Transparent
Inloggen
Sluiten

Wedstrijden



Ajax boekt makkelijke overwinning


Tijdstip
18 september 2024
Stadion
Johan Cruijff Arena
Gelegenheid
Eredivisie
Televisiezender
ESPN


Ajax boekt makkelijke overwinning; image source: Pro Shots

Foto: Pro Shots

Ajax boekt makkelijke overwinning

Ajax heeft vanavond probleemloos afgerekend met een tienkoppig Fortuna Sittard. In de Johan Cruijff Arena stond er na negentig minuten een eclatante 5-0 overwinning op het scorebord. Kenneth Taylor brak na negen minuten al de ban terwijl Bertrand Traoré een kwartier later de marge verdubbelde. In de blessuretijd van de eerste helft kreeg Rodrigo Goth een directe rode kaart voor een tackle van achter op Akpom. Vervolgens liep Ajax in de tweede helft eenvoudig uit naar 5-0 via goals van Youri Baas, zijn eerste in het Ajax-tenue, Devyne Rensch en Chuba Akpom.

Hoogtepunt van de avond was misschien wel de rentree van Davy Klaassen in het Ajax-tenue. Nadat hij vorige zomer de club nog verliet voor een Italiaans avontuur bij Internazionale Milano keerde hij vorige week als transfervrije aanwinst terug in Amsterdam. Hij had in totaal elf minuten nodig voor zijn eerste wapenfeit. De teruggekeerde Ajacied verzorgde de assist op de 4-0 van Devyne Rensch en werd bovendien direct uitgeroepen tot man van de wedstrijd. Ook Wout Weghorst maakte vanavond zijn debuut voor Ajax en viel halverwege de tweede helft in voor Bertrand Traoré.

Dankzij de overtuigende overwinning heeft Ajax weer wat lucht na de afgelaste wedstrijden van de afgelopen weken. Daardoor leek een soortgelijk scenario als vorig seizoen waarin Ajax een week de laatste plaats in de Eredivisie bezette door een aanzienlijk lager aantal gespeelde wedstrijden. Dat scenario is voor nu even van de baan. Ajax bezet na het ingehaalde duel tegen Fortuna Sittard met zes punten uit drie gespeelde wedstrijden de zevende plaats in de Eredivsie.

Komende zaterdag wacht alweer het volgende duel, als er om 20:00 uur wordt afgetrapt op De Adelaarshorst in Deventer tegen het plaatselijke Go Ahead Eagles. De verrassing van het afgelopen seizoen in de Eredivisie kent vooralsnog een enigszins teleurstellende seizoensstart. Hoewel ze evenveel punten als Ajax hebben verzameld hadden ze daar twee duels meer voor nodig. Daardoor staat de ploeg van trainer Paul Simonis momenteel op een twaalfde plaats.


Weghorst: "Natuurlijk hoopte ik op een basisplaats"; image source: Pro Shots

Foto: Pro Shots

Weghorst: "Natuurlijk hoopte ik op een basisplaats"

Wout Weghorst maakte vanavond als invaller zijn debuut voor Ajax. Zijn invalbeurt werd vanavond op hartstochtelijke wijze ontvangen door de Ajax-supporters en de spits dus luidkeels toegezongen. Na afloop van de met 5-0 gewonnen wedstrijd verscheen de Ajacied voor de camera's van ESPN om terug te blikken op zijn debuut: "Nu is het officieel, he. Klinkt wel goed, Ajax-speler. Het is ook wel mooi, die ontvangst. Dat kreeg ik afgelopen week ook al, het voelt echt goed."

"Ja, natuurlijk wilde ik er in. En ik hoopte ook een doelpuntje mee te pakken. Ik had een momentje, maar de bal kwam iets achter me. Maar daarvoor sta ik daar wel. Het was zo geen perfect debuut, want als spits wil je scoren. De avond was mooi en het bleek niet nodig vandaag."

Had de spits een basisplaats verwacht na de lichte blessure die concurrent voor de spitspositie Brian Brobbey eerder deze week op de training opliep. "Ik kwam vandaag wat eerder op De Toekomst om wat werk te doen. Toen zag ik Brian zitten. Hij had een ijsbeentje gehad. Ik reed daarna naar het stadion en hoopte wel te mogen starten. Helaas. Natuurlijk baalde ik wel even. Ik wilde graag beginnen maar komend weekend mogen we ook weer aan de bak."


