Transparent
Inloggen
Sluiten

Wedstrijden


Drie punten opstrijken en vlug de bus in


Tijdstip
11 april 2021
Stadion
Mandemakers Stadion
Gelegenheid
Eredivisie
Televisiezender
ESPN 1


Drie punten opstrijken en vlug de bus in; image source: Pro Shots

Foto: Pro Shots

Drie punten opstrijken en vlug de bus in

(Gepost door Willy Rooyakkers)

Ajax speelde een zeer zwakke wedstrijd bij RKC Waalwijk maar wist door een atletisch hoogstandje van Sébastien Haller toch met 0-1 te winnen. De Amsterdammers kwamen aanvankelijk goed voor de dag maar naarmate het duel vorderde zakte het niveau af naar een bedenkelijk peil. Devyne Rensch viel uit met een hamstringblessure.

Trainer Erik ten Hag had ervoor gekozen om weinig te sleutelen aan de formatie die drie dagen eerder tegen AS Roma was aangetreden. Alleen Sébastien Haller kwam in de ploeg voor David Neres waardoor Dusan Tadic weer vanaf links begon. Vooraf was het al de vraag hoe scherp de koploper dit tussendoorpotje in Waalwijk zou benaderen maar iedere vrees in die richting bleek aanvankelijk ongegrond. Ajax begon namelijk goed en liet RKC kansloos achter de bal aanhollen. De uitstekend leidende Bas Nijhuis floot niet voor de vele schreeuwende buitelaars waardoor er lekker veel vaart in het spel kwam. Na een klein kwartier scoorde Ajax, en hoe! Na een afgemeten voorzet van Tadic was het Haller die op Zlataneske wijze zijn been uitstak richting de half hoge bal en met de punt van de schoen de verre hoek wist te vinden: 0-1. Een fantastische goal.

RKC leek rijp voor de slacht, Ajax combineerde er lustig op los. Davy Klaassen scoorde de tweede goal op aangeven van, wie anders dan, Tadic maar hij stond een halve meter buitenspel. Ajax werd echter op een gegeven moment steeds slordiger. Zo zaten Ryan Gravenberch en Antony totaal niet in de wedstrijd, werkelijk zo ongeveer alles mislukte. Edson Alvarez liet zich dom provoceren door een zich constant aanstellende Lennard Daneels en had geluk dat Nijhuis zijn tikje in de nek van de Belgische aanvaller afdeed met een gele kaart. De leidsman gaf overigens ook geen strafschop toen RKC-verdediger Paul Quasten per ongeluk Antony haakte, dat viel te billijken.

Na de pauze wilde Ajax nog even druk zetten om snel de tweede treffer te produceren maar het veldspel werd alsmaar zwakker. Werkelijk iedere pass in de laatste fase van een aanval was onzuiver of betekende een verkeerde keuze. Hoewel RKC totaal niet gevaarlijk werd was het echt zo’n duel dat je dacht: zo meteen ontstaat de gelijkmaker. En die had ook kunnen vallen uit een vrije trap toen Cyril Ngonge een fantastische traptechniek etaleerde en Ajax mazzelde omdat de bal via de lat weer terug het veld insprong. Keeper Kjell Scherpen hoefde uiteindelijk deze middag geen enkele redding te verrichten maar als deze bal tien centimeter lager was gekomen had het wel gewoon 1-1 gestaan op dat moment.

Bij Ajax kwam Mohammed Kudus in de ploeg voor, gek genoeg, Davy Klaassen want Ryan Gravenberch (zeer zwak spelend) en Edson Alvarez (geel op zak) kwamen daar veel eerder voor in aanmerking. Devyne Rensch moest eraf met een pijnlijke hamstring waardoor Sean Klaiber nog even mee moest doen. Ook Jurriën Timber hinkelde in de slotfase. Het was symbolisch voor het hele team want het was extreem moeizaam wat de lijstaanvoerder op een gegeven moment liet zien. Toch had het allang makkelijk 0-2 kunnen worden maar Kudus, Neres en Haller maakten er bij tijd en wijle een chaos van. De opluchting was dan ook groot toen Nijhuis na ruim 94 minuten affloot. De drie punten waren binnen, douchen en naar huis. De titel kan Ajax niet meer ontgaan maar ondertussen hoopt iedereen ook nog stiekem op een stunt over vier dagen in Rome.


