Transparent
Inloggen
Sluiten

Wedstrijden


Ajax vooral na rust veel te sterk voor NAC Breda


Tijdstip
17 februari 2019
Stadion
Johan Cruijff ArenA
Gelegenheid
Eredivisie
Televisiezender
Fox Sports 1


Ajax vooral na rust veel te sterk voor NAC Breda

Ajax heeft met ruime cijfers weten te winnen van NAC Breda. De ploeg van Erik ten Hag was uiteindelijk met 5-0 te sterk voor de nummer laatst van de Eredivisie. Dusan Tadic zette Ajax via de strafschopstip op voorsprong. Na rust zorgden Kasper Dolberg, een eigen goal van Kastaneer, opnieuw Tadic en Hakim Ziyech voor de overige doelpunten.

Erik ten Hag koos er voor om dezelfde elf spelers die tegen Real Madrid speelden de kans te geven. De ploeg was vanaf de aftrap meteen heer en meester op het veld en kreeg ook enkele goede kansen om de score te openen. Met een schot op de paal was Donny van de Beek nog het dichtst in de buurt van de openingstreffer.

Naar mate de eerste helft vorderde, ging het niveau van de ploeg echter steeds verder omlaag. NAC kreeg zelfs twee goede kansen om de score te openen en leek bovendien te ontsnappen dat NAC geen strafschop kreeg toen Noussair Mazraoui Kastaneer onderuit leek te halen. Nadat een bal van NAC ook nog op de lat belandde, nam het gemor in het stadion toe en juist op dat moment kwam Ajax op voorsprong. Een vrije trap van Ziyech werd met de elleboog weggewerkt door de verdediging van NAC. De scheidsrechter zag het zelf niet, maar na tussenkomst van de VAR werd een strafschop gegeven, die door Dusan Tadic werd binnen geschoten.

Na rust kwam direct Kasper Dolberg in de ploeg. Hij zorgde al snel voor de 2-0 nadat hij op knappe wijze een voorzet van Ziyech tot doelpunt promoveerde. Het duel leek daarmee beslist te zijn en Ajax kreeg vervolgens kans op kans om flink aan het doelsaldo te werken. Nicolás Tagliafico was met een kopbal op de paal al heel dicht bij en had een paar seconden later het geluk dat zijn inzet via Kastaneer in het doel belandde.

Tadic sloeg vervolgens halverwege de tweede helft toe toen een schot van Ziyech door doelman Van Leer zijn kant op werd gewerkt en uiteindelijk lukte het Ziyech zelf ook om op het scorebord te komen. Ook zijn schot werd van richting veranderd, waardoor Van Leer geen kans had. In tegenstelling het doelpunt van Tagliafico werd deze niet als eigen doelpunt aangemerkt.

Ajax liet na de 5-0 het tempo wat vieren, al was invaller Jurgen Ekkelenkamp nog dicht bij de 6-0. In blessuretijd kreeg NAC nog een goede kans om te scoren, maar ook nu wist André Onana zijn doel schoon te houden. Door de winst is Ajax ingelopen op koploper PSV. Het verschil is nog maar vier punten, terwijl het doelsaldo nu gelijk is.


Matthijs de Ligt: 'Uiteindelijk kun je wel spreken dat we de wedstrijd goed hebben aangenomen'

Matthijs de Ligt had uiteindelijk een goed gevoel over gehouden aan de wedstrijd tegen NAC Breda. Dat gaf hij aan in gesprek met Fox Sports. "In de eerste helft maak je het jezelf nog lastig dat je die kansen niet afmaakt in de eerste twintig minuten. Toen speelden we erg goed, hield je de druk er op en kwam NAC er niet uit", aldus De Ligt. "Op een gegeven moment werden we een beetje slordig en zie je dat ook NAC gevaarlijk kan worden. Maar buiten die kans van Lundqvist in de tweede helft stond het gewoon goed achterin en hadden we er nog wel meer dan vijf kunnen maken."

De verdediger maakte zich geen zorgen toen na twintig minuten spelen het spel wat minder werd. "Ondanks dat het publiek een beetje mort na die kans van Kastaneer is het belangrijk dat je de rust behoudt en het vertrouwen hebt dat het goed komt", zo gaf hij aan. "Die 1-0 voor rust was natuurlijk top. Daardoor zit je in de rust met een voorsprong en zeg je tegen elkaar dat ze moe gaan worden en ze het niet de hele wedstrijd vol kunnen houden met die muur. Op een gegeven moment gaan er dan ruimtes komen en dat heb je de tweede helft wel kunnen zien."

