Johan Cruijff ArenA
Europa League
Veronica

Akpom helpt Ajax langs AEK en richting Conference League; image source: Pro Shots

Ajax heeft vanavond met 3-1 gewonnen van AEK Athene. Chuba Akpom scoorde twee keer en het andere doelpunt was van Kenneth Taylor. Tristan Gooijer maakte vandaag zijn debuut als vervanger van Devyne Rensch. Met deze overwinning wist Ajax alsnog de derde plek in de poule te pakken en komt het na de winterstop uit in de tussenronde van de Conference League.

Ajax speelde met 3 wijzigingen ten opzichte van de wedstrijd tegen Sparta van zondag. Borne Sosa stond weer linksback in plaats van Ar'Jany Martha en Chuba Akpom en Forbs vervingen Steven Berghuis en Steven Bergwijn. Forbs stond linksbuiten, Hlynsson op rechts en Akpom speelde achter Brian Brobbey.

Door een fout van Taylor kregen de bezoekers bijna een snelle mogelijkheid om op voorsprong te komen, toen de middenvelder werd verrast. Maar gelukkig greep Hato goed in.

Een minuut later kwam Ajax bijna op voorsprong na een bijna eigen doelpunt, nadat Vida na een voorzet van Forbs richting zijn eigen goal verlengde. Athanasiadis verwerkte de bal tot een corner.
Maar uit deze corner kwam Ajax op 1-0 in de 5e minuut. Een corner van Hlynsson kwam goed voor het doel, de Griekse keeper mistte de bal en Chuba Akpom kopte binnen.

Na 10 minuten kwam AEK op 1-1 door oud AZ speler Levi García. AEK kreeg een vrije trap na een overtreding van Sosa op Eliasson, die de Kroaat ook geel opleverde. Diezelfde Eliasson ging achter de vrije trap staan en García troefde Šutalo af in de lucht en kopte de bal achter Ramaj. AEK bleef aanzetten en de volgende kans kwam via Rota die na een goede individuele actie de bal bij Zuber bracht, maar zijn schot werd knap gered door Ramaj.

Maar het was Ajax dat wederom op voorsprong kwam. In de 20e minuut werd Kenneth Taylor vrijgespeeld door Hato en met een goede steekbal van de aanvoerder van vandaag kreeg de middenvelder alle kans om de 2-1 binnen te schieten. Vlak daarvoor had Brobbey een kans gekregen, maar hij passeerde de Griekse doelman met te veel vaart en moest de bal over de achterlijn laten gaan.

Na een fase waarin wat minder gebeurde duurde het tot de 34e minuut voordat Brobbey een kans kreeg. Forbs kwam naar binnen en speelde de spits aan, die goed wegdraaide maar Athanasiadis op zijn weg vond. Twee minuten later was er een kans voor Akpom die van afstand schoot, maar de bal via Moukoudi naast de goal ging. De hoekschop leverde geen gevaar op.
In de blessuretijd nog een laatste kans uit een vrije trap van Sosa, maar deze kon gemakkelijk gevangen worden door de doelman. Met een 2-1 voorsprong gingen de ploegen de rust in.

In de rust bleef Brian Brobbey achter in de kleedkamer en Ar'Jany Martha was zijn vervanger. Hij ging rechtsbuiten spelen, Akpom ging de spits in en Hlynsson zakte terug naar het middenveld.

De eerste kans na rust was voor Forbs, die goed diep gestuurd bent maar zelf schoot in plaats van de bal voor te trekken. Dit leverde een makkelijke vangbal op voor de keeper.

Vijf minuten na rust kwam Eliasson naar binnen, maar op zijn schot kon Ramaj redden.
Hato kreeg geel na een overtreding op Zuber, maar de vrije trap leverde gelukkig geen gevaar op.

