Transparent
Inloggen
Sluiten

WedstrijdenHeerenveen bluft zwak Ajax af en houdt de punten in Friesland


Tijdstip
11 februari 2024
Stadion
Abe Lenstra Stadion
Gelegenheid
Eredivisie
Televisiezender
ESPN


Heerenveen bluft zwak Ajax af en houdt de punten in Friesland; image source: Pro Shots

Foto: Pro Shots

Heerenveen bluft zwak Ajax af en houdt de punten in Friesland

Ajax heeft vandaag een uitgelezen mogelijkheid op de vierde plaats laten liggen, omdat er niet werd gewonnen in Heerenveen. Chuba Akpom scoorde de 3-2, nadat Bochniewicz eerst zijn eigen doelman had gepasseerd. In de allerlaatste minuut was er nog een spannend VAR moment bij een mogelijke gelijkmaker, maar de VAR oordeel dat de bal de doellijn niet had gepasseerd.

Bij Ajax ontbraken de geblesseerde Rensch en Bergwijn in de basis. Borne Sosa en Carlos Forbs namen hun plekken in.

Het eerste kansje was voor SC Heerenveen, maar Sahraoui schoot ruim naast. De Friezen kwamen wel op voorsprong na een minuut of 10. Na een voorzet van Braude kopte Van Amersfoort de 1-0 binnen.

Heerenveen bleef druk houden, maar onder andere een kopbal van Wålemark leverde geen goal op.

Na 20 minuten kreeg de thuisploeg een vrije trap na eerst een slippertje van Sosa, gevolgd door een overtreding van Hato. Thom Haye schoot de vrije trap tegen de lat.

Hierna schoot Hlynsson op de lat uit de eerste Ajax kans na terugleggen door Brobbey. Het volgende schot was van Kenneth Taylor, maar oud Ajax doelman Van der Hart wist te redden. Na een overtreding op Brobbey kreeg Ajax een vrije trap net buiten het strafschopgebied. Het plaatsen van Sosa was prima, maar omdat deze niet heel hard was kon de keeper redden.

Heerenveen probeerde de controle weer terug te pakken en Wålemark kreeg een goede kans, maar die werd nog aangeraakt waardoor het een hoekschop werd. Deze leverde niets op.

Acht minuten voor de rust kwam Heerenveen op 2-0 door Sahraoui. Via Haye en Braude werd van Amersfoort diep gestuurd die de bal goed teruglegde. Brouwers mistte de bal en Sahraoui schoot eerst tegen Šutalo op, maar kreeg direct een tweede kans die hard achter Ramaj eindigde.

In de laatste minuut van de eerste helft kreeg Ajax nog een vrije trap nadat Forbs werd aangetikt. Hlynsson nam de vrije trap, maar van der Hart kon redden zonder problemen.

Tijdens de rust mocht Carlos Forbs achter blijven in de kleedkamer en kwam Chuba Akpom in het veld.

Binnen een minuut na de rust maakte Heerenveen er 3-0 van. Na eerst onzekere passes van Ramaj en Šutalo en slecht ingrijpen van Gooijer kon Sahraoui de bal voorzetten en schoot Brouwers tegen Ramaj op. Van Amersfoort was alert en schoot de tweede kans hard binnen.

Op een hele rommelige manier deed Ajax iets terug en werd het 3-1. Nadat Taylor opstoomde probeerde Brobbey invaller Akpom te bereiken, maar voordat de Brit kon uithalen tikte Bochniewicz de bal achter zijn eigen doelman in de 51e minuut.

Ajax bleef gevaarlijk, maar echt grote kansen leverde het niet op. Tot de 70e minuut Hlynsson op doel schoot en van der Hart redde. Uit een corner van Hlynsson was Brobbey dichtbij een goal, maar de spits kopte net naast. Van der Hart was attent bij voorzetten van Brobbey en Sosa.

