Transparent
Inloggen
Sluiten

WedstrijdenDankzij invaller Sébastien Haller behoudt Ajax smetteloze status in Champions League


Tijdstip
24 november 2021
Stadion
Besiktas Park
Gelegenheid
Champions League
Televisiezender
RTL 7


Dankzij invaller Sébastien Haller behoudt Ajax smetteloze status in Champions League; image source: Pro Shots

Foto: Pro Shots

Dankzij invaller Sébastien Haller behoudt Ajax smetteloze status in Champions League

Ajax keek halverwege bij Besiktas tegen een 1-0 achterstand maar na de pauze zorgde de ingevallen Sébastien Haller er alsnog voor dat de Amsterdammers met de volle buit uit Istanbul vertrokken: 1-2. Niet alleen schreef Ajax daarmee wederom een kleine drie miljoen euro bij, ook koestert men na vijf wedstrijden Champions League nog steeds de maximale score van alleen maar winstpartijen. Haller heeft ondertussen negen goals achter zijn naam staan en is daarmee gedeeld topscorer van het meest prestigieuze clubvoetbaltoernooi ter wereld.

Zoals verwacht stelde Ajax-coach Erik ten Hag tegen het al uitgeschakelde Besiktas niet zijn beste elf spelers op. Zo mochten Jurriën Timber, Daley Blind, Antony en Sébastien Haller vooralsnog langs de kant blijven terwijl Edson Alvarez een schorsing uitzat. Opvallend was dat André Onana voor het eerst sinds zijn schorsing weer eens onder de lat stond.
Ook de Turkse tegenstander kwam overigens met een soort van fantasieopstelling het veld in. Beide teams speelden eigenlijk min of meer slechts voor de forse winstpremie van de Uefa. En het prestige uiteraard. Bij de gasten acteerde Dusan Tadic als centrale spits terwijl Mohamed Daramy een kans kreeg aan de linkerkant. Laatstgenoemde liet soms vervolgens bij vlagen redelijke dingen zien maar tegelijkertijd showde hij ook nog wat tekortkomingen.

Het liep sowieso stroef bij de bezoekers die een te laag tempo hanteerden om de inzakkende gastheren echt te verrassen. Halverwege de eerste helft werd het er niet makkelijker op toen Noussair Mazraoui geheel onnodig hands maakte en de scheidsrechter op advies van de VAR terecht naar de stip wees. Rachid Ghezzal stapte naar voren en schoot hard en zuiver binnen: 1-0. Onana zat er met een arm overigens nog dichtbij. Even later haalde de goalie zijn gram door de geheel vrijstaande Cyle Larin van scoren af te houden. Ajax zette aan de andere kant ook aan, moest door een muur heen breken, en kreeg ook kansen. Vooral Daramy had beter moeten afwerken maar uiteindelijk werd er niet meer gescoord.
Ten Hag greep in: Tadic verhuisde naar links en Haller kwam in de ploeg als midvoor. Al gauw ging Ajax beter en dreigender voetballen. Besiktas kreeg het lastiger en moest na tien minuten al het hoofd buigen. Lisandro Martinez passte richting de diepgaande Nicolas Tagliafico die met zijn zo kenmerkende heldenmoed doorging en vervolgens Haller een niet te missen kans bood door net op tijd breed te leggen: 1-1.
Ajax heerste nu op alle fronten maar Besiktas hield nog een kwartiertje stand. Toen was het echter opnieuw raak. Tadic legde een vrije trap vanaf de zijkant op Martinez die met een lage schuiver wederom Haller vond waarna de Franse Ivoriaan wederom zijn specialiteit toonde door met een uitschuifbaar been de bal via de onderkant van de lat in het doel te verlengen: 1-2.
In de toegevoegde tijd leek de hattrick van de spits compleet toen hij opnieuw scoorde van dichtbij, nu op assist van de zeer wisselvallig acterende David Neres, maar uiteindelijk bleek dat laatstgenoemde net buitenspel had gestaan.


[video] Besiktas - Ajax | UEFA Champions League


Sneijder: "Haller maakt het verschil, hij is een fenomeen"

Volgens analist Wesley Sneijder had Ajax de winst puur aan Sébastien Haller te danken. "Het verschil was Haller, hij staat twee keer op de goede plek en scoort twee keer. Een fenomeen. Natuurlijk komt er wat geluk bij kijken maar je moet snel handelen, hij stond er wéér."

Toch had hij ook andere dingen gezien na de rust. "Het voelde meteen meer vertrouwd. Berghuis kwam weer goed in zijn rol omdat hij wist dat op links de bal werd vastgehouden, hij kon er zodoende weer lekker onder komen."

