Transparent
Inloggen
Sluiten

WedstrijdenEffectief Brighton straft slordig Ajax af en neemt de punten mee naar Engeland


Tijdstip
9 november 2023
Stadion
Johan Cruijff ArenA
Gelegenheid
Europa League
Televisiezender
Veronica


Effectief Brighton straft slordig Ajax af en neemt de punten mee naar Engeland; image source: Pro Shots

Foto: Pro Shots

Effectief Brighton straft slordig Ajax af en neemt de punten mee naar Engeland

Ajax heeft vanavond met 0-2 verloren van Brighton & Hove Albion, Ansu Fati en Adingra maakten de goals. Hierdoor staat Ajax nog steeds met 2 punten onderaan in groep B en wordt het bereiken van de volgende ronde een lastig verhaal.

Ajax begonnen met 2 andere spelers en 3 andere posities tegen Brighton. Van den Boomen was afwezig wegens een knieblessure en Martha werd rust gegund na 2 wedstrijden achter elkaar.
Silvano Vos verving van den Boomen op het middenveld, Hato stond linksback en Rensch stond centraal naast Šutalo.
Na 3 minuten was het eerste schot van Berghuis, die recht in de handen van Verbruggen schoot na naar binnen te zijn gekomen. Bij een poging tot het blokken van het schot blesseerde routinier James Milner zich aan Engelse zijde. Hij kon niet verder en dus een snelle wissel aan de kant van Brighton.
Gilmour kwam in het veld voor de oud-speler van Liverpool.
Silvano Vos hielp Brighton in het zadel. Na 14 minuten probeerde de middenvelder de bal naar Hato te spelen, maar deed dat veel te zacht. Adingra veroverde de bal en speelde Ansu Fati aan die vrij door kon lopen en Ramaj in de verre hoek klopte en Brighton & Hove Albion op 0-1 zette.
Tot drie keer toe werd er in de Johan Cruijff ArenA geschreeuwd om een penalty. 2 x vanwege vermeend hands en een keer werd Brobbey door Dunk lomp tegen de grond gewerkt, maar Dabanovic en de VAR wilden in geen van de gevallen denken aan een penalty.
Vlak voor rust kwam Adingra na een combinatie met Ansu Fati vrij voor de goal en schoot in de korte hoek, maar Ramaj redde met zijn voet.
In de rust 1 wissel aan Ajax kant. Chuba Akpom kwam in het veld voor Kenneth Taylor.
De eerste kans na de rust was voor Brighton, maar na een slalom schoot Joao Pedro in het zijnet.
2 minuten later kreeg Ansu Fati alle ruimte en omgekeerd als bij de 0-1 bediende hij nu Adingra die in de 53e minuut de 0-2 maakte.
Berghuis kreeg na iets meer dan een uur spelen een kans op de 1-2, maar zijn schot van buiten de zestien op aangeven van Brobbey werd geblokt. Een paar minuten later creëerden Akpom en Forbs een kans voor Brobbey waar de spits zijn voet niet goed tegenaan kreeg. Achteraf was het ook buitenspel geweest.
Met nog iets meer dan een kwartier te gaan bracht Van ’t Schip zijn vierde wissel. Silvano Vos ging eruit en Benjamin Tahirović kwam hem aflossen.
In de 74e minuut leek Ajax dichterbij te komen, maar de bal van Brobbey ging er net niet in. Via beide palen ging de bal er niet in toen Brobbey uithaalde na een voorzet van Forbs.
De laatste wissel was Georges Mikautadze die in het veld kwam voor Devyne Rensch.
10 minuten voor tijd kreeg Akpom een grote kans, maar hij schoot recht op de vuisten van Bart Verbruggen. Mikautadze gaf nog een knappe steekbal op Forbs, maar de rappe buitenspeler kwam niet tot een schot dat Brighton tot zorgen wekte.
En zo eindigde de wedstrijd in dezelfde wedstrijd als in Engeland en wordt het voor Ajax nog heel lastig om door te gaan in de Europa League.


Bergwijn: "Op dit niveau worden dergelijke fouten direct afgestraft"

Bergwijn gaf aan dat verliezen natuurlijk altijd klote is: “De eerste helft hebben we goed gevoetbald, maar op dit niveau worden dergelijke fouten direct afgestraft. Dat is jammer. De tweede goal stappen we een keer niet goed door en dat wordt dan ook direct afgestraft. Ik denk dat die momenten beslissend zijn. Ik denk dat Brighton niet heel gevaarlijk was en dat wij zeker een goal verdiend hadden. Ik denk dat we vandaag meer moed hebben getoond aan de bal en dat was ook de opdracht van de trainer.”

