubs succes hadden gehad tegen Ajax met een ultra-defensieve speelstijl en het feit dat Henk Fräser trainer is van Sparta kon iedereen vooraf al voorspellen dat Sparta zo ongeveer met de laatste lijn in Schiedam zou gaan acteren. En dat gebeurde natuurlijk ook. En op Het Kasteel wordt ook nog steeds Eredivisie gespeeld op een soort van plastic groene rol welke rechtstreeks van de Kwantum lijkt te komen.

Dit waren echter allemaal zaken waar Ajax zich vooraf op had kunnen instellen. De Amsterdammers mochten het vooral weer aan zichzelf wijten dat men wederom in een veel te laag tempo speelde maar vooral dat er zo ongelooflijk veel fout ging aan de bal. De simpelste passjes gingen weer verkeerd: onzuiver, te hard, te zacht, te laat, te vroeg. Sparta bleef kinderlijk eenvoudig op de been.
Na een ongelukkige actie van de meeverdedigende Ryan Gravenberch, wederom grossierend in slechte passes, kreeg Sparta ineens via Vito van Crooij een grote kans maar de Limburger besloot gelukkig naast. Sparta kwam verder eigenlijk amper over de middenlijn maar omdat Ajax aan de bal zo slecht was kwam men amper in de problemen. Rond het half uur sloop er dan toch iets meer tempo en zuiverheid binnen het gastenteam. Danilo had al moeten scoren maar schoot uit de draai over voordat na de eerste flitsende aanval Noussair Mazraoui teruglegde, Danilo inzette en Dusan Tadic met zijn linkervoet handig in het doel verlengde: 0-1.
Ajax drukte door maar verzuimde om al voor rust de wedstrijd in het slot te gooien. Na een wereldpass van de beste man op het veld, Lisandro Martinez, was het Mazraoui die kon verlengen over de uitgelopen doelman Benjamin van Leer (Maduko Okoyo viel uit met een schouderblessure) maar dat te laag deed. Danilo kreeg een prima kopkans na een prima voorzet van Neres die wederom bedrijvig was maar zijn vorm van 2019 nog steeds nergens kan terugvinden.
Na rust werd het helemaal een afgrijselijk duel. Sparta bleef ondanks de achterstand met elf man voor de eigen doelman hangen en Ajax deed aan de bal eigenlijk niets meer goed. Het was een martelgang om zelfs thuis voor de televisie naar dit ploeterwerk te kijken. In de absolute slotfase ging Sparta dan ineens wat lange ballen naar voren gooien. Twee centrale verdedigers mee….en hopen op een onverdiend wondertje. Ajax kreeg toen ineens wel wat kansen natuurlijk, er lag immers meer ruimte. Van Leer redde echter fenomenaal op een pegel van de ingevallen Nicolas Tagliafico en ook Steven Berghuis meldde zich tevergeefs aan het kanon.
Sparta zorgde aan de andere kant natuurlijk voor wat opportunistische chaos maar een kans kreeg men ook toen niet meer. Ajax won, mocht drie punten bijschrijven. Daarmee is alles gezegd


[video] Highlights Sparta Rotterdam - Ajax


Kwakman: ‘Bij Ajax gaan ze het hier morgen niets eens meer over hebben”

Ook analist Kees Kwakman had een dramatisch Ajax gezien. “Ik weet dat dit lastige wedstrijden voor ze zijn”, zegt hij mild, “De omstandigheden zijn hier ook enorm slecht voor ze, maar je mag toch wel iets meer van ze verwachten. Af en toe een leuke aanval, wat beter aan de bal zijn.”
De Volendammer had amper goed presterende Ajacieden gezien. “De centrale verdediging met Timber en Martinez, en dan tel ik daar Pasveer ook nog bij. Daarmee waren de voldoende wel zo ongeveer op hoor. Maar ik denk dat ze het hier morgen niet eens meer over gaan hebben. De bus in, drie punten mee. Dat is het wel zo’n beetje.”