Met nog iets meer dan 10 minuten te spelen kwam Ajax op 3-2. Sosa gaf voor, Gooijer legde terug en Akpom schoot van dichtbij binnen.
Heerenveen wisselde verdedigend en maakte het prioriteit om de voorsprong vast te houden. Uit tegenstootjes was Ramaj Nunnely te vroeg af en schoot Sahraoui ruim naast.

Ajax probeerde hoopvol een gat te vinden in de handbal verdediging van Heerenveen. In de allerlaatste minuut van de blessuretijd was er nog een spannend VAR moment. Uit een laatste voorzet van Berghuis kopte Šutalo de bal in en via Van Beek en Van Ottele leek de bal de doellijn te passeren, waarna de VAR uitsluitsel moest brengen. Deze oordeelde dat de bal de lijn niet had gepasseerd en zo won Heerenveen met 3-2 en bleven de punten in Friesland.


Berghuis: "We moeten het accepteren hoe moeilijk het ook is"

Steven Berghuis was vandaag aanvoerder bij afwezigheid van Bergwijn. Ajax leek dichtbij een punt met een beslissing van de VAR in de laatste minuut van de blessuretijd, maar Berghuis gaf aan begrip te hebben voor de uiteindelijke beslissing: "Er is geen doellijn technologie en als er dan geen bewijs is dat hij over de lijn is mag de scheids hem niet goedkeuren. Ik kan me voorstellen als ik hem zo zie dat ze besluiten dat ze niet 100% zeker weten dat de bal eroverheen is. We moeten het accepteren hoe moeilijk het ook is, want dan hadden we met een puntje weg kunnen gaan. Maar dat is ook voetbal helaas."

Ajax verloor doordat de goal niet werd toegekend met 3-2. Een punt leek heel dichtbij en Berghuis was er niet zeker van of een punt verdiend zo zijn: "Bij momenten wel en bij momenten niet. Ik denk dat we een zwakke wedstrijd hebben, maar we hebben wel onze kansen gehad. Zoals de vrije trap van Sosa en de bal van Hlynsson op de lat in de eerste helft.
Heerenveen pakte de momenten wel en wij niet. Heerenveen was agressief met druk zetten en er onderuit spelen. Het gevoel was wel dat wij niet goed in de wedstrijd zaten."

Ook over zijn eigen spel was de rechtsbuiten kritisch: "Mijn gevoel is dat te weinig in het spel ben voor gekomen. Soms heb je zulke wedstrijden er tussen. Ik moet het nog even terugkijken hoe het komt. Of het ligt aan mijn eigen positie of hoe we aan het voetballen toe zijn gekomen aan de rechterkant met de bezetting van de posities."


Van 't Schip: "het was gewoon niet voldoende vandaag"

Ajax verloor vandaag voor het eerst met John van 't Schip als trainer. In de eerste helft kregen de Amsterdammers weinig grip op Heerenveen erkende ook van 't Schip: "Ze kwamen natuurlijk al vrij snel voor. Wij gaven te veel weg en Heerenveen deed het goed. We kwamen er niet goed voetballend doorheen. Brian konden we moeilijk bereiken en Kristian stond wel veel vrij in het midden, maar we kwamen niet toe aan wat we wilden. Dan komt Heerenveen ook nog op 2-0 en direct na rust op 3-0, dan weet je dat het lastig wordt. We komen wel weer in de wedstrijd, maar het was gewoon niet voldoende vandaag."

Met Akpom voor Forbs als wissel in de rust leek Ajax met een plan de kleedkamer uit te komen om op jacht te gaan naar de 2-1, maar in plaats daarvan werd het als snel 3-0. Van 't Schip hierover: "Als je de tweede helft zo begint, maak je het jezelf heel moeilijk. We komen nog terug naar 3-2 en misschien wel 3-3. Daar wil ik verder niet te lang over praten. Het is lastig te zien en ze hebben geen horloges hier. Je hebt niets aan die discussie."

Van 't Schip blikte hierna vooruit naar de wedstrijd tegen Bodø/Glimt komende donderdag: "Als team moeten we veel scherper aan de wedstrijd beginnen. Vandaag waren we er gewoon niet bij en dat kan niet. Bodø/Glimt is een mooie gelegenheid om je te laten zien."