Farioli: "We moeten beter"; image source: Pro Shots

Foto: Pro Shots

Farioli: "We moeten beter"

Ajax-coach Francesco Farioli verscheen na afloop van de gemakkelijke 5-0 overwinning op Fortuna Sittard voor de camera's van ESPN om terug te blikken op de wedstrijd: "Of de avond perfect was? Nee, verre van. De eerste dertig minuten waren heel erg slordig. We maakten veel fouten. Ik denk dat we zeven of acht keer balverlies hadden, waar iedere keer een counter uit volgde. Dat is meer dan alle andere wedstrijden dit seizoen bij elkaar opgeteld. Maar ik ben ook blij. Met de winst en de nul. Ook met het feit dat we jongens hebben kunnen brengen, met Daniele Rugani, Wout Weghorst en Davy Klaasen. De goals vielen ook op het juiste moment, daardoor drukten wij de wedstrijd de goede kant op. Maar er blijft gewoon nog ontzettend veel werk te verrichten."
'
"Natuurlijk ben ik er ook om de positieve dingen te onthouden. Maar we moeten wel eerlijk blijven. Ik ben kritisch en analyseer de wedstrijd. Kleine dingen die we vandaag verkeerd deden, kunnen ons ook wedstrijden kosten. Het moet beter, maar om weer eens zo’n volle Johan Cruijff Arena binnen te lopen was anderzijds ook heerlijk. De wisselwerking met het publiek was weer geweldig vanavond."

Farioli heeft inmiddels wel een flink aantal keuzes. Hij zal de recent aangetrokken aanwinsten normaal gesproken in de komende weken in gaan passen. "Vandaag hebben we ook jongens kunnen sparen, zoals Josip Sutalo. Dat is heel belangrijk, energie sparen op het juiste moment. Maar natuurlijk verwacht ik iedereen op de training morgen. We hebben geen tijd te verliezen, zelfs geen minuut! Vrije dagen? Nee! Daar hebben we geen tijd voor."


Karakteristieken

Uitslag: 5-0 (2-0)

Doelpuntenmakers:

Goal
1-0 Kenneth Taylor ('9)
Goal
2-0 Bertrand Traoré ('25)
Goal
3-0 Youri Baas ('58)
Goal
4-0 Devyne Rensch ('71)
Goal
5-0 Chuba Akpom ('87)
Scheidsrechter
Martin van den Kerkhof
Toeschouwers
50.000 toeschouwers

Kaarten:

Kaart
Fortuna Sittard: Guth ('45)
Kaart
Fortuna Sittard: Peterson ('35)

Opstelling Ajax

Mika GodtsChuba AkpomBertrand Traoré


Kenneth TaylorKian Fitz-JimJordan Henderson


Jorrel HatoJosip ŠutaloYouri BaasDevyne Rensch


Remko Pasveer

Wissels:

'46 Daniele Rugani voor Josip Šutalo
'60 Davy Klaassen voor Kian Fitz-Jim
'60 Branco van den Boomen voor Jordan Henderson
'66 Wout Weghorst voor Bertrand Traoré
'72 Christian Rasmussen voor Mika Godts


Opstelling Fortuna Sittard

Fossiel


BullaudeRosierBastienGuth


PintoHalilovicPetersonVan OtteleGrujcic


Branderhorst

Wissels:

'41 Dahlhaus voor Peterson
'46 Adewoye voor Rosier
'46 Aiko voor Bullaude
'70 Mitrovic voor Bastien
'82 Erceg voor Halilovic


Pool

De ruststand en uitslag van deze wedstrijd is door 2 deelnemers aan de Pool goed voorspeld.

De top vijftien:

  Score Voorspelling
 7 5-0 (2-0)
 7 5-0 (2-0)
 5 4-0 (2-0)
 5 3-0 (2-0)
 5 4-0 (2-0)
 5 4-0 (2-0)
 5 4-0 (2-0)
 5 3-0 (2-0)
 5 3-0 (2-0)
10  5 5-1 (2-0)
11  5 3-0 (2-0)
12  5 3-0 (2-0)
13  5 3-0 (2-0)
14  5 4-0 (2-0)
15  5 3-0 (2-0)

Bekijk ook het algemeen klassement in de Pool.


