Grootste uitzege ooit voor Ajax: 0-8 bij NAC

18 november 2017
-
-

Ajax heeft ongenadig uitgehaald in Breda. Met de 0-8 bij NAC behaalde Ajax de grootste uitzege ooit van een club in de Eredivisie. Na 33 minuten was de stand al 0-5 tegen een zwak NAC.

Na een minuut of tien kwam Ajax los in Breda. In de twintig minuten die daar op volgden was elke doelpoging bijna raak. In die periode scoorde de ploeg vijf keer. Matthijs de Ligt zorgde voor de openingstreffer, hij kopte vanuit een corner binnen. Vervolgens was het de beurt aan Donny van de Beek die zich met twee treffers liet gelden. De vierde was voor David Neres alvorens De Ligt in de 33ste minuut zijn tweede van de avond kon maken.

Na rust was de wedstrijd natuurlijk al lang en breed gespeeld. Ajax kon het opbrengen om door te blijven gaan op zoek naar meer. Het was Lasse Schone die vanaf de penaltystip de 0-6 mocht maken. Invaller Klaas-Jan Huntelaar had die penalty al willen nemen. Even later kon hij dan toch ook zijn doelpunt meepakken voor de 0-7. Het slotakkoord was uiteindelijk van opnieuw Van de Beek die daarmee zijn derde treffer maakte en zich uitstekend revancheerde na zijn reserveplaats tegen FC Utrecht.

[video] De Ligt viert zijn openingstreffer

Van de Beek: 'was natuurlijk extra gretig vandaag'

(Gepost door -)

Donny van de Beek kwam na zijn reserveplaats tegen FC Utrecht tegen NAC terug in de basis. Hij bekroonde dat met drie treffers. "Ik was natuurlijk wel extra gretig vandaag. Ik wilde me extra laten zien na de teleurstelling van de reserveplaats tegen FC Utrecht."

"Het was een goede uitslag. We begonnen eigenlijk niet eens zo goed. Maar daar ging elke bal erin volgens mij. Het is vervolgens een compliment dat we in de tweede helft blijven doordrukken. Dat hadden we tegen elkaar gezegd in de rust en dat lukte."

Keizer: 'met 0-8 moet je ook een keer tevreden zijn'

Ajax behaalde de grootste uitzege ooit in de eredivisie. Toch had Marcel Keizer nog de nodige verbeterpuntjes gezien. "Ik ben natuurlijk blij met deze zege, maar er waren wel dingen die beter kunnen. Er lag zoveel ruimte. Dan moet je de bal sneller laten gaan van kant tot kant. Maar met 0-8 moet je ook een keer tevreden zijn natuurlijk. Ik ben vooral blij dat het een makkelijke overwinning was," zo gaf hij aan bij Fox Sports.

De Ajax coach was blij met de terugkeer in de basis van Daley Sinkgraven. "Hij zorgde ervoor dat we meer initiatief kregen aan de kant. Ik ben tevreden zeker gezien het zijn eerste keer is." Voorafgaand aan de wedstrijd had Keizer al aangegeven teveel passende spelers in de verdediging te hebben en te weinig dynamiek. Juist op dat vlak ziet hij een belangrijke bijdrage voor Sinkgraven.

"Of dit nu de ideale basis is? De wedstrijd liep goed, maar met alle respect voor NAC, dat moet je eerst tegen een betere ploeg zien."

[video] Van de Beek: 'elke bal op goal zat erin'

[video] De Ligt: 'kon het niet geloven'

[video] Sfeer in uitvak Ajax

Bekijk alle andere sfeerfilmpjes van NAC - Ajax van: Ventos

Ranglijst: Ajax loopt alleen qua doelsaldo in op koploper na 0-8 zege

Ajax profiteerde zaterdagavond optimaal van het zoveelste puntenverlies van Feyenoord dit seizoen. De voorsprong bedraagt inmiddels zes punten. Op koploper PSV liep Ajax echter alleen qua doelsaldo in. PSV won door een treffer ver in blessuretijd tegen de verhouding in met 0-1 bij PEC Zwolle. In doelsaldo staan Ajax en PSV nu weer gelijk. De achterstand in punten blijft echter acht punten.

Opstelling NAC

Birighitti, Sporkslede, Mets, Mari, Angelino, Korte ('46 Meijers), Verschueren, Garcia, El Allouchi, Vloet ('75 Sprangers), Ambrose ('66 Enevoldsen)

15  4 0-3 (0-1)

De wedstrijd als geheel werd door de fans gewaardeerd met een 7.79. Hieronder is de uitslag van de Man of the Match verkiezing van deze wedstrijd weergegeven. Achter elke spelersnaam staat tussen haakjes het aantal stemmen en de daarmee behaalde score voor het Man of the Season klassement.