Transparent
Inloggen
Sluiten

Wedstrijden


Ajax op karakter naar overwinning in Groningen


Tijdstip
20 april 2019
Stadion
Hitachi Capital Mobility Stadion
Gelegenheid
Eredivisie
Televisiezender
Fox Sports 1


Ajax op karakter naar overwinning in Groningen; image source: Pro Shots

Foto: Pro Shots

Ajax op karakter naar overwinning in Groningen

Ajax heeft de traditioneel lastige uitwedstrijd tegen FC Groningen winnend af weten te sluiten. De ploeg van Erik ten Hag wist een 0-1 overwinning uit het vuur te slepen. Klaas Jan Huntelaar scoorde een klein kwartier voor tijd het enige doelpunt. Een paar minuten later werd uitgerekend hij met een rode kaart van het veld gestuurd.

Al snel in de wedstrijd werd Ajax gevaarlijk via aanvoerder Matthijs de Ligt. Zijn kopbal ging echter op de paal. Ajax had echter de gehele wedstrijd veel moeite met het fysieke en vaak ook harde spel van FC Groningen. Omdat scheidsrechter Higler veel toe liet, leidde het vooral tot veel frustratie bij de Ajacieden.

FC Groningen had een muur rondom de eigen goal getrokken en Ajax kwam dan ook nauwelijks tot kansen. David Neres kreeg een mogelijkheid met een bal achter zijn standbeen, maar die kon door doelman Padt eenvoudig worden gekeerd. De grootste kans voor Ajax in de eerste helft was voor Joël Veltman bij een corner. De verdediger kreeg de bal voor zijn voeten, maar omdat Padt snel uit zijn doel kwam, kon hij ook die inzet keren.

Ook na rust veranderde er weinig aan het spelbeeld. Ajax probeerde aan te zetten, maar kwam niet door de muur van FC Groningen. De thuisploeg kwam er zelfs een paar keer gevaarlijk uit. Een schot van huurling Kaj Sierhuis ging net over het doel, terwijl Ritsu Doan een niet te missen kans leek te krijgen na zwak verdedigen van Ajax. De Japanse middenvelder schoot de bal echter toch naast.

Ajax leek niet veel later dicht bij de 0-1 toen Nicolás Tagliafico de bal voor het inschieten had en Padt geen kans had om het schot te keren. Voormalig Ajax-speler Deyovaisio Zeefuik redde echter op de lijn, waardoor het toch gelijk bleef. Nadat Erik ten Hag na een uur spelen al Klaas Jan Huntelaar in de ploeg bracht, kwam een kwartier voor tijd ook Kasper Dolberg als invaller in het veld om de overwinning alsnog binnen te slepen.

Een paar minuten later was het al raak. In een poging Dolberg af te kunnen stoppen, trapte Zeefuik de bal hard omhoog. De verdediger raakte de bal echter helemaal verkeerd, waardoor deze het strafschopgebied van FC Groningen in ging. Huntelaar maakte zich in een duel knap vrij en zorgde met een net zo knappe goal voor de voorsprong, wat direct voor grote ontlading zorgde. De spelers van FC Groningen protesteerden fel, omdat zij vonden dat Huntelaar een overtreding maakte, maar zowel Higler als Makkelie, die de VAR tijdens de wedstrijd was, oordeelden het als een geldig doelpunt. Omdat hij zijn shirt uittrok, kreeg The Hunter wel een gele kaart.

Die gele kaart zou hem uiteindelijk duur komen te staan. Ruim vijf minuten na zijn treffer ging de spits met zijn elleboog een duel in en kreeg daarvoor zijn tweede gele kaart en moest dus vertrekken.

FC Groningen probeerde in de resterende minuten nog aan te zetten om de gelijkmaker te forceren. Het claimde een strafschop vanwege vermeend hands van Nicolás Tagliafico. Zowel Higler als Makkelie vonden het geen penalty en lieten gewoon doorspelen. Ajax knokte hard in de blessuretijd en werd daar ook voor beloond met de drie punten.