Hierna ging het over de invloed van de nieuwe trainer John van ’t Schip. Over wat de aanvoerder ervan merkte zei hij: “Ik denk een heel goed gevoel. Hij creëert een goede sfeer. De afgelopen wedstijden zie je dat al, maar vandaag kunnen we het niet in een goed resultaat omzetten.“

Tot slot de aanvoerder over de Europese kansen: “Ik houd altijd hoop. Zolang we nog ergens voor kunnen spelen blijf ik hoop houden.”


Van 't Schip: "Je wordt afgestraft op persoonlijke fouten"

John van 't Schip blikte als volgt terug op de wedstrijd: "Ik heb gezien dat we het Brighton heel moeilijk hebben gemaakt. Hierdoor schoten ze veel ballen weg, omdat we de druk erop hadden. Ze kwamen niet tot hun normale opbouw, wat onze verdienste is geweest. In die fase hebben we een aantal keer geschoten, maar de echte power ontbrak. Als je dan 0-1 achter komt door onnodig balverlies, dat zij genadeloos afstraffen. Daarna weet je dat zij met die voorsprong nog relaxter kunnen zijn. De tweede helft beginnen we niet heel sterk en dan valt die tweede goal al heel gauw. Maar ik denk dat erna wel een wedstrijd van proberen te maken en dat we wel een goal hadden verdiend. We hebben een paar goede kansen gekregen om het spannend te maken, maar helaas is dat niet gebeurd."

In de rust wisselde van 't Schip Taylor voor Akpom, waardoor Ajax al een stuk aanvallender leek te gaan staan. De trainer lichtte toe wat de gedachte hierachter was: "In principe om Kristian (Hlynsson) iets meer teruggetrokken zou spelen en Akpom meer naast Brobbey zou komen te spelen. Daardoor zou Silvano (Vos) met Rensch de druk erop kunnen houden. Dat probeerden we, maar dan is het wel belangrijk dat je goed blijft staan. Je weet dat zij daar dan juist gebruik van kunnen maken. Tot het einde zijn we blijven knokken en we hadden een goaltje verdiend. We wisten dat het een lastige wedstrijd zou worden, maar we hebben hele goed dingen gezien. Je wordt afgestraft op persoonlijke fouten."


Brobbey: "Van Hecke trok me wel vaak naar beneden"

Brian Brobbey zat het vandaag niet mee, zo gaf hij aan voor de camera: "Ik schoot de bal op de paal en hij rolt maar over de lijn. Dit was het moment, maar uiteindelijk zit het niet mee. Ik speelde vandaag wel goede duels, ik was goed en sterk aan de bal en probeerde de derde man te vinden."

Zijn tegenstander Jean Paul van Hecke kent hij goed van Jong Oranje en Brobbey vond het mooie duels. De spits zei verder: "Hij trok me wel vaak naar beneden. In de catacomben zag ik hem ook al met de scheidsrechter praten. Hij is een slimme jongen en hij kan dat goed. Bij Jong Oranje als hij dat voor ons doet is het wel lekker."


Vos: "Het is even rot, maar het is een leermoment voor mij"

Silvano Vos kwam aanhinken na de wedstrijd. De middenvelder lichtte dit als volgt toe: "Ik heb last van mijn knie. Dat heb ik al een tijdje en nu is het erger geworden. Tijdens de wedstrijd liep het op en nu loop ik mank. Maar als je speelt wordt je beoordeeld als fitte speler. Vandaag had ik een mindere dag en ben ik niet de Silvano Vos die ik altijd ben. Op dit niveau wordt dat altijd afgestraft. Het is een leermoment. De boys hebben me opgevangen en het publiek bleef er gelukkig achter staan."

Over het moment van de 0-1 baalde de middenvelder zichtbaar. Vos legde uit hoe hij dat moment beleefde: "Ik kreeg de bal ingespeeld en ik wilde hem naar Hato spelen. Ik had alleen niet gekeken en hier wordt het gelijk afgestraft. Sinds die pass ging het bergafwaarts. Je staat in de basis van de Europa League. Het is even rot, maar het is een leermoment voor mij."