Adil Ouassar: "Met wat geluk zat er meer in"

Sparta-speler Adil Ouassar had na afloop duidelijk de pé in. Aletha Leidelmeijer (ESPN) vroeg of er wat speciaals gebeurd was. Hiermee misschien suggererend dat Sparta in de slotfase een vrije trap had moeten hebben.

Ouassar reageerde echter gevat: "Daar heb ik wel vaker last van na een verloren wedstrijd."
De Spartaan toonde zich verder erg realistisch. "Je weet dat Ajax een erg goede ploeg heeft, ik denk dat we naar onze kunnen hebben gespeeld. We probeerden vooral om veel te duelleren. Met wat geluk hadden we zelfs nog gelijk kunnen spelen."

Trainer Henk Fräser: "Je speelt tegen een ploeg die dicht tegen de Europese top aan zit. Ik denk dat we het maximale gedaan hebben."


[video] Ajax boekt zuinige overwinning op Sparta


Danilo: 'Moet dansen oefenen, iedereen krijgt daar een lach van"

Danilo vond als één van de weinigen in Rotterdam dat Ajax niet slecht had gespeeld. "Ik denk dat we het goed deden", zegt hij met een brede lach op zijn gezicht, "We creëerden kansen en het temp was best redelijk."

Hij hoorde pas bij de bespreking dat hij ging spelen. "Ik kwam bij de bespreking, de jongens aten wat vlees. Toen zei de coach dat ik zou beginnen. Of ik blij ben? Natuurlijk, we hebben gewonnen."

Miste hij niet wat ritme? "Soms speel ik in Jong Ajax maar ik heb wel wat meer starts nodig natuurlijk. Ik moet wat meer spelen maar ik voel me goed hoor."

Hij kreeg een paar kansjes maar Sparta hield het goed dicht. "Ze stonden erg compact, dat deed Sparta goed. Nee, ik kon vandaag niet dansen. Misschien moet ik weer eens meer gaan oefenen want daarvan krijgt iedereen een lach op het gezicht."


Tadic: “Wil je een serieuze league zijn dan moeten alle kunstgrasvelden eruit”

Dusan Tadic was weer eens belangrijk voor Ajax door de enige goal van de middag voor zijn rekening te nemen. Toch stond zijn gezicht bedrukt. “Ik beleef hier niet teveel plezier aan. Op dit kunstgras speelt zo ongeveer iedere speler 50% minder. Wil je een serieuze league zijn dan moeten al die kunstgrasvelden eruit. Nederlandse teams doen het goed in Europa, we staan geloof ik zesde op de ranglijst. Dat is heel goed. Maar dat kunstgras kan niet wil je serieus genomen worden.”

Over de wedstrijd zelf: “Het is altijd heel lastig in dit soort duels. De eerste goal maken is heel belangrijk, dat deden we. Daarna deden we erg te weinig om de tweede te maken. We keken zelfs naar de klok, dan maak je het jezelf onnodig moeilijk.”
Uiteindelijk gingen toch de drie punten mee naar Amsterdam. “Dat was het belangrijkste. Als jij kampioen wil worden, pak schaal, dan moet je deze wedstrijden winnen.”


[video] Ajax kan niet zonder Haller: Danilo te licht & Tadic baalt van kunstgras


Ten Hag: “Tegen dit Sparta, dat zo achterin blijft staan, toch zes kansen creëren. Dan doe je het goed”

Trainer Erik ten Hag was blij met de zege maar, verrassend, ook over een aantal andere aspecten. “Het is gewoon erg lastig tegen een team dat alleen maar achterin blijft staan en er niet uit wil komen. Dan moet je investeren, loopacties maken. Dat deden we maar waren wat ongeduldig in het begin.”