Matthijs de Ligt: 'Het gaat in deze periode alleen om de drie punten'

In gesprek met Fox Sports was Matthijs de Ligt erg blij met de winst tegen FC Groningen. "Ik denk dat beide teams vandaag hard gevochten hebben. Om als winnaar dan uit de bus te komen is toch wel lekker", aldus De Ligt. "Groningen had een bepaald strijdplan met lange ballen op Gladon, die goed is in de lucht. Daar kregen we moeilijk controle over. In de eerste helft kwamen we er wel een paar keer goed door en speelden we goed voetbal, maar ook zij kregen een paar kansen. Maar overall gezien waren we niet goed aan de bal. Maar wat maakt het uit uiteindelijk? Het gaat in deze periode alleen om de drie punten."

Bang voor een slecht resultaat was hij niet in de tweede helft. "We weten dat als we ver van de goal afblijven, dat Groningen geen kans hoeft te creëren. Natuurlijk wel lange ballen, maar dat kunnen wij ook bespelen", zo gaf hij aan. "Het is vandaag de ervaring van Klaas die het verschil maakt en het ons ook nog even lastig maakt. Maar het was vooral blijdschap en vandaag ben ik blij met hem."

De overwinning in Groningen zorgde in de strijd om de landstitel ook voor een tik bij PSV. "Zij zullen ook voor de buis hebben gezeten en zien dat we hier met 0-1 winnen. Het was hartstikke lastig en als je daarna zelf nog moet spelen, is het niet lekker om te zien", zei hij daarover. "Maar we moeten gewoon op onszelf focussen en zorgen dat dit soort wedstrijden niet te vaak voorkomen."


[video] Huntelaar: 'Was zenuwslopend in de catacomben'


Erik ten Hag: 'We hebben gewisseld om te winnen en het zo ook afgedwongen'

Erik ten Hag gaf in gesprek met Fox Sports aan dat het een erg intense wedstrijd was tegen FC Groningen. "De eerste helft was het tempo te laag. Dat lag deels aan ons, aan ons positielspel. We moeten daar in een hoger tempo spelen en in een hoger tempo vrij komen", aldus Ten Hag. "Het lag ook deels aan FC Groningen. Zij ontregelden alles en maakten veel overtredingen. Het haalde continue het tempo uit de wedstrijd. In de rust heb ik er op gehamerd dat wij in een hoger tempo moeten gaan spelen."

De trainer zag dat in de tweede helft duidelijk terug. "We drongen meer aan", zo gaf hij aan. "We wisten waarvoor we hier kwamen. We hadden alleen iets aan winst. Zo hebben we ook gewisseld en zo hebben we het ook afgedwongen."

Het spel van zijn ploeg was echter niet goed. "Het was niet hoogstaand van ons. Maar als het tempo te laag is bij ons, kan de tegenstander steeds even terug komen. Dan zit er net een voetje tussen of komt er een overtreding", zei hij daarover. "We hadden voor rust al de beslissing kunnen maken en dan wordt zo'n wedstrijd een stuk makkelijker. Waar dat tegen Willem II wel lukte, lukte dat vandaag niet. Je moet dan ook een beetje het geluk aan je zijde hebben. Zo'n bal van Matthijs de Ligt in het begin die tegen de paal gaat."

Uiteindelijk zou Klaas Jan Huntelaar als invaller een grote rol gaan vervullen. "In eerste instantie doet hij waarvoor hij gekomen is. Ik moet daar ook even de rol van Kasper belichten. We zijn in die fase erg offensief gaan wisselen met die twee achter elkaar", aldus Ten Hag. "Kasper wint daar aan de linkerkant het duel en zet goed door. Huntelaar zet dan goed door en maakt de goal. Daarvoor staan ze beiden op het veld. Dat tweede moet hij natuurlijk niet doen. Ook het shirt uittrekken moet hij niet doen, zeker niet als ervaren speler. Maar dat tekent hem ook. Hij is zo blij en heeft zoveel energie. Je zou niet zeggen dat hij 35 is."


