Transparent
Inloggen
Sluiten

WedstrijdenAjax verslaat FC Utrecht met 2-0 door goals van Brobbey en Taylor


Tijdstip
3 maart 2024
Stadion
Johan Cruijff ArenA
Gelegenheid
Eredivisie
Televisiezender
ESPN


Ajax verslaat FC Utrecht met 2-0 door goals van Brobbey en Taylor; image source: Pro Shots

Foto: Pro Shots

Ajax verslaat FC Utrecht met 2-0 door goals van Brobbey en Taylor

Ajax heeft vanmiddag in de "lunchwedstrijd" met 2-0 gewonnen van FC Utrecht en loopt dus weer 2 punten in op AZ. Brian Brobbey zette Ajax voor rust op voorsprong en Kenneth Taylor verdubbelde de marge na rust. Devyne Rensch pakte een rode kaart.

Vandaag werd weer begonnen met 5 man achterin, zoals ook vorige week tegen AZ. Wel een aantal andere spelers die aan de aftrap stonden. Tristan Gooijer, Jordan Henderson, Ahmetcan Kaplan en Sivert Mannsverk hoorden het eerste fluitsignaal van scheidsrechter Van der Eijck binnen de lijnen. Anton Gaaei zat niet bij de selectie, Josip Šutalo ontbrak wegens een blessure en Branco van den Boomen begon samen met Benjamin Tahirović op de bank. Steven Berghuis en Steven Bergwijn ontbraken nog steeds door blessures.

Het eerste kansje voor Ajax was een schot van Taylor na klaarleggen door Brobbey, maar dit was geen probleem voor Branderhorst.

Het eerste half uur leverde vooral een spelletje op dat Ajax ruimtes zocht, Utrecht dat achteruit bleef staan en loerde op een kansje. De tweede kans voor Ajax was voor Gooijer, maar die schoot recht op Branderhorst.

Brobbey vocht flink wat duels uit met oud-Ajacieden Van der Horn en Viergever. 10 minuten voor rust speelde hij zich vrij voor een schot, maar weer stond Branderhorst in de weg.

Daarna 2 kansen snel achter elkaar, waar Lammers over schoot nadat hij Rensch af hield en Boussaid schoot op Ramaj.
Maar in de 39e minuut kwam Ajax toch op voorsprong. Een lange bal van Kaplan kwam bij Sosa, hij legde de bal klaar voor Brobbey en de spits schoot de bal onder Branderhorst door en zette Ajax op 1-0.

Er gebeurde niet veel meer, dus de saaie eerste helft kende een 1-0 voorsprong voor Ajax als einde.

Het duurde ook in de tweede helft weer even voor een poging van Ajax. Henderson schoot van een meter of 20, maar ook hij vond Branderhorst op zijn weg.

Viergever was dichtbij de tweede voor Ajax, toen hij de bal na een voorzet van Sosa over zijn eigen goal schoot. Brobbey loerde op de kans, maar Viergever was hem net voor. Uit de corner die volgde van Henderson kopt Hlynsson op doel en verwerkte Brobbey de bal in het zijnet.

Mannsverk ontving de bal na een slechte uittrap van Branderhorst, maar maakte het de doelpunt niet moeilijk. Dit werd gevolgd door een slap schot van Hlynsson, wat ook eindigde bij de doelman.

Een kwartier voor tijd kwam Ajax alsnog op 2-0. Na een aanval via Brobbey gaf de spits de bal mee aan de meelopende Taylor en de middenvelder schoof de bal langs Branderhorst.

Direct erna mocht de licht aangeslagen Mannsverk naar de kant en kwam Branco van den Boomen in de ploeg.

Rensch kreeg geel na hard inkomen op Sam Lammers. Maar waar de eerste televisie beelden de meeste supporters al aan het denken zetten, gebeurde dit ook bij de VAR. Scheidsrechter van der Eijk werd door Rob Dieperink naar het scherm geroepen. Wat de meeste toeschouwers en televisiekijkers al vreesden werd waarheid. Devyne Rensch kreeg rood in plaats van geel.
Van ’t Schip greep gelijk in en Jakov Medić kwam in het veld voor Hlynsson voor de laatste 6 minuten.

Sosa was een paar minuten voor tijd alleen voorin en waagde een schot, dat naast ging.

In de laatste minuut van de reguliere speeltijd een dubbele wissel, waar beide doelpuntenmakers naar de kant gingen. Benjamin Tahirovic en Chuba Akpom kwamen voor Taylor en Brobbey.