Henderson: "Voor mij is het duidelijk dat de bal over de lijn is"

Henderson speelde vandaag zijn tweede wedstrijd in het Ajax shirt en de eerste keer buiten de Johan Cruijff ArenA. De Ajacied was vandaag ook direct verbaasd dat er geen doellijn technologie aanwezig was: "Ik wist niet dat het in Nederland niet altijd gebruikt werd, maar als je de beelden ziet heb je die volgens mij ook niet nodig. Ik snap niet waarom er geen doelpunt werd toegekend. Ik vind het vreemd, want voor mij is het een duidelijke goal. Uiteindelijk is het een grote teleurstelling dat hij niet telt en je zo een punt misloopt."

Henderson was kritisch op hoe Ajax speelde en vond dat Ajax niet het gebruikelijke niveau haalde: "De eerste helft spelen we niet goed genoeg om de wedstrijd te kunnen winnen. Je komt op twee doelpunten achterstand en in de tweede helft begin je ook weer slordig. We komen weer goed terug in de wedstrijd en met een beetje geluk pak je een punt. Maar dat was ook het maximale wat we zouden verdienen hoe we vandaag hebben gespeeld. Als je kijkt waar ons team toe in staat is en hoe we de laatste weken spelen hebben we niet ons niveau gehaald. We moeten de komende weken beter presteren, want elk punt is belangrijk. We moeten hier nu van herstellen en dan weer vooruit kijken naar de volgende wedstrijd."


Karakteristieken

Uitslag: 3-2 (2-0)

Doelpuntenmakers:

Goal
1-0 Van Amersfoort ('11)
Goal
2-0 Sahraoui ('38)
Goal
3-0 Van Amersfoort ('46)
Goal
3-1 Eigen doelpunt Bochniewicz ('51)
Goal
3-2 Chuba Akpom ('79)
Scheidsrechter
Makkelie
Toeschouwers
24.150 toeschouwers

Kaarten:

Kaart
sc Heerenveen: Van Beek ('49)
Kaart
sc Heerenveen: Kohlert ('51)
Kaart
sc Heerenveen: Braude ('65)
Kaart
sc Heerenveen: Bochniewicz ('72)

Opstelling Ajax

Carlos ForbsBrian BrobbeySteven Berghuis


Kenneth TaylorKristian HlynssonJordan Henderson


Borna SosaJorrel HatoJosip ŠutaloTristan Gooijer


Diant Ramaj

Wissels:

'46 Chuba Akpom voor Carlos Forbs


Opstelling sc Heerenveen

SahraouiVan AmersfoortWalemark


BrouwersOlssonHaye


KohlertBochniewiczVan BeekBraude


Van der Hart

Wissels:

'55 Nunnely voor Walemark
'85 Van Ottele voor Van Amersfoort
'85 Ali voor Braude
'89 Tjoe-A-On voor Sahraoui


Pool

De ruststand en uitslag van deze wedstrijd is door geen van de deelnemers aan de Pool goed voorspeld.

De top vijftien:

  Score Voorspelling
 2 1-2 (1-0)
 1 0-2 (0-3)
 1 1-2 (0-1)
 1 1-2 (0-1)
 1 0-2 (0-1)
 1 1-2 (0-1)
 1 1-2 (1-2)
 1 1-2 (0-2)
 1 1-2 (0-1)
10  1 0-2 (0-1)
11  1 1-2 (0-1)
12  1 1-2 (0-1)
13  1 1-2 (0-1)
14  0 0-3 (0-2)
15  0 1-3 (0-1)

Bekijk ook het algemeen klassement in de Pool.


Man van de Wedstrijd

De wedstrijd als geheel werd door de fans gewaardeerd met een 4.19. Hieronder is de uitslag van de Man of the Match verkiezing van deze wedstrijd weergegeven. Achter elke spelersnaam staat tussen haakjes het aantal stemmen en de daarmee behaalde score voor het Man van de Wedstrijd klassement.