[video] Joël Veltman houdt wel van een vechtwedstrijd


Klaas Jan Huntelaar: 'De blijdschap steeg een beetje naar mijn hoofd'

Klaas Jan Huntelaar stond met een dubbel gevoel Fox Sports te woord. "Het was een spannende en erg aparte wedstrijd", aldus Huntelaar. "Ik kwam er in, moest zorgen dat we gingen scoren en de wedstrijd gingen winnen. Gelukkig hebben we dat uiteindelijk gedaan."

Bij zijn doelpunt werd door FC Groningen flink geprotesteerd vanwege een vermeende overtreding. "Ik vond het geen overtreding", zo gaf hij aan. "Ik zag de bal omhoog gaan en draai. Die jongen is een stukje kleiner dan mij, dus mijn hand komt waarschijnlijk hoger. Ik draai om, loop er langs en schiet hem binnen. Er was niet veel aan de hand."

Na zijn doelpunt trok hij uit vreugde zijn shirt uit. "Dat was een beetje dom. De blijdschap steeg een beetje naar mijn hoofd", zei hij daarover. "Het was belangrijk en ik was zeker blij. Ik heb geen idee of ik al een keer eerder mijn shirt heb uitgetrokken, maar ik zal het zeker niet nog een keer doen."

Een paar minuten na zijn doelpunt moest hij met een tweede gele kaart richting de kleedkamer. "Ik vond het wel meevallen eigenlijk. Er zijn zoveel duels geweest. Dan kun je voor alles wel geel trekken", aldus Huntelaar. "Ik zag hem komen en ving hem op. Er was niet heel veel aan de hand. Dat vind ik echt niet. Die gele kaart was niet slim, maar we hebben wel gewonnen en daar gaat het om."


[video] De Jong aangeslagen: 'Overal pijntjes'


Dennis Higler: 'Tagliafico kan zijn arm er niet afhakken'

Scheidsrechter Dennis Higler blikte in gesprek met Fox Sports terug op enkele beslissingen van hem in het laatste kwartier van de wedstrijd. Zo keurde hij het doelpunt van Klaas Jan Huntelaar gewoon goed. "Ik vind het een geldig doelpunt", aldus Higler. "Op de beelden zie je dat de verdediger van Groningen met zijn handen om Huntelaar heen gaat. Ze komen in een fysiek duel terecht en Huntelaar wurmt zich daar uit. Hij komt los en maakt een doelpunt. De VAR vond het ook een geldig doelpunt."

Een paar minuten later kreeg Klaas Jan Huntelaar zijn tweede gele kaart, nadat hij zijn eerst gele kaart kreeg toen hij zijn shirt uittrok na zijn doelpunt. Na de wedstrijd stond Higler ook nog achter die beslissing. De scheidsrechter vond het geen directe rode kaart. "We vinden het hier met een flinke duw, een beuk. Hij gebruikt het niet als wapen. Het is onhandig naar achteren, maar geen wapen", zo gaf hij aan. "De VAR heeft het gecheckt en het terug gekeken. Daarop hebben we besloten om een tweede gele kaart te geven."

Higler werd ook gevraagd naar de vermeende handsbal van Nicolás Tagliafico. "In het veld zie ik dat de bal half op de borst stuit en ook tegen de bovenarm van Tagliafico. Die arm zat in een natuurlijke beweging, dus voor mij absoluut geen sprake van strafbaar hands", zei hij daarover. "De VAR heeft het ook gecheckt. Bij hands snap ik best dat mensen zeggen dat hij op de stip moet, maar we blijven bij een niet strafbare handsbal. Via zijn borst komt hij op de bovenarm dichtbij het lichaam. Het is een volledig natuurlijke houding. Die jongen kan zijn arm er niet afhakken."


