Transparent
Inloggen
Sluiten

WedstrijdenAjax zet Vitesse makkelijk weg en wint met 5-0


Tijdstip
25 november 2023
Stadion
Gelegenheid
Eredivisie
Televisiezender
ESPN 2


Ajax zet Vitesse makkelijk weg en wint met 5-0; image source: Pro Shots

Foto: Pro Shots

Ajax zet Vitesse makkelijk weg en wint met 5-0

Vanavond heeft Ajax met 5-0 gewonnen van Vitesse. Aan Ajax kant waren Jorrel Hato, Kristian Hlynsson, Chuba Akpom en Kenneth Taylor de doelpuntenmakers, de derde goal was een eigen doelpunt van Alois Oroz.

Na het teleurstellende gelijkspel twee weken geleden in Almere City speelde Ajax vanavond weer thuis in de Johan Cruijff ArenA tegen Vitesse. Brian Brobbey en Josip Šutalo waren niet fit genoeg om bij de selectie te zaten. Ook Georges Mikautadze en Borna Sosa stonden niet in de basis, maar begonnen op de bank. Hun vervangers waren Anton Gaaei, Ar'Jany Martha, Benjamin Tahirović en Chuba Akpom. Gaaei begon op zijn gebruikelijke rechtsback positie en Rensch speelde dit keer centraal naast Jorrel Hato.

Ajax begon sterk en al binnen 3 minuten stonden ze al op 1-0. Na een goed lopende aanval die werd opgezet via Hato kwam de bal via Taylor bij aanvoerder Bergwijn. Hij gaf de bal strak voor de goal en daar dook Jorrel Hato weer op die de bal achter Eloy Room schoot. Het eerste doelpunt in het eerste elftal voor de kersverse international. De VAR keek het doelpunt nog na op buitenspel van Bergwijn, maar het doelpunt werd goedgekeurd.

Vitesse leek alweer snel op gelijke hoogte te komen door een mooie goal van Hamulić. Hij nam de bal knap aan en schoot de bal knap van een meter of 20 over Ramaj. Er werd gelijk een buitenspel signaal gegeven door de grensrechter en Higler volgde dit signaal. De VAR was lang bezig met de check, maar uiteindelijk werd het doelpunt niet toegekend.

Na de hervatting kreeg Ajax eerst een grote kans via Bergwijn, maar Eloy Room redde. Een minuut later verstuurde Tahirović een dieptepass op Kenneth Taylor die Kristian Hlynsson bediende en de jonge IJslander schoot subtiel de 2-0 binnen.

Uit een corner kwam Hamulić nog tot een kopbal, maar die kon Ramaj rustig uit de lucht plukken. Ook Meulensteen kreeg een kans na een voorzet van Manhoef, maar ook deze bal eindigde in de handen van de Ajax doelman. Isimit-Mirin schoot bijna de bal in eigen goal na een voorzet van Gaaei en een minuut later kwam Bergwijn naar binnen, maar de bal leverde geen problemen op voor Ramaj.

Akpom kreeg iets na een half uur spelen nog een kans na een steekbal van Taylor, maar de Engelsman schoot over de goal.

Na een slordige pass van Taylor kwam Vitesse er snel uit en kreeg het een kans via Boutrah, maar het schot ging naast. In de blessuretijd kreeg Vitesse nog twee kansen. Het schot van Tielemans leverde geen problemen op voor Ramaj en Boutrah schoot vanaf de linkerkant nog in het zijnet.

Binnen 5 minuten na de rust kwam Ajax op 3-0. Na een pass van Berghuis liet Taylor de bal lopen voor Akpom en de bal verdween achter Eloy Room. Maar uit de herhaling bleek dat Oroz de bal als laatste raakte in plaats van de Ajax spits.

Kenneth Taylor kreeg na 55 minuten een gigantische kans na een mooie splijtende pass van Berghuis, maar omdat de middenvelder wel hard, maar niet gecontroleerd schoot kon Room redden.

2 minuten was het wel raak. Uit een corner van Steven Berghuis kwam de bal bij Chuba Akpom die Room klopte en Ajax op 4-0 zette.

