Transparent
Inloggen
Sluiten

WedstrijdenAkpom helpt Ajax langs AEK en richting Conference League


Tijdstip
14 december 2023
Stadion
Johan Cruijff ArenA
Gelegenheid
Europa League
Televisiezender
Veronica


Akpom helpt Ajax langs AEK en richting Conference League; image source: Pro Shots

Foto: Pro Shots

Akpom helpt Ajax langs AEK en richting Conference League

Ajax heeft vanavond met 3-1 gewonnen van AEK Athene. Chuba Akpom scoorde twee keer en het andere doelpunt was van Kenneth Taylor. Tristan Gooijer maakte vandaag zijn debuut als vervanger van Devyne Rensch. Met deze overwinning wist Ajax alsnog de derde plek in de poule te pakken en komt het na de winterstop uit in de tussenronde van de Conference League.

Ajax speelde met 3 wijzigingen ten opzichte van de wedstrijd tegen Sparta van zondag. Borne Sosa stond weer linksback in plaats van Ar'Jany Martha en Chuba Akpom en Forbs vervingen Steven Berghuis en Steven Bergwijn. Forbs stond linksbuiten, Hlynsson op rechts en Akpom speelde achter Brian Brobbey.

Door een fout van Taylor kregen de bezoekers bijna een snelle mogelijkheid om op voorsprong te komen, toen de middenvelder werd verrast. Maar gelukkig greep Hato goed in.

Een minuut later kwam Ajax bijna op voorsprong na een bijna eigen doelpunt, nadat Vida na een voorzet van Forbs richting zijn eigen goal verlengde. Athanasiadis verwerkte de bal tot een corner.
Maar uit deze corner kwam Ajax op 1-0 in de 5e minuut. Een corner van Hlynsson kwam goed voor het doel, de Griekse keeper mistte de bal en Chuba Akpom kopte binnen.

Na 10 minuten kwam AEK op 1-1 door oud AZ speler Levi García. AEK kreeg een vrije trap na een overtreding van Sosa op Eliasson, die de Kroaat ook geel opleverde. Diezelfde Eliasson ging achter de vrije trap staan en García troefde Šutalo af in de lucht en kopte de bal achter Ramaj. AEK bleef aanzetten en de volgende kans kwam via Rota die na een goede individuele actie de bal bij Zuber bracht, maar zijn schot werd knap gered door Ramaj.

Maar het was Ajax dat wederom op voorsprong kwam. In de 20e minuut werd Kenneth Taylor vrijgespeeld door Hato en met een goede steekbal van de aanvoerder van vandaag kreeg de middenvelder alle kans om de 2-1 binnen te schieten. Vlak daarvoor had Brobbey een kans gekregen, maar hij passeerde de Griekse doelman met te veel vaart en moest de bal over de achterlijn laten gaan.

Na een fase waarin wat minder gebeurde duurde het tot de 34e minuut voordat Brobbey een kans kreeg. Forbs kwam naar binnen en speelde de spits aan, die goed wegdraaide maar Athanasiadis op zijn weg vond. Twee minuten later was er een kans voor Akpom die van afstand schoot, maar de bal via Moukoudi naast de goal ging. De hoekschop leverde geen gevaar op.
In de blessuretijd nog een laatste kans uit een vrije trap van Sosa, maar deze kon gemakkelijk gevangen worden door de doelman. Met een 2-1 voorsprong gingen de ploegen de rust in.

In de rust bleef Brian Brobbey achter in de kleedkamer en Ar'Jany Martha was zijn vervanger. Hij ging rechtsbuiten spelen, Akpom ging de spits in en Hlynsson zakte terug naar het middenveld.

De eerste kans na rust was voor Forbs, die goed diep gestuurd bent maar zelf schoot in plaats van de bal voor te trekken. Dit leverde een makkelijke vangbal op voor de keeper.

Vijf minuten na rust kwam Eliasson naar binnen, maar op zijn schot kon Ramaj redden.
Hato kreeg geel na een overtreding op Zuber, maar de vrije trap leverde gelukkig geen gevaar op.