Dick van Egmond: 'Ik heb een sterke voorkeur voor geen strafschop voor FC Groningen'

In Dit Was Het Weekend op Fox Sports werd met scheidsrechtersbaas Dick van Egmond teruggeblikt op de wedstrijd FC Groningen - Ajax. Ook Van Egmond vond dat FC Groningen geen recht had op een strafschop. "Afgelopen week hebben we het bij Juventus - Ajax ook gezien met Blind. Dat was ook geen strafschop. Dat vind ik van deze ook. Doorspelen", aldus Van Egmond. "De regel is dat de arm in een onnatuurlijke houding moet zijn in combinatie met de arm ver van het lichaam en de bal er tegenaan. Dat was hier niet aan de orde. Daarnaast was het voor de VAR de vraag of hij hem nou op zijn bovenarm of bovenlichaam kreeg of een kets. Hij was niet overtuigd van een duidelijke handsbal en gaf hem daarom niet. Wat mij betreft terecht. Ik heb een sterke voorkeur voor geen strafschop, maar niet iedere videoscheidsrechter heeft dezelfde mening. Het kan heel goed zijn dat een VAR de beslissing wel gesteund zou hebben als er een strafschop gegeven zou worden."

Van Egmond was het niet helemaal eens met de beslissing van Higler om Huntelaar zijn tweede gele kaart te geven. "Huntelaar mag blij zijn met die gele kaart. Ik neig meer naar een rode kaart dan naar geel", zo gaf hij aan. "Er zit een stukje opzet in. Voor de VAR was het niet duidelijk genoeg fout om hiervan direct een rode kaart te maken, maar ook daar ligt de voorkeur meer bij een rode kaart dan een gele. Ook Higler vond het achteraf meer rood dan geel, maar in zijn positie kon hij dat echt niet beoordelen. Hij keek er vanaf de verkeerde kant in."


[video] Highlights FC Groningen - Ajax


Karakteristieken

Uitslag: 0-1 (0-0)

Doelpuntenmakers:

Goal
0-1 Klaas Jan Huntelaar ('78)
Scheidsrechter
Higler
Toeschouwers
22.288 toeschouwers

Kaarten:

Kaart
FC Groningen: Gladon ('28)
Kaart
FC Groningen: Memisevic ('73)
Kaart
Ajax: Joël Veltman ('73)
Kaart
FC Groningen: Reis ('75)
Kaart
FC Groningen: Chabot ('76)
Kaart
Ajax: Klaas Jan Huntelaar ('79)
Kaart
Ajax: Klaas Jan Huntelaar ('84)

Opstelling Ajax

David NeresDusan TadićHakim Ziyech


Frenkie de JongDonny van de BeekLasse Schöne


Nicolás TagliaficoDaley BlindMatthijs de LigtJoël Veltman


André Onana

Wissels:

'59 Klaas Jan Huntelaar voor Lasse Schöne
'77 Kasper Dolberg voor David Neres
'90 Rasmus Kristensen voor Hakim Ziyech


Opstelling FC Groningen

GladonSierhuis


Bel HassaniMemisevicReisDoan


HandwerkerChabotTe WierikZeefuik


Padt

Wissels:

'68 El Hankouri voor Bel Hassani
'81 Bruns voor Handwerker


Pool

De ruststand en uitslag van deze wedstrijd is door 3 deelnemers aan de Pool goed voorspeld.

De top vijftien:

  Score Voorspelling
 7 0-1 (0-0)
 7 0-1 (0-0)
 7 0-1 (0-0)
 5 0-2 (0-0)
 5 0-2 (0-0)
 5 0-2 (0-0)
 5 0-2 (0-0)
 5 0-2 (0-0)
 5 0-1 (0-1)
10  5 0-4 (0-0)
11  4 1-2 (0-0)
12  4 1-2 (0-0)
13  4 1-2 (0-0)
14  3 1-3 (1-1)
15  3 1-3 (1-1)

Bekijk ook het algemeen klassement in de Pool.