De 5-0 kwam voort uit een mooie actie van Berghuis en Taylor. De middenvelder kwam uiteindelijk de 16 in en speelde met een schijnbeweging 2 verdedigers uit en schoot met links de bal achter Room.

Hierna kwamen de eerste 2 wissels aan Ajax kant. Chuba Akpom en Kristian Hlynsson verlieten het veld en hun vervangers waren Carlos Forbs en Georges Mikautadze. Forbs ging rechts voorin spelen, Mikautadze in de spits en Berghuis vanaf 10.

Berghuis had last van zijn enkel en kon niet verder en werd een kwartier voor tijd gewisseld. Ook Benjamin Tahirović werd gewisseld. Jakov Medić en Mika Godts kwamen in de ploeg.

Forbs ging naar linksbuiten, Godts kwam rechts voorin, Bergwijn ging naar 10 en Rensch ging als verdedigende middenvelder spelen. Medić kwam op zijn vertrouwde plek centraal achterin te spelen.

Hierna volgde een schot van Ar'Jany Martha, maar Room kon redden.
De laatste wissel was de entree van Anass Salah-Eddine die Taylor kwam aflossen.

In de laatste minuten en blessuretijd bleef Ajax aanzetten en Mikautadze schoot nog met links richting de korte hoek, waar Room de bal verwachtte en wist te redden.
In de blessuretijd kreeg Bergwijn nog een onnodige gele kaart na een lompe actie tegen Cornelisse.


Van 't Schip: "We laten Vitesse gevaarlijk worden en dat mag niet gebeuren"

Tegenover ESPN werd trainer John van 't Schip gevraagd of hij blij was met de ruime overwinning, maar ook of hij blij was met het spel van zijn ploeg. Van 't Schip zei het volgende hierover: "Ik vind dat we in de eerste helft goede momenten hadden en veel kansen gecreëerd hebben. De tweede helft hebben we dat kunnen volhouden. Ik vond wel dat we in de eerste helft wat gas terug namen als we de bal verloren. Hierdoor kon Vitesse gevaarlijk worden en zag je dat ze er een aantal keer doorheen kwamen. Ze kregen ook veel corners hierdoor en dat mag niet gebeuren. Ik was niet tevreden en dat was vooral als we de bal niet hadden. Dan moet je de bal zo snel mogelijk terug veroveren en als dat niet gebeurt dan moet de achterhoede weer naar achteren en worden de ruimtes tussen de linies weer heel groot. Dan kan ook een Vitesse dat in lastig weer verkeerd zich er makkelijk onderuit spelen. Als je dat tegen een betere ploeg doet heb je een probleem. Daar moeten we dus aan blijven werken. In de tweede helft zie je dat we goed begonnen en als de intensiteit omhoog gaat dat we dan meer kansen creëren en we kunnen uitlopen."

Cristian Willaert vroeg de trainer naar de rol van Hlynsson die vaak het voortouw neemt om de ploeg bij elkaar te houden, waarop van 't Schip reageerde: "Dat zit in zijn spel. Aan de bal is het al een fantastische speler, maar ook in het verdedigende reageert hij goed en is hij alert. "

Ook ging het over Akpom die in de spits begon bij afwezigheid van Brobbey en de laatste 3 wedstrijden als invaller scoorde. Van 't Schip over de spits van vandaag: "Ik vind dat hij het goed gedaan heeft. Voor hem is het lastig om na lange tijd weer in de basis te beginnen. Hij is een paar keer goed ingevallen en heeft vertrouwen getankt. Hij was aanspeelbaar en maakt een goal en bij het eigen doelpunt had hij ook een grote bijdrage."

