4 april 2024
Johan Cruijff ArenA
ESPN

Ajax overtuigt niet en laat Go Ahead op gelijke hoogte komen; image source: Pro Shots

Ajax heeft donderdagavond met 1-1 gelijk gespeeld tegen Go Ahead Eagles. In een wedstrijd waarin Ajax wel veel kansen kregen, maar niet wist te overtuigen kwamen de bezoekers uit Deventer in de blessuretijd op gelijke hoogte. Na een voorzet van Mika Godts had Anton Gaaei Ajax op voorsprong gezet.

Tegen de ploeg uit Deventer waren er 2 nieuwe spelers in vergelijking met de wedstrijd tegen de rivaal van de Eagles uit Zwolle. Chuba Akpom was geblesseerd en Branco van den Boomen zat op de bank. Anton Gaaei begon als rechter wingback en Ahmetcan Kaplan keerde terug achterin na een schorsing en vergezelde daar Rensch en Hato. Hlynsson ondersteunde samen met Mika Godts aanvoerder Steven Bergwijn die als spits stond opgesteld.

Het eerste schot was na 13 minuten van Mika Godts, waar De Lange makkelijk kon redden. Het volgende schot een paar minuten later was van Tahirović die over schoot. Ook de derde kans van de wedstrijd was voor Ajax. De poging van Sivert Mannsverk ging naast.

De mooiste en grootste kans tot dan was na 21 minuten voor Bergwijn, na een mooie voorzet van Gaaei. De gelegenheidsspits werkte de bal net naast.

Uit de tegenaanval kreeg Edvardsen de kans van Go Ahead, maar Ramaj wist knap te redden. Uit de corner die eruit kreeg Ajax een goede counterkans, maar Bergwijn, Godts en Gaaei wisten samen geen schot te fabriceren. De Amsterdammers bleven aanzetten en nadat Hlynsson nog een kans gered zou worden was het Anton Gaaei die in de 24e minuut de 1-0 aantekende. Na een goede actie van Mika Godts die de achterlijn haalde, gaf de Belg de voorzet die de Deen schitterende binnen werkte.

Na 26 minuten was even te zien hoe snel te kan gaan. Willumsson kreeg een kopkans, maar kopte tegen Taylor aan. Wederom uit een counter kreeg Bergwijn hierna een schotkans, maar Jeffrey de Lange wist te redden.

Na een wat rustiger fase had De Lange moeite met een voorzet van Gaaei, maar uiteindelijk had de doelman de bal. Dit was ook een minuut later toen hij redde op een schot van Hlynsson. Een schot van Mannsverk ging recht op de doelman af van de bezoekers.

In de laatste minuut voor de rust bracht Hlynsson de bal bij Godts die de een tegen een aan kon gaan met Deijl. De buitenspeler kapte naar binnen en krulde de bal net buiten bereik van De Lange tegen de paal.

De eerste kans in de tweede helft was voor oud Jong Ajax speler Bas Kuipers. Zijn schot van net buiten het strafschopgebied was hard, maar leverde geen probleem op voor Ramaj. Na een overtreding van Hato kreeg Go Ahead een vrije trap en leverde het de verdediger een gele kaart op. Willumsson schoot de vrije trap over.

Vlak voor het uur de eerste wissel aan Ajax kant. Mika Godts ging naar de kant en Kian Fitz-Jim kwam in de ploeg.

Nadat Ramaj heel lang wachtte en Baeten bijna de kans op de gelijkmaker bood, was het aan de andere kant Gaaei die Bergwijn bereikte met een voorzet en de aanvoerder naast schoot.

Na een korte hoekschop van Go Ahead werden de bezoekers gevaarlijk via Deijl, maar Kaplan wist de bal heel knap te blokken.

Een kwartier voor tijd schoot Gaaei naast na een combinatie met Bergwijn. Hierna een driedubbele wissel bij Ajax waar Silvano Vos, Carlos Forbs en Julian Rijkhoff erin kwamen. Sivert Mannsverk, Steven Bergwijn en Kristian Hlynsson gingen naar de kant.

