Transparent
Inloggen
Sluiten

WedstrijdenAjax wint van Sparta met 2-1 en stijgt naar plek 5


Tijdstip
9 december 2023
Stadion
Johan Cruijff ArenA
Gelegenheid
Eredivisie
Televisiezender
ESPN


Ajax wint van Sparta met 2-1 en stijgt naar plek 5; image source: Pro Shots

Foto: Pro Shots

Ajax wint van Sparta met 2-1 en stijgt naar plek 5

Ajax heeft vanavond de thuiswedstrijd tegen Sparta in gevecht om plaats 6 met 2-1 gewonnen. Na een eerste helft waarin Ajax veel kansen kreeg en een mindere tweede helft wist de ploeg van John van ’t Schip boven Sparta te blijven. Brian Brobbey opende de score en Steven Bergwijn verdubbelde de scoren vanaf de strafschopstip. Camiel Neghli scoorde in de tweede helft voor Sparta.

In de opstelling geen verrassingen. Diant Ramaj stond op doel, Rensch, Šutalo, Hato en Martha stonden achterin, op het middenveld waren Tahirović, Hlynsson en Taylor te vinden en voorin de 3 B’s met Berghuis, Brobbey en Bergwijn.
De eerste kans was voor Sparta uit een corner, waar Lauritsen op doel kopte, maar Ramaj redde.

Na 7 minuten kwam Ajax op 1-0. Na een combinatie tussen Kristian Hlynsson en Kenneth Taylor wist laatstgenoemde met een hakje de bal bij Brobbey te krijgen die mooi wegdraaide bij Vriends en de bal achter Olij schoot. Tien minuten later gaf Bergwijn na een mooie individuele actie de kans uit Brobbey, maar zijn poging ging naast. Een minuut verder schoot Hato op goal, maar het schot eindigde op de vuisten van Olij. Ajax bleef het initiatief houden en bleef kansen creëren. Dit leidde tot een voorzet van Berghuis, waar Steven Bergwijn de bal naast kopte.

Via beide centrale verdedigers was Sparta dicht bij de gelijkmaker na een klein half uur spelen. Bart Vriends verlengde de hoekschop en Tijs Velthuis schoot de bal van dichtbij over de goal.

Ajax raakte de dominantie kwijt en Sparta kwam dichterbij een doelpunt. Neghli speelde eerst Martha uit, maar de linksback wist het net op tijd te corrigeren. Uit de hoekschop volgde een kopkans voor Velthuis die over ging.

Ajax probeerde de controle weer vernemen en binnen twee minuten kreeg Ajax drie kansen. Eerst via een aanval na opstomen van Martha waar Bergwijn Berghuis bediende, waar Olij redde ten koste van een corner. Uit die corner bracht Hlynsson Berghuis in stelling die een voorzet de zestien in stuurde maar Bergwijn over schot. Hlynsson kreeg een kans na een actie van Bergwijn, maar schoot naast.

Vijf minuten voor de rust kreeg Ajax een penalty. Via Martha en Bergwijn viel de bal tussen Velthuis en Olij in en Brian Brobbey zag nog brood in die bal. De spits werd gevloerd door Nick Olij en Makkelie wees naar de stip. Aanvoerder Bergwijn ging achter de bal staan en schoot de bal binnen, ondanks dat de bal nog werd aangeraakt door Olij. 2-0 na 42 minuten.

In de blessuretijd leek Hlynsson de derde binnen te schieten. Na een voorzet van Berghuis dacht de IJslander binnen te schieten, maar Van Der Kust wist met een sliding de bal te redden.

De eerste kans na rust voor Ajax was voor Rensch, die recht op Olij schoot.

In de 55e minuut kwam Sparta terug in de wedstrijd en was de marge nog maar een. Neghli kwam in balbezit en ging de combinatie aan met Verschuren. Neghli liep weg van Martha en kreeg de bal terug en van net buiten het strafschop gebied schoot de aanvaller de bal met links in de hoek achter Ramaj en bracht de 2-1 op het scorebord.