Komende donderdag staat Marseille op het programma en vandaag waren Brobbey en Šutalo afwezig en vielen Taylor en Berghuis uit. Kunnen we deze spelers donderdag wel verwachten?
Van 't Schip denkt dat de afwezigen wel meevallen en lichtte dit als volgt toe: "Ik denk dat het meevalt. We willen toe naar iets dat veel energie kost en waarvoor je inhoud moet hebben. Dat zal tijd kosten en het lichaam moet daarmee bezig zijn en aan wennen. Uiteindelijk is het de bedoeling dat we het niveau kunnen blijven verhogen en Marseille is daar donderdag een mooie uitdaging in. Ik ga er vanuit dat Brobbey en Šutalo dan weer beschikbaar zijn en dan heb je er weer twee bij."

Tot slot ging het nog over een mogelijke transfer van Steven Bergwijn, waar naar verluidt interesse voor is vanuit Saudi-Arabië en van West Ham United. De trainer vertelde het volgende over de mogelijke transfer van zijn aanvoerder en de komende transferperiode: "Ik kan er makkelijk voor gaan liggen, maar of het helpt weet ik niet. We moeten proberen het elftal zo goed makkelijk bij elkaar te houden en te versterken. Maar goed ik heb niets gehoord en als het concreet wordt hoor ik het vanzelf. Maar ik ga er gewoon vanuit dat Steven bij ons is tot het einde van het seizoen. Als er een gigantisch bod komt, dan weet je hoe het werkt, maar ik ga er niet vanuit. Ik heb liever dat hij blijft en we er versterkingen bij kunnen halen dan dat hij ook weer weggaat."


Bergwijn: "Het is een tijd geleden dat we ruim hadden gewonnen"

Aanvoerder Bergwijn stond als eerste Ajax speler voor de camera. De aanvoerder werd gevraagd hoe goed hij Ajax vond bij deze ruime overwinning. Bergwijn hierover: "Het is een lange tijd geleden dat we ruim hadden gewonnen. In de rust kregen we er nog van langs van de trainer omdat we er niet kort genoeg op zaten en Vitesse mogelijkheden kreeg. Als het snel 1-1 wordt speel je weer een andere wedstrijd. De tweede helft beginnen we goed en scherp, kom je snel op 3-0 en dan ga je eroverheen."

Bergwijn werd gevraagd naar de interesse in hem vanuit Saudi-Arabië en West Ham United, maar de aanvaller had er niet veel over te melden. Hij gaf kort aan: "Ik heb er zelf niets over gehoord, dus ik denk dat je bij mijn zaakwaarnemer moet zijn. In de voetballerij moet je nooit iets uitsluiten, maar mijn focus ligt nu bij Ajax. Ik ben gelukkig en heb mijn familie en kinderen hier en dat is het belangrijkste."


Berghuis: "We zien nu een bepaalde structuur terugkomen"

Berghuis werd door ESPN gevraagd naar zijn mening over de "klinkende overwinning", waarop hij reageerde met: "De uitslag is goed en we hebben een paar mooie goals gemaakt. Op zich een prima avond. Het gevoel is prima en dit zijn uitslagen waar we naar toe moeten. We zien nu een bepaalde structuur terugkomen, vooral hoe we aan de bal onze posities willen innemen. Voor de rest hebben we veel ontwikkeling gemaakt in het druk zetten zonder bal. We hebben toch een heel jong elftal, zeker achterin."

De aanvaller voelde voor zijn wissel aan zijn enkel en Willaert wilde weten of hij donderdag verwacht te halen. Hierover zei Berghuis: "Ik kreeg tik op mijn enkel en had te veel last om door te gaan. Nu is het zaak van goed verzorgen en herstellen en dan de hoop op donderdag."


[video] Interview Van 't Schip


[video] Berghuis: "ik zie structuren terugkomen"


[video] Vader Hato is Feyenoord-fan, maar trekt Ajax-shirt aan na goal: 'Leuk bedacht'


Ajax weer in linkerrijtje, positief doelsaldo

Enkele weken terug stond Ajax nog helemaal onderaan in de Eredivisie. Dit was uiteraard enigszins vertekend door een minder aantal gespeelde wedstrijden. Inmiddels heeft Ajax onder trainer Van 't Schip een eerste stap omhoog op de ranglijst gemaakt. De Amsterdammers hebben nu aansluiting met de bovenkant van de middenmoot. Indien volgend weekend laagvlieger NEC wordt verslagen ook de inhaalminuten tegen RKC positief worden afgesloten rond Sinterklaas, is er ook weer sprake van een positief saldo gewonnen wedstrijden. Het doelsaldo is na de 5-0 tegen Vitesse al +2.