Jensen kreeg in de blessuretijd van 9 minuten nog een goede kopkans na een voorzet van Fraulo, maar Ramaj hield de nul vast. Ramaj botste nog met Van de Haar, maar de doelman kon verder.


Taylor: "Voor thuispubliek scoren is het allerleukste"

Kenneth Taylor werd nu eens toegejuicht bij het verlaten van het veld na zijn wissel, waar hij eerder werd uitgefloten bij een wissel. De middenvelder wilde het er niet te veel over hebben vandaag: "Deze week gaat het om het team. Voor thuispubliek scoren is het allerleukste. Het doelpunt was bewust. Ik weet dat een doelman zich vaak groot probeert te maken, dus ik plaatste hem door de benen."

Van 't Schip koos de laatste 2 wedstrijden voor een 5-4-1 / 3-4-2-1 systeem, waarin Taylor ook een andere rol heeft. Taylor zegt over zijn rol als speler het volgende: "Soms dan heb je wel het gevoel dat je met weinig man voorin staat, maar vandaag had ik het niet. Ik weet Bryan vaak te vinden. Ik heb er zelf weinig moeite mee. "


Van 't Schip: "Complimenten hoe de spelers het systeem hebben uitgevoerd"

Van 't Schip was blij dat Ajax na een aantal moeizame wedstrijden weer de overwinning pakte: "We waren natuurlijk weer op zoek naar de overwinning. De jongens hebben gedisciplineerd gespeeld en met een goede focus. Complimenten aan hoe ze het hebben uitgevoerd. Als staf hebben we laten zien dat we ons in korte termijn kunnen voorbereiden op een ander systeem. Met name in de eerste helft hadden we de controle. Voorin ging het wel wat langzamer, maar dat komt natuurlijk ook door hoe we ons hebben opgesteld."

Achterin krijgt Ajax minder kansen tegen, maar daar tegenover creëert Ajax voorin ook een stuk minder. De trainer legt de keuze hiervoor uit en blikt vooruit als Berghuis en Bergwijn weer beschikbaar zijn: "We moeten ook niet vergeten dat we nu zonder Berghuis en Bergwijn spelen. Nu speel je met wingbacks. Het middenveld blijft in principe hetzelfde. In de opbouw hebben we wat meer tijd nodig. We bleven rustig aan de bal en kwamen er een aantal keer goed uit. Aanvallen kost wat meer tijd, maar zoals door anderen ook opgemerkt geef je achterin ook minder weg. Bergwijn en Berghuis kunnen ook aan de binnenkant spelen als ze weer beschikbaar zijn."

Ahmetcan Kaplan maakte vandaag zijn basisdebuut, na vorige week te zijn ingevallen tegen AZ. De trainer is tevreden over de Turkse verdediger, die met veel blessureleed kampte: "Hij heeft het heel goed gedaan en is rustig aan de bal. Hij houdt het overzicht link en rechts. In de duels is hij stug en heeft hij het Lammers lastig gemaakt. Het is goed om te zien dat hij zo terug komt van een blessure en voor ons is het een extra speler erbij. "


Henderson: "Verdedigend stonden we goed"

Voor Jordan Henderson was het zijn eerste overwinning sinds zijn komst naar Ajax, waar hij uiteraard ook blij mee was: "Ik ben altijd blij als we winnen. Drie nodige punten en we hebben het goed gedaan vandaag. We wisten dat het lastig zou worden, maar blij met de punten. De doelpunten spelen we goed uit en we hadden de wedstrijd onder controle. Verdedigend stonden we goed en ik denk dat we ook blij mogen zijn met de nul achterin."

Ook Henderson ging in over het nieuwe systeem: "We zijn er druk mee bezig. We trainen er veel op en proberen details te verbeteren. We staan meer compact en we moeten er voor zorgen dat we samen aanvallen en verdedigen. De trainer denkt dat dit voor nu het beste systeem is en ik hoor er ook positieve reacties op. Vorige week kon het beter, maar vandaag kunnen we tevreden zijn. Al blijven er natuurlijk genoeg verbeterpunten. Ik heb veel contact met de technische staf, omdat zij het van de zijkant zien en ik vanuit het veld. Ik bespreek de details met ze en probeer dit met de spelers te delen."


