Transparent
Inloggen
Sluiten

WedstrijdenAjax dendert ook met speels gemak over Fortuna Sittard heen: 0-5


Tijdstip
21 september 2021
Stadion
Fortuna Sittard Stadion
Gelegenheid
Eredivisie
Televisiezender
ESPN


Ajax dendert ook met speels gemak over Fortuna Sittard heen: 0-5; image source: Pro Shots

Foto: Pro Shots

Ajax dendert ook met speels gemak over Fortuna Sittard heen: 0-5

(Gepost door Willy Rooyakkers)

Nog in het recente verleden kwam Ajax regelmatig bij Fortuna Sittard in de problemen maar deze keer hadden de Amsterdammers een erg makkelijke avond. In de voormalige regio der mijnwerkers walste de landskampioen kinderlijk eenvoudig over de spartelende Limburgers heen. Steven Berghuis, Noussair Mazraoui en Dusan Tadic zorgden voor een 0-3 ruststand waarna de invallers Mohammed Kudus en Nicolas Tagliafico het karwei even simpel als vakkundig afrondden op 0-5.

Een ideale avond dus voor trainer Erik ten Hag die zijn team weinig energie zag verspelen en weer veel van zijn spelers van speelminuten kon voorzien. Tijdens de warming-up bleek dat Jurriën Timber niet kon spelen waardoor Perr Schuurs het genoegen smaakte tegen zijn oude ploeg in de basis te mogen beginnen. Toch lekker voor zijn vader Lambert en zus Demi die op de tribune hadden plaatsgenomen. Zou Ajax het weer lastig krijgen tegen een tomeloos jagend Fortuna? Nee dus. Ajax was meteen heer en meester en tikte de gastheren werkelijk h-e-l-e-m-a-a-l zoek. De thuisploeg liep als zombies achter de bal aan en leek op ‘een’ Gibraltar dat tegen Spanje of Frankrijk moest aantreden. Al gauw regende het kansen voor Ajax maar vooralsnog kregen Antony en Tadic de bal er maar niet in.
De thuisploeg probeerde ook nog eens op te bouwen en dat gaf het goed druk zettende Ajax nog meer kansen. Na een minuut of tien was het dan toch raak. Het was Steven Berghuis die diep ging, de bal wat gelukkig meekreeg van een tegenstander, en vervolgens koel met een laag schuivertje de verre hoek wist te vinden: 0-1. Halverwege de eerste helft viel er weer een doelpunt. Na een lange aanval was het Sébastien Haller die breed legde waarna Mazraoui met een bekeken schot vanaf zestien meter de rechterhoek wist te vinden: 0-2.
De wedstrijd was hiermee in feite al gelopen want de kans dat Fortuna vandaag twee keer ging scoren was ongeveer, afgerond naar boven, 0.1%. Vlak voor rust dan de derde goal. Ajax kreeg een onterechte ingooi mee, daar tegenover stond dat scheidsrechter Kamphuis erg lankmoedig optrad bij minimaal twee strafschopmomenten en enkele gele kaart waardige overtredingen van Fortuna, waarna Daley Blind uiteindelijk Tadic vond die uit de draai met rechts wist te scoren: 0-3.

In de tweede helft stond Mohammed Kudus aan de aftrap, Berghuis moest voortijdig onder de douche. De invaller speelde nog wat rommelig maar lijkt in ieder geval weer fit, dat is alvast mooi. Na een prima assist van Tadic mocht de Deense Ghanees ook nog de 0-4 binnentikken. Het slotakkoord was echter voor de eveneens ingevallen Nicolas Tagliafico die heerlijk combineerde met Tadic en met links de korte hoek wist te vinden: 0-5.
Ook nu viel Mohammed Daramy weer heerlijk in. De buitenspeler was weer enorm vaardig aan de bal en toonde ook aan over snelheid en overzicht te beschikken. Ajax heeft na zes wedstrijden nu een doelsaldo van +26 en dat is een nieuw record in de Eredivisie. De formatie van Ten Hag verbrak daarmee het oude record van Ajax dat dateerde uit het seizoen 1997-1998.