Collega Theo Janssen zat beamend te knikken. "Weet je nog dat we zeiden over Haller 'Champions league, we weten het niet'? Hij laat toch wat anders zien nu."


[video] Onana: 'Geweldig gevoel om weer terug te zijn' | Reactie na Besiktas - Ajax


Haller: "Ik ben niet verbaasd, dat zou betekenen dat ik aan mezelf twijfel"

Sébastien Haller was na afloop weer zijn gebruikelijke bescheiden ik. Op de vraag of hij zichzelf verbaasde: "Niet verbaasd want dat zou betekenen dat ik aan mezelf zou twijfelen. Ik wist dat ik wissel zat maar ik weet uit ervaring dat je de focus moet houden omdat je er na de rust meestal inkomt."

Hij vond zijn eerste goal de mooiste. "Ja, dat was misschien de makkelijkste maar die eerste geeft je een enorme stoot zelfvertrouwen. En als team ben je gelijk terug in de wedstrijd."

Haller gaf tenslotte nog aan het niet erg te vinden een keertje op de bank te beginnen. "De coach had het me uitgelegd, hij beslist. Je moet ook aan het groepsaspect denken, het was helemaal prima wat mij betreft."


[video] Ten Hag: 'Wij willen het puntenrecord verbeteren' | Reactie na Besiktas - Ajax


Rafael van der Vaart: "Niveau Ajax ligt momenteel zo hoog"

In dienst van Ziggo Sport had ook Rafael van der Vaart naar de wedstrijd gekeken. "Ik heb na de pauze toch wel weer het voetbal gezien dat we van Ajax kennen. Het probleem van Ajax is misschien dat ze de lat voor zichzelf enorm hoog leggen waardoor ze na die eerste helft zelfs teleurgesteld waren.

Na de rust zag je echter dat ze gewoon zo goed kunnen voetballen. Ze hebben zoveel vertrouwen. Die gelijkmaker was echt een heerlijke goal, een splijtende pass en heerlijke loopactie Tagliafico die precies op tijd breed legt."

Over Haller: "Een heel bijzonder verhaal met hem in de Champions League. Natuurlijk is het lekker om meteen met vier goals te beginnen maar daarna prikte hij er toch ook telkens weer minstens eentje in. Ik had ook mijn twijfels vooraf maar je kunt tenminste niet meer zeggen dat hij niets in de Champions League heeft te zoeken. Dat zou een beetje raar zijn."


[video] Dit Ajax is zelfs tegen de sterren van PSG de dikke favoriet


Ten Hag: "Vooral blij dat Haller scoort terwijl hij vanaf de bank komt"

"We hebben de rug gerecht", zegt Erik ten Hag na afloop tegen Ajax.nl, "Natuurlijk ook door de twee goals van Haller. Ik was vooral blij dat hij dat vanaf de bank deed. Dat is een goed voorbeeld voor andere spelers, dat je vanaf de bank het verschil kunt maken. Dat is wat wij nodig hebben."

In de eerste helft ging niet alles goed. "De afstemming was niet altijd goed maar desalniettemin kregen we kansen. Tegen zo'n tegenstander moet je langer aan de bal blijven, dan vallen er gaten en maak je ze zwak. Aan de rechterkant was onze organisatie niet goed, we hebben daar regels voor. Ook onze restverdediging was soms niet goed."

Over de terugkeer van André Onana: "Remko doet het fantastisch, dat weten we. Ik denk dat hij momenteel de beste keeper in de Eredivisie is. Vandaag moesten we laten zien niet alleen een goed team te hebben maar tevens ook selectie. Onana moest spelen omdat hij ritme moet opdoen binnen de speelwijze van Ajax."

Eén wedstrijd nog in de Champions League, de groepswinst kan Ajax niet meer ontgaan. "Vijftien uit vijf, dat staat in Europa. Toch wil ik de laatste wedstrijd ook winnen, iedereen die mij kent weet dat deze coach niet van oefenwedstrijden houdt. Ik wil alles winnen."