Man van de Wedstrijd

De wedstrijd als geheel werd door de fans gewaardeerd met een 5.96. Hieronder is de uitslag van de Man of the Match verkiezing van deze wedstrijd weergegeven. Achter elke spelersnaam staat tussen haakjes het aantal stemmen en de daarmee behaalde score voor het Man van de Wedstrijd klassement.

1. Matthijs de Ligt (49 -> 5,0)
2. Klaas Jan Huntelaar (45 -> 4,0)
3. André Onana (34 -> 3,0)
4. Joël Veltman (18 -> 2,0)
5. Daley Blind (10 -> 1,0)
6. Nicolás Tagliafico (6 -> 0,0)
7. Frenkie de Jong (4 -> 0,0)
8. Donny van de Beek (1 -> 0,0)
8. Dusan Tadić (1 -> 0,0)
10. Maximilian Wöber (0 -> 0,0)
10. David Neres (0 -> 0,0)
10. Daley Sinkgraven (0 -> 0,0)
10. Hakim Ziyech (0 -> 0,0)
10. Carel Eiting (0 -> 0,0)
10. Václav Černý (0 -> 0,0)
10. Hassane Bandé (0 -> 0,0)
10. Lasse Schöne (0 -> 0,0)
10. Kasper Dolberg (0 -> 0,0)
10. Luis Manuel Orejuela (0 -> 0,0)
10. Kostas Lamprou (0 -> 0,0)
10. Dani de Wit (0 -> 0,0)
10. Noa Lang (0 -> 0,0)
10. Noussair Mazraoui (0 -> 0,0)
10. Rasmus Kristensen (0 -> 0,0)
10. Kaj Sierhuis (0 -> 0,0)
10. Jurgen Ekkelenkamp (0 -> 0,0)
10. Niemand (0 -> 0,0)
10. Dennis Johnsen (0 -> 0,0)
10. Perr Schuurs (0 -> 0,0)
10. Zakaria Labyad (0 -> 0,0)
10. Mitchell Bakker (0 -> 0,0)
10. Ryan Gravenberch (0 -> 0,0)
10. Dominik Kotarski (0 -> 0,0)
10. Danilo Pereira da Silva (0 -> 0,0)
10. Lisandro Magallán (0 -> 0,0)
10. Bruno Varela (0 -> 0,0)


Voorbeschouwingen


Wat vind jij van de wedstrijd?

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Gebruik de links bovenin beeld om een loginnaam aan te maken danwel in te loggen.


2 maanden geleden
Lekker ons eigen spel spelen. 0-3.
2 maanden geleden
Groningen heeft al het hele seizoen moeite met het scoren van doelpunten en staat nu ook op slechts 34 goals uit 30 wedstrijden. Snel de score openen en ik verwacht een soepele overwinning.
2 maanden geleden
Kom op jongens, denk aan het doelpuntenrecord! Ik wil dat dit seizoen in alle opzichten legendarisch wordt. We hebben nog 16 goals in de komende 4 wedstrijden nodig om het record van 122 te evenaren.
2 maanden geleden
FC Groningen - AFC Ajax = Three Little Birds! :-D
2 maanden geleden
Lekker hoor, Ten Hag! Zoals het hoort de beste 11 opgesteld. Zo blijven spelen in aanloop naar de Spurs, nog meer op elkaar ingespeeld raken, meer automatismen..!
2 maanden geleden
Dit gaat nog lastig worden conditioneel vrees ik, duurt te lang die goal …
 
2 maanden geleden
Wel nee joh! Hoe verder in het seizoen hoe fitter de selectie! Sowieso Tadic en volgens mij de Ligt ook wel geven inmiddels het goede voorbeeld!
Die goals komen wel! FC Groningen moet gewoon even kapot worden gespeeld! Neem maar van mij aan dat gebeurd ook wel!
Three Little Birds, remember? :-)
 
2 maanden geleden
Hoop dat je gelijk hebt, maar ik zie t somber in eerlijk gezegd..
 