Ajax was op zoek om de marge weer op 2 goals te brengen. Berghuis schoot via Van der Kust naast en een verdekt schot van Taylor ging net naast. Na 65 minuten bracht John van ’t Schip zijn eerste twee wissels in het veld. Chuba Akpom en Jaydon Banel kwamen in het veld voor Brian Brobbey en Kristian Hlynsson.

Het was een periode waar echt grote kansen uitbleven. Een schotje van Berghuis ging naast na een aanval uit de omschakeling. Een kwartier voor tijd verlieten Steven Bergwijn en Ar'jany Martha het veld en kwamen Borne Sosa en Carlos Forbs in de ploeg.

Na 83 minuten kreeg Akpom zijn eerste kans na aangespeeld te zijn door Berghuis. De spits schoot de bal echter tegen Olij op. Devyne Rensch was dicht bij de derde Amsterdamse goal, na zelf opgestoomd te zijn. Zijn schot ging naast via Bart Vriends. Akpom kreeg vlakbij voor het einde van de reguliere speeltijd nog een kans, maar zijn schoot ging naast.
Er werd niet meer gescoord en zo sleepten de Amsterdammers de 3 punten binnen.


Brobbey: "Bij mijn goal draai ik denk ik mooi weg"

Brian Brobbey werd vanavond man of the match. Met een doelpunt en als aanvaller waar de overtreding op werd gemaakt waar de strafschop toe leidde had hij een belangrijk aandeel in de 2-1 overwinning. De spits keek zelf als volgt terug op de wedstrijd: "Ik denk dat de eerste helft goed ging. De tweede helft moesten we een beetje inkomen. Zelf kreeg ik last van mijn hamstring en dat was de reden dat ik eraf moest. Bij mijn goal draai ik denk ik mooi weg. Ik weet niet of het hakje op mij was bedoeld, maar ik stond op de goede plek."

In de tweede helft was Ajax een stuk minder sterk dan in de eerste helft en kon Sparta terugkomen tot 2-1. Volgens Brobbey was Ajax slordiger in de tweede helft: "Ja ik denk dat we sloppy waren. We gaven te veel ruimte weg en daaruit konden ze een goal scoren. Maar we zijn blijven vechten, zodat ze niet gelijk konden komen en daar kunnen we ook trots op zijn."

Vooraf gaf Van 't Schip had dat Brobbey zich nog meer aan het ontwikkelen is en meer variatie aan zijn spel aan het toe voegen is. Toen Brobbey gevraagd werd hierop te reageren deed hij dat als volgt: "Ik ben meer bezig met het diep gaan in plaats van alleen in de bal te komen, daar ben ik op de trainingen veel mee bezig. Verder ben ik veel bezig met het wegdraaien en dat soort dingen."

Tot slot ging het over de actie van Ajax vanavond, waar de spelers met ... als naam op hun rug speelden om actie te vragen voor de online haatberichten. Volgens Ajax ontvangen hun spelers en speelsters elke maand meer dan 1.500 haatberichten op sociale media. Zo ontving Brobbey negatieve reacties na de botsing met Vaessen en ontvangt hij regelmatig racistische berichten. Brobbey vertelde er zelf over: "We krijgen heel berichten die niet door de beugel kunnen, zoals bij mij met racistische berichten. We hebben een mooie video gemaakt met Steven Berghuis en Bergwijn. Ik wist niet dat de Ajax dames er ook last van hadden. Het is niet goed wat die mensen doen. Hopelijk wordt het nu minder."


Van 't Schip: "In de eerste helft hebben we goals laten liggen"

Ajax speelde vandaag in de eerste helft een stuk sterker dan in de tweede helft, zo vond ook trainer John van 't Schip: "In de eerste helft hebben we goals laten liggen na een paar hele mooie aanvallen. We zijn binnen de zestien te lang door aan het combineren, waarbij je uiteindelijk niet tot een schot komt en dat is jammer. Gelukkig ga je met een veilige marge de rust in, maar 2-0 is een lastige stand. In de tweede helft hadden we niet de grip erop die we normaal hebben en Sparta speelde gewoon goed. Gelukkig gaven we geen grote kansen meer weg na de 2-1. Wij hebben in de tweede helft ook kansen gehad, maar de energie was gewoon minder. We verloren te snel de bal en dan blijf je achter hen aanlopen."

