Transparent
Inloggen
Sluiten

WedstrijdenAjax en PSV houden het op 1-1 bij debuut Henderson


Tijdstip
3 februari 2024
Stadion
Johan Cruijff ArenA
Gelegenheid
Eredivisie
Televisiezender
ESPN


Ajax en PSV houden het op 1-1 bij debuut Henderson; image source: Pro Shots

Foto: Pro Shots

Ajax en PSV houden het op 1-1 bij debuut Henderson

Vanavond heeft Ajax met 1-1 gelijk gespeeld tegen koploper PSV. Aan Ajax zijde scoorde Steven Berghuis, voor PSV scoorde Luuk de Jong. Jordan Henderson maakte zijn debuut in het Ajax shirt.

Ajax begon tegen de koploper met twee wijzigingen ten opzichte van de wedstrijd in Almelo.
Jordan Henderson maakte zijn debuut en Josip Šutalo was weer hersteld van een blessure. Benjamin Tahirović en Ar'Jany Martha zaten op de bank. Rensch speelde linksback en Šutalo stond weer op zijn vertrouwde plek rechts centraal.

Het eerste wapenfeit was een schot van Lozano, dan simpel gevangen kon worden door Ramaj.

Taylor werd goed in de diepte aangespeeld door Henderson, maar de middenvelder had helaas net te veel tijd nodig om de bal te controleren en dus kon Benítez ingrijpen. Na 10 minuten kreeg Ajax een vrije trap na een overtreding op Bergwijn, maar de vrije trap van Berghuis ging over de goal. Een paar minuten later een aardige aanval van de Amsterdammers, maar na een voorzet van Berghuis kwam de bal via Brobbey en Hlynsson bij Bergwijn, maar de aanvoerder schoot naast.

Het was even een zwakke fase achterin, toen Rensch wat minder scherp was, maar PSV kwam niet tot een schot. Ook een schot van Mauro Junior werd geblokt.

Maar Ajax kwam op een 1-0 voorsprong via Steven Berghuis in de 19e minuut. Uit een tegenaanval kon Brobbey door op Benítez. De spits speelde Benítez uit, maar had daarna te veel tijd nodig. Na te zijn uitgeweken naar de zijkant wachtte de spits op aansluiting en deze vond in de aangesloten Berghuis. Brobbey legde klaar en de rechtsbuiten passeerde de PSV doelman en opende hiermee de score.

Na 25 minuten kon Rensch niet verder dor een blessure. Nadat bij een eerder duel met Bakayoko de linksback al last had, schoot het er nu weer in. Omdat Bakayoko door kon, had Hato een overtreding nodig om de aanval te stoppen. Dat kostte de jonge verdediger een gele kaart. Hierna kwam Borne Sosa als vervanger van Rensch.

Taylor kreeg na iets meer dan een half uur een schotkans, na sterk vasthouden van de bal door Bergwijn. De middenvelder vond echter Benítez op zijn weg. Een minuut later een schotkans voor PSV voor Saibari, maar Hato blokte het schot.

In de 34e minuut kwam PSV op 1-1 door Luuk de Jong. Nadat Šutalo uitstapte richting Saibari en dus weg was uit het centrum speelde Boscagli diep op Lozano doe gelijk Saibari diep stuurde. De Marokkaans international gaf een voorzet op Luuk de Jong die de bal in de verre hoek achter Ramaj schoot.

Vlak voor rust nog een kans voor Ajax voor Berghuis na een aanval via Hato en Brobbey, maar de spits had buitenspel gestaan. Het schot van de rechtsbuiten werd daarnaast ook gered door Benítez. Met 1-1 gingen beide ploegen rusten.

Na 5 minuten in de tweede helft een kans voor Berghuis voor zijn tweede van de avond, maar de bal werd tegen Dest aangeschoten.

Aan de andere kant werd Ramaj aan het werk gezet door Bakayoko, maar met een knappe redding wist de Duitse doelman een voorsprong voor PSV te voorkomen. Luuk de Jong was uit een corner nog dichtbij een goal, maar kopte op de lat. Een paar minuten later kopte de Jong net naast.