1. Brian Brobbey (24 -> 5,0)
2. Jordan Henderson (18 -> 4,0)
3. Chuba Akpom (17 -> 3,0)
4. Kristian Hlynsson (15 -> 2,0)
5. Tristan Gooijer (13 -> 1,0)
6. Niemand (8 -> 0,0)
7. Kenneth Taylor (4 -> 0,0)
8. Remko Pasveer (3 -> 0,0)
9. Diant Ramaj (2 -> 0,0)
9. Steven Berghuis (2 -> 0,0)
9. Jorrel Hato (2 -> 0,0)
9. Kian Fitz-Jim (2 -> 0,0)
13. Steven Bergwijn (1 -> 0,0)
13. Gerónimo Rulli (1 -> 0,0)
13. Borna Sosa (1 -> 0,0)
16. Victor Jensen (0 -> 0,0)
16. Charlie Setford (0 -> 0,0)
16. Jaydon Banel (0 -> 0,0)
16. Olivier Aertssen (0 -> 0,0)
16. Ar'Jany Martha (0 -> 0,0)
16. Mika Godts (0 -> 0,0)
16. Christian Rasmussen (0 -> 0,0)
16. Josip Šutalo (0 -> 0,0)
16. Francisco Conceição (0 -> 0,0)
16. Benjamin Tahirović (0 -> 0,0)
16. Gaston Avila (0 -> 0,0)
16. Kian Fitz-Jim (0 -> 0,0)
16. Amourricho van Axel Dongen (0 -> 0,0)
16. Silvano Vos (0 -> 0,0)
16. Branco van den Boomen (0 -> 0,0)
16. Jorge Sanchez (0 -> 0,0)
16. Jakov Medić (0 -> 0,0)
16. Anass Salah-Eddine (0 -> 0,0)
16. Ahmetcan Kaplan (0 -> 0,0)
16. Jay Gorter (0 -> 0,0)
16. Carlos Forbs (0 -> 0,0)
16. Davy Klaassen (0 -> 0,0)
16. Owen Wijndal (0 -> 0,0)
16. Anton Gaaei (0 -> 0,0)
16. Devyne Rensch (0 -> 0,0)
16. Jurriën Timber (0 -> 0,0)
16. Edson Álvarez (0 -> 0,0)
16. Dusan Tadić (0 -> 0,0)
16. Daley Blind (0 -> 0,0)
16. Victor Jensen (0 -> 0,0)
16. Mohamed Daramy (0 -> 0,0)
16. Calvin Bassey (0 -> 0,0)
16. Sontje Hansen (0 -> 0,0)
16. Youri Regeer (0 -> 0,0)
16. Anass Salah-Eddine (0 -> 0,0)
16. Lorenzo Lucca (0 -> 0,0)
16. Florian Grillitsch (0 -> 0,0)
16. Mohammed Kudus (0 -> 0,0)
16. Maarten Stekelenburg (0 -> 0,0)
16. Perr Schuurs (0 -> 0,0)
16. Sean Klaiber (0 -> 0,0)
16. Antony (0 -> 0,0)
16. Jay Gorter (0 -> 0,0)
16. Mohamed Ihattaren (0 -> 0,0)
16. Naci Ünüvar (0 -> 0,0)
16. Youri Baas (0 -> 0,0)
16. Lisandro Magallán (0 -> 0,0)
16. Lucas Ocampos (0 -> 0,0)
16. Sivert Mannsverk (0 -> 0,0)
16. Julian Rijkhoff (0 -> 0,0)


Voorbeschouwingen


Wat vind jij van de wedstrijd?

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Gebruik de links bovenin beeld om een loginnaam aan te maken danwel in te loggen.


