Ajax met opgeheven hoofd uit EL na zege uit bij Man. United: 1-2

23 februari 2012
-
Europa League
-

Ajax heeft met opgeheven hoofd afscheid genomen van het Europese voetbal. De ploeg wist verrassend met 1-2 te winnen in Manchester. Dat was net een doelpunt te weinig voor kwalificatie voor de achtste finales na de 0-2 nederlaag thuis.

Ajax begon niet sterk. Doot fouten achterin kwam de ploeg al na zes minuten met 1-0 achter. Hernandez kon profiteren van balverlies van Vertonghen. Hij kapte Alderweireld vervolgens simpel uit en schoot binnen. In de laatste fase van de eerste helft liep Manchester achteruit en kwam Ajax steeds meer aan voetballen toe. Dat leverde in de 37ste minuut de gelijkmaker op. Op de rand van de zestien schoot Ozbiliz een teruggelegde bal uitstekend binnen.

Na rust bleef Ajax combineren op zoek naar de openingen. Manchester waande zich geen moment in de problemen al moest het de controle overlaten aan Ajax. De verdiende goal kwam te laat. Drie minuten voor tijd kopte Alderweireld de 1-2 binnen. Met Vertonghen voorin probeerde Ajax het vervolgens nog wel om een droomstunt op Old Trafford te realiseren. Dat bleef uit, maar de ploeg bood de ongeveer 4000 meegereisde fans ondanks de nederlaag toch een hele mooie avond.

4000 Ajax fans zingen Ajax naar zege in Manchester

Zo'n 4000 Ajax fans stalen de show op Old Trafford. Met zo'n 3700 vak in het uitvak en nog eens enkele honderden in de andere vakken, zorgden de Ajax fans de gehele wedstrijd voor de sfeer. Met hun continue gezang overheersten ze een groot deel van de wedstrijd en gaven ze het zwaar gehavende elftal van Ajax het vertrouwen om te kunnen winnen in het theater van Old Trafford.

Vertonghen: United is zo dodelijk, straft elke fout af

Jan Vertonghen had na afloop 'mixed feelings' over de zege van Ajax in Manchester. Verdedigend zag hij opnieuw hoe de Engelse ploeg elke fout afstraft. "Ze zijn zo dodelijk. Ze straffen alles af."

Hij realiseerde zich dat Ajax het alsnog had kunnen halen. "Ik vond ons slecht beginnen maar uiteindelijk zijn we nog heel dichtbij gekomen. Alderweireld maakte geloof ik na 85 minuten 1-2. Toen ben ik met Siem de Jong in de spits gaan lopen. Ik vond dat we het toen fout deden. We bleven combineren en steekballetjes geven. Dat terwijl een hoge bal maar een keer goed had moeten vallen."

"Maar ik neem dit wel mee in mijn herrinnering in mijn carrière. Er had misschien meer ingezeten, maar als ik een Ozbiliz zie spelen, dan kan ik daar ook van genieten."

De Boer: we waren heel slordig, er zat veel meer in

Frank de Boer was na afloop niet tevreden met de prestatie van Ajax, zo liet hij weten voor de camera. "We hebben helemaal niet goed gespeeld. We hadden veel te veel respect voor de tegenstander. We wonnen dan wel met 2-1, maar er zat veel meer in. Ik vond ons heel slordig, in de eerste helft zelfs Ajax-onwaardig. Dat heb ik in de rust ook aangegeven. In de tweede helft was het stukken beter, maat bij vlagen nog vrij slordig. We hoeven helemaal niet bang te zijn voor deze tegenstander en hadden met 3-1 kunnen, of misschien wel moeten winnen", besloot De Boer zijn relaas.

Manchester United FC: Evans

Kenneth Vermeer, Ricardo van Rhijn, Toby Alderweireld, Jan Vertonghen, Dico Koppers ('46 Davy Klaassen), Siem de Jong, Vurnon Anita, Christian Eriksen ('61 Thulani Serero), Aras Özbiliz, Nicolás Lodeiro ('81 Daley Blind), Miralem Sulejmani

Opstelling Manchester United FC

De Gea, Rafael, Jones, Smalling, Fabio, Nani, Cleverley ('61 Evans), Park, Young ('61 Scholes), Hernandez, Berbatov ('72 Welback)

Ajaxlife.nl: Fotoverslag Manchester United - AjaxAjax Foto Side: Manchester - Ajax
sthcrw.nl: Fotoverslag Manchester United - Ajax

De ruststand en uitslag van deze wedstrijd is door 5 deelnemers aan de Pool goed voorspeld.