Karakteristieken

Uitslag: 2-0 (1-0)

Scheidsrechter
Van der Eijk
Toeschouwers
53.519 toeschouwers

Kaarten: -


Opstelling Ajax

Brian Brobbey


Kenneth TaylorJordan HendersonSivert MannsverkKristian Hlynsson


Borna SosaJorrel HatoAhmetcan KaplanDevyne RenschTristan Gooijer


Diant Ramaj

Wissels:

'78 Branco van den Boomen voor Sivert Mannsverk
'84 Jakov Medić voor Kristian Hlynsson
'90 Benjamin Tahirović voor Kenneth Taylor
'90 Chuba Akpom voor Brian Brobbey


Opstelling FC Utrecht

BoussaidLammersAzarkan


FrauloToornstraFlamingo


El KarouaniViergeverVan der HoornTer Avest


Branderhorst

Wissels:

'46 Okkels voor Azarkan
'66 Bozdogan voor Ter Avest
'66 Jensen voor Toornstra
'66 Iqbal voor El Karouani
'84 Van der Haar voor Boussaid


Pool

De ruststand en uitslag van deze wedstrijd is door 5 deelnemers aan de Pool goed voorspeld.

De top vijftien:

  Score Voorspelling
 7 2-0 (1-0)
 7 2-0 (1-0)
 7 2-0 (1-0)
 7 2-0 (1-0)
 7 2-0 (1-0)
 5 2-1 (1-0)
 5 2-1 (1-0)
 5 2-1 (1-0)
 5 2-1 (1-0)
10  5 2-1 (1-0)
11  5 2-1 (1-0)
12  5 2-1 (1-0)
13  5 2-1 (1-0)
14  5 2-1 (1-0)
15  5 2-1 (1-0)

Bekijk ook het algemeen klassement in de Pool.


Man van de Wedstrijd

De wedstrijd als geheel werd door de fans gewaardeerd met een 6.81. Hieronder is de uitslag van de Man of the Match verkiezing van deze wedstrijd weergegeven. Achter elke spelersnaam staat tussen haakjes het aantal stemmen en de daarmee behaalde score voor het Man van de Wedstrijd klassement.

1. Brian Brobbey (67 -> 5,0)
2. Ahmetcan Kaplan (50 -> 4,0)
3. Sivert Mannsverk (22 -> 3,0)
4. Kenneth Taylor (8 -> 2,0)
5. Jordan Henderson (7 -> 1,0)
6. Niemand (3 -> 0,0)
6. Chuba Akpom (3 -> 0,0)
8. Diant Ramaj (2 -> 0,0)
9. Victor Jensen (0 -> 0,0)
9. Charlie Setford (0 -> 0,0)
9. Jaydon Banel (0 -> 0,0)
9. Olivier Aertssen (0 -> 0,0)
9. Ar'Jany Martha (0 -> 0,0)
9. Mika Godts (0 -> 0,0)
9. Christian Rasmussen (0 -> 0,0)
9. Josip Šutalo (0 -> 0,0)
9. Kristian Hlynsson (0 -> 0,0)
9. Francisco Conceição (0 -> 0,0)
9. Benjamin Tahirović (0 -> 0,0)
9. Gaston Avila (0 -> 0,0)
9. Kian Fitz-Jim (0 -> 0,0)
9. Amourricho van Axel Dongen (0 -> 0,0)
9. Silvano Vos (0 -> 0,0)
9. Steven Berghuis (0 -> 0,0)
9. Remko Pasveer (0 -> 0,0)
9. Branco van den Boomen (0 -> 0,0)
9. Jorge Sanchez (0 -> 0,0)
9. Jakov Medić (0 -> 0,0)
9. Anass Salah-Eddine (0 -> 0,0)
9. Jay Gorter (0 -> 0,0)
9. Carlos Forbs (0 -> 0,0)
9. Steven Bergwijn (0 -> 0,0)
9. Davy Klaassen (0 -> 0,0)
9. Owen Wijndal (0 -> 0,0)
9. Jorrel Hato (0 -> 0,0)
9. Anton Gaaei (0 -> 0,0)
9. Devyne Rensch (0 -> 0,0)
9. Gerónimo Rulli (0 -> 0,0)
9. Jurriën Timber (0 -> 0,0)
9. Edson Álvarez (0 -> 0,0)
9. Dusan Tadić (0 -> 0,0)
9. Daley Blind (0 -> 0,0)
9. Victor Jensen (0 -> 0,0)
9. Mohamed Daramy (0 -> 0,0)
9. Calvin Bassey (0 -> 0,0)
9. Sontje Hansen (0 -> 0,0)
9. Youri Regeer (0 -> 0,0)
9. Anass Salah-Eddine (0 -> 0,0)
9. Lorenzo Lucca (0 -> 0,0)
9. Florian Grillitsch (0 -> 0,0)
9. Mohammed Kudus (0 -> 0,0)
9. Maarten Stekelenburg (0 -> 0,0)
9. Perr Schuurs (0 -> 0,0)
9. Sean Klaiber (0 -> 0,0)
9. Antony (0 -> 0,0)
9. Jay Gorter (0 -> 0,0)
9. Mohamed Ihattaren (0 -> 0,0)
9. Naci Ünüvar (0 -> 0,0)
9. Youri Baas (0 -> 0,0)
9. Lisandro Magallán (0 -> 0,0)
9. Lucas Ocampos (0 -> 0,0)
9. Borna Sosa (0 -> 0,0)
9. Julian Rijkhoff (0 -> 0,0)
9. Tristan Gooijer (0 -> 0,0)
9. Kian Fitz-Jim (0 -> 0,0)