Karakteristieken

Uitslag: 1-2 (1-0)

Doelpuntenmakers:

Goal
1-0 Ghezzal ('22, penalty)
Goal
1-1 Sébastien Haller ('54)
Goal
1-2 Sébastien Haller ('69)
Scheidsrechter
Peljto (Bos)
Toeschouwers
0 toeschouwers

Kaarten:

Kaart
Ajax: Sébastien Haller ('85)
Kaart
Besiktas JK: Larin ('88)

Opstelling Ajax

Mohamed DaramyDusan TadićDavid Neres


Ryan GravenberchSteven BerghuisDavy Klaassen


Nicolás TagliaficoLisandro MartínezPerr SchuursNoussair Mazraoui


André Onana

Wissels:

'46 Sébastien Haller voor Mohamed Daramy
'72 Jurriën Timber voor Noussair Mazraoui
'77 Daley Blind voor Nicolás Tagliafico
'77 Devyne Rensch voor Perr Schuurs
'83 Kenneth Taylor voor Steven Berghuis


Opstelling Besiktas JK

Larin


N'KoudouTopalTeixeiraPjanicGhezzal


MerasMonteroVidaRosler


Gunok

Wissels:

'59 Bozdogan voor Teixeira
'67 Batshuayi voor Ghezzal
'81 Hutchinson voor Topal
'81 Uysal voor Montero
'81 Ucan voor Pjanic


Pool

De ruststand en uitslag van deze wedstrijd is door geen van de deelnemers aan de Pool goed voorspeld.

De top vijftien:

  Score Voorspelling
 5 1-2 (0-0)
 5 1-2 (0-1)
 5 1-2 (0-1)
 5 1-2 (0-0)
 5 1-2 (1-1)
 5 1-2 (0-1)
 5 1-2 (1-1)
 5 1-3 (1-0)
 5 1-2 (1-1)
10  5 1-2 (0-1)
11  5 1-2 (0-1)
12  5 1-2 (1-1)
13  5 1-2 (0-1)
14  5 1-2 (0-1)
15  5 1-2 (0-0)

Bekijk ook het algemeen klassement in de Pool.


Man van de Wedstrijd

De wedstrijd als geheel werd door de fans gewaardeerd met een 6.86. Hieronder is de uitslag van de Man of the Match verkiezing van deze wedstrijd weergegeven. Achter elke spelersnaam staat tussen haakjes het aantal stemmen en de daarmee behaalde score voor het Man van de Wedstrijd klassement.

1. Sébastien Haller (70 -> 5,0)
2. Lisandro Martínez (38 -> 4,0)
3. Nicolás Tagliafico (17 -> 3,0)
4. André Onana (16 -> 2,0)
5. Steven Berghuis (9 -> 0,5)
5. Dusan Tadić (9 -> 0,5)
7. Perr Schuurs (3 -> 0,0)
8. Daley Blind (2 -> 0,0)
8. Ryan Gravenberch (2 -> 0,0)
8. David Neres (2 -> 0,0)
8. Edson Álvarez (2 -> 0,0)
12. Niemand (0 -> 0,0)
12. Ar'Jany Martha (0 -> 0,0)
12. Sontje Hansen (0 -> 0,0)
12. Naci Ünüvar (0 -> 0,0)
12. Youri Baas (0 -> 0,0)
12. Remko Pasveer (0 -> 0,0)
12. Lisandro Magallán (0 -> 0,0)
12. Victor Jensen (0 -> 0,0)
12. Kenneth Taylor (0 -> 0,0)
12. Mohammed Kudus (0 -> 0,0)
12. Zakaria Labyad (0 -> 0,0)
12. Jay Gorter (0 -> 0,0)
12. Devyne Rensch (0 -> 0,0)
12. Noussair Mazraoui (0 -> 0,0)
12. Antony (0 -> 0,0)
12. Danilo (0 -> 0,0)
12. Davy Klaassen (0 -> 0,0)
12. Sean Klaiber (0 -> 0,0)
12. Jurriën Timber (0 -> 0,0)
12. Maarten Stekelenburg (0 -> 0,0)
12. Mohamed Daramy (0 -> 0,0)
12. Charlie Setford (0 -> 0,0)
12. Calvin Raatsie (0 -> 0,0)


Voorbeschouwingen


Wat vind jij van de wedstrijd?

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Gebruik de links bovenin beeld om een loginnaam aan te maken danwel in te loggen.


2 jaar geleden
Aan de ene kant zou ik zeggen om lekker de huidige form door te trekken met de vaste basis, aan de andere kant voel ik er ook wel wat voor om spelers als Klaasen en Rensch weer eens een volle wedstrijd te geven.
+2/-0

 
2 jaar geleden
Altijd met het beste team beginnen waarbij je niet altijd met je beste spelers start “ Spelers stellen zichzelf “ op. Maw overtuig de trainer maar dat jij als speler in de basis hoort, dat jij het team beter maakt dan jouw concurrent.
+4/-0

2 jaar geleden
Weer proberen in een goede flow te komen en zo lang mogelijk te blijven, dus de beste 11 opstellen!
+2/-0