“Ik vind dat Danilo het zeer naar behoren heeft gedaan, het is jammer dat hij niet scoort. Hij was ‘erbij betrokken’, ook bij die goal. Ik denk dat hij alles bij elkaar drie tot vier keer een kans kreeg en hij gaf een goede voorzet waar Tadic verzuimde bij de tweede paal te komen.” Ik denk dat we toch wel zes tot zeven goede kansen wisten te creëren, dat is vrij veel tegen zo’n tegenstander.”

De trainer is niet bang voor de komende wedstrijden, tegenstanders merken nu immers dat Ajax het lastig heeft tegen defensieve teams. “Het is niet dat er nu iets nieuws is uitgevonden hoor, bijvoorbeeld Henk speelde zo vorig seizoen ook al tegen ons. Normaal gezien hebben wij daar wel een antwoord op. De eerste goal is wel altijd belangrijk. Maken we ook die tweede dan wordt de uitslag waarschijnlijk nog een stuk hoger. RKC probeerde het vorige week ook tegen ons maar dat lukte ze niet.”


Karakteristieken

Uitslag: 0-1 (0-1)

Doelpuntenmakers:

Goal
0-1 Dusan Tadić ('36)
Scheidsrechter
Kamphuis
Toeschouwers
0 toeschouwers

Kaarten: -


Opstelling Ajax

Dusan Tadić DaniloDavid Neres


Ryan GravenberchSteven BerghuisEdson Álvarez


Daley BlindLisandro MartínezJurriën TimberNoussair Mazraoui


Remko Pasveer

Wissels:

'80 Davy Klaassen voor Danilo
'88 Nicolás Tagliafico voor Daley Blind


Opstelling Sparta Rotterdam

Van CrooijEmeghaAbels


SmeetsMasourasAuassar


PintoBeugelsdijkVriendsHeylen


Okoye

Wissels:

'24 Van Leer voor Okoye
'73 Thy voor Emegha
'73 Engels voor Auassar


Pool

De ruststand en uitslag van deze wedstrijd is door één van de deelnemers aan de Pool goed voorspeld.

De top vijftien:

  Score Voorspelling
 7 0-1 (0-1)
 5 0-3 (0-1)
 5 0-2 (0-1)
 5 0-2 (0-1)
 5 0-3 (0-1)
 5 0-2 (0-1)
 5 0-3 (0-1)
 5 0-3 (0-1)
 5 0-4 (0-1)
10  5 0-3 (0-1)
11  5 0-4 (0-1)
12  5 0-3 (0-1)
13  5 0-2 (0-1)
14  5 0-1 (0-0)
15  5 0-2 (0-1)

Bekijk ook het algemeen klassement in de Pool.


Man van de Wedstrijd

De wedstrijd als geheel werd door de fans gewaardeerd met een 5.02. Hieronder is de uitslag van de Man of the Match verkiezing van deze wedstrijd weergegeven. Achter elke spelersnaam staat tussen haakjes het aantal stemmen en de daarmee behaalde score voor het Man van de Wedstrijd klassement.

1. Lisandro Martínez (55 -> 5,0)
2. Dusan Tadić (31 -> 4,0)
3. Jurriën Timber (16 -> 3,0)
4. Remko Pasveer (14 -> 2,0)
5. Niemand (8 -> 0,5)
5. Nicolás Tagliafico (8 -> 0,5)
7. Steven Berghuis (5 -> 0,0)
8. David Neres (4 -> 0,0)
8. Edson Álvarez (4 -> 0,0)
10. Daley Blind (3 -> 0,0)
10. Noussair Mazraoui (3 -> 0,0)
12. Danilo (2 -> 0,0)
13. Sébastien Haller (1 -> 0,0)
13. Ryan Gravenberch (1 -> 0,0)
15. Ar'Jany Martha (0 -> 0,0)
15. Sontje Hansen (0 -> 0,0)
15. Naci Ünüvar (0 -> 0,0)
15. Youri Baas (0 -> 0,0)
15. Lisandro Magallán (0 -> 0,0)
15. Victor Jensen (0 -> 0,0)
15. Kenneth Taylor (0 -> 0,0)
15. André Onana (0 -> 0,0)
15. Mohammed Kudus (0 -> 0,0)
15. Zakaria Labyad (0 -> 0,0)
15. Jay Gorter (0 -> 0,0)
15. Devyne Rensch (0 -> 0,0)
15. Antony (0 -> 0,0)
15. Davy Klaassen (0 -> 0,0)
15. Sean Klaiber (0 -> 0,0)
15. Perr Schuurs (0 -> 0,0)
15. Maarten Stekelenburg (0 -> 0,0)
15. Mohamed Daramy (0 -> 0,0)
15. Charlie Setford (0 -> 0,0)
15. Calvin Raatsie (0 -> 0,0)