Aan Amsterdamse kant kon Brobbey door na een pass van Berghuis, maar de spits schoot ruim naast. Na 74 minuten ging Steven Berghuis naar de kant en kwam Benjamin Tahirović in de ploeg.

10 minuten voor tijd een grote kans voor Kenneth Taylor. Een mooie dieptepass van Sosa kwam via Hato bij Brobbey, die de bal klaarlegde voor Taylor. De middenvelder schoot echter ruim over.

Ramaj mocht nog in actie komen op een schot van Saibari, maar het schot was makkelijk te vangen. Een paar minuten later een redding van Ramaj op een schot van Patrick van Aanholt en de doelman was op tijd voordat Bakayoko een kans op de rebound kreeg. Ramalho was dicht bij winst voor de Eindhovenaren, toen hij uit een hoekschop voor Ramaj kwam maar de bal naast de goal kopte.

In de eerste minuut van de blessuretijd was Taylor ook dicht bij het winnende doelpunt na een combinatie met Brobbey, maar Benítez redde op zijn inzet. Uit de hoekschop een hard schot van Šutalo, maar de bal ging huizenhoog over.
In de laatste minuten ook nog een kans voor Tahirović, maar ook zijn inzet ging uiteindelijk niet op doel. De laatste kans was voor Hato die inkopte, maar Benítez keerde.


Brobbey: "Ik moest hem erin schieten, maar Taylor ook"

Brian Brobbey was voor de twaalfde opeenvolgende wedstrijd betrokken bij een doelpunt en passeerde hiermee het clubrecord van Ruud Geels. Een mooi record, volgens Brobbey zelf . De wedstrijd tegen PSV noemde de spits een lastig potje: "Ik vond dat beide teams het goed deden. Wij hadden kansen en zij hadden kansen. Bij de 1-0 kreeg ik een hele mooi van Berghuis en helaas tik ik hem net iets te ver voor me uit. Daar baalde ik wel een beetje van. Maar daarna zag ik Berghuis vrij lopen en speelde ik de bal tussendoor. Hij maakt hem mooi af."

In de tweede helft was Brobbey betrokken bij twee grote kansen. Een schotkans van de spits zelf en een actie, waarbij hij aflegde op Taylor. Over de twee kansen op de 2-1 zei de spits: "Bij de bal die ik eerst doorkopte had ik de bal te veel onder me, ik moest hem eigenlijk beter meenemen. Balen! Ik moest hem erin schieten, maar Taylor moest hem ook erin schieten. Wat doe je allemaal, zei ik net nog tegen hem."


Van 't Schip: "Henderson heeft laten zien dat hij fit is en belangrijk voor het elftal"

Een gelijkspel was vanavond de uitkomst van de wedstrijd tegen PSV, een uitslag waar John van 't Schip mee kon leven: "Wij hadden de betere kansen, maar PSV had ook kansen. Het is een goede ploeg waar je tegen speelt, maar ik denk dat vandaag goed mee konden en we stappen hebben gemaakt. Je kan de wedstrijd vandaag ook winnen, maar PSV blijft een goed team. Ik denk dat het een goede prestatie is. De eerste fase was PSV wat vaster uit de bal. Daarna werden wij gevaarlijk en scoren wij de 1-0."

De trainer stelde Jordan Henderson vandaag vanaf het begin op, nadat hij vorige week tegen Heracles nog niet bij de selectie zat. Over het debuut van het Engelsman zei de trainer: "Hij is gewend om dit soort wedstrijden te spelen op het allerhoogste niveau. Dit was vandaag een wedstrijd op het hoogste niveau in Nederland. Daarin heeft hij laten zien dat hij fit is en belangrijk voor het elftal. Daarnaast is hij bezig om te jongens te coach en te helpen, zowel voor als tijdens de wedstrijd en ook in de rust. Daarnaast zie je ook dat hij op het veld de rust erin probeert te houden. Daar is hij gewoon heel belangrijk in."