Karakteristieken

Uitslag: 5-0 (2-0)

Doelpuntenmakers:

Goal
1-0 Jorrel Hato ('3)
Goal
2-0 Kristian Hlynsson ('12)
Goal
3-0 Eigen doelpunt Oroz ('50)
Goal
4-0 Chuba Akpom ('58)
Goal
5-0 Kenneth Taylor ('67)
Scheidsrechter
Higler
Toeschouwers
48.250 toeschouwers

Kaarten:

Kaart
Ajax: Steven Bergwijn
Kaart
Vitesse: Cornelisse
Kaart
Vitesse: Domgjoni

Opstelling Ajax

Steven BergwijnChuba AkpomSteven Berghuis


Kenneth TaylorKristian HlynssonBenjamin Tahirović


Ar'Jany MarthaJorrel HatoDevyne RenschAnton Gaaei


Diant Ramaj

Wissels:

'75 Jakov Medić voor Benjamin Tahirović
'68 Carlos Forbs voor Kristian Hlynsson
'83 Anass Salah-Eddine voor Kenneth Taylor
'74 Mika Godts voor Steven Berghuis
'68 Georges Mikautadze voor Chuba Akpom


Opstelling Vitesse

Room, Oroz, Isimat-Mirin, Hendriks, Cornelisse, Meulensteen ('46 Domgjoni), Kozlowski ('64 Arcus), Tielemans, Manhoef ('83 De Regt), Hamulic ('83 Voelkerling Persson), Boutrah


Pool

De ruststand en uitslag van deze wedstrijd is door één van de deelnemers aan de Pool goed voorspeld.

De top vijftien:

  Score Voorspelling
 7 5-0 (2-0)
 6 5-0 (1-0)
 5 4-0 (2-0)
 5 4-0 (2-0)
 5 5-1 (2-0)
 5 5-1 (2-0)
 5 4-0 (2-0)
 5 4-0 (2-0)
 5 3-0 (2-0)
10  5 4-0 (2-0)
11  5 4-0 (2-0)
12  5 4-0 (2-0)
13  5 3-0 (2-0)
14  5 5-2 (2-0)
15  5 3-0 (2-0)

Bekijk ook het algemeen klassement in de Pool.


Man van de Wedstrijd

De wedstrijd als geheel werd door de fans gewaardeerd met een 7.10. Hieronder is de uitslag van de Man of the Match verkiezing van deze wedstrijd weergegeven. Achter elke spelersnaam staat tussen haakjes het aantal stemmen en de daarmee behaalde score voor het Man van de Wedstrijd klassement.