[video] Highlights | RKC Waalwijk - Ajax


Ronald de Boer: 'Ten Hag zat paar keer met geknepen billen'

Bij ESPN waren de analisten Ronald de Boer en Kenneth Perez niet onder de indruk van dit Ajax. "Ik denk dat Ten Hag na rust een paar keer met geknepen billen zat, zegt De Boer, "Het hield niet over wat zijn ploeg deed. RKC kreeg alleen halve kansen maar dan nog."

"Nou ik vond die vrije trap wel geweldig", valt Perez hem in de rede, "Die jongen deed bijna alles goed. Het was vandaag geen inspirerend affiche voor Ajax. Dit zijn moeilijke wedstrijden. Je gaat naar een klein stadion, een laag zonnetje."

"Als je in een momentum zit is het eigenlijk wel lekker om veel te spelen", heeft zijn collega het laatste woord, "Maar ze waren in het hoofd al teveel bezig misschien om dingen recht te gaan zetten tegen Roma. Meer dan de wedstrijd tegen RKC. Daarom had ik ook een paar frisse spelers verwacht maar Ten Hag hield vast aan dezelfden."


[video] Jurriën Timber heeft zin in AS Roma


Davy Klaassen: 'Had last van lucht, neus zat dicht'

Davy Klaassen werd vrij snel na rust al gewisseld. De middenvelder staat er niet om bekend om snel om een vervanging te vragen. Klaassen: "Had van lucht, mijn neus zat dicht. Dus ja, ik vroeg er nu wel zelf om. Maar het gaat nu alweer een stuk beter."

De veel scorende Klaassen ontkende dat er sprake was geweest van onderschatting. "Ik kan me voorstellen dat mensen dat zeggen als ze de wedstrijd zien. Wij wilden echter echt wel 2 of 3-0 maken en niet op 1-0 blijven staan want dan weet je dat een klutsbal de gelijkmaker kan betekenen. We waren echt niet goed genoeg vandaag en dan kan een bal een keer verkeerd vallen aan de andere kant. Gelukkig gebeurde dat niet al had ik ook niet gevoel dat RKC ging scoren, ze creëerden eigenlijk niets."

Op naar Rome. "We moeten het zelfde laten zien als thuis en nu efficiënter zijn."


Erik ten Hag: 'In deze fase zijn de punten duur'

Erik ten Hag verraste door geen spelers rust te geven. "Ze waren fit, dat is een graadmeter om ze wel of niet op te stellen. Bovendien vind ik dat je dan een signaal afgeeft, als je er een aantal uitlaat. De punten zijn duur in deze fase van de competitie, dat zag je gisteren ook wel bij Man City en Bayern München."

"Je had het duel al sneller kunnen beslissen maar dat lieten we na", zegt hij over de moeizame wedstrijd, "Dan weet je dat zij in leven blijven en er altijd een bal verkeerd kan vallen. Nee, ik zat niet met geknepen billen want we stonden organisatorisch goed achterin, dat was prima."

Over de komende wedstrijd tegen AS Roma. "Daar ben ik nog niet mee bezig geweest, pas nu gaat de blik daarnaar toe. Maarten Stekelenburg hebben we goede hoop op dat hij kan spelen. Hij heeft al getraind en als dat de komende dagen ook goed gaat zal hij waarschijnlijk spelen. Brian Brobbey was er vandaag niet bij vanwege een ijsbeentje, hij was niet honderd procent."

"We hebben meerdere opties", zegt hij als het gaat over het vervangen van de geschorste Devyne Rensch, "Perr Schuurs verwacht ik er ook weer bij en Sean kan er eveneens spelen. We gaan daar de komende dagen eens goed over nadenken. Jazeker heb ik er vertrouwen in en dat is terecht want als we hetzelfde hoge niveau halen als in de thuiswedstrijd dan hebben we kans. Alleen dat het heel moeilijk gaat worden is natuurlijk helder."