Henderson: "Je kunt mij altijd verwachten dat ik alles geef"

Voor Jordan Henderson was het vandaag de eerste keer dat hij in de ArenA speelde in een Ajax shirt. Hij genoot van de atmosfeer in het stadion: "Het was een mooie wedstrijd. Twee sterke teams die willen winnen. Daarnaast was het voor mij en mijn familie speciaal om voor de eerste keer voor deze club te mogen spelen. PSV is een sterk team en we hebben goede kansen gekregen om te winnen, maar we kregen ze niet in de goal. Over mezelf was het even geleden dat ik met een team heb getraind en dat heb ik hier nu anderhalve week gedaan. Fysiek voel ik me goed en ik heb de 90 minuten vol kunnen maken."

De verwachtingen van Henderson zijn hoog gezien zijn carrière, maar wat mogen we volgens de Engelsman zelf van hem verwachten? Henderson zei hierover: "Je kunt van mij altijd verwachten dat ik alles geef. Je moet geen doelpunten van mij verwachten wekelijks. Ik wil mezelf zijn en het team helpen waar ik kan. Er zijn hier veel jonge spelers met potentieel en ik wil ze helpen op hun best te presteren, zodat zij hun maximale niveau kunnen halen.
Afhankelijk van wat de trainer of een wedstrijd van mij vraagt kan ik zowel als een 6 of een 8 spelen. Ik denk dat er vandaag wel wat dingen beter hadden gekund, maar ik ben blij en vereerd om het team vandaag te kunnen helpen."


Karakteristieken

Uitslag: 1-1 (1-1)

Doelpuntenmakers:

Goal
1-0 Steven Berghuis ('19)
Goal
1-1 De Jong ('34)
Scheidsrechter
Gözübüyük
Toeschouwers
53.744 toeschouwers

Kaarten:

Kaart
Ajax: Jorrel Hato ('26)
Kaart
PSV: Schouten ('72)
Kaart
PSV: Ramalho ('75)
Kaart
PSV: Lozano ('77)

Opstelling Ajax

Steven BergwijnBrian BrobbeySteven Berghuis


Kenneth TaylorKristian HlynssonJordan Henderson


Devyne RenschJorrel HatoJosip ŠutaloTristan Gooijer


Diant Ramaj

Wissels:

'28 Borna Sosa voor Devyne Rensch
'74 Benjamin Tahirović voor Steven Berghuis
'80 Anton Gaaei voor Tristan Gooijer


Opstelling PSV

LozanoDe JongBakayoko


MauroSaibariSchouten


DestBoscagliRamalhoTeze


Benitez

Wissels:

'85 Babadi voor Mauro
'75 Van Aanholt voor Schouten
'89 Obispo voor Dest


Pool

De ruststand en uitslag van deze wedstrijd is door geen van de deelnemers aan de Pool goed voorspeld.

De top vijftien:

  Score Voorspelling
 5 1-1 (0-1)
 5 1-1 (0-1)
 4 2-2 (1-1)
 4 2-2 (1-1)
 4 2-2 (1-1)
 4 2-2 (1-1)
 4 2-2 (1-1)
 4 2-2 (1-1)
 4 2-2 (1-1)
10  4 2-2 (1-1)
11  4 2-2 (1-1)
12  4 2-2 (1-1)
13  4 2-2 (1-1)
14  4 2-2 (1-1)
15  4 2-2 (1-1)

Bekijk ook het algemeen klassement in de Pool.


Man van de Wedstrijd

De wedstrijd als geheel werd door de fans gewaardeerd met een 6.92. Hieronder is de uitslag van de Man of the Match verkiezing van deze wedstrijd weergegeven. Achter elke spelersnaam staat tussen haakjes het aantal stemmen en de daarmee behaalde score voor het Man van de Wedstrijd klassement.