2 jaar geleden
Timber ff een slimme kaart pakken zodat hij in de k.o fase niet meer op scherp staat.
Pasveer-Rensch-Timber-Martinez-Nico-Klaassen-Gravenberch-Klaassen-Tadic-Haller-Antnoy.
Wissels:
Timber-Schuurs
Taylor-Berghuis
Tadic-Daramy
Antony-Neres.
+1/-3

 
2 jaar geleden
Klaassen krijgt het druk bij jou , moet zichzelf in tweeen delen. 😉
+2/-0

 
2 jaar geleden
Oh haha, alleskunner is Klaassen
+1/-0

 
2 jaar geleden
Hij heeft genoeg rust gehad om nu twee posities te kunnen belopen
+2/-0

 
2 jaar geleden
waar speelt Klaassen nou bij je en wie is de andere speler die nu ontbreekt in je 11?

Klaasen voor Alvarez en berghuis op 10?
+1/-0

2 jaar geleden
Ben benieuwd..

1. Wat de opstelling gaat worden?
2. Hoe het team zich de eerste helft gaat laten gelden.

> Alvarez speelt sowieso niet, dus ook benieuwd wie daar gaat spelen, ik vermoed Klaassen.


Misschien blijft het wel bij Tagiafico op LB en Klaassen op vm en voor de rest dezelfde basis...


5 x winst achter elkaar moet Ajax nu voor gaan. 4x winst achter elkaar was ongekend, maar 5x zou nog heerlijker zijn.
+2/-0

En un momento dado (geschorst)
2 jaar geleden (gewijzigd)
Je bent nog geen groepswinnaar dus ik zie geen enkele reden om met een gewijzigd elftal te gaan beginnen. Waarom in godsnaam? Had Ten Hag toch echt wel slimmer verwacht. Bovendien ontloop je als groepswinnaar Bayern, Liverpool en Manchester United. Gewoon de beste 11 opstellen alsjeblieft!
+3/-0

2 jaar geleden (gewijzigd)
Freek Janssen van VI denkt dat Neres, Schuurs en Tagliafico mogen gaan starten...

https://www.vi.nl/pro/schuurs-tagliafico-en-neres-mogen-tonen-wat-ze-waard-zijn-in-istanbullink

Ik heb er over nagedacht en ik zou vanavond gewoon met de beste 11 spelen minus Alvarez. En daar dan denk ik Klaassen maar neerzetten.

Maar wel beste 11.
+1/-1

2 jaar geleden
Ook dit Ajax moet van Besiktas kunnen winnen.
+1/-0

2 jaar geleden
Ten Hag en staf verassen echt met deze 11.


Als het maar 3 punten worden.....
+1/-0

2 jaar geleden
Dit is al de zoveelste penalty die Mazraoui bewust veroorzaakt. Probeert hij zich onmogelijk te maken?
+3/-0

2 jaar geleden
Tsja , toch weer typisch Mazraoui. Weer zo’n onbeholpen actie. Ajax is trouwens matig gestart , te vrijblijvend, te veel lopen met de bal, te onnauwkeurig en dat kan niet met zoveel spelers voor de bal en wederom niet meedogenloos genoeg ( 2 grote kansen )
+2/-0

2 jaar geleden
Laat dit een les zijn: altijd met de beste 11 beginnen!
+3/-1

 
2 jaar geleden
Een les waarbij ze bij Ajax hardleers blijken te zijn.
+4/-0

2 jaar geleden
Wat een kut pot. En Daramy kan volgens mij alleen maar hard rennen.
+1/-1

 
En un momento dado (geschorst)
2 jaar geleden
Met Daramy gaan we dit niet winnen. Wat een stommiteit van Ten Hag om zoveel te wijzigen in het team. Onbegrijpelijk en enorm ergerlijk.
+3/-0

2 jaar geleden
Experiment pakt niet goed uit. Jammer.

Haller veel liever in de spits en Tadic op links. Ajax moet gewoon 3 x scoren in de eerste helft.

Daramy niet doortastend.

Blind, Haller, Timber (fit genoeg?) erin.

Jammer jammer dit.

Ajax kan en moet veel beter.

Haller gaat invallen en weer scoren in de CL.

Vanavond moet je eerste worden anders faal je gewoon.
+6/-1

 
2 jaar geleden
Zo zou ik het ook ongeveer omschrijven. Een experiment waarbij aantal langdurige bankzitters vanaf minuut 1 de kans kregen zich te profileren maar pakte slordig uit. Automatisme 's ontbraken hier en daar en dat kun je krijgen. Uiteindelijk niet geheel opmerkelijk dat Ten Hag er aan begon omdat de stand in de groep het toe liet.