Karakteristieken

Uitslag: 0-1 (0-1)

Doelpuntenmakers:

Goal
0-1 Sébastien Haller ('14)
Scheidsrechter
Nijhuis
Toeschouwers
0 toeschouwers

Kaarten:

Kaart
Ajax: Edson Álvarez
Kaart
Ajax: Lisandro Martínez

Opstelling Ajax

Dusan TadićSébastien HallerAntony Matheus dos Santos


Ryan GravenberchDavy KlaassenEdson Álvarez


Nicolás TagliaficoLisandro MartínezJurriën TimberDevyne Rensch


Kjell Scherpen

Wissels:

'53 Mohammed Kudus voor Davy Klaassen
'62 David Neres voor Antony Matheus dos Santos
'62 Sean Klaiber voor Devyne Rensch


Opstelling RKC Waalwijk

JohnOostingDaneels


Van de VenneAzhilTahiri


QuastenToubaMeulensteenBakari


Lamprou

Wissels:

'61 Ngonge voor Daneels
'61 Sow voor Oosting
'74 Augustijns voor Van de Venne
'82 Stokkers voor John
'82 Damascan voor Tahiri


Pool

De ruststand en uitslag van deze wedstrijd is door geen van de deelnemers aan de Pool goed voorspeld.

De top vijftien:

  Score Voorspelling
 5 0-4 (0-1)
 5 0-2 (0-1)
 5 0-4 (0-1)
 5 0-3 (0-1)
 5 0-2 (0-1)
 5 0-3 (0-1)
 5 0-3 (0-1)
 5 0-4 (0-1)
 5 0-4 (0-1)
10  5 0-3 (0-1)
11  5 0-3 (0-1)
12  5 0-3 (0-1)
13  5 0-3 (0-1)
14  4 0-5 (0-2)
15  4 1-4 (0-1)

Bekijk ook het algemeen klassement in de Pool.


Man van de Wedstrijd

De wedstrijd als geheel werd door de fans gewaardeerd met een 4.73. Hieronder is de uitslag van de Man of the Match verkiezing van deze wedstrijd weergegeven. Achter elke spelersnaam staat tussen haakjes het aantal stemmen en de daarmee behaalde score voor het Man van de Wedstrijd klassement.

1. Lisandro Martínez (53 -> 5,0)
2. Sébastien Haller (26 -> 4,0)
3. Dusan Tadić (18 -> 3,0)
4. Jurriën Timber (14 -> 2,0)
5. Davy Klaassen (10 -> 1,0)
6. Kjell Scherpen (9 -> 0,0)
7. Niemand (7 -> 0,0)
8. Sean Klaiber (4 -> 0,0)
8. Edson Álvarez (4 -> 0,0)
10. Nicolás Tagliafico (3 -> 0,0)
10. Ryan Gravenberch (3 -> 0,0)
12. Mohammed Kudus (2 -> 0,0)
13. Sontje Hansen (0 -> 0,0)
13. Antony Matheus dos Santos (0 -> 0,0)
13. Naci Ünüvar (0 -> 0,0)
13. Dominik Kotarski (0 -> 0,0)
13. Brian Brobbey (0 -> 0,0)
13. Victor Jensen (0 -> 0,0)
13. Kenneth Taylor (0 -> 0,0)
13. André Onana (0 -> 0,0)
13. Lassina Traoré (0 -> 0,0)
13. Zakaria Labyad (0 -> 0,0)
13. Jurgen Ekkelenkamp (0 -> 0,0)
13. Daley Blind (0 -> 0,0)
13. Devyne Rensch (0 -> 0,0)
13. Noussair Mazraoui (0 -> 0,0)
13. Quincy Promes (0 -> 0,0)
13. David Neres (0 -> 0,0)
13. Perr Schuurs (0 -> 0,0)
13. Maarten Stekelenburg (0 -> 0,0)
13. Sergino Dest (0 -> 0,0)
13. Bruno Varela (0 -> 0,0)
13. Donny van de Beek (0 -> 0,0)
13. Carel Eiting (0 -> 0,0)
13. Siem de Jong (0 -> 0,0)
13. Juan Familio-Castillo (0 -> 0,0)
13. Danilo Pereira da Silva (0 -> 0,0)
13. Ryan Babel (0 -> 0,0)
13. Matthijs de Ligt (0 -> 0,0)
13. Joël Veltman (0 -> 0,0)
13. Kik Pierie (0 -> 0,0)
13. Klaas Jan Huntelaar (0 -> 0,0)
13. Benjamin van Leer (0 -> 0,0)
13. Razvan Marin (0 -> 0,0)
13. Hakim Ziyech (0 -> 0,0)
13. Kasper Dolberg (0 -> 0,0)
13. Noa Lang (0 -> 0,0)
13. Hassane Bandé (0 -> 0,0)
13. Oussama Idrissi (0 -> 0,0)


Voorbeschouwingen


Wat vind jij van de wedstrijd?