In de 56e minuut kwam Ajax op 3-1, na een doelpunt van Chuba Akpom. Nordin Amrabat liet zich de bal ontfutselen door Martha, die er van door kon en Akpom bediende. De spits liep nog net geen buitenspel stond en op doel schoot, waar Athanasiadis zeer matig ingreep en de bal onder hem door ging.

Na een snelle aanval via Sosa werd de bal naar Hlynsson gespeeld, maar de IJslander raakte de bal verkeerd waardoor de doelman simpel kon vangen. AEK kreeg vlak hierna een kans maar García schoot uiteindelijk naast.

Hierna kwam Anton Gaaei in het veld voor de tegenvallende Carlos Forbs.
Akpom kreeg in de 66e minuut twee grote kansen. Na goed storen van Kenneth Taylor kon Chuba Akpom door, maar was de weg nog lang. Hij schoot in eerste instantie tegen de keeper open en via Hlynsson kreeg de Engelsman de bal weer terug. Hij speelde de bal richting de goal die tussen een schot en voorzit in zat en raakte uiteindelijk de paal.

Na een botsing tussen Ramaj en Rensch nadat de eerste een voorzet uit de lucht plukte, werd de rechtsback een tijd behandeld maar hij kon toch niet door. Hij werd vervangen door de debuterende Tristan Gooijer.
De debutant kreeg zelfs nog een kans een paar minuten na zijn wissel. Hij had echter te veel tijd nodig. Ook Tahirović kreeg nog een kans, maar zijn schot ging ruim over en naast.

Uit een aanval van AEK kon Ajax met 3 man eruit. Akpom, Martha en Gooijer konden af op Athanasiadis, maar in plaats van een medespeler de bal te gunnen was de Brit zelfzuchtig. Zijn schot was ook te zwak, waardoor deze makkelijk gered kon worden.

In de 86e minuut de laatste wissel aan Ajax kant. Georges Mikautadze kwam in het veld voor Kristian Hlynsson.

Na een goede onderschepping en dieptepass van Tristan Gooijer kreeg Akpom voor de derde keer de kans om zijn hattrick te maken, maar weer ging het feest niet door. Waar de spits nu alleen was, wist Athanasiadis nu goed te redden.
In de laatste minuut van de blessuretijd een laatste kansje voor AEK, maar de bal van Eliasson landde op de dak van het doel.

Hato: "We zijn hartstikke blij dat we door zijn in Europa"

Jorrel Hato werd vanavond de jongste Europese aanvoerder ooit van Ajax. Ook met de overwinning op zak sprak Hato van een topavond: "Ik denk dat we goed beginnen met een snelle 1-0. De 1-1 komt uit een standaard situatie en dat doen we niet goed. We komen gelukkig op 2-1 en daarna werden we weer veel naar achter gedrukt. Het was lastig en ik denk dat als je kijkt naar de 3 kansen van Chuba we de wedstrijd eerder dood hadden moeten maken."

Ajax gaat in dit moeizame seizoen nu door in de Conference League. Hoe kijkt Hato hier naar, werd hem gevraagd. De verdediger zei hierover: "Het is altijd goed als je in Europa speelt. We komen van ver na een moeizame start en we zijn hartstikke blij dat we deze wedstrijd hebben gewonnen en dat we door zijn in Europa."

Tegen Almere City nam Jorrel Hato de band al over toen Steven Bergwijn werd gewisseld, maar nu was de jongeling vanaf de aftrap aanvoerder. Hij hoorde het via de pers, zei de verdediger: "Ik had het nog niet van de trainer gehoord. Hij had het me wel eerder willen vertellen, maar het was een mooi moment. Ik denk dat ik me nog niet echt realiseer hoe bijzonder dit is. Het besefmomentje hoe snel dit allemaal is gegaan is nog niet gekomen."

