21 februari 2021
Johan Cruijff ArenA
ESPN 1

Ajax kent ook weinig problemen met Sparta en wint opnieuw; image source: Pro Shots

Ajax heeft zondag met speels gemak Sparta weten te verslaan. Het duel in de Johan Cruijff ArenA eindigde in een 4-2 zege voor de ploeg van Erik ten Hag. Voor rust wist Sébastien Haller al twee keer te scoren, terwijl ook Perr Schuurs zijn naam toen op het scorebord kreeg. Na rust zorgde Mohammed Kudus al snel voor een treffer, terwijl het tegendoelpunt van Sparta niet veel later volgde. In blessuretijd volgde ook nog een tweede tegentreffer.

De wedstrijd kwam nog ietwat moeizaam op gang, maar toen Ajax na 14 minuten spelen de eerste echte kans kreeg was het ook direct raak. Vanaf dat moment was de thuisploeg ook heer en meester op het veld. Nadat Edson Álvarez een goede kans miste, leek Dusan Tadic al snel voor de 2-0 te zorgen. De assist kwam van Antony, maar omdat de Braziliaan buitenspel stond werd de treffer na tussenkomst van de VAR afgekeurd.

Het tweede doelpunt zou er alsnog komen en die kwam wederom op naam van Haller. De spits kon voor de 2-0 zorgen nadat Álvarez de bal goed doorkopte. Vlak voor rust kwam er bovendien ook nog een derde treffer bij toen in de blessuretijd Perr Schuurs na een vrije trap de bal van afstand in het doel schoot en daarmee het duel eigenlijk al besliste.

In de hoop om nog iets te kunnen forceren werden bij Sparta na rust direct vier aanvallende wissels gebracht. Het leidde echter al snel tot de vierde treffer voor Ajax. Na een fantastische aanval was het Mohammed Kudus die scoorde, die zijn eerste basisplaats na zijn blessure direct bekroonde met een treffer.

De focus bij Ajax leek weg en dat leidde al snel tot een doelpunt van Gravenberch. En dan niet van Ajax-middenvelder Ryan Gravenberch, maar van zijn bij Sparta ingevallen oudere broer Danzell. Ook hij doorliep overigens de jeugdopleiding van Ajax, maar hij kwam uiteindelijk niet verder dan 15 wedstrijden voor Jong Ajax. Zijn broertje gaat het wat dat betreft een heel stuk beter af.

Ondanks dat er nog zo'n 35 minuten te spelen waren, gebeurde er nauwelijks nog iets van gevaar voor beide doelen. Ajax had het duel beslist en leek de energie te willen sparen met oog op het zware programma dat nog wacht voor de komende weken. Sparta was het geloof in een resultaat ook al lang verloren. De Rotterdammers wisten in blessuretijd wel nogmaals te scoren. Wederom was het de broer van die zijn naam op het scorebord wist te krijgen.

Voor Ajax was het alweer de zevende competitiezege op rij, terwijl het in diezelfde periode ook twee keer won in de TOTO KNVB Beker en bovendien afgelopen donderdag ook nog te sterk was voor Lille OSC. Volgende week kan het in de titelstrijd de genadeklap uitdelen als de uitwedstrijd tegen PSV op het programma staat.

[video] Highlights | Ajax - Sparta

Daley Blind: 'Drie punten en op naar de volgende'

In gesprek met ESPN gaf Daley Blind aan tevreden te zijn na de winst tegen Sparta. "Drie punten, daar gaat het om", aldus Blind. "De score had wel hoger uit kunnen vallen, maar het is een prima overwinning. Drie punten en op naar de volgende."

De verdediger wilde wel benadrukken dat Ajax de wedstrijd zeker niet als een tussendoortje zag. "We hebben een heel goede eerste helft gespeeld. Veel druk naar de bal, veel aanvallend voetbal en op zoek naar de goals. Die maken we", zo gaf hij aan. "In de tweede helft is het duidelijk dat we iets gas terug nemen. We zitten in een druk schema. Dus al met al een prima overwinning."

Blind vond het ook logisch dat Ajax het iets rustiger aan ging doen. "Onze manier van spelen kost heel veel kracht. Als je dan met 4-0 voor staat in de tweede helft is het logisch dat je dan wat gas terug neemt. Daar moeten we niet te zwaar aan tillen", zei hij daarover.