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Gebruik de links bovenin beeld om een loginnaam aan te maken danwel in te loggen.


2 maanden geleden
Ik mag hopen op een super scherp Ajax met Stekelenburg onder de lat. Ajax moet vol gas geven de 1e helft en de klus al klaren zodat onze belangrijkste spelers rust krijgen voor Donderdag en om niet tegen een blessure op te lopen. RKC speelt verzorgd voetbal onder Grim. Soms gaat dat finaal mis en soms stunten ze nog ook.
Vol er voor gaan vanaf min 1 en hopen dat ten Hag niet weer gaat experimenteren.
Kudus laten spelen omdat hij weer in het ritme moet komen.
Stekelenburg-Rensch-Timber-Martinez-Nico-Kudus-Gravenberch-Klaassen-Antony-Haller-Tadic. Invallers, Neres voor Antony, Idrissi voor Tadic, Alvarez voor Klaassen.
+1/-2

2 maanden geleden (gewijzigd)
Verreweg het belangrijkste is Kudus laten starten want weer zonder Kudus tegen Roma dan is de halve finale heel ver weg. Kudus heeft minuten nodig en is het grootste talent wat Ajax rond heeft lopen.
+1/-0

 
2 maanden geleden
Persoonlijk vindt ik Timber het grootste talent. Met Kudus een hele goede 2e.
+1/-2

 
2 maanden geleden
Gelukkig weet jij alles heel goed.
Je analyse hierboven klopt ook weer eens niet en barst van de negatief gedoe. Hou toch eens op, man. Sta toch eens achter je club. Of hou anders je mond.
+2/-0

 
2 maanden geleden
Negatief Jacky, waar dan in mijn post
.
+1/-1

2 maanden geleden
zeer goed nieuws gaat hij eerder weg dan voor de hood prijs
+1/-0

2 maanden geleden
Afgelopen donderdag was het gemis van Blind schrijnend. Opbouwend was het zeer slecht. Alvarez kan het echt niet. Hij moet een bal afpakken en hem zo snel mogelijk afgeven aan iemand die weet wat je er mee moet doen. Ik opteer dan ook om met Kudus te beginnen, want ook Gravenberch is niet bepaald in vorm. Focus en scherpte dat ontbrak afgelopen donderdag en Elke soeler van Ajax moet zich daar op concentreren. We hebben nog steeds kans op 3 prijzen, maar als ze er te makkelijk over denken kun je zo maar met lege handen komen te sraan, ondanks een straatlengte voor.
+2/-0

2 maanden geleden
Weer geen Kudus terwijl RKC toch echt een tegenstander is waar je hem kan laten groeien.
Ik beng bang dat dit betekend dat Kudus ook tegen Roma niet zal spelen en de geschorste Rensch dan vervangen gaat worden door Schuurs of Klaiber.
+1/-0

2 maanden geleden
Te triest voor woorden dit.
Kudus op de bank en dan zie je Alvarez stuntelen.
Als je zo speelt donderdag en volgende week zondag kan het een nare week worden.
+5/-3

 
2 maanden geleden
Ga nou niet vertellen dat Kudus in deze vorm beter is dan Alvarez. Nee dus.
+1/-0

2 maanden geleden
Als je zo veel sterker bent dan de tegenstander dan mag en moet je dat toch in doelpunten uit kunnen fdrukken. Ajax heeft totaal niets te duchten van dit RKC. Het voetbal is echter te steriel. Gravenberch matig en Alvarez onbeholpen. Wederom toch een gebrek aan scherpte. Ik mis de echte honger.
+4/-0