In de laatste minuut van de reguliere speeltijd werd matchwinner Anton Gaaei afgelost door Tristan Gooijer.

In de tweede minuut van de blessuretijd ging het alsnog mis. Nadat Ramaj misgreep bij een voorzet werkte Bas Kuipers uiteindelijk de bal in het doel. Ramaj verloor het luchtduel van Finn Stokkers en het schot van Bas Kuipers kon niet meer gekeerd worden door Hato vlak voor de doellijn.

Gaaei: "Ik ben blij dat ik mezelf heb kunnen laten zien"

Anton Gaaei leek lang de matchwinner te worden, maar helaas kreeg de wedstrijd een ongelukkig einde, volgens de Deen zelf: "We moeten doorgeven om de vijfde plek vast te houden. Het is heel ongelukkig op het einde. We hoopten op de drie punten. Het enige dat nu nog telt zijn overwinningen. Ik ben teleurgesteld dat we niet de punten hebben binnen gesleept, maar ik ben wel blij dat ik mezelf heb kunnen laten zien vanavond. Deze goal betekende veel voor me. Het was een moeilijke start. Ik ben er blij mee, ondanks het gelijkspel. Ik weet dat ik een goed schot heb en het was tijd om dat te laten zien. Mentaal waren het zware maanden. Ik probeer positief te blijven en hard te werken. Het geloof is er dat ik de kwaliteiten heb. Na de trainingen probeer ik niet te veel met voetbal bezig te zijn en kracht te halen uit vrienden en familie. Binnen Ajax heb ik veel steun gehad aan de spelers, de staf, de mental coaches en mijn familie en vrienden. Voetbal is hier en nu, dus je moet niet in het verleden blijven hangen. De focus probeer ik op het hier en nu, vrienden familie en de spelers en de staf te houden."

Van 't Schip: "Je moet die bal stompen of blijven staan"

Trainer John van 't Schip vond dat Ajax de eerste helft goed speelde, maar te weinig afstand nam. Dat brak de ploeg in de tweede helft op, zo legde hij uit: "We speelden toen veel minder. Mika was erg vermoeid en hij gaf dat ook aan in de rust. Dan moet je met wissels proberen het weer op gang te krijgen, maar helaas werd het er niet beter op."

Er waren veel vraagtekens toen Godts naar de kant ging en Kian Fitz-Jim hem verving. De trainer legde uit dat het lag aan de invulling van de positie: "Je kunt ook Carlos Forbs daar neer zetten, maar die moet meer aan de buitenkant spelen en heeft gewoon diepte nodig. Kian kan meer als een 10 spelen en vanuit de combinatie. Dat deed hij ook aardig in de combinatie. Als je in die periode de tweede goal maakt via bijvoorbeeld de kansen van Bergwijn en Tahirović wordt het makkelijker voetballen. Op het laatst gaan zij risico nemen en dan is het helaas een verkeerde beslissing van Diant. Je moet die bal of stompen of blijven staan. Maar dat gebeurt en dan krijg je de goal tegen. Het is helaas wel een kostbare fout. Hij heeft ons in veel wedstrijden vaak gered en nu is hij ongelukkig."

De eerste helft zag de trainer wel lichtpuntjes: "De eerste helft spelen we goed en verzorgd en hadden we goede acties. Daar komt ook een schitterende goal uit. Daar moet je dan meer uithalen. De scholen waren ongelukkig. Of te zacht of te ongecontroleerd. In de counter maakten we ook geen gelukkige beslissingen en zijn we niet effectief genoeg. We kunnen geen afstand nemen en dan is het altijd lastig."

Ook over Anton Gaaei was de trainer tevreden vandaag: "Voor hem was het prachtig dat hij zo'n schitterende goal maakt. Zeker in het seizoen waarin hij zit. Hij heeft het goed opgepakt na een moeilijke fase. Hij heeft daarna een paar keer met Jong meegedaan en is een paar keer ingevallen. Ook afgelopen zondag in Zwolle heeft hij de assist op Akpom. Vandaag speelde hij ook een goede wedstrijd."