1. Jorrel Hato (27 -> 5,0)
2. Steven Berghuis (22 -> 4,0)
3. Kenneth Taylor (19 -> 3,0)
4. Chuba Akpom (9 -> 2,0)
5. Kristian Hlynsson (5 -> 1,0)
6. Anton Gaaei (4 -> 0,0)
7. Diant Ramaj (2 -> 0,0)
8. Carlos Forbs (1 -> 0,0)
8. Steven Bergwijn (1 -> 0,0)
10. Niemand (0 -> 0,0)
10. Victor Jensen (0 -> 0,0)
10. Charlie Setford (0 -> 0,0)
10. Jaydon Banel (0 -> 0,0)
10. Olivier Aertssen (0 -> 0,0)
10. Ar'Jany Martha (0 -> 0,0)
10. Mika Godts (0 -> 0,0)
10. Christian Rasmussen (0 -> 0,0)
10. Josip Šutalo (0 -> 0,0)
10. Francisco Conceição (0 -> 0,0)
10. Benjamin Tahirović (0 -> 0,0)
10. Gaston Avila (0 -> 0,0)
10. Kian Fitz-Jim (0 -> 0,0)
10. Amourricho van Axel Dongen (0 -> 0,0)
10. Silvano Vos (0 -> 0,0)
10. Remko Pasveer (0 -> 0,0)
10. Branco van den Boomen (0 -> 0,0)
10. Jorge Sanchez (0 -> 0,0)
10. Jakov Medić (0 -> 0,0)
10. Anass Salah-Eddine (0 -> 0,0)
10. Ahmetcan Kaplan (0 -> 0,0)
10. Jay Gorter (0 -> 0,0)
10. Brian Brobbey (0 -> 0,0)
10. Davy Klaassen (0 -> 0,0)
10. Owen Wijndal (0 -> 0,0)
10. Devyne Rensch (0 -> 0,0)
10. Gerónimo Rulli (0 -> 0,0)
10. Jurriën Timber (0 -> 0,0)
10. Edson Álvarez (0 -> 0,0)
10. Dusan Tadić (0 -> 0,0)
10. Daley Blind (0 -> 0,0)
10. Victor Jensen (0 -> 0,0)
10. Mohamed Daramy (0 -> 0,0)
10. Calvin Bassey (0 -> 0,0)
10. Sontje Hansen (0 -> 0,0)
10. Youri Regeer (0 -> 0,0)
10. Anass Salah-Eddine (0 -> 0,0)
10. Lorenzo Lucca (0 -> 0,0)
10. Florian Grillitsch (0 -> 0,0)
10. Mohammed Kudus (0 -> 0,0)
10. Maarten Stekelenburg (0 -> 0,0)
10. Perr Schuurs (0 -> 0,0)
10. Sean Klaiber (0 -> 0,0)
10. Antony (0 -> 0,0)
10. Jay Gorter (0 -> 0,0)
10. Mohamed Ihattaren (0 -> 0,0)
10. Naci Ünüvar (0 -> 0,0)
10. Youri Baas (0 -> 0,0)
10. Lisandro Magallán (0 -> 0,0)
10. Lucas Ocampos (0 -> 0,0)
10. Sivert Mannsverk (0 -> 0,0)
10. Borna Sosa (0 -> 0,0)
10. Georges Mikautadze (0 -> 0,0)


Voorbeschouwingen


Wat vind jij van de wedstrijd?

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Gebruik de links bovenin beeld om een loginnaam aan te maken danwel in te loggen.


9 maanden geleden (gewijzigd)
Ik ben geen fan van vrouwenvoetbal maar vraag mij wel af waarom er op deze site niks geplaatst word over hun CL avontuur e.d??
Voor Ajax Vitesse durf ik geen voorspelling te doen. Het slechtste Ajax ooit.
+5/-0

 
9 maanden geleden
Vroeg ik me ook af . Wel nieuws als het Ned 11 heeft gespeeld, maar niets over ons dames team dat toch CL speelt! En het damesteam is toch ook onderdeel van ons Ajax
+4/-1

9 maanden geleden
Kan zaterdag weer alle kanten op met dit Ajax
+2/-0

9 maanden geleden
Ramaj - Rensch, Medic, Hato, Sosa - Vos, Berghuis, Taylor - Bergweijn, Akpom, Forbs

3-0
Akpom *3
+2/-0

9 maanden geleden
Wat een schande die akpom met nr 10 shirt. Nog nooit zo'n technisch slechte speler gezien in dat shirt van ajax. Kan deze gozer echt niet uitstaan wat een gedrocht. Kan niey wachten tot hij weg is.
+1/-5

 
9 maanden geleden
Haha, zo lang hij elke wedstrijd blijft scoren kan ik daar wel mee leven.
+4/-0

9 maanden geleden
Ik heb pas kunnen kijken vanaf minuut 40. Dat Vitesse laatst staat is wel te zien. Echter de credits voor Ajax vandaag. Gezien het voetbal van Ajax tot op dit moment moet je het nog wel doen. Best wel tevreden over vanavond en Ajax bleef wel voetballen tot het eindsignaal en dat is weleens anders geweest. Als Ajax soms wat slimmer had gespeeld en nauwkeuriger , hadden het zelfs dubbele cijfers kunnen zijn.
+8/-0