Voorbeschouwingen


Wat vind jij van de wedstrijd?

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Gebruik de links bovenin beeld om een loginnaam aan te maken danwel in te loggen.


5 maanden geleden
Het maakt Ajax dit seizoen niets uit of de tegenstander in vorm is of niet.
+2/-0

5 maanden geleden
Nooit gedacht het volgende op te schrijven;
Hopen op een stunt van Ajax in JCA.
Maar ook hopen op een stuntje van RKC uit tegen GAE.
In het slechtste scenario kan GAE ons voorbij op de ranglijst.

Ook NEC zou ons kunnen achterhalen bij een overwinning en een nederlaag van Ajax.
Dan zakken we zelfs af naar plek 7.
+2/-0

5 maanden geleden (gewijzigd)
1-3 Utrecht, we zijn zo verschrikkelijk slecht he.
En onze "ervaren" spelers zullen wel weer pijntjes hebben, Bergwijn, Berghuis,Henderson, omdat ze een nederlaag zien aankomen.
+2/-0

5 maanden geleden (gewijzigd)
Yo FC Knudde oftewel AFC Ajax. Dankzij dat doelloze gestuntel van jullie allemaal ben ik voetbal moe en jullie als een hoop kouwe kak helemaal zat.

Ga alsjeblieft op een veld bij een lokale amateur vereniging weer leren als team te voetballen. Het niveau is een stuk lager dus veel beter passend en als jullie winnen kunnen die om uit te kotsen ego's van jullie weer gestreeld worden.

Want in de Johan Cruijff ArenA horen jullie al heeeeeeeeel lang niet meer thuis.
Een thuiswedstrijd in een goed gevulde Johan Cruijff ArenA, verdien 'm eerst maar eens terug.

Hoe? Nou door iets met Bloed, Zweet en Tranen.

Al afzwaaiende vanwege de door AFC Ajax aanwakkerende neerslachtigheid,

D.T.M.
+3/-1

5 maanden geleden
Vermoedelijke opstelling 5 verdedigers in eigen huis. Gelukkig zat het AD er vorige keer flink naast. Vorige week tegen de nr 7, nu tegen de nr 8. Dat wordt weer een zware middag 🙉
+1/-0

5 maanden geleden
Vrees met grote vrezen, Go Ahead is ons voorbij 😓🫣
+1/-0

5 maanden geleden
Die opstelling, 5-3-2. Dit worden nog 10 lange wedstrijden.
+1/-0

5 maanden geleden
Brobbey zal zich ook wel achter zijn oren krabben. Helemaal alleen voorin...
+2/-0

5 maanden geleden
Kaplan nu al 3 klasse beter dan Sutalo. Wat een rust.
+9/-0

 
5 maanden geleden
Lekker Kaplan laten staan ipv Sutalo inderdaad.
+6/-0

 
5 maanden geleden
Kaplan is een verademing. Rust in de opbouw en sterk in de duels.
+7/-0

5 maanden geleden
Het stond vandaag goed. Niet het spel wat "we" willen zien van Ajax, maar het lek moest nu echt gedicht worden, alvorens we weer vooruit kunnen kijken. Brobbey weer heel goed en Kaplan maakt ook een prima indruk. Henderson blijkt een goede aankoop en ook Mannsverk speelde goed. Hopelijk gaat deze lijn doorgetrokken worden.
+5/-0

 
5 maanden geleden (gewijzigd)
Volgende week Sittard. Moeten ff een buffer proberen te maken met de nr6.
Go Ahead tegen PSV
+4/-0

 
5 maanden geleden
Ook erg positief dat we keer weer eens de 0 houden
+6/-0

5 maanden geleden
Good game

Kaplan top
Mannsverk amazing - new Frenkie
+2/-0