Tot slot ging het over de connectie tussen Brobbey en Hlynsson en over de wissels na pijntjes vandaag. Van 't Schip: "Kristian is een goede en slimme speler. Hij voelt feilloos aan waar hij moet staan bij voorzetten en wanneer we voor de goal komen. In de combinatie is hij heel sterk en hij snapt waar hij moet lopen als Berghuis of Brobbey aangespeeld wordt. Hij heeft er echt een neus voor en dat is mooi om te zien.
We proberen Brian nu eerder te zoeken als we onder druk komen te staan. Als dat lukt komt hij vaak een op een te staan en dat brengt ons meer afwisseling. Bergwijn en Brobbey heb ik gewisseld omdat ze last hadden, dat hebben ze in de rust laten weten. Bij Hlynsson was de tank gewoon op."


Hlynsson: "Ik geniet van de speeltijd die ik krijg"

Kristian Hlynsson is inmiddels een vaste waarde, maar begon het seizoen bij Jong Ajax. De middenvelder ontwikkeld zich sterk en kan regelmatig op complimenten rekenen. De IJslander geniet van de speeltijd die hij krijgt: "Het maakt me gelukkig om te scoren en kansen te creëren. Het is makkelijker om vanuit Jong Ajax door te groeien, waar ik lang heb gespeeld. Brian is heel sterk en ik probeer de ruimtes om hem heen te benutten. Met Steven Berghuis heb ik een goede wisselwerking. Als hij naar binnen gaat, ga ik naar buiten."


Ajax blijft op vijfde plek na nederlaag Go Ahead

Ajax is op de ranglijst van de Eredivisie weer een plek gestegen. Na de winst tegen Sparta kwam de ploeg al op de vijfde plek terecht, maar Go Ahead Eagles zou die positie weer terug kunnen pakken. De Deventenaren gingen zondagmiddag in eigen huis echter verrassend onderuit met 0-2.

De achterstand van Ajax op de top vier is nog wel fors. Zowel AZ als FC Twente heeft een voorsprong van elf punten, terwijl Feyenoord dertien punten voor staat op de ploeg van John van 't Schip. Koploper PSV heeft zelfs een voorsprong van liefst eenentwintig punten.


Karakteristieken

Uitslag: 2-1 (2-0)

Doelpuntenmakers:

Goal
1-0 Brian Brobbey ('8)
Goal
2-0 Steven Bergwijn ('42, penalty)
Goal
2-1 Neghli ('55)
Scheidsrechter
Makkelie
Toeschouwers
54.526 toeschouwers

Kaarten:

Kaart
Sparta Rotterdam: De Guzman ('68)

Opstelling Ajax

Steven BergwijnBrian BrobbeySteven Berghuis


Kenneth TaylorKristian HlynssonBenjamin Tahirović


Ar'Jany MarthaJorrel HatoJosip ŠutaloDevyne Rensch


Diant Ramaj

Wissels:

'65 Jaydon Banel voor Kristian Hlynsson
'65 Chuba Akpom voor Brian Brobbey
'78 Carlos Forbs voor Steven Bergwijn
'78 Borna Sosa voor Ar'Jany Martha


Opstelling Sparta Rotterdam

Lauritsen


BrymKitolanoVerschuerenDe GuzmanNeghli


Van der KustVelthuisVriendsBakari


Olij

Wissels:

'79 Metinho voor De Guzman
'87 Eerdhuijzen voor Brym


Pool

De ruststand en uitslag van deze wedstrijd is door 2 deelnemers aan de Pool goed voorspeld.

De top vijftien:

  Score Voorspelling
 6 2-1 (1-0)
 5 3-1 (2-0)
 5 4-1 (2-0)
 5 4-1 (2-0)
 5 3-1 (2-0)
 5 4-1 (2-0)
 5 3-1 (2-0)
 5 4-1 (2-0)
 5 3-1 (2-0)
10  5 3-1 (2-0)
11  5 4-1 (2-0)
12  5 2-1 (1-1)
13  4 3-1 (1-0)
14  4 4-0 (2-0)
15  4 3-1 (1-0)

Bekijk ook het algemeen klassement in de Pool.