In de 56e minuut kwam Ajax op 3-1, na een doelpunt van Chuba Akpom. Nordin Amrabat liet zich de bal ontfutselen door Martha, die er van door kon en Akpom bediende. De spits liep nog net geen buitenspel stond en op doel schoot, waar Athanasiadis zeer matig ingreep en de bal onder hem door ging.

Na een snelle aanval via Sosa werd de bal naar Hlynsson gespeeld, maar de IJslander raakte de bal verkeerd waardoor de doelman simpel kon vangen. AEK kreeg vlak hierna een kans maar García schoot uiteindelijk naast.

Hierna kwam Anton Gaaei in het veld voor de tegenvallende Carlos Forbs.
Akpom kreeg in de 66e minuut twee grote kansen. Na goed storen van Kenneth Taylor kon Chuba Akpom door, maar was de weg nog lang. Hij schoot in eerste instantie tegen de keeper open en via Hlynsson kreeg de Engelsman de bal weer terug. Hij speelde de bal richting de goal die tussen een schot en voorzit in zat en raakte uiteindelijk de paal.

Na een botsing tussen Ramaj en Rensch nadat de eerste een voorzet uit de lucht plukte, werd de rechtsback een tijd behandeld maar hij kon toch niet door. Hij werd vervangen door de debuterende Tristan Gooijer.
De debutant kreeg zelfs nog een kans een paar minuten na zijn wissel. Hij had echter te veel tijd nodig. Ook Tahirović kreeg nog een kans, maar zijn schot ging ruim over en naast.

Uit een aanval van AEK kon Ajax met 3 man eruit. Akpom, Martha en Gooijer konden af op Athanasiadis, maar in plaats van een medespeler de bal te gunnen was de Brit zelfzuchtig. Zijn schot was ook te zwak, waardoor deze makkelijk gered kon worden.

In de 86e minuut de laatste wissel aan Ajax kant. Georges Mikautadze kwam in het veld voor Kristian Hlynsson.

Na een goede onderschepping en dieptepass van Tristan Gooijer kreeg Akpom voor de derde keer de kans om zijn hattrick te maken, maar weer ging het feest niet door. Waar de spits nu alleen was, wist Athanasiadis nu goed te redden.
In de laatste minuut van de blessuretijd een laatste kansje voor AEK, maar de bal van Eliasson landde op de dak van het doel.


Hato: "We zijn hartstikke blij dat we door zijn in Europa"

Jorrel Hato werd vanavond de jongste Europese aanvoerder ooit van Ajax. Ook met de overwinning op zak sprak Hato van een topavond: "Ik denk dat we goed beginnen met een snelle 1-0. De 1-1 komt uit een standaard situatie en dat doen we niet goed. We komen gelukkig op 2-1 en daarna werden we weer veel naar achter gedrukt. Het was lastig en ik denk dat als je kijkt naar de 3 kansen van Chuba we de wedstrijd eerder dood hadden moeten maken."

Ajax gaat in dit moeizame seizoen nu door in de Conference League. Hoe kijkt Hato hier naar, werd hem gevraagd. De verdediger zei hierover: "Het is altijd goed als je in Europa speelt. We komen van ver na een moeizame start en we zijn hartstikke blij dat we deze wedstrijd hebben gewonnen en dat we door zijn in Europa."

Tegen Almere City nam Jorrel Hato de band al over toen Steven Bergwijn werd gewisseld, maar nu was de jongeling vanaf de aftrap aanvoerder. Hij hoorde het via de pers, zei de verdediger: "Ik had het nog niet van de trainer gehoord. Hij had het me wel eerder willen vertellen, maar het was een mooi moment. Ik denk dat ik me nog niet echt realiseer hoe bijzonder dit is. Het besefmomentje hoe snel dit allemaal is gegaan is nog niet gekomen."