Volgens de aanvoerder had de ploeg tegen NAC getoond dat het bereid is voor elkaar te willen werken. "De eerste twintig minuten was het erg goed. We hadden daarna een fase wat niet echt met bereidheid te maken had, maar meer met slordigheid van onszelf", zei hij daarover. "Maar uiteindelijk kun je wel spreken dat we de wedstrijd goed hebben aangenomen en hier wilden winnen."


[video] Joël Veltman: 'Heerlijk om weer echt terug te zijn'


Erik ten Hag: 'We hebben vandaag goede zaken gedaan'

In gesprek met Fox Sports was Erik ten Hag blij met de wedstrijd tegen NAC Breda. "We hebben vandaag goede zaken gedaan. We hebben de week goed afgesloten. Tegen Real Madrid hebben we een hoog niveau gehaald en vandaag bij vlagen ook", aldus Ten Hag. "We begonnen heel goed aan de wedstrijd. We creëerden vier, vijf hele goede kansen. Daarna was er een mindere fase en kan NAC ook op voorsprong komen. In de tweede helft hebben we het helemaal naar ons toegetrokken en zijn we uitgelopen naar 5-0. We hebben NAC geen enkele kans meer toegelaten."

Ten Hag koos er voor om te beginnen met dezelfde opstelling als tegen Real Madrid. In de rust besloot hij echter al om Kasper Dolberg te brengen. "We begonnen heel erg goed. Veel positiewisselingen, we kwamen goed door. Maar de afronding ontbrak het aan", zo gaf hij aan. "We hadden een typische spits nodig en die hebben we gebracht. Daardoor konden we ook meer aanvallende impulsen brengen vanuit het middenveld."

De trainer van Ajax was ook tevreden over het spel. "Uiteindelijk wil je een goede wedstrijd op de mat leggen. Je wil winnen en je wil het publiek vermaken. Die drie dingen zijn vandaag wel gelukt", zei hij daarover.


Joël Veltman: 'Ik ben terug'

Joël Veltman was in gesprek met Fox Sports blij dat hij zijn rentree weer heeft kunnen maken bij Ajax. "Het was mooi. Na zo'n lange blessure weer terugkomen, vijftien minuutjes mee maken. Dat is prachtig", aldus Veltman. "Het was een zware tijd. Na vijf, zes maanden kwam ik weer terug op de club, omdat ik het kleedkamer gevoel weer terug wilde. Op 19 april speelde ik mijn laatste wedstrijd thuis tegen VVV en nu dan weer minuutjes maken."

De verdediger moest wachten op zijn kans om weer minuten te kunnen maken. "Ik kwam drie weken geleden bij de selectie en dan moet je hopen dat er een keer zo'n uitslag is dat je mee kan doen", zei hij daarover. "Tegen VVV was dat dan, maar toen was het jammer dat het niet kwam. Gisteren zei de trainer dat mijn kans wel zou komen en dat was gelukkig vandaag."

Veltman is blij dat hij tegen NAC wel mocht invallen. "Ik ben super dankbaar. Trainers, staf, spelers en de familie thuis", zo gaf hij aan. "Ik ben terug."


Dusan Tadic: 'In de eerste helft was het moeilijk, maar in de tweede helft ging het beter'

Dusan Tadic kreeg in gesprek met Fox Sports de vraag of hij blij was dat hij ook tegen NAC Breda in de spits stond. "Voor mij is het geen probleem. Voor mij is alleen het team belangrijk. Je moet op iedere positie spelen en voor je team belangrijk zijn", aldus Tadic. "Het maakt mij niet uit waar ik speel. Als valse negen, op rechts, links of als nummer tien. Ik speel mijn hele carierre al op verschillende posities."

In de tweede helft kon Ajax flink uitlopen op NAC. "We kregen meer ruimte. We vonden dat het beter was om te tikken, de bal te raken en snel te spelen. Dan kwam er ruimte. In de eerste helft was het moeilijk, maar in de tweede helft ging het beter", aldus de Serviër.

Tadic was blij dat PSV een dag eerder punten liet liggen tegen sc Heerenveen. "Dat was lekker. Het is een sterke competitie en wij moeten proberen om eerste te worden. PSV is een goede ploeg, maar dat zijn wij zelf ook", zei hij daarover. "Aan het eind van het seizoen zullen we het wel zien. We hebben er vertrouwen in, maar we zullen het gaan zien. We zijn twee goede ploegen."