Veltman: "Ik heb vandaag wel een beter Ajax gezien"

Veltman was voor het eerst sinds zijn afscheid weer terug in de ArenA. Hoe hij dat vond legde hij als volgt uit: "Mooi. Ik denk voor Brighton als prachtig, maar voor mij heel speciaal. Het is best gek. Je zit in een hotel waar je normaal altijd langsreed. Je komt in het stadion, waar je dan avond ervoor traint. Normaal doen we dat niet en vliegen we op de wedstrijddag. Het was mooi om je heen te kijken en alle medewerkers en vrijwilligers weer te zien waarmee je gewerkt hebt. Ik hoorde ook een paar keer van de tribune dat ik in het verkeerde shirt stond. Ik voelde me heel welkom hier.

Over de 0-2 overwinning zelf zei de oud-Ajacied: "De eerste helft hadden beide teams moeite om in hun spel te komen en daar was niet veel aan. De tweede helft was beter. Zij gingen natuurlijk drukken en wij scoren op een goed moment de 0-2. Zij kregen nog een paar goede kansen, maar uiteindelijk hebben we het goed gedaan. Ik heb vandaag wel een beter Ajax gezien. Twee weken terug zaten ze niet in een goede flow. Maar nu zag je dat ze meer gingen drukken en daar hebben ze ook de kwaliteiten voor. Nu ze meer vertrouwen hebben, zorgde dat ook voor problemen bij ons."


Karakteristieken

Uitslag: 0-2 (0-1)

Doelpuntenmakers:

Goal
0-1 Fati ('14)
Goal
0-2 Adingra ('53)
Scheidsrechter
Dabanovic (Mon)
Toeschouwers
0 toeschouwers

Kaarten:

Kaart
Brighton & Hove Albion: Joao Pedro ('33)
Kaart
Brighton & Hove Albion: Van Hecke ('69)

Opstelling Ajax

Steven BergwijnBrian BrobbeySteven Berghuis


Kenneth TaylorKristian HlynssonSilvano Vos


Devyne RenschJorrel HatoJosip ŠutaloAnton Gaaei


Diant Ramaj

Wissels:

'46 Chuba Akpom voor Kenneth Taylor
'57 Borna Sosa voor Anton Gaaei
'57 Carlos Forbs voor Kristian Hlynsson
'73 Benjamin Tahirović voor Silvano Vos
'78 Georges Mikautadze voor Devyne Rensch


Opstelling Brighton & Hove Albion

Joao Pedro


MiltomaGrossFatiDahoudAdingra


VeltmanDunkVan HeckeMilner


Verbruggen

Wissels:

'8 Gilmour voor Milner
'46 Julio voor Dunk
'65 Estupinan voor Dahoud
'65 Ferguson voor Fati
'77 Baleba voor Estupinan


Pool

De ruststand en uitslag van deze wedstrijd is door geen van de deelnemers aan de Pool goed voorspeld.

De top vijftien:

  Score Voorspelling
 5 1-2 (0-1)
 5 1-2 (0-1)
 5 1-2 (0-1)
 4 0-3 (0-2)
 3 1-2 (1-1)
 3 1-2 (1-1)
 3 1-2 (1-1)
 3 1-3 (1-2)
 3 2-2 (0-1)
10  3 0-1 (0-0)
11  3 2-4 (1-2)
12  2 2-1 (0-1)
13  2 1-3 (1-0)
14  2 1-1 (0-1)
15  2 1-1 (0-1)

Bekijk ook het algemeen klassement in de Pool.


Man van de Wedstrijd

De wedstrijd als geheel werd door de fans gewaardeerd met een 5.29. Hieronder is de uitslag van de Man of the Match verkiezing van deze wedstrijd weergegeven. Achter elke spelersnaam staat tussen haakjes het aantal stemmen en de daarmee behaalde score voor het Man van de Wedstrijd klassement.