2 maanden geleden
Dat die Haller 22.5 miljoen heeft gekocht zeg....
+3/-5

 
2 maanden geleden
Azijn was weer in de aanbieding?
+9/-1

 
2 maanden geleden
Mag ik een beetje tappen? Ik moet het laminaat nog dweilen ;-)
+2/-0

2 maanden geleden
3 punten erbij. Nog 4 (officieel 5) punten te halen en we zijn kampioen. Vandaag op halve kracht en met weinig goed voetbal de 3 punten betrekkelijk makkelijk binnen gehaald. Ook lelijke wedstrijden moet je kunnen winnen. En je speelt echt niet 34 prachtige wedstrijden per jaar. Prima voor de statistieken en nu met zijn allen het vizier op donderdag. Kampioenen.
+2/-1

 
2 maanden geleden (gewijzigd)
als je bij 34 wedstrijden aan het eind van de rit bovenaan staat ben je de terechte kampioen, maar vandaag de zoveelste zaadwedstrijd met;
Handelingssnelheid = 0
Technisch/tactisch vernuft = 0
Voetbal goocheme = 0
bal handeling = 0

Je moet dit soort tegenstanders bij de keel pakken, kapot spelen etc, dan maak je het jezelf zoveel makkelijker.
Een moment van Tadic dmv voorzet (worden ook steeds zeldzamer) en juweel van Haller. Daar winnen we in Nederland nu wedstrijden mee. Sommige zondagen moet ik maar overslaan. En er zijn mensen die accepteren dit als een soort norm. Man man soms verlang ik naar La Ling aan de vleugel met die paar magische scharen van em.
Gravenberg heeft ruzie met zijn hele motoriek, maar gun em tijd/rust. Rijkaard had dat ook in zijn beginperiode. En Haller moet gewoon alla Kieft die balletjes er in schoppen en niet meevoetballen want dat kan hij niet. Wat de spits positie betreft lijden we aan het 'Petterson'syndroom, afgezien van periodes Kluivert, Huntelaar en Suarez. Daar ga ik nog wel eens dieper op in.
+2/-2

 
2 maanden geleden
Lekker realistisch. Dat je 40 fantastisch mooie wedstrijden per jaar op de mat legt. Met oogstrelend voetbal. Dat kan niet, vriend. En over de spitsen... Wanneer hadden we een spits die er 25 maakte? Wij hebben al tijden geen topscorer, maar een breed collectief waarin over de linie veel scorend vermogen zit. Liever dat, dan dat je 1 spits hebt en je volledig opnieuw mag bouwen als die verkocht wordt. Ik wordt liever 4 of 5 wedstrijden voor het einde kampioen met een breed scorend vermogen.
+3/-1

 
2 maanden geleden
Zeg ik ergens dat je 40 wedstrijden schitterend kan/moet voetballen. Ik ben realistisch genoeg om te beseffen dat dat niet gaat/kan, maar mag ik Ietsjes meer verwachten van AJAX. Mag dat???? Dit seizoen hebben we teveel van dit soort zaadwedstrijden gespeeld. En ja kampioen na 34 wedstrijden is het doel, maar als het mag ook met een (fiks) aantal wedstijden met aantrekkelijk voetbal. Ik weiger dit als een norm te zien.
+4/-2

2 maanden geleden
Na een kwartier ben ik gestopt met kijken en ben Lego Masters van gisteren gaan kijken.
+4/-3

nieuws-redacteur 2 maanden geleden
Ryan liep al op een manier het veld op dat je het ergste vreesde maar dat was maar een gevoel, hij deed echt wel zijn best.
Maar man wat was het slecht, op een kwartiertje voor rust na.

Maar toch weer drie punten, dat is wel de efficiëntie van na de winterstop. Slechte duels winnen we ook.

