26 februari 2009
-
Europa League
-

Ajax heeft zich weten te kwalificeren voor de achtste finales van het UEFA Cup-toernooi. In de derde ronde was de ploeg te sterk voor Fiorentina. Na de 1-0 uitzege was een 1-1 gelijkspel in eigen huis voldoende.

Ajax haalde met een veilige 0-0 de rust. Vermeer moest enkele keren zeer knap optreden. Aan de andere kant zorgde Suarez met individuele acties voor gevaar.

Na rust kwam Fiorentina na een kwartier op voorsprong door een goal van Gilardino, die een combinatie door het midden met Mutu afrondde. Ajax zocht vervolgens naar de gelijkmaker. Het was opnieuw Leonardo die het verschil maakte. twee minuten zorgde hij na een goede actie met een schot voor de 1-1 gelijkmaker. Hij schoot daarmee de kansen voor de Italianen omver.

Ajax nu tegen Olympique Marseille

Ajax in achtste finales tegen Olympique Marseille
Ajax speelt in de achtste finales in de strijd om de UEFA Cup beker tegen het Franse Olympique Marseille. De Fransen schakelden FC Twente donderdagavond na strafschoppen uit. Na een 0-1 zege in Enschede waren de Fransen na penalties de gelukkigste.

Ajax speelt op 12 maart eerst uit in Marseille. Op 18 of 19 maart speelt Ajax de return in de Amsterdam Arena.

[video] bekijk de gelijkmaker van Leonardo

[video] Emanuelson dolblij met kwalificatie

[video] Vermeer blinkt uit als vervanger Stekelenburg

Vermeer: gewoon normaal blijven doen

Kenneth vermeer mocht starten vanwege griep van maarten Stekelenburg. De keeper ontpopte zich als uitblinker. "Ik ben gewoon normaal blijven doen, de dingen die ik altijd doe. Ik heb geprobeerd mezelf niet teveel druk op te leggen," aldus Vermeer. "We speelden niet slecht, als team waren we goed gegroepeerd. Zij moeten winnen en als ze vlak na rust scoren weet je dat ze gaan drukken. De trainer brengt dan Leo in en gelukkig pakt dat goed uit. Top."

[video] van Basten: Ajax wint met 1-1 tegen Fiorentina

Van Basten liet na afloop weten dat het eigenlijk een zege met 1-1 was geweest. 'We hadden onze handen vol aan een sterk Fiorentina. Met kunst en vliegwerk hebben we het lang spannend kunnen houden. Op het laatste hebben we nog kunnen profiteren van een mogelijkheid die Leonardo zichzelf geeft. dat was onze hoop op een paar momentjes, want de controle hadden we niet echt.

Fiorentina: Donadel

Kenneth Vermeer, Gregory van der Wiel, Oleguer, Jan Vertonghen, Thomas Vermaelen, Gabri ('79 Vurnon Anita), Rasmus Lindgren ('70 Leonardo), Eyong Enoh, Miralem Sulejmani ('89 Toby Alderweireld), Luis Suarez, Urby Emanuelson

Opstelling Fiorentina

Frey, Krøldrup, Gamberini, Zauri ('89 Jovetic), Pasqual, Montolivo, Melo, Donadel ('72 Almiron), Semioli ('68 Jørgensen), Mutu, Gilardino

F-side.nl: Foto's Ajax-Fiorentina (1-1) Ajaxlife.nl: Fotoverslag Ajax - Fiorentina
Ajax Foto Side: Ajax-Fiorentina

De ruststand en uitslag van deze wedstrijd is door 104 deelnemers aan de Ajax Netwerk Pool goed voorspeld.

15 janwka  7 1-1 (0-0)

De wedstrijd als geheel werd door de fans gewaardeerd met een 7.77. Hieronder is de uitslag van de Man of the Match verkiezing van deze wedstrijd weergegeven. Achter elke spelersnaam staat tussen haakjes het aantal stemmen en de daarmee behaalde score voor het Man of the Season klassement.