[video] Highlights Fortuna Sittard - Ajax


Ben Rienstra: "Je komt niet in duel, de bal is al weg"

Fortuna-speler Ben Rienstra heeft een verleden liggen in Amsterdam als ex-jeugdspeler. Hij zag vandaag met eigen, lede, ogen aan hoe goed Ajax momenteel is. "Je voelt je een beetje machteloos", vertelde hij na afloop, "Je doet er alles aan, hebt een plan, maar Ajax is een klasse te goed voor ons."

Rienstra vertelde dat men heus wel de duels wilde aangaan, zelfs ten koste van geel. "Ja, dat zeiden we ook nog tegen elkaar. Maar ik denk dat we ze op een goed moment treffen terwijl wij nog zoekende zijn. Je wil in de duels komen maar telkens is de bal al weg."

Zijn trainer Sjors Ultee had er vooraf al een hard hoofd in: "Ze kwamen vandaag in hun allerbeste opstelling en dan weet je dat het heel moeilijk wordt."


[video] Oppermachtig Ajax wint met 5-0 in Sittard


Jan-Joost van Gangelen vraagt Gravenberch tot drie keer toe 'of dat hij het nog wel leuk vindt zo?'

Verslaggever Jan-Joost van Gangelen was ook naar Sittard afgereisd. Vanuit de randstad naar het diepe zuiden. Na afloop bestookte de anchorman van ESPN de 19-jarige Ryan Gravenberch constant met vragen als: "Is het eigenlijk nog wel leuk, zo kinderlijk eenvoudig winnen?"

Ryan Gravenberch keek de man verbaasd aan. "Ja, natuurlijk. Ik win liever dan dat we in de 89e minuut nog op 1-1 staan en nog moeten knokken voor de 1-2."

Van Gangelen gaf niet op, begon over Matthijs de Ligt die ook destijds 19 was en hem meldde wel uitgeleerd te zijn in de Eredivisie. "Uitgeleerd zou ik niet gelijk zeggen", pareerde de middenvelder die vorig seizoen tot drie goals kwam, "We beginnen nu goed maar we hebben vorig jaar ook gezien dat het later minder kan worden. We zijn gewoon een beetje in vorm, alles lukt. Ik kan eigenlijk niet klagen."

Toen de verslaggever vervolgens weer vroeg of het dan niet te makkelijk te ging, en of het nog wel leuk was ging de teenager toch eindelijk een beetje daarin mee. "Soms heb ik inderdaad moeite om de focus te houden, wordt dan een beetje makkelijk. Dat mag niet maar is lastig te voorkomen. De trainer kwam het me ook nog zeggen vandaag, dat ik te makkelijk was."


Erik ten Hag: "Mazraoui beslist uiteindelijk zelf of hij blijft"

Coach Erik ten Hag vond het weliswaar een relaxte avond maar dat dwing je dan zelf af volgens hem. "We hebben geinvesteerd van begin af aan door Fortuna een hoog tempo op te leggen, dan gaan ze fouten maken. Ik was tevreden over het afjagen want de instelling en samenwerking daarin was goed."

In de studio was het Arnold Bruggink dat Ajax tegenwoordig ook niet schroomt de lange bal te hanteren. "Als de tegenstander ons uitnodigt, dan waarom niet?", legde de oefenmeester uit, "Het is een heel effectief middel. Zeker met Haller voorin en de snelheid die we hebben. We willen gevarieerd aanvallen."

Van Gangelen refereerde vervolgens aan zijn eerdere gesprekje met Ryan Gravenberch. Ten Hag: "Nee is die nog lang niet zover dat hij is uitgeleerd. Hij heeft een enorm potentieel maar je moet het aansporen om het eruit te halen. Dat kan hij alleen maar zelf doen. Ja, ik heb een kritisch gesprekje met hem gehad vandaag, hij kan veel beter."

