Transparent
Inloggen
Sluiten

Wedstrijden


Wedstrijd PSV-Ajax


Tijdstip
23 september 2018
Stadion
-
Gelegenheid
Eredivisie
Televisiezender
-


Ajax pijnlijk onderuit op bezoek in Eindhoven

Ajax heeft de topper tegen PSV kansloos verloren. De ploeg van Erik ten Hag ging met 3-0 onderuit. Door defensieve blunders was de eindstand voor rust al bereikt. Aanvallend wist Ajax nauwelijks gevaarlijk te worden.

Voor de aftrap moest Ajax al een tik verwerken toen duidelijk werd dat Matthijs de Ligt niet kon meespelen in Eindhoven. Erik ten Hag besloot daarom met dezelfde elf spelers te beginnen die ook tegen AEK Athene aan de aftrap stonden. Aanvankelijk leek er voor Ajax niets aan de hand en waren beide ploegen gelijkwaardig aan elkaar. Ajax had wel vaker de bal, maar zowel Ajax als PSV wist niet tot kansen te komen.

Alles veranderde echter na ruim 20 minuten spelen toen Jorrit Hendrix een bal naar voren gaf en deze via Luuk de Jong bij Steven Bergwijn kwam. De voormalig Ajacied schoot op doel, maar die inzet kon door André Onana nog worden gekeerd. De doelman verkeek zich echter volledig op een op het oog eenvoudige inzet van Gastón Pereiro.

Een paar minuten later zat Onana wederom helemaal mis. De Kameroenees schoot een bal veel te slap naar voren, waardoor deze door Hendrix eenvoudig naar voren kon worden gekopt. Frenkie de Jong greep niet in op die bal, waardoor Luuk de Jong helemaal vrij voor Onana kwam te staan en eenvoudig kon binnen schieten.

Ajax leek de kluts volledig kwijt en kwam zelfs nog op een 3-0 achterstand toen Hirving Lozano een rebound binnen wist te schieten. De eerste mogelijkheid voor Ajax volgde pas na 42 minuten spelen toen een schot van Hakim Ziyech door Klaas Jan Huntelaar van richting werd veranderd, maar naast het doel ging.

Na rust greep Erik ten Hag in en bracht Kasper Dolberg en Donny van de Beek in de ploeg. PSV werd iets verder terug gedrongen, maar Ajax wist nauwelijks gevaarlijk te worden. Ajax ontsnapte zelfs na een uur spelen toen Onana een elleboogstoot uitdeelde aan Luuk de Jong, maar scheidsrechter Danny Makkelie wuifde het weg.

De enige echt goede kans voor Ajax volgde na 75 minuten, maar de inzetten van Dusan Tadic en Carel Eiting konden door de defensie van PSV van de lijn worden gehaald. Net zoals enkele maanden geleden kon Ajax niets anders doen dan afdruipen nadat het opnieuw volledig kansloos was op bezoek in Eindhoven.


[video] Debutant Gravenberch: 'Toch heel blij'


Dusan Tadic: 'We hebben veel te makkelijk de doelpunten weg gegeven'

Na de wedstrijd tegen PSV baalde Dusan Tadic enorm van de nederlaag. "Ik ben heel erg teleurgesteld. We hebben veel te makkelijk de doelpunten weg gegeven. Dat mag nooit gebeuren. Ze krijgen daar meer energie van. Ze waren ook iets sterker in de duels", aldus de Serviër tegenover Fox Sports. "We hebben ze de doelpunten gegeven. We wisten hoe ze zouden spelen met de lange bal op De Jong en dan voor de tweede bal te gaan. Dat is hun kracht en daar zijn ze goed in. Daar hadden wij meer mee moeten doen."

Ajax kon daar zelf aanvallend weinig tegenover stellen. "Zij stonden heel goed georganiseerd. Maar als je al zo snel drie doelpunten tegen krijgt, is dat moeilijk", zo gaf hij aan. "Het hele team was fout. We moeten als team verdedigen en als team aanvallen. We moeten allemaal onze verantwoordelijkheid nemen."