Voorbeschouwingen


Wat vind jij van de wedstrijd?

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Gebruik de links bovenin beeld om een loginnaam aan te maken danwel in te loggen.


9 maanden geleden
Sterkste opstelling en volle bak gaan. Klote tijdstip en kut plastic gras. Vol gas graag heren.
+1/-0

9 maanden geleden (gewijzigd)
Hoop dat ze wakker zijn en de motivatie op kunnen brengen. Te vaak slechte resultaten om 12:15...
Géén Haller, géén Antony, kan nog een lastig potje worden.
+1/-0

9 maanden geleden
Ik hoop dat het behalen van de groepswinst in de Cl niet tot zelfgenoegzaamheid zal leiden, maar dat het in de koppies van de spelers goed zal zitten. Scherp en gefocust.
+1/-0

9 maanden geleden
Bas Nijhuis VAR ? Hm. Het kan vanmiddag weer een vervelende middag worden. Sparta staat in de kelder van de eredivisie en zullen net als de ploegen hiervoor massaal achterin de boel dichtmetselen in de hoop op een puntje. Hopelijk kunnen we toch snel scoren , waardoor je het jezelf makkelijker kan maken.
+1/-0

nieuws-redacteur 9 maanden geleden
Wat heeft Antony eigenlijk?
+1/-0

9 maanden geleden
We beginnen weer niet scherp en zijn weer veel te onzorgvuldig.
+1/-0

9 maanden geleden
Waarom 4 verdigers en een verdedigende middenvelder tegen zo n tegenstander?
Voot de rest zware kut pot.
+1/-0

 
9 maanden geleden
Ajax is ergerlijk slordig en laat de bal te traag rondgaan. Dit tempo is makkelijk te behappen voor Sparta . Ajax is veel te makkelijk te bespelen . We gaan alleen nog maar dit soort tegenstand tegen Ajax zien . Allee. Nog maar strontvervelende wedstrijden om naar te kijken en als Ajax dan net als zoeven de kans die ze krijgen niet afmaakt wordt het alleen maar moeilijker. Hehe en dan nu eindelijk toch de goal
+4/-0

 
9 maanden geleden (gewijzigd)
Ja dan toch nog de goal en hoe belangrijk. Maar goed, wie heeft er nog zin in om op een kunstgrasmat als deze te spelen? Het lijkt werkelijk nergens op. Tadic gaf het al aan.

Zo'n mat kan handig zijn om de jeugdelftallen doordeweeks op te laten trainen maar dan nog. Het is een schande dat dit voor het hoogste voetbal niveau in Nederland word geaccepteerd. De KNVB zou zo spoedig mogelijk moeten ingrijpen of gooi anders de KNVB er zelf maar uit.
+1/-0

9 maanden geleden
Plus: we staan voor!!!