Akpom: "Ik denk dat ik op mijn best ben als ik in de ruimte kan spelen"

Chuba Akpom was vandaag belangrijk met 2 doelpunten, waarmee hij Ajax langs AEK Athene hielp. De spits kreeg ook nog 3 goede kansen op een hattrick, maar die kwam er niet.
In de eerste helft speelde de aanvaller achter Brian Brobbey, de tweede helft stond hij in de spits. Hij legde uit wat vandaag zijn mooiste moment was: "Waarschijnlijk op het moment dat de scheids affloot. Dat we de overwinning binnen hadden. Ik baal wel van mijn gemiste kansen, maar ik ben blij dat ik op de goede plekken stond. Hopelijk komt de rest snel."

In de eerste helft stond Akpom samen met Brian Brobbey in het veld, waar de Brit de laatste tijd vaak Brobbey komt aflossen. Akpom had meer een rol achter Brobbey, een rol die hij bij Middlesbrough ook vaak had. Over die rol zei de aanvaller: "Ik voel me daar goed in. Brian creëert veel ruimte voor mij. Ik denk ook dat ik op mijn best ben als ik in de ruimte kan spelen die Brian voor mij laat vallen."


Van 't Schip: "Ik stap nu wel wat lekkerder in het vliegtuig"

Dit was de laatste wedstrijd die John van 't Schip dit kalenderjaar coachte bij Ajax. De trainer stapt deze dagen in het vliegtuig richting Australië, waar hij bij het huwelijk van zijn zoon zal zijn. Van 't Schip had al vroeg aangegeven dat dit belangrijk voor hem was en dat hij dit niet wilde missen, zeker na de moeilijke periode waarin zijn vrouw overleed in oktober. De trainer stapt nu wel wat lekkerder in het vliegtuig zo zei hij: "Het was geen makkelijke wedstrijd. We missen een aantal jongens en je moet dan schuiven en dan is het afwachten hoe het uitpakt. Ik denk dat we verdiend gewonnen hebben, maar dat we meer goals hadden moeten maken. Je mist in de tweede helft nog drie 100% kansen. Maar 3-1 is denk ik een goede uitslag en het belangrijkste is dat we door zijn."

Brian Brobbey werd in de rust gewisseld, volgens Van 't Schip had dat ook te maken dat hij de laatste dagen onzeker was wegens klachten: "Hij heeft de afgelopen ook minder getraind, ook met oog op de wedstrijden die nog komen. In de rust is er door de medische staf en Brian aangegeven dat het beter was om hem te wisselen, omdat de klachten weer opspeelden."


Martha: "De trainer ze me vooral om hard te werken en mijn ding te doen"

In de rust viel Ar'Jany Martha in voor Brian Brobbey en dat deed hij op de positie waar hij voor dit seizoen veel vaker speelde, als rechtsbuiten. De laatste periode speelt hij vooral als linksback. Martha over zijn invalbeurt en de wedstrijd: "De trainer vertelde me in de rust dat ik zou gaan invallen. In eerste instantie aan de rechterkant, waar ik laag moest blijven. Daarnaast zei hij me vooral om hard te werken en mijn ding te doen. Ik had niet verwacht dat ik op rechts erin zou komen, maar de trainer zei me dat hij me de kans gaf op rechts. Het was wel weer even een switch die ik moest maken."

Bij de 3-1 gaf Martha de assist op Akpom, nadat hij de bal veroverde van Nordin Amrabat. De aanvaller van AEK vond dit een overtreding, maar daar wilde Martha niets van weten: "Het ging wel even snel, maar het was zeker geen overtreding. Ik zag Chuba lopen en ik speelde hem in en ik stond al heel snel met mijn handen in de lucht."


Karakteristieken

Uitslag: 3-1 (2-1)

Doelpuntenmakers:

Goal
1-0 Chuba Akpom ('5)
Goal
1-1 Garcia ('11)
Goal
2-1 Kenneth Taylor ('20)
Goal
3-1 Chuba Akpom ('56)
Scheidsrechter
Pawson
Toeschouwers
0 toeschouwers

Kaarten:

Kaart
Ajax: Brian Brobbey ('8)
Kaart
Ajax: Borna Sosa ('10)
Kaart
AEK Athene: Amrabat ('15)
Kaart
AEK Athene: Vida ('35)
Kaart
AEK Athene: Moukoudi ('45)
Kaart
Ajax: Jorrel Hato ('54)
Kaart
Ajax: Josip Šutalo ('76)