[video] Kudus is tevreden over zijn comeback met een goal

Erik ten Hag: 'Hoe wij de wedstrijden hebben aangenomen was perfect'

Erik ten Hag was in gesprek met ESPN zeer te spreken over de eerste helft van zijn ploeg. "Hoe wij de wedstrijden hebben aangenomen was perfect", aldus Ten Hag. "De juiste instelling, de juiste positie in de juiste formatie. Goed positiespel en de juiste keuzes. En dan ook nog schitterende goals."

De tweede helft was van een minder niveau. "Ze gingen uit het teamtactische order lopen en dan krijg je dit. De afstanden worden steeds groter en dan moet je meer lopen", zo gaf hij aan. "De tegenstander laat je dan ook wat toe en zij scoren dan twee goals. Dat was onnodig. Dat roep je wel over jezelf af. Dit was gewoon de instelling. Ze gingen uit de discipline lopen en dan wordt het een rommeltje."

Ten Hag was erg tevreden over het spel van Mohammed Kudus. "Zijn goal was echt fantastisch. In het begin moest hij even zijn positie zoeken, maar hij speelde een prima wedstrijd", zei hij daarover. "Hij is lang weggeweest. Dat hij nog niet honderd procent is, is logisch. Maar deze wedstrijd kan hij weer gebruiken om een stap verder te komen en dat gaat ook gebeuren."

Oussama Idrissi: 'Ik heb genoten van onze ploeg tot aan de 4-0'

In gesprek met ESPN gaf Oussama Idrissi aan het lekker te vinden dat hij tegen Sparta in actie kwam. "Ik mocht een half uur spelen", aldus Idrissi. "Ik heb genoten van onze ploeg tot aan de 4-0. Daarna merkte je dat er toch wat vermoeidheid in het team kwam in de zin van dat we toch veel wedstrijden spelen. We domineren zo veel wedstrijden dat het vandaag in het laatste half uur wat minder was. Het belangrijkste is dat we gewonnen hebben. We hebben een zware week voor de boeg en ook achter de rug. Het blijft maar doorgaan, dus dan is het lekker dat je in een winnende reeks zit."

De aanvaller hoopte zich wel te kunnen laten zien. "Daarvoor kom je het veld in", zo gaf hij aan. "Ik had een paar keer een goede actie in huis, maar kon daar net niet een goed gevolg aan geven resulterend in een goal. Maar een stukje bij beetje laat ik steeds meer zien dat ik mijn waarde heb voor de ploeg."

Fysiek gaat het goed met Idrissi. "Ik was natuurlijk even een paar dagen ziek, dan gaat je fysieke gesteldheid altijd wat achteruit", zei hij daarover. "Maar ik train hartstikke goed. Ik heb een goede intensiteit op de trainingen en krijg ook mijn minuten in de wedstrijden, dus ik ben blij."

15  4 4-0 (2-0)

De wedstrijd als geheel werd door de fans gewaardeerd met een 6.74. Hieronder is de uitslag van de Man of the Match verkiezing van deze wedstrijd weergegeven. Achter elke spelersnaam staat tussen haakjes het aantal stemmen en de daarmee behaalde score voor het Man van de Wedstrijd klassement.

10. Sontje Hansen (0 -> 0,0)
10. Antony Matheus dos Santos (0 -> 0,0)

3 jaar geleden
Ik zou hier met Schuurs spelen om Timber rust te geven voor deze wedstrijd. Misschien ook Blind of Tagliafigo rust geven nu Gravenberch terug is.

Hopelijk wordt het een beetje een leuke wedstrijd en kan het team lekker voetballend winnen.
+1/-0

Alleen Haller in de opstelling er bij zetten en Neres er uit.
Alles laten staan zoals donderdag. Stond als een huis.
+1/-0

Lijkt mij een mooie wedstrijd voor Kudus en Idrissi.
+3/-0

Gewoon met de sterkste starten. Voorsprong op PSV houden van minimaal 6 en volgende week de genadeklap uitdelen daar.
+3/-0

Ik denk dat het goed is om nu eens te rouleren.
Sommige spelers ook het gevoel geven dat ze er niet voor niks bij zijn.

Tagliafico is volgens mij niet 100 pro fit, hij eruit.

Haller, Gravenbergh erin met Kudus en Idrissi.
Neres laten staan om meer ritme te krijgen.
Verder kan je altijd nog wisselen. (5 x)