Taylor: "Wij geven nooit op en blijven ons best doen"

Kenneth Taylor speelt de laatste tijd als een soort wingback, al geeft de van oorsprong middenvelder aan dat het ook weer niet heel anders is: "Het is wel iets anders. Maar daarvoor speelde ik als linker "10" en in die positie kom ik nu ook vaak weer uit. Alleen verdedigend is het wat anders. Ik vind de positie ok en ik doe alles om het team te helpen. Op elke positie waar ik sta geef ik honderd procent. Als de tegenstander de bal heeft sta ik wat lager dan normaal. Maar als ik op 6 of 8 sta hoort verdedigen er ook bij."

Bij de 1-0 was Taylor blij voor Gaaei: "Het was echt een wereldgoal. Echt leuk voor hem. Ik hoop dat het hem goed doet. Vorig week had hij natuurlijk ook al een assist. Ik probeer iedereen te helpen en ik zou hem sowieso altijd steunen. Zelf kijk ik er niet zo naar en ik doe ook gewoon mijn ding."

Van de gelijkmaker baalde Taylor, maar hij voelde wel dat Go Ahead dichterbij kwam: "Heel eerlijk gezegd voelde je de 1-1 wel aankomen. Zij gingen een tegen een spelen. Het is dan vaak zo in de 90e minuut. AZ had verloren en dan is het extra lekker als je wint en je komt op 5 punten. Wij geven nooit op en blijven ons best doen. De hoop is niet weg."

15  3 3-1 (1-0)

De wedstrijd als geheel werd door de fans gewaardeerd met een 5.29. Hieronder is de uitslag van de Man of the Match verkiezing van deze wedstrijd weergegeven. Achter elke spelersnaam staat tussen haakjes het aantal stemmen en de daarmee behaalde score voor het Man van de Wedstrijd klassement.

13. Kian Fitz-Jim (0 -> 0,0)
13. Amourricho van Axel Dongen (0 -> 0,0)

4 weken geleden
Wederom een kans om steviger op plek 5 te blijven staan.
Zal dus wel gelijk worden.
+1/-0

4 weken geleden (gewijzigd)
Worden lastige wedstrijden. Na Go Ahaed krijg je Feyn. en Twente. 3 punten of meer van de 9 wordt al knap lastig denk ik.
+1/-0

3 zit duidelijk in je naam en reactie, misschien 3x een gelijkspel?
+2/-0

Je kunt er geen pijl op trekken, was vroeger wel eens anders geweest!! Winst nu zou wat zijn!!!
+2/-0

Komend seizoen ook eens goed naar de medische staff / trainingen kijken want het is echt absurd hoeveel spelers voortdurend geblesseerd zijn en telkens ook heel lang in revalidatie blijven. Berghuis bijvoorbeeld heeft nooit 4-5 wedstrijden achter elkaar gespeeld dit seizoen. En zo zijn er nog tal van voorbeelden. Sutalo, Bergwijn, VD Boomen etc...

Is wel een keukenbrandje in verhouding tot de vlammenzee die ons momenteel omgeeft, toegegeven :). Maar helpt totaal niet met tot enig fatsoenlijk spel komen.

EDIT: Nu dus ook Apkom geblesseerd / niet fit. Echt absurd...
+6/-0

Heb je echt wel gelijk in. Spelers zijn over het algemeen vaak en lang geblesseerd en ook het loopvermogen en conditie van veel spelers vind ik maar matig.
+4/-0

Bij veel spelers komt een blessure wel lekker uit dit seizoen.
+3/-0

Ligt het aan mij of is Sosa nu weer niet bij de selectie zonder duidelijke reden? Althans,ik denk dat ik dit vaker heb gezien afgelopen tijd.
+2/-0

Meester aankoop Gaaei🍻💪🏼
+2/-0

Ajax had al dik voor moeten staan. Buiten die pegel van Gaaei is het afwerken van de Ajax spelers op doel ontzettend beroerd en onder de maat. En toch ook weer soms erg slordig met balbezit
+3/-0

Als je dit soort kansen blijft missen, dan maak je het jezelf toch weer onnodig moeilijk.
+3/-0

Wat een dramatisch team is het toch... zondag vol op de kloten bij die tokkies.
+3/-1

Man man wat een ongelooflijk gekloot weer. Je zet jezelf weer vreselijk te kakken. Genoeg kansen om qua scoren uit te lopen en keer op keer de kansen om zeep geholpen . Het laatste deel van de wedstrijd weer steeds dat achteruit lopen ipv druk op de bal blijven uitoefenen en er worden spelers ingebracht die helemaal niets maar dan ook niets aan het elftal toevoegde.
+4/-0

Van Schip verkloot die wedstrijd door zijn absurde wissels.
+7/-0

Totaal absurd. Je brengt Fitz-Jim voor Godts?!?