Noussair Mazraoui gaat momenteel echter als de brandweer. "Hij is een voorbeeld voor iedereen. Nous is topfit en probeert er alles uit te halen. Nee, dat is niet alleen nu, hij heeft in het verleden ook genoeg geweldige wedstrijden gespeeld."

Van Gangelen, plagend: "Ja, maar hij tekent niet bij en zijn contract loopt af. En dan met Raiola als zaakwaarnemer weet je het wel. "Nous bepaalt zelf of hij blijft, dan moet je niet bij mij zijn. De speler beslist. Laten we hopen dat het in orde komt."

Op de opmerking dat Raiola inhoudt dat het alleen maar om meer geld zal gaan ging Erik ten Hag verder niet in. "Misschien moet jij dan maar eens met hem praten", maakte hij er zich met een grapje vanaf.

"Nou ik en Raiola, dat gaat niet goedkomen denk ik", had toch de verslaggever het laatste woord.


Noussair Mazraoui: "Ik sta er open voor om te blijven maar er moet wel een bepaalde waardering tegenover staan"

Noussair Mazraoui is inmiddels bezig aan zijn zeventiende seizoen als speler van Ajax. En de rechtsback lijkt momenteel in absolute topvorm. Wat heeft hij daarvoor gedaan? "Niets speciaals eigenlijk. Ik ben nog meer met mijn voeding bezig, met alles erop en eraan. Dat resulteert in statistieken."

Trainer Erik ten Hag nam hem aan het einde van het vorige seizoen even apart. "Ja, hij zei dat iemand met mijn kwaliteiten betere statistieken moest hebben. Ik gaf hem daarin gelijk en nu laat ik het zien."

Ook Mazraoui kreeg de vraag of het allemaal niet te makkelijk gaat op dit moment. "Ik persoonlijk niet. Iedereen is nog erg gretig en speelt volle energie. Het is goed als je dingen makkelijk laat lijken. En dat is het echt niet. Als we minder energie geven krijg je een pot als bij Twente."

Tja, en dan toch weer even over het verlengen van zijn contract. "Ik sta open voor een langer verblijf bij Ajax, heb dat vaker gezegd. Daar moet wel een bepaalde waardering tegenover staan. Nee, dat gaat niet alleen om geld. Als je een keer een tijd wat minder speelt en je krijgt dan toch krediet dan is dat ook een vorm van waardering."


Karakteristieken

Uitslag: 0-5 (0-3)

Doelpuntenmakers:

Goal
0-1 Steven Berghuis ('11)
Goal
0-2 Noussair Mazraoui ('27)
Goal
0-3 Dusan Tadić ('38)
Goal
0-4 Mohammed Kudus ('72)
Goal
0-5 Nicolás Tagliafico ('77)
Scheidsrechter
Kamphuis
Toeschouwers
8.333 toeschouwers

Kaarten:

Kaart
Fortuna Sittard: Janssen ('49)

Opstelling Ajax

Dusan TadićSébastien Haller Antony


Ryan GravenberchSteven BerghuisEdson Álvarez


Daley BlindLisandro MartínezPerr SchuursNoussair Mazraoui


Remko Pasveer

Wissels:

'46 Mohammed Kudus voor Steven Berghuis
'64 Mohamed Daramy voor Sébastien Haller
'64 Nicolás Tagliafico voor Lisandro Martínez
'75 Kenneth Taylor voor Ryan Gravenberch
'81 Danilo voor Dusan Tadić


Opstelling Fortuna Sittard

SeuntjensSambouHansson


DuarteRienstraTekie


CoxJanssenAnghaTirpan


Van Osch

Wissels:

'8 Baghdadi voor Tirpan
'72 Lake voor Sambou
'82 Musaba voor Rienstra
'82 Noslin voor Hansson
'82 Lonwijk voor Cox


Pool

De ruststand en uitslag van deze wedstrijd is door 3 deelnemers aan de Pool goed voorspeld.