Toen hij gewisseld werd, werd hij direct behandeld. "Ik heb een beetje last van mijn lies, maar ik denk niet dat het een groot probleem is", aldus Tadic.


[video] Van Nous had er nog wel goaltje bij gekund


Doelpunt Hakim Ziyech toch aangemerkt als eigen doelpunt

De 5-0 tegen NAC Breda is toch niet toegekend aan Hakim Ziyech. Aanvankelijk kreeg de international van Marokko het doelpunt op zijn naam, maar na de wedstrijd is het toch aangemerkt als een eigen doelpunt van NAC-verdediger Palmer-Brown. Ziyech blijft daardoor op 12 doelpunten in de Eredivisie staan.


Joël Veltman: 'Ik ben blij dat de trainer mij deze invalbeurt gunde'

Joël Veltman was tegen NAC Breda blij met het massale applaus wat hij kreeg. Dat gaf hij aan in gesprek met het Algemeen Dagblad. "Een heerlijk gevoel. Ik ben blij dat de trainer mij deze invalbeurt gunde. Ik ben er nog lang niet, want na een kwartier was de pijp ook wel leeg", aldus Veltman. "Een wedstrijd spelen is toch weer iets heel anders dan trainen. Maar ik heb deze invalbeurten nodig, omdat ik vanwege mijn leeftijd niet meer voor Jong Ajax mag uitkomen. Ik moet het nu hebben van oefenwedstrijden en invalbeurten waarin ik weer mijn kansen moet pakken."


Karakteristieken

Uitslag: 5-0 (1-0)

Doelpuntenmakers:

Goal
1-0 Dusan Tadić ('38, penalty)
Goal
2-0 Kasper Dolberg ('53)
Goal
3-0 Eigen doelpunt Kastaneer ('59)
Goal
4-0 Dusan Tadić ('67)
Goal
5-0 Eigen doelpunt Palmer-Brown ('71)
Scheidsrechter
Mulder
Toeschouwers
52.952 toeschouwers

Kaarten:

Kaart
NAC Breda: Nijholt ('36)
Kaart
NAC Breda: Dervite ('38)
Kaart
Ajax: Hakim Ziyech ('65)
Kaart
NAC Breda: Koch ('90)

Opstelling Ajax

David NeresDusan TadićHakim Ziyech


Frenkie de JongDonny van de BeekLasse Schöne


Nicolás TagliaficoDaley BlindMatthijs de LigtNoussair Mazraoui


André Onana

Wissels:

'46 Kasper Dolberg voor Lasse Schöne
'73 Joël Veltman voor Nicolás Tagliafico
'73 Jurgen Ekkelenkamp voor Dusan Tadić


Opstelling NAC Breda

LundqvistKastaneerRosheuvel


NijholtEl Allouchi


GersbachPalmer-BrownDerviteKochVan Anholt


Van Leer

Wissels:

'75 Klomp voor Dervite
'80 Muhren voor Kastaneer


Pool

De ruststand en uitslag van deze wedstrijd is door één van de deelnemers aan de Pool goed voorspeld.

De top vijftien:

  Score Voorspelling
 7 5-0 (1-0)
 6 5-0 (2-0)
 6 5-0 (2-0)
 6 5-0 (2-0)
 6 5-0 (2-0)
 6 5-0 (2-0)
 6 5-0 (2-0)
 6 5-0 (3-0)
 6 5-0 (2-0)
10  6 5-0 (2-0)
11  6 5-0 (2-0)
12  6 5-0 (2-0)
13  6 5-0 (2-0)
14  6 5-0 (2-0)
15  6 5-0 (2-0)

Bekijk ook het algemeen klassement in de Pool.


Man van de Wedstrijd

De wedstrijd als geheel werd door de fans gewaardeerd met een 6.89. Hieronder is de uitslag van de Man of the Match verkiezing van deze wedstrijd weergegeven. Achter elke spelersnaam staat tussen haakjes het aantal stemmen en de daarmee behaalde score voor het Man van de Wedstrijd klassement.