Tadic kreeg de vraag of Ajax geen goede verdedigers miste en met te veel voetballers speelde. "Je hebt altijd goede verdedigers nodig, maar bij Ajax hebben we hele goede voetballers. Iedereen weet hoe ze moeten voetballen", zei hij daarop. "Dit is een goede les voor ons. PSV wil graag de duels aan gaan en de lange bal spelen. Dat was iets nieuws voor ons en hopelijk hebben we hier van geleerd. We moeten de wedstrijd analyeren om te kijken wat er mis is gegaan en hoe we kunnen voorkomen dat dit niet nogmaals gebeurt."

De Serviër wilde de hoop op de titel echter nog lang niet opgeven. "Vijf punten achter is veel natuurlijk, maar of we nu gewonnen of verloren hadden, het seizoen is nog niet voorbij", aldus Tadic. "De laatste wedstrijden won PSV steeds in de laatste minuut. Je verslaat niemand makkelijk. Het seizoen duurt nog lang en we moeten vooruit kijken."


[video] Erik ten Hag blijft achter keuze staan: 'Met Wöber verloren we vorige keer ook'


Daley Blind: 'Van onze kant was het niet goed genoeg'

In gesprek met Fox Sports baalde Daley Blind enorm van de nederlaag tegen PSV. "Het was zeer teleurstellend. Van onze kant was het niet goed genoeg en veel te weinig gecreëerd ook. Een domper", aldus Blind. "PSV maakt direct de eerste twee kansen die ze krijgen af. Dan loop je al achter de feiten aan. Wij creëren zelf nauwelijks grote kansen. Daarna worden de ruimtes alleen maar groter. Worden zij nog gevaarlijker uit de counter. Dat is ook hun sterke punt. We hebben niet genoeg laten zien vandaag en dat mogen we ons zelf verwijten."

Blind was het niet eens met de kritiek dat Ajax te veel voetballers in het veld had staan en meer pure verdedigers nodig had. "Dat is altijd achteraf. Ik denk dat wij meer voetballend vermogen in de ploeg hebben. Zij hebben meer fysiek en snelheid voorin. Je moet je dan goed opstellen in de restverdediging, maar dat werd niet altijd gedaan", zo gaf hij aan. "We moeten ons dat zelf verwijten, want we hebben het daar laten liggen. We hebben ook zelf te weinig gecreëerd, dus daar mogen we niks over zeggen."

Net zoals in april had Ajax niets in te brengen op het spel van PSV. "Maar dat is achteraf. Het is een keuze van de trainer. Als je goed staat, kun je heel veel oplossen. Maar dat stonden wij niet altijd", zei hij daarover. "Bij het eerste moment komen zij er uit. Bij het tweede moment, of je nu gehinderd wordt of niet, je staat met 2-0 achter en je loopt achter de feiten aan. Wij creëerden niet genoeg om hun pijn te doen. We hebben het zelf laten liggen. We hebben verloren op duelkracht."


[video] De Jong: 'Waren het kwijt bij die goals'


Erik ten Hag: 'Dit is een ongelofelijke domper'

Na afloop van de wedstrijd tegen PSV moest Erik ten Hag in gesprek met Fox Sports bekennen dat hij een compleet andere wedstrijd had verwacht. "De voortekenen waren daar ook niet naar. We zijn heel goed aan het seizoen begonnen en een reeks neer gezet waar we goed in zaten. Dit is een ongelofelijke domper", aldus de trainer van Ajax. "PSV was scherper. Dan word je afgetroefd. Dat had ik niet verwacht, want we hebben ze er nog op gewezen na AEK dat je er scherp op moet zijn. Je moest dit Europees benaderen en daarin waren zij scherper".

Ten Hag vond dat hij in zijn tactiek de juiste beslissing had genomen. "We hadden alleen moediger en met meer lef moeten spelen. Je zag met momenten dat je er dan doorheen kon spelen. Daar hebben wij te weinig gebruik van gemaakt", zo gaf hij aan. "Met Frenkie stond het tegen AEK ook hartstikke goed. PSV is weliswaar van een hoger niveau, maar dit was de beste keuze. De opties waren er, de ruimtes lagen er, maar we hebben er te weinig gebruik van gemaakt."