1. Brian Brobbey (59 -> 5,0)
2. Steven Berghuis (30 -> 4,0)
3. Jordan Henderson (19 -> 3,0)
4. Diant Ramaj (11 -> 2,0)
5. Borna Sosa (8 -> 1,0)
6. Kristian Hlynsson (7 -> 0,0)
6. Jorrel Hato (7 -> 0,0)
8. Tristan Gooijer (6 -> 0,0)
9. Josip Šutalo (1 -> 0,0)
9. Kenneth Taylor (1 -> 0,0)
9. Gerónimo Rulli (1 -> 0,0)
12. Niemand (0 -> 0,0)
12. Victor Jensen (0 -> 0,0)
12. Charlie Setford (0 -> 0,0)
12. Jaydon Banel (0 -> 0,0)
12. Olivier Aertssen (0 -> 0,0)
12. Ar'Jany Martha (0 -> 0,0)
12. Mika Godts (0 -> 0,0)
12. Christian Rasmussen (0 -> 0,0)
12. Francisco Conceição (0 -> 0,0)
12. Benjamin Tahirović (0 -> 0,0)
12. Gaston Avila (0 -> 0,0)
12. Kian Fitz-Jim (0 -> 0,0)
12. Amourricho van Axel Dongen (0 -> 0,0)
12. Silvano Vos (0 -> 0,0)
12. Remko Pasveer (0 -> 0,0)
12. Branco van den Boomen (0 -> 0,0)
12. Jorge Sanchez (0 -> 0,0)
12. Jakov Medić (0 -> 0,0)
12. Anass Salah-Eddine (0 -> 0,0)
12. Ahmetcan Kaplan (0 -> 0,0)
12. Jay Gorter (0 -> 0,0)
12. Carlos Forbs (0 -> 0,0)
12. Chuba Akpom (0 -> 0,0)
12. Steven Bergwijn (0 -> 0,0)
12. Davy Klaassen (0 -> 0,0)
12. Owen Wijndal (0 -> 0,0)
12. Anton Gaaei (0 -> 0,0)
12. Devyne Rensch (0 -> 0,0)
12. Jurriën Timber (0 -> 0,0)
12. Edson Álvarez (0 -> 0,0)
12. Dusan Tadić (0 -> 0,0)
12. Daley Blind (0 -> 0,0)
12. Victor Jensen (0 -> 0,0)
12. Mohamed Daramy (0 -> 0,0)
12. Calvin Bassey (0 -> 0,0)
12. Sontje Hansen (0 -> 0,0)
12. Youri Regeer (0 -> 0,0)
12. Anass Salah-Eddine (0 -> 0,0)
12. Lorenzo Lucca (0 -> 0,0)
12. Florian Grillitsch (0 -> 0,0)
12. Mohammed Kudus (0 -> 0,0)
12. Maarten Stekelenburg (0 -> 0,0)
12. Perr Schuurs (0 -> 0,0)
12. Sean Klaiber (0 -> 0,0)
12. Antony (0 -> 0,0)
12. Jay Gorter (0 -> 0,0)
12. Mohamed Ihattaren (0 -> 0,0)
12. Naci Ünüvar (0 -> 0,0)
12. Youri Baas (0 -> 0,0)
12. Lisandro Magallán (0 -> 0,0)
12. Lucas Ocampos (0 -> 0,0)
12. Sivert Mannsverk (0 -> 0,0)
12. Julian Rijkhoff (0 -> 0,0)
12. Kian Fitz-Jim (0 -> 0,0)


Voorbeschouwingen


Wat vind jij van de wedstrijd?

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Gebruik de links bovenin beeld om een loginnaam aan te maken danwel in te loggen.


6 maanden geleden
Geen idee waarop gebaseerd maar mijn gevoel zegt 2-1 Ajax.
+3/-1

6 maanden geleden
Als we reëel zijn, dan wordt het 1-4. Misschien 1-3 als Henderson meteen een positief effect op het team heeft. Mocht Saibari een jetlag hebben is een 1-2 ook mogelijk. Mocht Luuk de Jong griep hebben dan zit je al snel aan een 1-1. Als Lozano spontaan last krijgt van Arena-vrees is 1-0 mogelijk. En alls we dan toch bezig zijn, Rijkhoff, omhaal, laatste minuut, droomdebuut. Het wordt 2-0 jongens!
+4/-1