Tweede helft mooi dat naast de anderen bankzitters Kenneth Taylor en Rensch ook weer eens wat minuten kregen. Niet onbelangrijk om de selectie scherp te houden. En dan met 3 punten naar huis. Ik teken voor de avond en 2,8 miljoen.

Het enige wat des te meer opviel was dat Klaassen al enkele wedstrijden met een vormcrisis te maken heeft. Hier, maar ook op tv werd er al op gewezen. Verwacht dat hij daar wel overheen komt. Een Klaassen in goede doen heeft Ajax straks na de winterstop zeker nodig.
+1/-0

 
2 jaar geleden
Ik moet wel zeggen: taylor.

Dan krijg je een kans en val je zo in. Deed bijna alles verkeerd. 9/10 dingen die hij deed mislukte, was balverlies of hij verloor een duel.

Totaal niet overtuigend.
+1/-0

2 jaar geleden
ik reken het in de eerste helft vertoonde spel de trainer en spelers zwaar aan .
+3/-0

2 jaar geleden
Zoals ik al aangaf. Haller valt in en gaat scoren.
+3/-1

 
2 jaar geleden
Nummer 8 alweer en bijna nummer 9 terwijl ik dit tik.
+4/-0

 
2 jaar geleden
Dus dat...

Haller.
+1/-0

2 jaar geleden
En wat vonden we van Klaasen?
+1/-0

 
2 jaar geleden
Ik vind Klaasen al weken slecht, snelheid lijkt er ook uit te zijn bij hem.
+3/-0

 
2 jaar geleden
vormcrisis lijkt het op.
+1/-0

 
2 jaar geleden
Mist alle vorm omdat die op het bankie zit. Had vandaag wel 2 rollen misschien was dat het:)
+2/-0

2 jaar geleden
We winnen en daar ben ik blij mee . Tweede helft iets beter, maar over het algemeen te veel spelers die niet thuis gaven. Te veel spelers zelfs ronduit slecht. Heb toch de indruk dat de scherpte ontbrak
+2/-0

2 jaar geleden
Daar heb je een spits voor. Scoren.

Haller is de nr 9 van Ajax. Niet Tadic.

9 goals. 5 wedstrijden.
Heeft gescoord in al zijn CL wedstrijden.

Dat noem ik met je voeten spreken.

Sébastien Haller is the first player in UEFA Champions League history to score nine goals in his first five appearances in the competition. Maestro.
+4/-0

2 jaar geleden (gewijzigd)
En we schrijven weer 2,8 miljoen bij, zeer welkom in deze corona crisistijd.
Op naar de 18 punten!
Ajax staat in heel veel Europese lijstje met unieke prestaties.
Bijvoorbeeld ongeslagen de CL gewonnen, alle internationale prijzen gewonnen, als 1 van de weinige clubs de Badge of Honour mogen dragen voor 3x winst op rij.
Maar 6 clubs die ooit alle groepswedstrijden wisten te winnen, zal mooi zijn als Ajax daar straks ook weer tussen staat.
+2/-0

2 jaar geleden
De wedstrijd was als de hele lekkere kapsalon. Het duurt even om 'm klaar te maken maar dan smaakt het eind resultaat dan ook uitstekend!

De kapsalon (en de punten) binnen betekent: Mjam Mjam dat smaakt naar meer en dus op naar de volgende!

(En thuis tegen Sporting wordt het eigen gemaakte Kentucky Fried Chicken!)

Lekker voetballuh.... ik bedoel vretuh!
😁😜😉😎👍
+2/-1

2 jaar geleden
5x winnen op rij in de CL.
Tegenwoordig wordt al gedaan dat dit normaal is.

Heel knap.

Geen Tadic meer in de spits volgende wedstrijden. Gewoon vanaf links.

Tadic op 9 is van 2018-2019.

Nu heb je een nr 9.

9 goals in de CL.
+4/-0

 
2 jaar geleden
Zo is het Don.
+2/-0

2 jaar geleden
Zoals anderen al aangaven, de wissels pakte niet allemaal goed uit maar laten we ook even vieren dat we met één echte wissel de wedstrijd helemaal omgooien in de tweede helft, dat laat toch zien hoe sterk dit team eigenlijk is.

Ik snap de verwachting om altijd met de sterkste elf te starten, maar we hebben een ontzettend sterke bank en als je dit zo wilt houden moet je ook die spelers de kans geven. En ja, het team zal nooit zo lekker lopen als dat het doet met de vaste basis, maar dat komt ook door het weinig rouleren.
+2/-0