Opstelling Ajax

Carlos ForbsBrian BrobbeyChuba Akpom


Kenneth TaylorKristian HlynssonBenjamin Tahirović


Borna SosaJorrel HatoJosip ŠutaloDevyne Rensch


Diant Ramaj

Wissels:

'46 Ar'Jany Martha voor Brian Brobbey
'62 Anton Gaaei voor Carlos Forbs
'74 Tristan Gooijer voor Devyne Rensch
'85 Georges Mikautadze voor Kristian Hlynsson


Opstelling AEK Athene

ZuberGarcia


AmrabatMantalosSzymanskiEliasson


HajsafiMoukoudiVidaRota


Athanasiadis

Wissels:

'61 Pizarro voor Amrabat
'83 Jonsson voor Garcia
'83 Galanopoulos voor Moukoudi
'90 Mohammadi voor Szymanski


Pool

De ruststand en uitslag van deze wedstrijd is door 2 deelnemers aan de Pool goed voorspeld.

De top vijftien:

  Score Voorspelling
 7 3-1 (2-1)
 6 3-1 (1-0)
 6 3-1 (1-0)
 6 3-1 (1-0)
 6 3-1 (1-0)
 6 3-1 (2-0)
 6 3-1 (1-0)
 6 3-1 (1-0)
 6 3-1 (1-0)
10  6 3-1 (1-0)
11  6 3-1 (2-0)
12  6 3-1 (2-0)
13  6 3-1 (2-0)
14  6 3-1 (1-0)
15  6 3-1 (2-0)

Bekijk ook het algemeen klassement in de Pool.


Man van de Wedstrijd

De wedstrijd als geheel werd door de fans gewaardeerd met een 7.10. Hieronder is de uitslag van de Man of the Match verkiezing van deze wedstrijd weergegeven. Achter elke spelersnaam staat tussen haakjes het aantal stemmen en de daarmee behaalde score voor het Man van de Wedstrijd klassement.

1. Jorrel Hato (50 -> 5,0)
2. Chuba Akpom (33 -> 4,0)
3. Kenneth Taylor (16 -> 3,0)
4. Devyne Rensch (9 -> 2,0)
5. Brian Brobbey (8 -> 1,0)
6. Diant Ramaj (3 -> 0,0)
6. Kristian Hlynsson (3 -> 0,0)
8. Josip Šutalo (2 -> 0,0)
9. Gerónimo Rulli (1 -> 0,0)
9. Tristan Gooijer (1 -> 0,0)
11. Niemand (0 -> 0,0)
11. Victor Jensen (0 -> 0,0)
11. Charlie Setford (0 -> 0,0)
11. Jaydon Banel (0 -> 0,0)
11. Olivier Aertssen (0 -> 0,0)
11. Ar'Jany Martha (0 -> 0,0)
11. Mika Godts (0 -> 0,0)
11. Christian Rasmussen (0 -> 0,0)
11. Francisco Conceição (0 -> 0,0)
11. Benjamin Tahirović (0 -> 0,0)
11. Gaston Avila (0 -> 0,0)
11. Kian Fitz-Jim (0 -> 0,0)
11. Amourricho van Axel Dongen (0 -> 0,0)
11. Silvano Vos (0 -> 0,0)
11. Steven Berghuis (0 -> 0,0)
11. Remko Pasveer (0 -> 0,0)
11. Branco van den Boomen (0 -> 0,0)
11. Jorge Sanchez (0 -> 0,0)
11. Jakov Medić (0 -> 0,0)
11. Anass Salah-Eddine (0 -> 0,0)
11. Ahmetcan Kaplan (0 -> 0,0)
11. Jay Gorter (0 -> 0,0)
11. Carlos Forbs (0 -> 0,0)
11. Steven Bergwijn (0 -> 0,0)
11. Davy Klaassen (0 -> 0,0)
11. Owen Wijndal (0 -> 0,0)
11. Anton Gaaei (0 -> 0,0)
11. Jurriën Timber (0 -> 0,0)
11. Edson Álvarez (0 -> 0,0)
11. Dusan Tadić (0 -> 0,0)
11. Daley Blind (0 -> 0,0)
11. Victor Jensen (0 -> 0,0)
11. Mohamed Daramy (0 -> 0,0)
11. Calvin Bassey (0 -> 0,0)
11. Sontje Hansen (0 -> 0,0)
11. Youri Regeer (0 -> 0,0)
11. Anass Salah-Eddine (0 -> 0,0)
11. Lorenzo Lucca (0 -> 0,0)
11. Florian Grillitsch (0 -> 0,0)
11. Mohammed Kudus (0 -> 0,0)
11. Maarten Stekelenburg (0 -> 0,0)
11. Perr Schuurs (0 -> 0,0)
11. Sean Klaiber (0 -> 0,0)
11. Antony (0 -> 0,0)
11. Jay Gorter (0 -> 0,0)
11. Mohamed Ihattaren (0 -> 0,0)
11. Naci Ünüvar (0 -> 0,0)
11. Youri Baas (0 -> 0,0)
11. Lisandro Magallán (0 -> 0,0)
11. Lucas Ocampos (0 -> 0,0)
11. Sivert Mannsverk (0 -> 0,0)
11. Borna Sosa (0 -> 0,0)
11. Georges Mikautadze (0 -> 0,0)