Man van de Wedstrijd

Ajax-Fortuna Sittard: uitslag 5-0 (2-0)

Waardering wedstrijd:

3 punten:

2 punten:

1 punt:

Om je Man van de Wedstrijd in te zenden, heb je een loginnaam nodig. Onder deze naam kan je vervolgens ook meedoen aan bijvoorbeeld de Pool en de discussies op de forums. Kies hieronder een loginnaam of gebruik de link rechtsboven in beeld om in te loggen als je al een loginnaam hebt.

Loginnaam:

Emailadres:


Voorbeschouwingen


Wat vind jij van de wedstrijd?

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Gebruik de links bovenin beeld om een loginnaam aan te maken danwel in te loggen.


4 dagen geleden
Gaat Ajax weer voetballen?
+4/-1

4 dagen geleden
Berghuis nog enkele weken er uit. Erg lullig voor die jongen maar we hebben niks aan iemand die zo bizar vaak geblesseerd is. Hij kan er misschien niks aan doen mij Ajax kan niet bouwen op zo iemand. In de winter moet er echt een goede creatieve speler komen want Berghuis is er gewoon te vaak niet bij. Zal ook wel de reden zijn dat Klaassen ons komt helpen. Klaassen op 10 ook best. Liever een fitte Klaassen dan een 35 jarige Perisic die geen lantaarnpaal meer voorbij komt.
Zo'n Misehouy ziet weer te verpieteren op de bank voor een hoger loon maar valt nu alweer uit de boot daar in Spanje. Waarom hebben die gasten geen geduld, had nu mooi aan kunnen haken.

Voor morgen:
Pasveer-Rensch-Sutalo-Baas-Hato-Henderson-FitzJim-Klaassen-Godst-Brobbey-Traore.
+3/-0

3 dagen geleden
Wil je laten zien dat je bij de beste 3 van Nederland hoort, dan moet er simpelweg gewonnen worden. We hebben rust genoeg gehad en tijd genoeg om op elkaar ingespeeld te raken. Geen excuses meer dus. NAC moet een eenmalig foutje zijn en mag absoluut niet nog eens gebeuren. Ook niet met de selectie die we nu hebben.
Klaassen zal echt niet in de basis beginnen.
Ik nen tot nu toe nog best tevreden met Farioli, maar als je 4 spitsen in je selectie hebt en minder echte vleugelspelers, dan wordt het misschien tijd om eens over het systeem na te denken. Zeker nu je met een Klaassen net achter de spits kan gaan spelen. Ik zou gezien de selectie gaan voor een 4-4-2 opstelling. In de eredivisie heb je niet 1 club die het voor elkaar krijgt om Brobbey en Weghorst af te stoppen. Zet klaassen erachter en je hebt een dodelijke aanvalstrio. Godts kan dan vanaf linkshalf komen. heeft hij ook meer ruimte voor zich.
+2/-0

3 dagen geleden
Wel een voordeel van zo'n uitgestelde wedstrijd is dat EPSN hem op het open kanaal gooit.
+3/-0

3 dagen geleden
Haal je Weghorst, dan is Brobby schijnbaar geblesseerd en speel je met Akpon 🤪🤷🏼‍♂️.
+1/-1

 
3 dagen geleden
Maar goed dat we ruim in de spitsen zitten gezien Brobbbey weer eens geblesseerd is.
+1/-0

 
3 dagen geleden
Eens, en schijnbaar vind onze trainer ook dat je niet met Weghorst start..
+1/-1

 
3 dagen geleden (gewijzigd)
Hij heeft Akpom vaker gebruikt dit seizoen, dan zou het ook vreemd zijn hem direct te passeren voor een nieuwkomer. Weghorst zal, zodra hij de kans krijgt, zelf moeten laten zien dat hij hoger hoort te staan in pikorde.