De trainer van Ajax was het ook niet eens met de opmerking dat hij met Tagliafico met maar één pure verdediger speelde. "Blind en Mazraoui zijn ook verdedigers. Bij Ajax gaan wij uit van voetbal. Tot nu toe hadden we pas één doelpunt tegen. Dat was ook nog uit een afstandsschot, een lucky one", zei hij daarover. "Vandaag zijn we een paar keer te kijk gezet, maar dat heeft niets te maken met het pure verdedigen te maken, maar met scherpte."


[video] Van de Beek vindt PSV veel scherper dan Ajax


Ryan Gravenberch jongste debutant van Ajax ooit

In de slotfase van het duel tegen PSV mocht Ryan Gravenberch zijn officiële debuut voor Ajax maken. De middenvelder was daarmee de jongste debutant van Ajax ooit met 16 jaar en 130 dagen. Tot zondag was Clarence Seedorf de jongste speler ooit die voor Ajax debuteerde met 16 jaar en 241 dagen. Hij maakte op 28 november 1992 zijn debuut tegen FC Groningen.


[video] Eiting: 'We zijn tactisch niet afgetroefd'


Willem van Hanegem: 'Dusan Tadic heb ik niet zien voetballen in Eindhoven, wel heerlijk zien babbelen'

In zijn wekelijkse column in het Algemeen Dagblad haalt Willem van Hanegem uit naar Ajax. "Kijk nou eens nuchter naar PSV en Ajax gisteren in Eindhoven. Ik zag een PSV dat echt alles op alles zette om te winnen. Dat de duels opzocht en bij balverovering precies wist waar het kon toeslaan. Bij Ajax zag ik gelatenheid", aldus Van Hanegem. "Die Dusan Tadic die de hele wedstrijd naast de scheidsrechter staat om te vertellen wat hij er allemaal van vindt. Je ziet het vaker bij spelers die een bepaalde verantwoordelijkheid krijgen van hun trainer. Die slaan dan door en gaan zich werkelijk overal mee bemoeien. Tadic heb ik niet zien voetballen in Eindhoven, wel heerlijk zien babbelen."

Van Hanegem verbaasde zich ook over André Onana. "Die zag er vaak niet lekker uit, het duidelijkst bij de 1-0. En dan zie ik hem een elleboog op de borst van Luuk de Jong planten. Dat Danny Makkelie daar geel gaf aan De Jong, dat vond ik echt schandalig", zo geeft hij aan. "En al helemaal als de VAR meekijkt vanuit Zeist. Wat zagen die dan? Dat vraag ik me oprecht af. Ook geel voor De Jong? Maar net als Tadic was ook Onana dus met randzaken bezig. En Erik ten Hag ook met dat overbodige praten tegen de vierde man."

De Kromme is benieuwd wat er gebeurd als PSV nog verder weet uit te lopen op de ranglijst. "PSV staat vijf punten voor. Dat is niet heel veel, maar stel nou dat het gat voor de winterstop onverhoopt nog wat groter wordt", vraagt hij zich af. "Bij Ajax hebben ze een vermogen geïnvesteerd om eindelijk weer eens kampioen te worden. Dat kan daar dan stress opleveren, waarom niet? Zo veel hebben ze niet gewonnen in de Arena de afgelopen jaren."


Valentijn Driessen: 'Je zou vermoeden dat Erik ten Hag het gewoon niet ziet'

Volgens Valentijn Driessen hebben Marc Overmars en Erik ten Hag inschattingsfouten gemaakt bij de samenstelling en coaching van de selectie. "Anders had Ajax nooit met twee middenvelders Frenkie de Jong en Blind centraal in de defensie gestaan tegen de kop- en duelkracht van PSV’er De Jong en de snelheid van Hirving Lozano en Steven Bergwijn", zo geeft hij aan in zijn column in De Telegraaf. "Bij de samenstelling van de selectie is de blessure van Joël Veltman, de onervarenheid van Perr Schuurs en stagnerende ontwikkeling van Max Wöber onderschat bij Ajax."

Ten Hag maakte volgens Driessen een grote fout in zijn opstelling. "Hij weigerde zijn team aan te passen aan de specifieke offensieve kwaliteiten van PSV en betaalde daar een hoge prijs voor. Terwijl Ten Hag bij FC Utrecht gold als iemand met tactische vondsten, die sterk was in situatief coachen", aldus de chef voetbal van De Telegraaf. "Hoewel hij indertijd op een bekerwedstrijd na keer op keer werd afgetroefd door Phillip Cocu, Van Bommels voorganger bij PSV. Laatst nog in april in het kampioensduel met Ajax in het Philips Stadion."