Min- Herhaling van zetten van de laatste wedstrijden. Ik wil geen gezeur horen over kunstgras, dat is evident aan bezoek Sparta.
Iedereen deelt in de malaise van slordigheid.
+1/-0

9 maanden geleden
Poeh... ben blij met de drie punten, dat voorop. Maar waarom gaat het toch steeds zo vreselijk moeizaam in de eredivisie? Sparta moet je toch helemaal zoek kunnen spelen, zelfs al liggen ze met 11 man voor het doel?
+2/-0

 
9 maanden geleden
Complete desinteresse. De lucratieve transfers zijn te behalen in de CL. Geen enkele scout uit een top 5 land kijkt naar Sparta-Ajax.
+1/-0

 
9 maanden geleden
Maar om in de CL te komen dien je wel de ED te winnen! Anders kun je die transfers wel vergeten toch.....?
+1/-0

 
9 maanden geleden
Ik zou het juist wel doen.
Dan zie de ware aard.
+2/-0

9 maanden geleden (gewijzigd)
Tadic heeft zo gelijk.

Stop nou met dat kunstgras...

* slechte reclame voor NL en eredivisie
* meer blessures
* Nederland heeft prima klimaat
* grote spelers en talenten zullen minder snel komen of langer blijven.

* iedereen die zelf gespeeld heeft wil echt gras.

* het is gewoon schandalig en competitie vervalsing

( apart dat er al weer 2 collega's mij minnen geven. Is er iets van wat ik geschreven heb onwaar? Of willen jullie wel kunstgras?)
+7/-6

 
9 maanden geleden
Gaan we nu echt het kunstgras gebruiken om deze erbarmelijk slechte wedstrijd te rechtvaardigen?
Het begint bij de staf en de spelers zelf. Je kan gewoon niet op 80% dit soort wedstrijden benaderen.
+7/-2

 
9 maanden geleden (gewijzigd)
Ik heb het niet over de wedstrijd.

Tadic heeft het over in het algemeen en ik ben het 100 procent hier mee eens. Ik roep dit ook al jaren, net als spelers zoals Klaas Jan Huntelaar en Robben hebben gedaan.

Kunstgras hoort verboden te worden in de hoogste voetbal klasse van Nederland.

Je slaat een flater in het buitenland.
+4/-6

 
9 maanden geleden
Aha, dat klopt inderdaad, maar op dit moment is het niet anders. Zag je die korrels van het kunstgras op het koppie van de Sparta-keeper. Brrr.
+1/-1

 
9 maanden geleden
Als ex voetballer weet ik hoe dramatisch het is om op kunstgras te spelen.

Iedereen kent de nadelen. Verdedigers en middenvelders tacklen met risico's van blessures en houden zich soms daarom in.

Ik kan me verder nog talloze blessures herinneren van spelers, o.a. Blind en Tagliafico maar ook dat vooral de spelers die veel ervaring hebben ook in het buitenland het verschrikkelijk vinden als ze naar een club moeten met kunstgras.

Ik snap het volkomen. Als amateur wil je zelfs niet eens je competitie wedstrijd op kunstgras hoeven spelen.
+2/-5

 
reactie verwijderd

 
9 maanden geleden
Ben het met je eens hoor, dat kunstgras is leuk voor de amateurs, dan valt het veld niet halverwege het seizoen uitelkaar. Maar op prof-niveau hoor je op natuurgras te spelen. De competitie is ook aantrekkelijker voor spelers als er alleen op echt gras wordt gespeeld.
+3/-1

9 maanden geleden (gewijzigd)
Ten Hag vond het goed omdat we zes kansen gekregen hadden tegen een zeer defensieve tegenstander. Door mijn werk keek ik achteraf zonder de uitslag te weten. Zelden spoel ik door maar ik vond het zo slecht dat ik de laatste half uur op 16x doorgespoeld heb. Goede wedstrijd ??? Ik vond het bar slecht.
+2/-1

9 maanden geleden
Wat was het verschrikkelijk slecht.
En toch heb ik zin in studio sport zo meteen, heel raar ;)
+2/-1

9 maanden geleden
Ondanks het belabberde spel van Ajax lopen we uit omdat zowel Feyenoord als PSV punten laten liggen. And on that bomshell....
+3/-0