Man van de Wedstrijd

De wedstrijd als geheel werd door de fans gewaardeerd met een 6.47. Hieronder is de uitslag van de Man of the Match verkiezing van deze wedstrijd weergegeven. Achter elke spelersnaam staat tussen haakjes het aantal stemmen en de daarmee behaalde score voor het Man van de Wedstrijd klassement.

1. Brian Brobbey (50 -> 5,0)
2. Kristian Hlynsson (20 -> 4,0)
3. Steven Berghuis (14 -> 3,0)
4. Jorrel Hato (9 -> 2,0)
5. Kenneth Taylor (8 -> 1,0)
6. Diant Ramaj (5 -> 0,0)
7. Steven Bergwijn (4 -> 0,0)
8. Josip Šutalo (2 -> 0,0)
9. Devyne Rensch (1 -> 0,0)
10. Niemand (0 -> 0,0)
10. Victor Jensen (0 -> 0,0)
10. Charlie Setford (0 -> 0,0)
10. Jaydon Banel (0 -> 0,0)
10. Olivier Aertssen (0 -> 0,0)
10. Ar'Jany Martha (0 -> 0,0)
10. Mika Godts (0 -> 0,0)
10. Christian Rasmussen (0 -> 0,0)
10. Francisco Conceição (0 -> 0,0)
10. Benjamin Tahirović (0 -> 0,0)
10. Gaston Avila (0 -> 0,0)
10. Kian Fitz-Jim (0 -> 0,0)
10. Amourricho van Axel Dongen (0 -> 0,0)
10. Silvano Vos (0 -> 0,0)
10. Remko Pasveer (0 -> 0,0)
10. Branco van den Boomen (0 -> 0,0)
10. Jorge Sanchez (0 -> 0,0)
10. Jakov Medić (0 -> 0,0)
10. Anass Salah-Eddine (0 -> 0,0)
10. Ahmetcan Kaplan (0 -> 0,0)
10. Jay Gorter (0 -> 0,0)
10. Carlos Forbs (0 -> 0,0)
10. Chuba Akpom (0 -> 0,0)
10. Davy Klaassen (0 -> 0,0)
10. Owen Wijndal (0 -> 0,0)
10. Anton Gaaei (0 -> 0,0)
10. Gerónimo Rulli (0 -> 0,0)
10. Jurriën Timber (0 -> 0,0)
10. Edson Álvarez (0 -> 0,0)
10. Dusan Tadić (0 -> 0,0)
10. Daley Blind (0 -> 0,0)
10. Victor Jensen (0 -> 0,0)
10. Mohamed Daramy (0 -> 0,0)
10. Calvin Bassey (0 -> 0,0)
10. Sontje Hansen (0 -> 0,0)
10. Youri Regeer (0 -> 0,0)
10. Anass Salah-Eddine (0 -> 0,0)
10. Lorenzo Lucca (0 -> 0,0)
10. Florian Grillitsch (0 -> 0,0)
10. Mohammed Kudus (0 -> 0,0)
10. Maarten Stekelenburg (0 -> 0,0)
10. Perr Schuurs (0 -> 0,0)
10. Sean Klaiber (0 -> 0,0)
10. Antony (0 -> 0,0)
10. Jay Gorter (0 -> 0,0)
10. Mohamed Ihattaren (0 -> 0,0)
10. Naci Ünüvar (0 -> 0,0)
10. Youri Baas (0 -> 0,0)
10. Lisandro Magallán (0 -> 0,0)
10. Lucas Ocampos (0 -> 0,0)
10. Sivert Mannsverk (0 -> 0,0)
10. Borna Sosa (0 -> 0,0)
10. Georges Mikautadze (0 -> 0,0)


Voorbeschouwingen


Wat vind jij van de wedstrijd?

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Gebruik de links bovenin beeld om een loginnaam aan te maken danwel in te loggen.