De top vijftien:

  Score Voorspelling
 7 0-5 (0-3)
 7 0-5 (0-3)
 7 0-5 (0-3)
 6 0-5 (0-2)
 6 0-5 (0-2)
 6 0-5 (0-2)
 6 0-5 (0-2)
 6 0-5 (0-2)
 5 0-7 (0-3)
10  5 0-4 (0-3)
11  5 1-5 (0-3)
12  5 0-7 (0-3)
13  4 0-3 (0-2)
14  4 0-4 (0-2)
15  4 0-4 (0-2)

Bekijk ook het algemeen klassement in de Pool.


Man van de Wedstrijd

De wedstrijd als geheel werd door de fans gewaardeerd met een 7.52. Hieronder is de uitslag van de Man of the Match verkiezing van deze wedstrijd weergegeven. Achter elke spelersnaam staat tussen haakjes het aantal stemmen en de daarmee behaalde score voor het Man van de Wedstrijd klassement.

1. Dusan Tadić (38 -> 5,0)
2. Noussair Mazraoui (28 -> 4,0)
3. Steven Berghuis (24 -> 3,0)
4. Antony (14 -> 2,0)
5. Perr Schuurs (10 -> 1,0)
6. Edson Álvarez (9 -> 0,0)
7. Lisandro Martínez (8 -> 0,0)
7. Mohammed Kudus (8 -> 0,0)
9. Daley Blind (5 -> 0,0)
10. Ryan Gravenberch (4 -> 0,0)
10. Mohamed Daramy (4 -> 0,0)
12. Nicolás Tagliafico (3 -> 0,0)
13. Sébastien Haller (1 -> 0,0)
14. Niemand (0 -> 0,0)
14. Ar'Jany Martha (0 -> 0,0)
14. Sontje Hansen (0 -> 0,0)
14. Naci Ünüvar (0 -> 0,0)
14. Youri Baas (0 -> 0,0)
14. Remko Pasveer (0 -> 0,0)
14. Lisandro Magallán (0 -> 0,0)
14. Victor Jensen (0 -> 0,0)
14. Kenneth Taylor (0 -> 0,0)
14. André Onana (0 -> 0,0)
14. Zakaria Labyad (0 -> 0,0)
14. Jay Gorter (0 -> 0,0)
14. Devyne Rensch (0 -> 0,0)
14. Danilo (0 -> 0,0)
14. David Neres (0 -> 0,0)
14. Davy Klaassen (0 -> 0,0)
14. Sean Klaiber (0 -> 0,0)
14. Jurriën Timber (0 -> 0,0)
14. Maarten Stekelenburg (0 -> 0,0)
14. Charlie Setford (0 -> 0,0)
14. Calvin Raatsie (0 -> 0,0)


Voorbeschouwingen


Wat vind jij van de wedstrijd?

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Gebruik de links bovenin beeld om een loginnaam aan te maken danwel in te loggen.


11 maanden geleden
Zin in. Laten we hopen dat Ajax weer messcherp is. Fortuna zal zich wel gaan ingraven en realistischer gaan spelen dan Cambuur deed.
Stekelenburg-Mazaroui-Timber-Martinez-Blind-Gravenberch-Alvarez-Berghuis-Antony-Haller-Daramy.
Tadic, rust geven.
+1/-1

11 maanden geleden
vanaf het begin laten zien dat er voor Fortuna niks te halen is
+1/-0

11 maanden geleden (gewijzigd)
Ik hoop dat ze het wat vlotter beslissen dan vorig jaar ;-) In de huidige vorm zou dat toch moeten kunnen lukken...
+1/-0

11 maanden geleden
Typisch zo'n wedstrijd om averij op te lopen.
Door de week in de bus naar Limburg, vaak niet uitnodigend en reden om te slap te beginnen.
Maar met de geweldige resultaten van de laatste wedstrijden in het achterhoofd, moet dit toch een makkie zijn.
+1/-0

