Ajax wint van Sparta met 2-1 en stijgt naar plek 5

9 december 2023
Johan Cruijff ArenA
ESPN

Ajax wint van Sparta met 2-1 en stijgt naar plek 5; image source: Pro Shots

Ajax heeft vanavond de thuiswedstrijd tegen Sparta in gevecht om plaats 6 met 2-1 gewonnen. Na een eerste helft waarin Ajax veel kansen kreeg en een mindere tweede helft wist de ploeg van John van ’t Schip boven Sparta te blijven. Brian Brobbey opende de score en Steven Bergwijn verdubbelde de scoren vanaf de strafschopstip. Camiel Neghli scoorde in de tweede helft voor Sparta.

In de opstelling geen verrassingen. Diant Ramaj stond op doel, Rensch, Šutalo, Hato en Martha stonden achterin, op het middenveld waren Tahirović, Hlynsson en Taylor te vinden en voorin de 3 B’s met Berghuis, Brobbey en Bergwijn.
De eerste kans was voor Sparta uit een corner, waar Lauritsen op doel kopte, maar Ramaj redde.

Na 7 minuten kwam Ajax op 1-0. Na een combinatie tussen Kristian Hlynsson en Kenneth Taylor wist laatstgenoemde met een hakje de bal bij Brobbey te krijgen die mooi wegdraaide bij Vriends en de bal achter Olij schoot. Tien minuten later gaf Bergwijn na een mooie individuele actie de kans uit Brobbey, maar zijn poging ging naast. Een minuut verder schoot Hato op goal, maar het schot eindigde op de vuisten van Olij. Ajax bleef het initiatief houden en bleef kansen creëren. Dit leidde tot een voorzet van Berghuis, waar Steven Bergwijn de bal naast kopte.

Via beide centrale verdedigers was Sparta dicht bij de gelijkmaker na een klein half uur spelen. Bart Vriends verlengde de hoekschop en Tijs Velthuis schoot de bal van dichtbij over de goal.

Ajax raakte de dominantie kwijt en Sparta kwam dichterbij een doelpunt. Neghli speelde eerst Martha uit, maar de linksback wist het net op tijd te corrigeren. Uit de hoekschop volgde een kopkans voor Velthuis die over ging.

Ajax probeerde de controle weer vernemen en binnen twee minuten kreeg Ajax drie kansen. Eerst via een aanval na opstomen van Martha waar Bergwijn Berghuis bediende, waar Olij redde ten koste van een corner. Uit die corner bracht Hlynsson Berghuis in stelling die een voorzet de zestien in stuurde maar Bergwijn over schot. Hlynsson kreeg een kans na een actie van Bergwijn, maar schoot naast.

Vijf minuten voor de rust kreeg Ajax een penalty. Via Martha en Bergwijn viel de bal tussen Velthuis en Olij in en Brian Brobbey zag nog brood in die bal. De spits werd gevloerd door Nick Olij en Makkelie wees naar de stip. Aanvoerder Bergwijn ging achter de bal staan en schoot de bal binnen, ondanks dat de bal nog werd aangeraakt door Olij. 2-0 na 42 minuten.

In de blessuretijd leek Hlynsson de derde binnen te schieten. Na een voorzet van Berghuis dacht de IJslander binnen te schieten, maar Van Der Kust wist met een sliding de bal te redden.

De eerste kans na rust voor Ajax was voor Rensch, die recht op Olij schoot.

In de 55e minuut kwam Sparta terug in de wedstrijd en was de marge nog maar een. Neghli kwam in balbezit en ging de combinatie aan met Verschuren. Neghli liep weg van Martha en kreeg de bal terug en van net buiten het strafschop gebied schoot de aanvaller de bal met links in de hoek achter Ramaj en bracht de 2-1 op het scorebord.

Ajax was op zoek om de marge weer op 2 goals te brengen. Berghuis schoot via Van der Kust naast en een verdekt schot van Taylor ging net naast. Na 65 minuten bracht John van ’t Schip zijn eerste twee wissels in het veld. Chuba Akpom en Jaydon Banel kwamen in het veld voor Brian Brobbey en Kristian Hlynsson.

Het was een periode waar echt grote kansen uitbleven. Een schotje van Berghuis ging naast na een aanval uit de omschakeling. Een kwartier voor tijd verlieten Steven Bergwijn en Ar'jany Martha het veld en kwamen Borne Sosa en Carlos Forbs in de ploeg.

Na 83 minuten kreeg Akpom zijn eerste kans na aangespeeld te zijn door Berghuis. De spits schoot de bal echter tegen Olij op. Devyne Rensch was dicht bij de derde Amsterdamse goal, na zelf opgestoomd te zijn. Zijn schot ging naast via Bart Vriends. Akpom kreeg vlakbij voor het einde van de reguliere speeltijd nog een kans, maar zijn schoot ging naast.
Er werd niet meer gescoord en zo sleepten de Amsterdammers de 3 punten binnen.

Brobbey: "Bij mijn goal draai ik denk ik mooi weg"

Brian Brobbey werd vanavond man of the match. Met een doelpunt en als aanvaller waar de overtreding op werd gemaakt waar de strafschop toe leidde had hij een belangrijk aandeel in de 2-1 overwinning. De spits keek zelf als volgt terug op de wedstrijd: "Ik denk dat de eerste helft goed ging. De tweede helft moesten we een beetje inkomen. Zelf kreeg ik last van mijn hamstring en dat was de reden dat ik eraf moest. Bij mijn goal draai ik denk ik mooi weg. Ik weet niet of het hakje op mij was bedoeld, maar ik stond op de goede plek."