Maar wat slordig telkens in eindfase en wat zijn onze vleugelspelers belabberd in vorm (antony, neres).
Daarom onbegrijpelijk dat Idrissi vandaag niet speelde. Moet iets gebeurd zijn tussen hem en Ten Hag anders is het onverklaarbaar dat hij niet eens invalt.
+1/-0

2 maanden geleden
wat een zwakke slechte wedstrijd .Martinez een dikke voldoende. Haller maakte een goede goal maar verder helemaal niets loop en stoort geen meter. bij Haller wordt het tijd dat ze flink wat peper in zijn kont stoppen
+2/-0

 
nieuws-redacteur 2 maanden geleden
Lisandro rots in de branding, Timbertje ook.
Haller verliest iedere bal, echt zorgwekkend. Hopelijk krijgen David en Antony donderdag eindelijk de geest anders zijn we kansloos.
+4/-0

 
2 maanden geleden
Hopelijk brobbey in de spits en tadic links. Hoef je een van die twee niet op te stellen. Idrissi is ook nog en optie.
+3/-0

 
nieuws-redacteur 2 maanden geleden
We moeten iets geks doen inderdaad. Ze verrassen
+3/-0

2 maanden geleden
Voolopig zal het wel niet gebeuren, maar het mag allemaal met wat meer tegenstand in onze competitie. Wil je als speler beter worden en een hoger niveau aantikken dan heb je toch meer wedstrijden nodig waarin je tot het uiterste getest eordt. Hoe slordig Ajax ook speelt, ze komen er voor het overgrote gedeelte mee weg. Dat gaat toch in het hoofd van een speler meespelen. In mijn beleving gaat dat op een gegeven moment toch ten koste van je focus en scherpte. Het probleem is dat dat ook internationnaal kan gaan meespelen.
+2/-0

 
nieuws-redacteur 2 maanden geleden
Je ziet wel dat we op tandvlees lopen. Het is maar goed dat AZ en PSV ver weg zijn.
+2/-0

2 maanden geleden
Zorgwekkend is het! Voor de wedstrijden van Oranje liep het als een trein. En dan valt Daley weg voor de rest van het seizoen en dan loopt het ineens totaal niet meer. Ik hou mijn hart vast voor de komende wedstrijden van deze maand. Europees is het niet meer te redden, zeker niet in deze worm en met deze keeper.
De beker wordt ook heel moeilijk denk ik.
Dan blijft de landstitel over.
Er had meer ingezeten zullen we acheraf zeggen.....
+2/-0

2 maanden geleden
Was niet best , maar op naar 40 miljoen op zijn minst !
+1/-0

2 maanden geleden
Heb helaas alleen het begin van de eerste helft kunnen zien, daarna dus duidelijk niet veel gemist aan het commentaar te horen. Kan iemand mij zeggen hoe Scherpen het heeft gedaan? Nadat hij als grootste schuldige van het verlies tegen Roma is aangekaart hoor ik er nu niemand over - kan ik er van uit gaan dat hij of weinig te doen heeft gehad of gewoon solide gekeept heeft?
+1/-0

 
2 maanden geleden
Weinig te doen gehad. Een keertje goed op tijd zn goal uitgekomen, een keertje aan de grond genageld gestaan bij een vrije trap op de lat, en verder volgens mij niet veel meer te doen gehad dan een paar terugspeelballen en doeltrappen
+1/-0

 
2 maanden geleden
Thanks - had toch gehoopt dat hij wat zelfvertrouwen op had kunnen doen in deze wedstrijd maar misschien ook alleen maar beter dat ze het hem niet moeilijk hebben gemaakt..
+1/-0

 
2 maanden geleden (gewijzigd)
RKC heeft nul schoten tussen de palen gehad dus dan weet je het wel. Op Martinez en Klaiber na scoort het gehele team m.i. een onvoldoende. En ja dat betreft ook Tagliafico, Timber, Gravenberch en Tadic die voor hun doen bizar veel balverlies leden.
+1/-0

 
nieuws-redacteur 2 maanden geleden (gewijzigd)
Het percentage balverlies in de laatste fase voor een eventuele kans vond ik echt bizar. Op een gegeven moment flikkerde men zelfs over de bal (Nico).

Extreem slordig!
+3/-0

 
2 maanden geleden
Slordig spel is bij dit Ajax structureel en dat is vorig jaar al begonnen.
+2/-0

2 maanden geleden
Dit soort wedstrijden zitten er altijd wel tussen. Inpakken, wegwezen en op naar de volgende wedstrijd. Uiteindelijk zal het kampioenschap en enkele hoogtepunten, zoals de 0-13 in Venlo ons bijblijven.
+1/-0