6 maanden geleden
Ramaj
Gooijer Rensch Medic-Hato Sosa
Henderson
Taylor Tahirovic
Brobbey Bergwijn

Medic om te proberen een kopduel te winnen van de Jong.
Verder is het god zegen de greep.
+2/-0

6 maanden geleden
Ik denk dat PSV heel blij is dat Bergwijn en Sutalo fit zijn.....
+4/-0

6 maanden geleden
Ramaj - Rensch, Sutalo, Hato, Sosa - Henderson, Tahirovic, Hlynssen- Berweijn, Brobbey, Berghuis
+2/-0

6 maanden geleden
Lastig voorspellen. Sutalo en Bergwijn terug, maar spelen geen sterk seizoen. We krijgen sowieso teveel tegen doelpunten. Henderson erin, neemt hij echt de ploeg op sleeptouw of is hij te weinig ingespeeld met medespelers of te weinig ritme? Psv is ook niet echt in vorm en missen Lang. Ik ga zeker niet van winst uit, m'n voorspelling, laat ik eens gek doen, 3-3
+1/-0

reactie verwijderd

6 maanden geleden
Als we winnen dan kan dit een positieve flow opleveren.. wellicht kunnen we dan voor de 2e/3e plaats gaan (Voor 2e veel misstappen van Feyenoord nodig) en Conference league. Als je er dab toch een keer inzit kan je die cup beter maar winnen en daarna ervoor zorgen dat je er nooit meer inkomt en weer CL speelt.
We hebben een mooie serie nodig mensen!
+2/-0

6 maanden geleden
Ik heb er een hard hoofd in. Verdedigend en dan zeker onze backs zijn nu niet bepaald ons sterkste wapen. In de omschakeling, corners en spelhervattingen zijn we ook ronduit zwak. Veel te veel gemakkelijk weggegeven tegengoals. Komt nog bij dat een aantal van onze spelers zich nogal gauw laten provoceren ( en daar zijn ze bij PSV meesters in, zeker zo’n de Jong ). Ik weer get niet. Niets wijst er op dat we deze wedstrijd kunnen winnen, maar ik laat me graag verrassen !
+1/-0

6 maanden geleden
Wat hebben we toch een rukverdediging ook...
+4/-0

6 maanden geleden
Echt ongelofelijk die klootzak scoort altijd tegen Ajax en doet het vandaag gewoon weer.
+1/-0

 
6 maanden geleden
Gewoon een goede spits die tegen een matige (en vooral naïeve) verdediging speelt. Gelukkig komt zijn pensioenleeftijd steeds dichterbij.
+2/-0

 
6 maanden geleden
Idem met Kramer. Vinden tegen Ajax hun ideale tegenstander. Voetballende verdedigers die zelden echt goed kunnen verdedigen en fysieke duels schuwen.
+2/-0

6 maanden geleden
Tahirovic voor Taylor. Dramatisch die Taylor.
+4/-0

6 maanden geleden
Stel je voor dat we ooit tegen een team spelen met Kramer en De Jong in de aanval. Wat een nachtmerrie.
+4/-1

 
reactie verwijderd

6 maanden geleden
Ajax heeft in een week tijd weer een aardige stap voorwaarts gemaakt. Verdedigend staat het weer een stuk beter en aanvallend weer mooie dingen gezien. Brobbey speelde een weergaloze pot, Berghuis was heel goed. In zijn algemeenheid valt op dat er zoveel spelers kramp hadden of zelfs uitvielen. Is het spel intenser geworden of is het conditioneel minder?
+3/-0

 
6 maanden geleden
Nee, ik ben het niet eens met de analisten op tv. Het zijn ploegen met snelle spelers en een snelle omschakeling. Dus je moet constant aanvallend sprinten of verdedigend sprinten. Dat ga je echt voelen na 70 minuten. Niet in de laatste plaats omdat je zoveel vocht verliest. Je spieren hebben vocht nodig om te presteren.
+1/-0