In de tweede helft was Ajax een stuk minder sterk dan in de eerste helft en kon Sparta terugkomen tot 2-1. Volgens Brobbey was Ajax slordiger in de tweede helft: "Ja ik denk dat we sloppy waren. We gaven te veel ruimte weg en daaruit konden ze een goal scoren. Maar we zijn blijven vechten, zodat ze niet gelijk konden komen en daar kunnen we ook trots op zijn."

Vooraf gaf Van 't Schip had dat Brobbey zich nog meer aan het ontwikkelen is en meer variatie aan zijn spel aan het toe voegen is. Toen Brobbey gevraagd werd hierop te reageren deed hij dat als volgt: "Ik ben meer bezig met het diep gaan in plaats van alleen in de bal te komen, daar ben ik op de trainingen veel mee bezig. Verder ben ik veel bezig met het wegdraaien en dat soort dingen."

Tot slot ging het over de actie van Ajax vanavond, waar de spelers met ... als naam op hun rug speelden om actie te vragen voor de online haatberichten. Volgens Ajax ontvangen hun spelers en speelsters elke maand meer dan 1.500 haatberichten op sociale media. Zo ontving Brobbey negatieve reacties na de botsing met Vaessen en ontvangt hij regelmatig racistische berichten. Brobbey vertelde er zelf over: "We krijgen heel berichten die niet door de beugel kunnen, zoals bij mij met racistische berichten. We hebben een mooie video gemaakt met Steven Berghuis en Bergwijn. Ik wist niet dat de Ajax dames er ook last van hadden. Het is niet goed wat die mensen doen. Hopelijk wordt het nu minder."

Van 't Schip: "In de eerste helft hebben we goals laten liggen"

Ajax speelde vandaag in de eerste helft een stuk sterker dan in de tweede helft, zo vond ook trainer John van 't Schip: "In de eerste helft hebben we goals laten liggen na een paar hele mooie aanvallen. We zijn binnen de zestien te lang door aan het combineren, waarbij je uiteindelijk niet tot een schot komt en dat is jammer. Gelukkig ga je met een veilige marge de rust in, maar 2-0 is een lastige stand. In de tweede helft hadden we niet de grip erop die we normaal hebben en Sparta speelde gewoon goed. Gelukkig gaven we geen grote kansen meer weg na de 2-1. Wij hebben in de tweede helft ook kansen gehad, maar de energie was gewoon minder. We verloren te snel de bal en dan blijf je achter hen aanlopen."

Tot slot ging het over de connectie tussen Brobbey en Hlynsson en over de wissels na pijntjes vandaag. Van 't Schip: "Kristian is een goede en slimme speler. Hij voelt feilloos aan waar hij moet staan bij voorzetten en wanneer we voor de goal komen. In de combinatie is hij heel sterk en hij snapt waar hij moet lopen als Berghuis of Brobbey aangespeeld wordt. Hij heeft er echt een neus voor en dat is mooi om te zien.
We proberen Brian nu eerder te zoeken als we onder druk komen te staan. Als dat lukt komt hij vaak een op een te staan en dat brengt ons meer afwisseling. Bergwijn en Brobbey heb ik gewisseld omdat ze last hadden, dat hebben ze in de rust laten weten. Bij Hlynsson was de tank gewoon op."

Hlynsson: "Ik geniet van de speeltijd die ik krijg"

Kristian Hlynsson is inmiddels een vaste waarde, maar begon het seizoen bij Jong Ajax. De middenvelder ontwikkeld zich sterk en kan regelmatig op complimenten rekenen. De IJslander geniet van de speeltijd die hij krijgt: "Het maakt me gelukkig om te scoren en kansen te creëren. Het is makkelijker om vanuit Jong Ajax door te groeien, waar ik lang heb gespeeld. Brian is heel sterk en ik probeer de ruimtes om hem heen te benutten. Met Steven Berghuis heb ik een goede wisselwerking. Als hij naar binnen gaat, ga ik naar buiten."

Ajax blijft op vijfde plek na nederlaag Go Ahead

Ajax is op de ranglijst van de Eredivisie weer een plek gestegen. Na de winst tegen Sparta kwam de ploeg al op de vijfde plek terecht, maar Go Ahead Eagles zou die positie weer terug kunnen pakken. De Deventenaren gingen zondagmiddag in eigen huis echter verrassend onderuit met 0-2.

De achterstand van Ajax op de top vier is nog wel fors. Zowel AZ als FC Twente heeft een voorsprong van elf punten, terwijl Feyenoord dertien punten voor staat op de ploeg van John van 't Schip. Koploper PSV heeft zelfs een voorsprong van liefst eenentwintig punten.

'87 Eerdhuijzen voor Brym

De ruststand en uitslag van deze wedstrijd is door 2 deelnemers aan de Pool goed voorspeld.

15  4 3-1 (1-0)

De wedstrijd als geheel werd door de fans gewaardeerd met een 6.47. Hieronder is de uitslag van de Man of the Match verkiezing van deze wedstrijd weergegeven. Achter elke spelersnaam staat tussen haakjes het aantal stemmen en de daarmee behaalde score voor het Man van de Wedstrijd klassement.