Je laat VDB op de bank en houdt Tahirovic en Mannsverk die totaal niet kunnen schieten op het veld?

Dit ging echt he-le-maal nergens over.
+2/-0

Ik ben nog steeds aan het bijkomen van de wissel Fitz-Jim voor Godts. Waarom in Godtsnaam? Ik ben John echt heel dankbaar dat hij in durfde te stappen hoor,echt waar, maar tactisch is hij toch echt zeer matig.
+4/-0

Zondag maar een mooie strandwandeling maken
+2/-0

We zagen de gelijkmaker allemaal wel aankomen, dat verzacht de pijn iets.
+1/-1

Zo’n rit naar huis na een wedstrijd werkt altijd wel therapeutisch. Want de frustratie was duidelijk zichtbaar bij iedereen in het stadion. Hoe kan het toch dat Ajax dit seizoen elke wedstrijd twee gezichten laat zien? Helaas is het tweede gezicht echt dramatisch voetbal (en is dat meestal ruim 40 minuten). Altijd lang genoeg dat de tegenstander 1 of 2 keer kan scoren. Van het Schip lijkt het niet te zien en is na elke wedstrijd weer verbaasd. Ja Schippie je kunt wel ervoor kiezen om alleen maar jeugdspelers in te brengen en dan vooral spelers neer te zetten op posities waar ze niet horen te staan in een systeem waar Ajax nooit in speelt. Dan weet je ook dat je met vuur speelt. Maar waarom ziet iedereen dit in het stadion behalve de technische staf? Het is een raadsel. Komende twee wedstrijden nog even die 5e plek verspelen en je mag lekker nog het seizoen verlengen met playoffs.
+2/-0

Van het Schip is ingeschikt en een doodlopende weg als trainer. Als je thuis al niet wint van Go Ahead...Feyenoord en Twente maken gehakt van dit Ajax ben ik bang voor...en dan na die wedstrijden kijken waar je staat.
+5/-0

Als je kjjkt naar het spel van de eerste helft dan mag je niet eens ontevreden zijn. Gaaei die liet zien dat hij een behoorlijke voorzet in zijn benen heeft. Alleen dat beroerde afwerken op de goal en het missen van dotten van kansen doet de rest vergeten. Dan krijg je een tweede helft voorgeschoteld, waarbij spelers ingebracht worden waardoor bij elke wissel het elftal zwakker wordt, de conditie niet op peil blijkt te zijn en er weer beroerd met kansen wordt omgegaan. Met als klap op de vuurpijl dat er verdedigend weer alleen maar teruggelopen wordt en er gestuntel van de keeper voor zorgt dat je zwaar gefrustreerd als supporter de wedstrijd uitzit.
+2/-0

En Hato mag dan positioneel goed staan bij dat tegendoelpunt, maar de manier waarop hij de bal probeert tegen te houden lijkt ook weer nergens op.
+4/-0

Veel te slap en apathisch weer van Hato. Hij is nog veel te licht voor de Premier League.
+3/-0

fout van onze goede keeper. Maar nog een grotere fout van de trainer. Hij had nooit op het laats 3 licht gewichten in moeten zetten. En ook niet vooruit kijken naar zondag. Vandaag ge woon 3 punten pakken ondanks gele kaarten en zondag in het vooruit zicht moeten hebben. je moet a.s zondag gewoon voor 60% reken op een nederlaag ( misschien)dan hadden we nu en als we verliezen van Feyenoord 2 punten meer gehad dus wedstrijd voor wedstrijd bekijken en niet vooruit.