Akpom: "Ik denk dat ik op mijn best ben als ik in de ruimte kan spelen"

Chuba Akpom was vandaag belangrijk met 2 doelpunten, waarmee hij Ajax langs AEK Athene hielp. De spits kreeg ook nog 3 goede kansen op een hattrick, maar die kwam er niet.
In de eerste helft speelde de aanvaller achter Brian Brobbey, de tweede helft stond hij in de spits. Hij legde uit wat vandaag zijn mooiste moment was: "Waarschijnlijk op het moment dat de scheids affloot. Dat we de overwinning binnen hadden. Ik baal wel van mijn gemiste kansen, maar ik ben blij dat ik op de goede plekken stond. Hopelijk komt de rest snel."

In de eerste helft stond Akpom samen met Brian Brobbey in het veld, waar de Brit de laatste tijd vaak Brobbey komt aflossen. Akpom had meer een rol achter Brobbey, een rol die hij bij Middlesbrough ook vaak had. Over die rol zei de aanvaller: "Ik voel me daar goed in. Brian creëert veel ruimte voor mij. Ik denk ook dat ik op mijn best ben als ik in de ruimte kan spelen die Brian voor mij laat vallen."

Van 't Schip: "Ik stap nu wel wat lekkerder in het vliegtuig"

Dit was de laatste wedstrijd die John van 't Schip dit kalenderjaar coachte bij Ajax. De trainer stapt deze dagen in het vliegtuig richting Australië, waar hij bij het huwelijk van zijn zoon zal zijn. Van 't Schip had al vroeg aangegeven dat dit belangrijk voor hem was en dat hij dit niet wilde missen, zeker na de moeilijke periode waarin zijn vrouw overleed in oktober. De trainer stapt nu wel wat lekkerder in het vliegtuig zo zei hij: "Het was geen makkelijke wedstrijd. We missen een aantal jongens en je moet dan schuiven en dan is het afwachten hoe het uitpakt. Ik denk dat we verdiend gewonnen hebben, maar dat we meer goals hadden moeten maken. Je mist in de tweede helft nog drie 100% kansen. Maar 3-1 is denk ik een goede uitslag en het belangrijkste is dat we door zijn."

Brian Brobbey werd in de rust gewisseld, volgens Van 't Schip had dat ook te maken dat hij de laatste dagen onzeker was wegens klachten: "Hij heeft de afgelopen ook minder getraind, ook met oog op de wedstrijden die nog komen. In de rust is er door de medische staf en Brian aangegeven dat het beter was om hem te wisselen, omdat de klachten weer opspeelden."

Martha: "De trainer ze me vooral om hard te werken en mijn ding te doen"

In de rust viel Ar'Jany Martha in voor Brian Brobbey en dat deed hij op de positie waar hij voor dit seizoen veel vaker speelde, als rechtsbuiten. De laatste periode speelt hij vooral als linksback. Martha over zijn invalbeurt en de wedstrijd: "De trainer vertelde me in de rust dat ik zou gaan invallen. In eerste instantie aan de rechterkant, waar ik laag moest blijven. Daarnaast zei hij me vooral om hard te werken en mijn ding te doen. Ik had niet verwacht dat ik op rechts erin zou komen, maar de trainer zei me dat hij me de kans gaf op rechts. Het was wel weer even een switch die ik moest maken."

Bij de 3-1 gaf Martha de assist op Akpom, nadat hij de bal veroverde van Nordin Amrabat. De aanvaller van AEK vond dit een overtreding, maar daar wilde Martha niets van weten: "Het ging wel even snel, maar het was zeker geen overtreding. Ik zag Chuba lopen en ik speelde hem in en ik stond al heel snel met mijn handen in de lucht."

'90 Mohammadi voor Szymanski

De ruststand en uitslag van deze wedstrijd is door 2 deelnemers aan de Pool goed voorspeld.

15  6 3-1 (2-0)

De wedstrijd als geheel werd door de fans gewaardeerd met een 7.10. Hieronder is de uitslag van de Man of the Match verkiezing van deze wedstrijd weergegeven. Achter elke spelersnaam staat tussen haakjes het aantal stemmen en de daarmee behaalde score voor het Man van de Wedstrijd klassement.