11 maanden geleden
Perfecte wedstrijd dus om perr te laten spelen.
+2/-0

11 maanden geleden
Tsja.. wat zal ik zeggen? Gezien m'n voorspelling kan het alleen maar tegenvallen. 🙄😆
+3/-0

11 maanden geleden
Ik vind de titel van dit bericht een beetje staan alsof de landstitel wel even opgehaald wordt, beetje voorbarig zo voor de winter, het seizoen is nog lang. Natuurlijk zijn we favoriet maar het gaat niet elke wedstrijd zo makkelijk zijn.
+3/-0

11 maanden geleden
Schuurs, Daramy bv laten starten.
Je moet toch blijven rouleren.

Verder is het kunstgras?

Daley Blind tegen zichzelf in bescherming nemen.
+1/-0

 
11 maanden geleden (gewijzigd)
Timber is geblesseerd geraakt tijdens de warming-up en daarom speelt Schuurs. Timber zit nog wel op de bank, dus het lijkt gelukkig niets ernstigs.
+2/-0

11 maanden geleden
het lijkt wel of ze doordat de selectie zo groot is ze allemaal een stapje extra willen zetten om toch bij de basiself te horen
+3/-0

11 maanden geleden
Tijd is gekomen dat er eens extra moet gelet worden op Blind en Tadic....

Helaas...ik zeg dit met pijn in mijn hart.

Er is namelijk super veel concurentie.
+3/-0

 
11 maanden geleden
Lekker boeiend wie er spelen, als Ten Hag maar niet met Labyad aan komt proppen, vind ik het allemaal prima. We hebben een van de beste Ajax-selecties ever (in de breedte).
+3/-0

 
11 maanden geleden
Lekker boeiend?

Het is juist ontzettend boeiend wie spelen.

Je wil iedereen nl in topvorm krijgen en iedereen tevreden houden zoveel mogelijk.
+2/-0

11 maanden geleden
5 x wisselen in de rust
Antony rust geven. Fit houden voor de CL

Neres voor Tadic
Daramy voor Antony
Tagliafico voor Blind
Kudus voor Gravenbergh
Labyad voor Berghuis

Iedereen moet soms spelen.
Labyad erin vandaag.
+1/-1

11 maanden geleden
goed te zien dat er idd 16/17 spelers zijn die moeiteloos mee kunnen doen in de basis. Af en toe een jeugdspeler net als nu speeltijd geven en we bouwen weer door voor de toekomst
+3/-0

11 maanden geleden
Met een beetje scherpte had het mijn voorspelde 0-16 kunnen worden.
+4/-0

11 maanden geleden
Tadic, wat een eindbaas blijft het ook hè!
+5/-0

nieuws-redacteur 11 maanden geleden
Dit was wel echt ongelooflijk. Wat
een machtsvertoon. Ben benieuwd hoe lang we dat volhouden. Wat is die Jan Joost toch een irritante gast!
Onrust zaaien bij Ajax .
+4/-0

 
11 maanden geleden
Op dit moment kunnen alleen de interlandbreaks roet in het eten gooien. We hebben tot de winterstop nog 2 breaks; in oktober en november. Kijk Klaassen bijvoorbeeld is geblesseerd geraakt tijdens de interlands en mag lekker revalideren bij zijn werkgever om zich straks weer fit bij Oranje te melden.. slaat werkelijk nergens op. Gelukkig hebben we een brede selectie, maar dat is dus broodnodig.
+3/-0

 
11 maanden geleden
Voor Ajax heeft de eredivisie en CL de hoogste prioriteit. Oranje is voor de eer maar brengt clubs soms in de verlegenheid. Je zal maar een paar belangrijke spelers geblesseerd terugkrijgen terwijl wat later een CL wedstrijd op het programma staat die perspectief biedt om te kunnen overwinteren. Als ik trainer van Ajax was en de situatie vraagt er om stond ik een aantal spelers niet af.