6 maanden geleden
Onze IJslandse vriend kan een hele grote meneer worden. Wat een loopvermogen en wat ziet hij veel.
Gooijer ook prima weer. Wat mij betreft onze vaste rechtsback.
Henderson doet mij denken aan Galasek binnen Ajax valt niet op maar pakt wel belangrijke balletjes. 6 maanden niet gespeeld en 1 week getraind en je nu staande houden makkelijk, respect.
+11/-0

6 maanden geleden
Pijnlijk om te zeggen, maar 1-1 is nu gewoon een degelijk resultaat. Man, wat hoop ik dat we volgend seizoen gewoon weer de favoriet zijn zulke wedstrijden. Ik trek dit heel slecht.
+7/-0

 
6 maanden geleden
1-1 tegen psv is eigenlijk elk seizoen wel een degelijk resultaat. En nu is het gewoon erg goed gezien de situatie. Geeft vertrouwen om er nog een plaats 3 of zelfs 2 uit te slepen. En dat hadden we eind november niet durven hopen...
+7/-0

 
6 maanden geleden
Uit wel, thuis moet je in een gemiddeld Ajax seizoen gewoon winnen.
+2/-0

6 maanden geleden
De eerste fatsoenlijke wedstrijd dit seizoen.
+5/-0

6 maanden geleden (gewijzigd)
Henderson heeft zoveel vuil werk gedaan. Als je goed kijkt zie je dat hij het spel uitstekend leest. Hij staat dikwijls op de juiste plek waardoor veel afvallende ballen voor Ajax waren. Bij vlagen zag je wel dat PSV beter ingespeeld is als ploeg. Uit zo'n situatie kwam ook de gelijkmaker. Echter toen Ajax weer compact ging staan, had PSV daar gewoon geen antwoord op.

Vanuit het compacte spel vond ik Ajax aanvallend beter vandaag. Maar de scherpte miste door de spanning. Daardoor was iedereen te gehaast in de zestien van PSV. Anders had Ajax echt kunnen winnen.

En Soza speelde een degelijke wedstrijd. Die had nauwelijks moeite met Bakayoko. Had ik eerlijk gezecht niet verwacht.
+6/-0

6 maanden geleden
Henda 100% passes
Sutalo and Sosa amazing game ! Finally
Sosa closed Bakayoko

hlynssen diamond
+6/-0

6 maanden geleden (gewijzigd)
Beste wedstrijd van het seizoen.
Zoals Henderson en Schippie zeiden: de betere kansen (zeker aan het einde van de wedstrijd) waren voor ons dus wij zouden de meeste aanspraak hebben op de winst.
Gelijkspel is toch een prima resultaat tegen een ploeg die nog geen eredivisie wedstrijd heeft verloren en veel uitgespeelde kansen hadden zij echt niet tegen ons.
Prima pot, dit was echt de stijgende lijn en biedt vertrouwen.
De achterstand was/is groot maar alles is nog mogelijk.
+5/-0

6 maanden geleden
Dit schijnt het beste Psv van deze eeuw te zijn, als je dan met het slechtste Ajax van deze eeuw 1-1 kan spelen is dat prima.
+8/-0

6 maanden geleden
Zojuist de wedstrijd teruggekeken. De Ajax spelers hebben echt alles gegeven, niemand uitgezonderd. We hebben ook echt wel de mogelijkheden gehad om de winst over de streep te trekken. Onze verdediging ,zeker op de flanken ,is toch wel erg zwak en ook het middenveld met Taylor, die ik echt een middelmatige speler vind en Hlynsson die wel potentie heeft maar nog te licht is , is niet onze sterkste linie. Hato kan als hij zich zo doorontwikkeld een grote worden. Brobey wordt ook steeds sterker en beter , moet nog een paar stapjes maken in het afmaken en wat rustiger in zijn hoofd worden. Ik zie nu al 3 wedstrijden achter elkaar , dat hij zijn kalmte verliest bij weer een overtreding op hem , met wat pech levert dat onnodige geld kaarten op. Hij zal daar mee om moeten leren gaan. Verder zijn we weer iets verder in de ontwikkeling van het elftal. Hopelijk levert dat op het eind van de competitie wat op, want het spelen van de CL hebben we echt nodig !
+3/-0