En heel misschien willen ze Akpom nog verkopen/verhuren aan een club die nog mag inkopen, dus laten banken zou de prijs flink omlaag halen 🤷‍♂️
+1/-0

 
3 dagen geleden
Wat Ajax en de staf toch in die Rensch zien??? Altijd zo verschrikkelijk slap en ongeconcentreerd.
+2/-0

3 dagen geleden (gewijzigd)
Wel lekker dat Traoré er weer een beetje zin in heeft.
+2/-0

 
3 dagen geleden (gewijzigd)
Jammer dat die oogkleppen op heeft.
Voor de rest lekker ijverig.
Akpom loopt letterlijk in de weg.
+2/-0

2 dagen geleden
Prima uitslag. Met de huidige selectie moeten we elke goeie uitslag koesteren. We hebben nog een lange weg van herstel te gaan. We staan met één wedstrijd minder gespeeld in ieder geval boven Feyenoord 🤐
+4/-0

 
2 dagen geleden
En die krijgen morgen een veeg uit de pan , de crisis gaat overwaaien richting R'dam.
+2/-0

 
2 dagen geleden
Ik hoop serieus dat ze flink op hun donder krijgen in de CL. Het liefst zie ik ze afgaan met dubbele cijfers. Geldt overigens ook voor die andere club. Leuk dat ze het Nederlands voetbal vertegenwoordigen, maar van mij mogen ze helemaal naar de klote. Ons arrogant en hoogmoedig noemen, maar zelf na 1 kampioenschap in jaren zo hoog van de toren blazen, bah.
+7/-1

 
2 dagen geleden (gewijzigd)
Als het europees voetbal betreft hoop ik altijd dat Feyenoord, PSV, AZ en Twente punten halen voor Nederland, die dit jaar weer heel hard nodig zijn om Porugal de komende jaren nog wat langer achter ons te houden.
Ik zie Ajax met de huidige financiele achterstand op PSV niet zo gauw kampioen worden in de volgende twee jaar en dan is het altijd prettig als een tweede plaats ook directe CL kwalificatie op levert en een derde plaats CL kwalificatie voorrondes.
+6/-0

 
2 dagen geleden
Zo is het. Iedereen die zo dom is om te roepen dat ze De andere Nederlandse clubs het liefst zien verliezen snappen niet dat dit alleen maar ten kosten gaat van Ajax.
+5/-2

 
2 dagen geleden
Als ze punten pakken is het mooi meegenomen. Meer niet. Ik ga die clubs echt nooit supporten, op wat voor manier dan ook. Laten we nou niet doen dat onze (mis)gunfactor het verschil maakt.
+2/-0

 
23 uur geleden
Genieten hoor, als je echt Ajacied bent.
+1/-0

 
reactie verwijderd

reactie verwijderd

2 dagen geleden
Ik ben het helemaal eens met de wedstrijdanalyse van dd trainer !
+2/-0

Tijd geleden dat ik zo onbezorgd naar een wedstrijd van Ajax heb kunnen kijken.
Waar we nu precies staan weet ik echter nog steeds niet, winnen tegen Go Ahead zal wel een soort van bevestiging op kunnen leveren dat de ergste tijden achter ons liggen.
+1/-0

2 dagen geleden
De laatste keer dat Ajax langer dan 5 minuten met een man meer heeft gespeeld in de competitie is bijna 4 jaar geleden!!! op 24/10/2020 tegen VVV. Op 24/01/2024 kreeg fortuna in de laatste minuut een rode kaart.
Ajax krijgt dus echt wel heel weinig rode kaarten "Mee". Vergelijk dit met onze vrienden in Eindhoven, dan hebben we ook wel vaak niet het geluk dat het je een in een slechte wedstrijd toch makkelijker wordt gemaakt door de tegenstander.
+3/-0

2 dagen geleden (gewijzigd)
Verreweg het mooiste moment van de avond was de invalbeurt en het onthaal van Davy Klaassen.
Met Davy en malle Wout hebben we weer twee winnaars erbij die ook nog eens aanjagers zijn. Technisch geen wonder voetballers maar strijd is vereiste nummer een om een resultaat te behalen en daar ontbrak het vorig jaar aan.
Daarnaast brengen deze twee spelers ook een stuk scorend vermogen met zich mee.
Ik ben er dus blij mee, heel blij zelfs want ik zat ook nog eens met kippenvel bij de rentree van Klaassen.
+5/-0