Ajax in tweede helft dankzij schitterende treffers voorbij Sparta

18 maart 2018
-
-

Ajax heeft de uitwedstrijd tegen Sparta winnend af weten te sluiten. In Rotterdam wist de ploeg van Erik ten Hag met 2-5 te winnen. Hakim Ziyech wist twee doelpunten te maken, de andere treffers van Ajax werden door Klaas Jan Huntelaar, Lasse Schöne en Justin Kluivert gescoord.

Sparta begon direct erg fel aan de wedstrijd en had veel overtredingen nodig om Ajax af te stoppen. Echter mede omdat Sparta veel feller in de duels was, kreeg het ook de grotere kansen. Na ruim een kwartier wisten de Rotterdammers ook te scoren, maar die treffer werd wegens buitenspel afgekeurd.

De eerste treffer van de wedstrijd werd uiteindelijk alsnog door Sparta gemaakt. Lasse Schöne verlengde ongelukkig de bal na een corner van de Rotterdammers en Michiel Kramer kon de bal binnen werken.

Lang kon Sparta niet genieten van de voorsprong, omdat twee minuten na die goal de bal aan de andere kant van het net lag. Hakim Ziyech zette de aanval op, Lasse Schöne gaf een steekbal op David Neres en de Braziliaan gaf de bal breed op Klaas Jan Huntelaar, die de bal in het doel kon tikken.

Even leek het er ook op dat Ajax met een voorsprong de rust in ging toen Maximilian Wöber na een kopbal van Huntelaar uit de rebound de bal in het doel schoot. Zijn treffer werd echter ook afgekeurd wegens buitenspel. Uit de herhalingen bleek dat er echter geen sprake van buitenspel was.

Na rust kwam de voorsprong voor Ajax echter alsnog. Een paar minuten na rust kreeg Ajax een vrije trap op zo'n 20 meter van het doel van Sparta. Lasse Schöne wist deze op schitterende wijze achter Jannik Huth te schieten.

Het was direct de start van een reeks aan schitterende treffers. Donny van de Beek zette via een schitterende actie zelf een aanval op en kreeg in het strafschopgebied de bal. Na wederom een mooie actie gaf hij de bal breed op Justin Kluivert en hij kon volledig vrijstaand de 1-3 binnen schieten.

Het was voor Ajax echter nog niet voldoende. Hakim Ziyech kreeg vanuit een counter de bal uitstekend mee na een pass van Lasse Schöne met de buitenkant van zijn voet. De Marokkaanse middenvelder krulde de bal buiten de zestien buiten bereik van de keeper in de verre hoek en vlak voor tijd was het dezelfde Ziyech die een vrije trap ook schitterend en onhoudbaar achter Huth in het doel schoot.

In blessuretijd kon Ryan Sanusi nog iets terug doen namens Sparta door ook een vrije trap van grote afstand uitstekend binnen te schieten. Het veranderde echter niets meer aan de ruime overwinning die Ajax kon boeken op Het Kasteel.

Matthijs de Ligt: 'Vandaag waren het mooie vrije trappen en mooie aanvallen'

Na de gewonnen wedstrijd stond Matthijs de Ligt tevreden Fox Sports te woord. Hij zag ondanks de ruime overwinning echter nog wel ruimte voor verbetering. "Je komt 1-0 achter in de eerste helft, dan ziet het er niet naar uit dat je 2-5 wint. In de eerste helft gingen we op momenten dat we de bal hadden te gehaast naar voren. Als we achterin de rust bewaarden en de bal rond lieten gaan, kwam er op een gegeven moment ruimte en dan moesten we die ruimte opzoeken. In de eerste helft wilden we te snel naar voren gaan. Daarom kreeg je steeds dat zij de bal hadden en daarna wij weer. Wij kwamen niet echt in ons spel. Elke tweede bal was voor hun, elke bal in het midden was voor hun. Dat was ook van invloed op de wedstrijd," aldus De Ligt.

De aanvoerder gaat verder: "In de rust hebben we ook gezegd dat zij in de eerste helft veel hebben gelopen en natuurlijk zaten ze er flink bovenop. In de tweede helft komt er ruimte en komen de kansen, aan ons zaak om die kansen af te maken. Na rust kom je na 10 minuten gelijk met 1-2 voor. Dan probeer je het rustig te houden en hen nog meer te laten lopen, waardoor ze het toch lastig krijgen. We hadden mooie vrije trappen, mooie aanvallen denk ik. Die twee tegengoals moeten we ons wel zelf aanrekenen. Bij de eerste standaardsituatie staan we gewoon niet op te letten en die vrije trap van 27 meter mag er natuurlijk ook niet in. Het zijn details, maar bij een club als Ajax hoor je op details te letten."

Erik ten Hag: 'Als je met 2-5 wint is dat prima'

Erik ten Hag stond na de overwinning op Sparta Fox Sports tevreden te woord. "Natuurlijk ben ik tevreden. Als je met 2-5 wint is dat prima. Mooie goals, ik vond het goeie aanvallen. Wat wil je nog meer? Nog twee spelhervattingen die je binnen schiet, prachtig," aldus een blije tevreden. "De punten worden steeds duurder in deze fase van de competitie. Sparta heeft nieuw elan gevonden in de laatste twee weken. Die stonden heel goed in de eerste helft en we wisten wat we konden verwachten. Is ook bekend van deze trainer. Dan is het heel lastig om daar doorheen te komen. Dan kom je ook op achterstand. Dan is het heel goed van de ploeg dat je zo snel terug komt, dat is prima. En dan na rust hebben we het goed afgemaakt."

Justin Kluivert: 'We hebben vandaag er goed onderuit kunnen spelen'

Tegenover Fox Sports gaf Justin Kluivert aan erg tevreden te zijn met de wedstrijd tegen Sparta. "We wisten dat het een lastige middag kon worden. In de rust hebben we goed met elkaar besproken wat we van elkaar konden verwachten in de tweede helft en dat heeft gelukkig goed uitgepakt. Die snelle 1-1 heeft natuurlijk ook geholpen. Of je nu met 1-0 of 1-1 de rust gaat is heel wat anders," aldus Kluivert. "Het is lastig om tegen een club te spelen die er op klapt. Zeker als ze met 1-0 voor komen, dan krijgen ze het publiek met hun mee. Een club als Ajax zijnde en met de kwaliteit die we hebben, moet je daar onderuit kunnen spelen en vandaag hebben we dat ook zeker kunnen doen als je kijkt naar het resultaat."

[video] Spelers bedanken publiek voor de steun

[video] Matthijs de Ligt feliciteert alle Ajacieden

Geen verschillen aan kop ranglijst

Na de 28e speelronde is er aan de kop van de Eredivisie niets veranderd. PSV heeft door de overwinning tegen VVV Venlo een voorsprong van zeven punten, terwijl AZ dankzij de winst in blessuretijd tegen FC Groningen op vijf punten van Ajax volgt. Zowel PSV als Ajax zal echter nog tegen AZ spelen, terwijl op zondag 15 april PSV - Ajax op het programma staat.

15  3 1-5 (1-3)

De wedstrijd als geheel werd door de fans gewaardeerd met een 6.70. Hieronder is de uitslag van de Man of the Match verkiezing van deze wedstrijd weergegeven. Achter elke spelersnaam staat tussen haakjes het aantal stemmen en de daarmee behaalde score voor het Man of the Season klassement.