In feite vind ik dat de UEFA/FIFA de hele opzet moet veranderen. Want de interlandbreaks vragen veel. Hef ze op en zorg met de ontstane ruimte dat een maand voor een EK of WK, er een serie voorronden worden gespeeld waar landen zich kunnen kwalificeren. Dan heb je de voorbereiding tot mogelijke deelname van het hoofdtoernooi automatisch meegenomen.

Voetbaldwergstaten laat je het onderling uitvechten want wat heeft het nog voor zin om sterke voetbalnaties als Frankrijk, Duitsland, of Nederland, twee keer tegen San Marino te laten aantreden? Gibraltar, Andorra, Liechtenstein, of Malta? En zo heeft elk werelddeel zijn voetbaldwergstaten. Wat heeft Ajax er aan als ze Alvarez een paar week kwijt zijn omdat Mexico moet bewijzen dat ze sterker zijn dan Saint Lucia, of de Kaaimaneilanden? Laat de voetbaldwergen het onderling lekker uitvechten en geef de winnaar een ticket.
+2/-0

11 maanden geleden
Het gaat even lekker en...

De journalisten beginnen alweer te stoken...

bij Mazraoui...
nu bij Gravenbergh......is het niet te makkelijk Ryan?


zo vermoeiend...morgen praten ze je weer naar het buitenland.
En dan zit je op de bank zoals Donny en dan gaan ze dat weer steeds aan je vragen.
Moet je niet weg Donny?
+6/-0

 
11 maanden geleden
Vond Ryan vooral veel fouten maken alsook keuzes. Hij moet echt veel beter gaan voetballen. Middenveld is nog altijd het meest kwetsbaar en zou juist overwicht moeten creëren.
+3/-1

 
11 maanden geleden
Bij Gravenbergh is het 10 wedstrijden, 5 goede, 5 slechte.

Hij is goed, maar nog niet niveau Davids, seedorf of Frenkie.

Weet ook niet of hij ooit dat level gaat halen.
+2/-2

 
11 maanden geleden (gewijzigd)
Wat was het niveau van Frenkie op 19-jarige leeftijd? Volgens mij maakte hij toen nog minuten in de KKD. Besef wel dat ze 5(!) jaar schelen he? Gravenberch en Frenkie zijn 2 verschillende type spelers, maar in potentie schat ik Gravenberch een stuk hoger in, en ja dat is mogelijk. Wat hij nu al laat zien, sinds zijn 17e zie je niet vaak. Deze jongen wordt absolute top als er geen gekke dingen gebeuren en als hij geen gekke keuzes maakt.
+1/-0

 
11 maanden geleden
Met alle respect, maar leeftijd is denk ik even ondergeschikt aan mijn punt solidus.

Ik heb het puur over het talent en de kwaliteit die Frenkie nu al sinds 2018 heeft laten zien en mijn twijfel of Gravenbergh daar ooit zal komen.

Ik denk dat Gravenbergh goed is, maar dat hij niet van het level is of ooit gaat worden als Frenkie, Edgar of Clarence toen zij op hun best waren.

Ff Los van leeftijd.
+2/-0

 
11 maanden geleden (gewijzigd)
Met alle respect, maar leeftijd heeft er alles mee te maken, behalve bij Seedorf. Die was al heel jong een hele grote meneer. Gravenberch loopt op zijn leeftijd gewoon voor op Frenkie. Hij laat het zowel in de competitie als op Europees niveau zien, nu al. Normaal gesproken had hij in de KKD gespeeld, en had je niets om over te oordelen. Dat ie nu nog fouten maakt, is logisch, want hij speelt eigenlijk boven het niveau van zijn normale leeftijdsgenoten.

Zullen we anders lekker ff een jaartje (ofzo) wachten met het echte oordeel?
+1/-0

 
11 maanden geleden
Ik respecteer jou mening.

Ik denk er alleen anders over.
Maar dat is okay collega.

Shalom
+1/-0