Voorbeschouwingen


Wat vind jij van de wedstrijd?

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Gebruik de links bovenin beeld om een loginnaam aan te maken danwel in te loggen.


8 maanden geleden
Bergwijn gaan we niet missen, tenzij we een pingel krijgen. Die schiet die wel lekker binnen altijd.
Ik heb totaal geen verwachtingen voor morgen. Eigenlijk zie ik het somber in en zal het wel een gelijkspel worden en liggen we uit Europa. Winst is bonus.
Bergwijn overigens vaak geblesseerd, is een zegen voor Ajax als ze hem voor 20 a 25 miljoen kunnen verpatsen aan een club. Voegt niks toe.
Zal sowieso lastige pot worden.

Ramaj-Gaaei-Rensch-Hato-Sosa-Taylor-Hlyson-Akpom-Forbs-Brobbey-Mikautadze.
Meer smaken hebben we niet tenzij je Banel of van Axel Dongen voorin wil zetten.
+3/-0

 
8 maanden geleden (gewijzigd)
Hlynsson - Brobbey - Forbs vermoed ik. Normaal gesproken (vanuit van het Schip denkend) Taylor op 10, maar door de hoeveelheid blessures onder de middenvelders wellicht Akpom of Mikautadze op 10, Taylor op 8 en Tahirovic op 6.

Sosa of ASE op het middenveld zou ook nog kunnen, maar is helemaal een gok.

Is ook maar de vraag of Brobbey 90 minuten aan kan. Is onder normale omstandigheden al niet vanzelfsprekend.
+2/-0

 
8 maanden geleden
Eventueel zou Martha op de vleugel nog kunnen, maar dat verwacht ik ook niet. Mikautadze ook niet trouwens, kan mij haast niet voorstellen dat ze hem nog een keer op de vleugel gaan zetten naar de dramatische vorige pogingen. Wellicht wordt het idee om met Akpom en Hlynsson een beetje de vleugel af te wisselen... Hoe het ook zij, laten we maar over links gaan.
+4/-0

8 maanden geleden (gewijzigd)
Potentieel een 50 miljoen euro wedstrijd. We staan 1 punt voor op Feyenoord en dat kunnen er 3 worden.
Je weet het maar nooit en de bal is rond en bla,bla, bla :)
+2/-0

 
8 maanden geleden
We staan nu nog één punt achter. Bij winst komen we één punt voor Feyenoord.
+4/-0

 
8 maanden geleden (gewijzigd)
Oh, volgens mij stond Ajax in het begin van dit seizoen 7 punten voor op Feyenoord en heeft Feyenoord dit seizoen 6 punten meer tot nu toe.
+1/-0

 
8 maanden geleden (gewijzigd)
Volgens de up to date UEFA Coefficient website staat Ajax, gebaseerd op de laatste vier seizoenen (inclusief dit seizoen), zelfs twee punten achter op Feyenoord. Feyenoord nu 53000 en Ajax 51000 met een wedstrijd minder (AEK). PSV 47000.
https://www.uefa.com/nationalassociations/uefarankings/club/#/yr/2024link
+1/-0

 
8 maanden geleden
Ik zat hier inderdaad fout. Ajax en Feyenoord staan nu allebei gelijk. Al zou Feyenoord als het zo blijft dan het ticket krijgen omdat ze over dit seizoen de meeste punten hebben behaald.