5 maanden geleden
0-4, 1e Hatrick Brobbeast!
+3/-1

5 maanden geleden
Daar teken ik voor El Nico !
+1/-0

5 maanden geleden
Ramaj - Gooijer, Sutalo, Hato, Sosa - Henda, Taylor, Hlynssen - Forbs, Brobbey, Berghuis

0-3
Brobbey 2, Berghuis
+1/-1

5 maanden geleden (gewijzigd en gesloten)
Hoe plichtmatig en zielloos er gevoetbald wordt:

Schaamteloos beschamend.

Vrij vertaald:

Tjongejonge wat ongelooflijk inspiratieloos slecht ja! Kom op even.

Forbes wordt nauwelijks in stelling gebracht idem voor Berghuis.

Johnny fix dit even wil je?
Z.s.m. ajb want dit kan absoluut zo niet langer!

Rot maar op naar de kleedkamer en kom er ook maar niet meer uit! Stelletje slappelingen!
+2/-0

5 maanden geleden
Wat een kut instelling weer. Die z Sutalo laat zich weer als een kind wegzetten bij de 1 0 op het middenveld.
+2/-0

5 maanden geleden
Het is weer zoals vanouds een slappe smakeloze hap. Aanvallende wordt er werkelijk niks klaargespeeld en elke kans voor de tegenstander is billen knijpen.

We kunnen na vandaag een plekje stijgen maar we kunnen beter naar onderen kijken met deze mooiweer voetballertjes.
Ik zie ons geen 3 doelpunten maken in de tweede helft. Wat een armoe zeg, om van te janken.
+4/-0

5 maanden geleden
Afgelopen wedstrijden was er telkens een stijgende lijn te zien en dat gaf hoop. Vandaag echter volledig, maar dan ook volledig weggespeeld door de huidige nummer 13 van de Eredivisie. Er komt niks door via de vleugels en het middenveld wordt overlopen, waarbij Henderson in positieve zin opvalt. Gaat nog een hele klus worden om hier een gelijkspel uit te slepen, wat op dit moment (rust) het hoogst haalbare lijkt.
+3/-0

5 maanden geleden
Dachten ze dat na de 1-1 tegen PSV ze er al waren? Traag, slap, plichtmatig gebrei. Telkens langzaam naar links spelen waar Forbs en Sosa allebei niets met de bal willen doen behalve balletje terug. Ik mis de hoge druk, de intensiteit, het durven van moeilijke oplossingen proberen van de EtH-dagen.

Met dit traag gebrei komen ze niet Europa in.
+5/-0

5 maanden geleden
Dit is toch niet te filmen!

A. Ik bedoel voor hoeveel geld aan kwaliteit staat er wel niet op het veld? Te belachelijk voor woorden!

B. De rest van de ploeg haalt gewoon doodleuk het niveau van die arme Jordan Henderson omlaag want hij kan de bal helemaal niet kwijt.

C. En natuurlijk eindigen met het allerslechtste:

Aangezien er nul inzet is deugd er tactisch echt helemaal niks van waardoor de spelers werkelijk waar aan alle kanten voorbij worden gelopen door een simpel provincieclubje.

En dat draagt dan een Ajax shirt.

Mag dat shirt even lenen dan doen ik en anderen wel vrijwillig mee om alsnog de winst mee naar Amsterdam mee te nemen.

Anyone?
+6/-0

5 maanden geleden
Het is weer eens om te janken...
+4/-0

5 maanden geleden
Begint t gezeik weer! Geen bezieling ! Niets! Kansloos met de wetenschap dat t nú moet!
+6/-0

5 maanden geleden
Akpom en Martha erin voor Forbs en Sosa zou ik zeggen, maar als de instelling hetzelfde als de 1e helft blijft is welke wissel dan ook nutteloos.
+3/-0

5 maanden geleden
Whahahaha gelijk na de aftrap, Sutalo lekker banken voortaan…. Tribune wel te verstaan!
+2/-0

reactie verwijderd

5 maanden geleden (gewijzigd)
Nou ben ik nieuwsgierig 😂😂… iig kijken of er nog een rode kaart valt. 4x geel nu.
+2/-0

5 maanden geleden
Begint voorzichtig toch op te vallen dat we alleen wedstrijden winnen waar Martha in de basis start. Onverklaarbaar maar wellicht moeten we er maar gewoon mee rollen. Valt weinig te verliezen met dit team.
+2/-2

 
5 maanden geleden
Of we winnen wedstrijden waarbij Bergwijn in de basis staat.
+2/-0

5 maanden geleden
En niks ten nadele van Schippie ook gezien welke droevigheid hem is overkomen en Schippie lijkt me echt een hele toffe kerel maar het verschil tussen hem en Erik ten Hag is wel heel erg groot.