Driessen verbaast zich hoe Ten Hag PSV en met name Luuk de Jong dacht te kunnen bestrijden. "Aanpassing lijkt tegenwoordig een besmette term. Of wordt de term besmet gemaakt uit angst om erop te worden afgerekend? Of zien sommige coaches het gewoon niet?", vraagt hij zich af. "Je zou het vermoeden als de coach van Ajax de aanval van PSV denkt te kunnen beteugelen met het duo Frenkie de Jong-Daley Blind centraal achterin."


[video] 'Naïef en arrogant van Ajax om tegen dit PSV zo te spelen'Hugo Borst: 'Als je tegen PSV zo'n elftal samenstelt, dan is er een steekje los aan je'

Ook Hugo Borst haalt in zijn column in het Algemeen Dagblad hard uit naar de keuzes van Erik ten Hag. "Die opstelling van Ajax gisteren. Als je in de Champions League of tegen PSV zo'n elftal samenstelt, dan is er een steekje los aan je", aldus Borst. "Ajax heeft prachtige voetballers en één verdediger van niveau: De Ligt. Nou vooruit, Tagliafico kan er mee door. Met anderhalve verdediger ga je geen prijzen winnen, tenzij je de KNVB-beker helemaal te gek vindt. Het is een schande dat Ajax Nick Viergever niet meer wilde. Dat hij het goed doet onder Mark van Bommel, zou bij Ten Hag tot schaamrood op de kaken moeten leiden."

Het laten debuteren van Ryan Gravenberch kon Borst ook niet bekoren. "Wat ik heel opzichtig (lees: sneu) vond gisteravond: bij 3-0 achter even laten blijken hoe geweldig je jeugdopleiding is. Je laat de jongste Ajacied aller tijden debuteren", zo geeft hij aan. "Ryan Gravenberch kwam erin, 16 jaar en 130 dagen oud. Jongste debutant aller tijden. Nou, Ajax, van harte gefeliciteerd."

Volgens Borst is Matthijs de Ligt onmisbaar voor de ploeg van Ten Hag. "Ajax mag PSV best dankbaar zijn. PSV liet zien dat je echte verdedigers nodig hebt om grote wedstrijden te winnen", zo schrijft hij. "Ik zou een miljoen kaarsjes opsteken voor Matthijs de Ligt. Als hij niet gauw hersteld is, speelt Ajax een verloren seizoen."


Dusan Tadic: 'Je gelooft gewoon niet wat er gebeurt in de eerste helft'

Na de nederlaag tegen PSV stond Dusan Tadic gefrustreerd het Algemeen Dagblad te woord. "Je gelooft gewoon niet wat er gebeurt in de eerste helft. We gaven de goals weg. Alsof de grond onder je voeten wegzakt. Zo voelt dat", aldus de Serviër. "We waren in shock en kwamen daardoor niet in onze eigen kracht: de bal hebben, aanvallen en meteen druk zetten bij balverlies. Ons zelfvertrouwen kreeg een knak."

Voor Tadic is het nu zaak om vooruit te kijken. "Het is niet acceptabel voor Ajax om zo te verliezen als tegen PSV. We moeten nu laten zien dat we mannen zijn en geen jongetjes. Laten zien hoe wij in elkaar zitten", zo geeft hij aan. "We staan nu vijf punten achter op PSV, maar het seizoen is nog lang. De hoofden moeten omhoog. Er komen zware wedstrijden aan, ook in de Champions League tegen Bayern München en Benfica."