2 maanden geleden
Zijn wel degelijk vermoeid, scherpte is er niet...
2 maanden geleden
Ajax oogt zeer vermoeid Met namre de Jong , tadic en van Beek is het aan te zien in hun spel. Zyech is al 2 en een halve wedstrijd niet best, hem lukt echt t niets. En dan twee zeer domme gele kaarten van spelers waarvan je mag verwachten dat ze met hun ervaring slimmer zouden mogen zijn. Vooral de kaarten van Klaas . Geen beste wedstrijd al met al, maar dit seizoen duurt voor de spelers erg lang. We doen nog mee op drie fronten en dat eist zijn tol. 3 punten mee naar Amsterdam en dat is op dit moment het belangrijkste.
 
2 maanden geleden
Zyech moet het simpel houden en nauwkeuriger zijn in passing en bal handling. Helaas kun je niet iemand zijn karakter veranderen.
2 maanden geleden
Zoveel meer spanning gehad dan tijdens de CL haha, er was een tijd dat we dit soort wedstrijden niet wisten te winnen, zeer content hiermee!
 
2 maanden geleden
En dan zijn er Ajacieden die het niet goed zagen komen! :-)

Why bother, there's only Ajax, there is no other, goals will come and Ajax will be victorious when the game.... is done!
2 maanden geleden (gewijzigd)
Wat een geluk. Maar de 3 punten tellen.

Gewoon een hele mooie lelijke overwinning. Next!
2 maanden geleden (gewijzigd)
Na dit seizoen ga ik alleen nog maar samenvattingen bekijken want ik trek dit niet meer, die spanning... ;-)
2 maanden geleden
Hpppaaaa zo blij!!! Gefeliciteerd mannen
2 maanden geleden
het zat ajax niet tegen, maar groningen probeerde ajax op alle manieren uit het spel te halen
 
2 maanden geleden (gewijzigd)
Fysiek erop klappen, veel overtredingen maken en de ruimtes klein houden. Zelfs FC Barcelona heeft daar moeite mee. Daar is gelukkig ook weer een oplossing voor: veel bewegen, de bal sneller rond laten gaan plus een portie geluk.
Het zal mij dan ook niet verbazen als de andere tegenstanders van Ajax het spel van FC Groningen gaan proberen te kopiëren.
Hopelijk is de technische staf dus op tijd bij de les en wordt er nog het nodige uit de hoge hoed getoverd! :-)
2 maanden geleden
Ik vond die overtreding van Huntelaar er smerig uitzien... jammer
 
2 maanden geleden
Gelukkig was zijn doelpunt nog beslissender ;)
 
2 maanden geleden
Wat het geel of rood, die overtreding?
 
2 maanden geleden (gewijzigd)
Ik vond het rood als je doelt op de elleboogstoot, maar zijn eerste gele kaart behoedt hem voor direct rood denk ik, want zo moest hij toch van het veld. Anders had de VAR wel ingegrepen.

Maar zoals ik zei, zijn doelpunt was gelukkig beslissend en dat telt.
2 maanden geleden
Gelukkig de 3 punten zijn binnen, en laten de voetballers als Sierhuis vooral maar denken dat hij van de Ajax school komt, en voor de microfoon een verhaaltje over Blind vertelde dat niets met voetbal te maken heeft. Sierhuis en zijn medespelers hebben geen moment aan het voetballen gedacht, Het leek niet eens op voetbal daarom ben ik zo blij met de 3 punten.
2 maanden geleden
wat is die van hooijdonk toch een niets nul. hij praat te veel en hij zegt niets van hooijdonk is alleen altijd voor hem zelf bezig. het is beter dat hij bij nac iets goed doet is ook weer een mislukking .wat een zielig figuur.