1. Brian Brobbey (28 -> 5,0)
2. Josip Šutalo (18 -> 4,0)
3. Steven Berghuis (11 -> 2,5)
3. Jorrel Hato (11 -> 2,5)
5. Devyne Rensch (7 -> 1,0)
6. Steven Bergwijn (5 -> 0,0)
7. Niemand (4 -> 0,0)
7. Chuba Akpom (4 -> 0,0)
7. Anton Gaaei (4 -> 0,0)
10. Diant Ramaj (3 -> 0,0)
10. Kristian Hlynsson (3 -> 0,0)
10. Georges Mikautadze (3 -> 0,0)
13. Gerónimo Rulli (2 -> 0,0)
14. Mika Godts (1 -> 0,0)
14. Borna Sosa (1 -> 0,0)
16. Victor Jensen (0 -> 0,0)
16. Charlie Setford (0 -> 0,0)
16. Jaydon Banel (0 -> 0,0)
16. Olivier Aertssen (0 -> 0,0)
16. Ar'Jany Martha (0 -> 0,0)
16. Christian Rasmussen (0 -> 0,0)
16. Francisco Conceição (0 -> 0,0)
16. Benjamin Tahirović (0 -> 0,0)
16. Gaston Avila (0 -> 0,0)
16. Kian Fitz-Jim (0 -> 0,0)
16. Amourricho van Axel Dongen (0 -> 0,0)
16. Silvano Vos (0 -> 0,0)
16. Remko Pasveer (0 -> 0,0)
16. Branco van den Boomen (0 -> 0,0)
16. Jorge Sanchez (0 -> 0,0)
16. Jakov Medić (0 -> 0,0)
16. Anass Salah-Eddine (0 -> 0,0)
16. Ahmetcan Kaplan (0 -> 0,0)
16. Jay Gorter (0 -> 0,0)
16. Carlos Forbs (0 -> 0,0)
16. Kenneth Taylor (0 -> 0,0)
16. Davy Klaassen (0 -> 0,0)
16. Owen Wijndal (0 -> 0,0)
16. Jurriën Timber (0 -> 0,0)
16. Edson Álvarez (0 -> 0,0)
16. Dusan Tadić (0 -> 0,0)
16. Daley Blind (0 -> 0,0)
16. Victor Jensen (0 -> 0,0)
16. Mohamed Daramy (0 -> 0,0)
16. Calvin Bassey (0 -> 0,0)
16. Sontje Hansen (0 -> 0,0)
16. Youri Regeer (0 -> 0,0)
16. Anass Salah-Eddine (0 -> 0,0)
16. Lorenzo Lucca (0 -> 0,0)
16. Florian Grillitsch (0 -> 0,0)
16. Mohammed Kudus (0 -> 0,0)
16. Maarten Stekelenburg (0 -> 0,0)
16. Perr Schuurs (0 -> 0,0)
16. Sean Klaiber (0 -> 0,0)
16. Antony (0 -> 0,0)
16. Jay Gorter (0 -> 0,0)
16. Mohamed Ihattaren (0 -> 0,0)
16. Naci Ünüvar (0 -> 0,0)
16. Youri Baas (0 -> 0,0)
16. Lisandro Magallán (0 -> 0,0)
16. Lucas Ocampos (0 -> 0,0)
16. Sivert Mannsverk (0 -> 0,0)


Voorbeschouwingen


Wat vind jij van de wedstrijd?

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Gebruik de links bovenin beeld om een loginnaam aan te maken danwel in te loggen.


9 maanden geleden
Hopelijk verwachten zij een wedstrijd zoals vorige keer en dat 30% balbezit ons doel is. Dan kunnen we een aardige verrassing uit de hoge hoed toveren.
+2/-0

 
9 maanden geleden
Ik denk dat Veltman Ajax nog wel een beetje volgt...
+1/-0

 
9 maanden geleden
Die wil gewoon dat wij winnen, joh. Geen zorgen.
+1/-1

9 maanden geleden
Mooie test dit.
Akpom op 10, Berghuis rechtsbuiten 's.v.p
+2/-0

 
9 maanden geleden (gewijzigd)
Het elftal begint onder Van 't Schip meer vorm te krijgen.
Het is jammer dat Vd Boomen nu er niet bij is, ik pleit voor Vos als vervanger. Of Berghuis naar het middenveld en Forbs als rechterspits.
Akpom op 10 valt te overwegen maar Hlynsson kan me ook wel bekoren.

Voor komende wedstijden zou ik per wedstrijd bekijken of Taylor, of Vos te laten spelen.
+3/-0

9 maanden geleden
Ik hoop vooral op een prachtige sfeer vanavond. Arena-debuut van mijn zoontje vanavond (toch de reden dat je aan kinderen begint 😅⚽)
+7/-0

 
9 maanden geleden
Wat leuk, ik weet nog begin dit jaar mijn ventje de trap oplopend en dan het gras zien, onbetaalbaar. Heel veel plezier.
+5/-0

 
9 maanden geleden
Veel plezier man! Een mooie overwinning maakt dit moment alleen maar specialer!
+3/-0

9 maanden geleden
Ramaj-Rensch-Sutalo-Hato-Sosa-Vos-Taylor-Akpom-Berhuis-Brobbey-Bergwijn.
+2/-0