Karakteristieken

Uitslag: 3-0 (3-0)

Doelpuntenmakers:

Goal
1-0 Pereiro ('21)
Goal
2-0 De Jong ('24)
Goal
3-0 Lozano ('35)
Scheidsrechter
Makkelie
Toeschouwers
35.000 toeschouwers

Kaarten:

Kaart
Ajax: Dusan Tadić ('19)
Kaart
PSV: Lozano ('20)
Kaart
PSV: Pereiro ('27)
Kaart
PSV: De Jong ('62)
Kaart
Ajax: Hakim Ziyech ('77)

Opstelling Ajax

Dusan TadićKlaas Jan HuntelaarHakim Ziyech


Lasse SchöneDavid NeresCarel Eiting


Nicolás TagliaficoDaley BlindFrenkie de JongNoussair Mazraoui


Andre Onana

Wissels:

'46 Kasper Dolberg voor Klaas Jan Huntelaar
'46 Donny van de Beek voor Lasse Schöne
'83 Ryan Gravenberch voor David Neres


Opstelling PSV

LozanoDe JongBergwijn


HendrixPereiroRosario


AngelinoViergeverSchwaabDumfries


Zoet

Wissels:

'70 Gutierrez voor Pereiro
'79 Malen voor Bergwijn
'87 Ramselaar voor Lozano


Pool

De ruststand en uitslag van deze wedstrijd is door geen van de deelnemers aan de Pool goed voorspeld.

De top vijftien:

  Score Voorspelling
 4 2-0 (1-0)
 4 3-2 (2-1)
 3 2-1 (1-0)
 3 3-1 (1-1)
 3 4-1 (2-0)
 3 2-1 (1-0)
 3 2-1 (1-0)
 3 2-1 (1-0)
 3 2-1 (1-0)
10  2 2-1 (1-1)
11  2 2-1 (1-1)
12  1 1-1 (1-0)
13  1 2-3 (1-0)
14  1 2-2 (1-0)
15  1 2-2 (1-0)

Bekijk ook het algemeen klassement in de Pool.


Man van de Wedstrijd

De wedstrijd als geheel werd door de fans gewaardeerd met een 3.24. Hieronder is de uitslag van de Man of the Match verkiezing van deze wedstrijd weergegeven. Achter elke spelersnaam staat tussen haakjes het aantal stemmen en de daarmee behaalde score voor het Man of the Season klassement.

1. Niemand (43 -> 5,0)
2. Nicolás Tagliafico (25 -> 4,0)
3. Ryan Gravenberch (21 -> 3,0)
4. Frenkie de Jong (16 -> 2,0)
5. Donny van de Beek (15 -> 1,0)
6. Hakim Ziyech (14 -> 0,0)
7. David Neres (8 -> 0,0)
8. Noussair Mazraoui (5 -> 0,0)
9. Maximilian Wöber (4 -> 0,0)
9. Kasper Dolberg (4 -> 0,0)
11. Joël Veltman (3 -> 0,0)
11. Dusan Tadić (3 -> 0,0)
13. Andre Onana (2 -> 0,0)
13. Matthijs de Ligt (2 -> 0,0)
13. Lasse Schöne (2 -> 0,0)
13. Dani de Wit (2 -> 0,0)
17. Václav Černý (1 -> 0,0)
17. Kostas Lamprou (1 -> 0,0)
17. Daley Blind (1 -> 0,0)
20. Daley Sinkgraven (0 -> 0,0)
20. Klaas Jan Huntelaar (0 -> 0,0)
20. Amin Younes (0 -> 0,0)
20. Carel Eiting (0 -> 0,0)
20. Hassane Bandé (0 -> 0,0)
20. Mateo Cassierra (0 -> 0,0)
20. Benjamin van Leer (0 -> 0,0)
20. Siem de Jong (0 -> 0,0)
20. Nick Viergever (0 -> 0,0)
20. Luis Manuel Orejuela (0 -> 0,0)
20. Abdelhak Nouri (0 -> 0,0)
20. Mitchell Dijks (0 -> 0,0)
20. Noa Lang (0 -> 0,0)
20. Deyovaisio Zeefuik (0 -> 0,0)
20. Rasmus Kristensen (0 -> 0,0)
20. Justin Kluivert (0 -> 0,0)
20. Kaj Sierhuis (0 -> 0,0)
20. Jurgen Ekkelenkamp (0 -> 0,0)
20. Dennis Johnsen (0 -> 0,0)
20. Perr Schuurs (0 -> 0,0)
20. Zakaria Labyad (0 -> 0,0)
20. Mitchell Bakker (0 -> 0,0)


Voorbeschouwingen