1. Nicolás Tagliafico (58 -> 5,0)
2. Hakim Ziyech (49 -> 4,0)
3. Dusan Tadić (37 -> 3,0)
4. Donny van de Beek (22 -> 2,0)
5. Frenkie de Jong (12 -> 1,0)
6. David Neres (11 -> 0,0)
7. André Onana (8 -> 0,0)
8. Matthijs de Ligt (6 -> 0,0)
9. Kasper Dolberg (5 -> 0,0)
10. Joël Veltman (2 -> 0,0)
10. Noussair Mazraoui (2 -> 0,0)
12. Jurgen Ekkelenkamp (1 -> 0,0)
12. Daley Blind (1 -> 0,0)
12. Ryan Gravenberch (1 -> 0,0)
15. Maximilian Wöber (0 -> 0,0)
15. Daley Sinkgraven (0 -> 0,0)
15. Klaas Jan Huntelaar (0 -> 0,0)
15. Carel Eiting (0 -> 0,0)
15. Václav Černý (0 -> 0,0)
15. Hassane Bandé (0 -> 0,0)
15. Lasse Schöne (0 -> 0,0)
15. Luis Manuel Orejuela (0 -> 0,0)
15. Kostas Lamprou (0 -> 0,0)
15. Dani de Wit (0 -> 0,0)
15. Noa Lang (0 -> 0,0)
15. Rasmus Kristensen (0 -> 0,0)
15. Kaj Sierhuis (0 -> 0,0)
15. Niemand (0 -> 0,0)
15. Dennis Johnsen (0 -> 0,0)
15. Perr Schuurs (0 -> 0,0)
15. Zakaria Labyad (0 -> 0,0)
15. Mitchell Bakker (0 -> 0,0)
15. Dominik Kotarski (0 -> 0,0)
15. Danilo Pereira da Silva (0 -> 0,0)
15. Lisandro Magallán (0 -> 0,0)
15. Bruno Varela (0 -> 0,0)


Voorbeschouwingen


Wat vind jij van de wedstrijd?

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Gebruik de links bovenin beeld om een loginnaam aan te maken danwel in te loggen.


2 maanden geleden
Enige historie die mijn als eerste te binnen schiet is de goal van Zlatan tegen Nac. Zag het zo voor mijn neus gebeuren, geweldig!
2 maanden geleden
Tsja.. weer krijgen we een kans om in te lopen op PSV.. Ben benieuwd.
 
2 maanden geleden
1-1 waarschijnlijk? :)
 
reactie verwijderd

2 maanden geleden
Lucky psv, Pfffffffffffff
2 maanden geleden
Ik ben wantrouwig voor alle wedstrijden die Ajax nog moet spelen in deze competitie.
Teamgeest ?
Ik moet het nog zien. Al te vaak teleurgesteld.
Het scheelt misschien dat ze niet op de eerste plaats kunnen komen vandaag.
Dan is de druk weer te hoog.
Zo is er altijd wel wat.
Kom op Ajax !
2 maanden geleden (gewijzigd)
Krijg nou wat, heeft Ten Hag hier stiekem mee zitten lezen? De Opstelling doet me in ieder geval goed.

- Ziyech.. Wat is hij toch goed, he? Dikke respect voor deze jongen die gewoon door blijft gaan tot de laatste seconde. Helemaal leeg was hij.
2 maanden geleden
Prima wedstrijd. Blind en de Jong weer matig in de competitie. Ziyech weer erg goed. Nu werkje rustig aan trainen en zondag er op klappen tegen die aso's en 3 punten pakken. Dan om 14.30 uur hopen op een stunt van Feyenoord.
 
2 maanden geleden
Zyiech terug op het middenveld de tweede helft was een verademing. Ben al jaren fan van Schone maar zijn tijd is voorbij. Zyiech pakte verleden jaar de meeste ballen af in de Eredivisie en had de meeste assists. Vanaf het middenveld wel te verstaan. Daar waar hij hoort.
 
2 maanden geleden
Beste Flamengo, hoe spreek jij Ziyech eigenlijk uit? Probeer het eens uit te spreken hoe je het typt.. (inhoudelijk kan ik me overigens heel goed vinden in je post)
2 maanden geleden
Uitstekende tweede helft (Ten Hag begon verkeerd door zonder diepe spits op te stellen in de eerste helft) na een matige eerste. Jammer van de wissels van Tagliafico en Tadic na 70 minuten omdat NAC rijp was voor 7-0 of 8-0 want daarna liep het meteen stroef aan de tot dan toe uitstekende linkerkant. Enigszins begrijpelijk door wat andere spelers te laten proeven aan het elftal maar ik had de wissels liever later gezien.
Op naar woensdag en de boel rechtzetten in de Kuip zodat er een finale in Rotterdam komt zonder een thuisclub.