In die zin dat je bij Erik ten Hag het vuur zag tijdens de wedstrijden in dus lichaamstaal.

En ik kan er behoorlijk slecht tegen dat Johnny er zo beteuterd en gelaten bij staat als het slecht gaat. Killen die handel! Vuur! Helemaal ook tactisch! Jij bent de man dus doe er wat aan man! It's never too late!

Johnny plus één ongevraagd advies: doe wat aan je lichaamstaal man dit is toch geen reclame?
Ajax is vuur geen slecht herfstweer waar je met tegenzin in bent. Kom op!
+7/-1

 
5 maanden geleden
Je hebt gelijk maar één excuus.
EtH had Tagliafico, Martinez en Alvarez.
Schip alleen dromers als Sosa en houten klazen als Sutalo.
En wanneer Berghuis dan een keer een schop uitdeelt dan valt de hele wereld over hem heen.
EtH kreeg alles, zelfs Klaiber en Schip is in deze puinhoop gestapt.
+1/-0

 
5 maanden geleden
Het is geen excuus maar ik kan me voorstellen dat hij gisteren wat meer gelaten was gezien het feit dat zijn vrouw eigenlijk jarig zou zijn geweest.
+3/-0

 
5 maanden geleden
Oeps idd dat laat een mens niet koud en zeker niet de eerste verjaardag na het overlijden en zo kort op elkaar.
+1/-0

5 maanden geleden
Ik word kotsmisselijk van die Taylor. Liep bij de 2-0 weer te wandelen.
+5/-0

5 maanden geleden
Was gewoon 3-3!
Zolang je niet overal doellijn technologie hebt en blinde grensrechters en vars hebt gaat dit niet verbeteren!
+6/-0

 
5 maanden geleden
Ik zal mijn geld er niet op durven zetten, of hij nu wel of niet zat.
je zit met de bolling van een bal enzo, weet je nog met Blind toen bij psv?
Dus niet over zeuren, als je 95 min als een stel lamlendige over het veld wandelt heb je sowieso geen recht van spreken.
+2/-0

 
5 maanden geleden
Dat met Blind was wel echt een ander verhaal. Die bal was ook zo goed als zeker uit maar dat gebeurde wel aan de zijlijn, ter hoogte van de dug-out. Daarna volgde er nog een weergaloze combinatie over vier of vijf schijven en schoot Nous vervolgens vanaf 25 meter de bal in het kruis.
+1/-0

5 maanden geleden
Zo lang je met spelers als Taylor, Sutalo, Sosa blijft aanklooien weet je dat je zulke nederlagen gaat krijgen. Wat is die Sutalo toch een verschrikking achterin. Taylor maag 1000x wat doem.
+4/-0

5 maanden geleden
En morgen die galbak van een Falentein aanhoren dat Henderson niks toevoegt en dat hij gelijk had blablabla… (en nee je hoeft het allemaal niet te lezen en aanhoren)
+3/-0

5 maanden geleden
Ze waren weer eens "niet scherp" ...
+3/-0

5 maanden geleden
We moeten hopen dat Feyenoord de beker wint zodat we in elk geval geen play-offs hoeven te spelen met de 5e plaats. Het is pijnlijk maar het is niet anders dit seizoen. Dit team gaat echt geen wedstrijden winnen tegen AZ, Twente en Feyenoord. We moeten de punten verzamelen in thuiswedstrijden tegen iedereen die onder ons staat.
+5/-0