De 'verwarring' komt omdat in de gewone coëfficiëntenlijst Ajax op 3 punten stond tot de wedstrijd tegen AEK, het minimale aantal punten dat een ploeg krijgt in de groepsfase. Haal je meer punten (zoals Ajax uiteindelijk) loopt de teller door. Ajax staat daarom nu op 4 punten (1x zege, 2x gelijk) en niet op 5.
+1/-0

8 maanden geleden
Gaat niet makkelijk worden . We komen veel te kort in alle linies. Ik hoop dat wat er op het veld staat boven zichzelf uit kan stijgen .
+2/-0

 
8 maanden geleden
Twee gele kaarten, VAR die wanhopig op zoek is naar een reden om de Ajax goal af te keuren, maar bij goal van AEK er gelijk uit is. Heb het vermoeden dat deze wedstrijd weer eens gefixt is door de UEFA.
+2/-1

8 maanden geleden
Schandalige beslissingen van de scheids, maar weer geklopt in een standaardsituatie met de kop
+4/-0

8 maanden geleden
Absoluut geen goede wedstrijd , veel slordigheden, wel spannend , maar dat komt doordat er langs beide kanten tenenkrommend balverlies geleden wordt op onnodige momenten en met een zeer warrig leidende scheids, waarvan je niet weet wat zijn beslissing nu weer gaat zijn. Hato en Brobey sterk . Vooral Forbs ontzettend matig en ook Hlynsonn niet goed genoeg vanavond, struikelt te veel over zijn eigen voeten en verzand in zijn acties.
+2/-0

8 maanden geleden
Wat een kneus die Akpom, sorry hoor.
En ook egoïst ten top. Gooijer had die bal moeten krijgen om zujn debuut te bekronen.
+3/-0

 
8 maanden geleden
Gooijer moet naar een fatsoenlijke kapper 😂😂
+1/-3

 
8 maanden geleden
Gooijer kwam zelf ook met een kansloos schot puur en alleen ter meerdere glorie van zichzelf.
+1/-0

8 maanden geleden
3x alleen op de keeper en niet één keer scoren.... Erbarmelijk slecht.

Maar goed, de 3 punten zijn binnen.
+3/-0

8 maanden geleden
Akpom was op zoek naar een hattrick.
Nou die heeft die aan gemiste kansen.
+4/-0

 
8 maanden geleden
Zeker zelf nooit gevoetbald, ik snap hem iig..
+2/-1

8 maanden geleden
Ik denk dat we ons niet moeten blindstaren op de uitslag. Prima uitslag, maar als onze spits wat slimmer speelt wordt het zelfs 6 of 7 -1, want ondanks dat werd er tenenkrommend slordig en chaotisch gevoetbald tegen een ontstellend zwak AEK . Die waren net zo slordig en chaotisch als Ajax , maar dan in het kwadraat. Wel een Ajax gezien dat de echte wil om te winnen liet zien, maar een aantal spelers komt op dit moment toch echt te kort.
+2/-0

8 maanden geleden
Ik ben wat positiever dan de rest hier. Tuurlijk moet je vaker scoren maar ze hebben erg weinig weggeven. En dat was voorheen - ook tegen matige tegenstanders - toch wel anders. Een paar weken geleden waren die 3-2 en 3-3 echt nog gevallen. Vooruitgang. Op naar de Confetti Cup!
+3/-0

 
8 maanden geleden
Nu we in de Confetti Cup zitten, is het van nu af aan Conference League hey! :)
+1/-0

 
8 maanden geleden
Ik stel voor dat we het gewoon afkorten tot CL.
Voelt toch wat vertrouwder aan
+1/-0