8 maanden geleden
We gaan er weer is voor zitten.
2-0.
+2/-0

8 maanden geleden
Martha maar wisselen denk ik zo…..
+1/-0

8 maanden geleden
Tsja als je de kansen zoals Bergwijn 2x , Berghuis 1x, Hlynsonn 1x mist en je telt daar de kansen bij op die je je tegenstander geeft, want dat waren ook dotten van kansen, dan maak je het jezelf onnodig moeilijk. De verdediging is erg wankel, zeker Martha ! Gelukkig via een pingel toch nog 2-0. Brobey de beste de eerste helft.
+3/-0

8 maanden geleden
Martha is geen back, gaat van het Schip wel zien.
+3/-0

 
8 maanden geleden
Mag inderdaad er wel uit - puur weer een verdedigende fout waar een goal uit komt.
+3/-0

 
8 maanden geleden
Het begon bij Verschueren.
Die kon vrij opkomen zonder dat er hem een stro breedte in de weg werd gelegd.
Wie was zijn directe tegenstander?
Ene Taylor?
+2/-0

8 maanden geleden
Wat is dit toch weer zwak verdedigd zeg, wat een slappe hap, totaal onnodig. Martha ook weer veel te weifelend . De rest ook, staan erbij en kijken erna . Ajax mag echt wel wat doortastender zijn zowel verdedigend als aanvallend !
+3/-0

8 maanden geleden (gewijzigd)
Vreemde wissels ! Je twee beste spelers tot nu toe er uit en Bergwijn blijft staan ! En dat geld ook voor Martha
+3/-0

8 maanden geleden (gewijzigd)
20+ miljoen betaald voor die Sutalo man man...
+2/-0

8 maanden geleden (gewijzigd)
Ajax valt qua spel in de tweede helft wel heel ver terug, bij sommige spelers is het zelfs onbeholpen en voetbaltechnisch onder de maat . Hoe vaak zie je spelers Wel niet de bal te ver voor zich uitspelen, toch gebrekkige techniek hoor. Veel te moeizaam deze wedstrijd weer.
+2/-0

8 maanden geleden
Eerste helft genoeg kansen gecreeerd en gekregen. Niet doeltreffend genoeg, verdedigend soms hachelijk. Tweede helft zeer matig . Zowel verdedigend als aanvallend , sommige spelers hebben wel erg veel moeite met de bal . De eerste wissels vond ik vreemd. Maar goed 3 pnt erbij en daar moeten we dan maar blij mee zijn.
+2/-0

8 maanden geleden
Hlynsson, Martha en Banel lachwekkend slecht. Pure creatievelingen krijgen geen kans in Ajax 1, maar grauwe systeemvoetballers wel. Banel en Martha zijn de slechtste spelers van Jong Ajax. Buitenspelers in de lange traditie van Lukoki, de Sa etc. Blinde dravers. Martha was zo slecht op zowel links als rechtsbuiten dat hij uit pure armoede maar linksback is gezet en ook daar was het niks. Sinds hij bij de selectie van het eerste zit staat de verdediging van JA vele malen beter.

Ramaj, Rensch en Brobbey voor mij de enigen die echt goed speelden.
+3/-2

 
8 maanden geleden
Hlynsson speelde een prima wedstrijd strijd dacht ik. Ook berghuis was aanvallend wel bepalend. Tahirovic en Martha waren voor mij echt onder de maat. Kunnen ze niks aan doen want ze horen niet in de basis te staan natuurlijk.
+3/-0

8 maanden geleden (gewijzigd)
Gelukkig bijna winterstop. Dan hopen dat er wat aankopen gedaan kunnen worden die wel van enig niveau zijn.
Hopelijk kan er afscheid genomen worden van Sutalo, Bergwijn Sosa, Tahirovic, Avila, Gaaei en Forbs. Voegen werkelijke niet toe. Maar laten we van Hals en Hendriks niet vergeten te lozen.
+2/-0

8 maanden geleden
Avila, Medic, Salah, Mika, Bergweijn, Tahirovic out

Rulli in start

Ziyech, Dony, Nico (or Angelino), Sanchez, Danjuma in
+2/-0