9 maanden geleden (gewijzigd)
Jammer dat van den Boonen geblesseerd is , heeft een behoorlijke pass in zijn voeten en heeft inzicht. Ik zou hem graag wat wedstrijden achter elkaar willen zien spelen , zeker tegen de betere tegenstander. Ik ben vanavond vooral benieuwd naar het middenvel. Taylor brengt in alle opzicht veel te weinig en Hylnsonn is nog te licht. Het middenveld wordt in mijn ogen een aardige puzzel. Het middenveld moet toch de verbinding zijn tussen verdediging en aanval
+2/-0

9 maanden geleden (gewijzigd)
Ik ben bang dat als we vanavond "des Ajax" gaan spelen het een kansloze afslachting wordt. Brighton heeft het moeilijk de laatste tijd omdat ploegen massaal inzakken en hun het spel laten maken. Lekker vrijuit aanvallen is het grootste cadeau dat je ze kunt geven.
+1/-0

 
9 maanden geleden (gewijzigd)
Schippie heeft je gehoord. Met een rechtsback op links zal er weinig aanval in zitten. De hoge hoed! Update: of staat Hato links? We wachten het af.
+1/-0

9 maanden geleden
De hele voorhoede en Taylor wisselen maar
+1/-0

 
9 maanden geleden
Brobbey werkt hard, Berghuis probeert tenminste nog iets. Bergwijn weer compleet onzichtbaar.
+2/-0

9 maanden geleden (gewijzigd)
Ik word zo moe van dat gebrei bij ons. Alsof het verplicht is om eerst vijftien passes op de helft van de tegenstander te geven voordat er op doel geschoten mag worden.

Nee dan Brighton. Onderschepping, diep, goal. Zoals wij tegen Real.

Ik zou zeggen dat we creativiteit missen, maar nog meer missen we spelers die bet lef hebben om creatief te denken. Veel teveel systeempoppetjes.
+4/-0

9 maanden geleden
Ik zie twee zeer matige teams, worstelend met zichzelf. Opbouw is tergend traag , tikkie breed, tikkie naar achter, geen beweging. Uitermate slordig spel, niet doortastend genoeg en we komen wederom achter door een enorme persoonlijke blunder. Helaas ( waar ik al bang voor ) is in mijn ogen het middenveld de zwakste schakel. Waarbij ik echt niet snap dat Taylor weer een basisplaats krijgt. We hebben niet een kans maar dan ook echt niet een kans gecreeerd. We komen amper bij de zestien. Het moet 100% beter in de tweede helft.
+3/-0

9 maanden geleden
Lekker mee sjokken Vos…. Man man.
+1/-0

9 maanden geleden
Nou we kunnen het wel weer vergeten, als je de goals zo makkelijk weggeeft. Hier is geen kruid tegen opgewassen. Alles loopt naar achteren , niemand grijpt in
+2/-0

9 maanden geleden
We hebben gewoon waardeloze backs echt triest om te zien.
Bergwijn kan het alleen tegen het rechterrijtje eredivisie
+2/-2

 
9 maanden geleden
Als we een wat sterker middenveld zouden hebben, zou de verdediging wat meer ontlast kunnen worden, maar van het middenveld gaat nul, nul uit. Geen goede omschakeling naar achter en geen creativiteit of goede voortzetting naar voren.
+4/-0

9 maanden geleden
Je gaat kijken tegen beter weten in maar er staat gewoon geen kwaliteit meer op het veld.
Het gaat jaren duren voor we weer een beetje fatsoenlijk voetbal gaan zien.
+3/-1

9 maanden geleden (gewijzigd)
Het was niet goed, maar we moeten het ook weer niet overdrijven. We moeten nog wat sleutelen en afstemmen maar dan moet het toch wel te doen zijn om de Eredivisie-wedstrijden tot de winterstop te winnen. Momenteel hebben we gewoon niets in Europa te zoeken. Misschien sleep je er nog Conference League uit maar ik vraag me eerlijk gezegd af of we daar zin in moeten hebben.
+6/-1

9 maanden geleden
Ik vind niet dat er overdreven wordt. We spelen niet tegen Arsenal, City of Liverpool he. We spelen thuis en verliezen met 0-2.

We komen in elke linie kwaliteit te kort. Ja, we gaan nog wel wedstrijden tot de winterstop winnen, maar dat is toch niet wat we als Ajax nastreven...
+3/-0

 
9 maanden geleden
Je kunt nastreven wat je wil, maar je moet wel realistisch zijn. Ik geef je nu bijvoorbeeld al op een briefje dat we uit bij Marseille ook verliezen. Dit Ajax is - zeker tot de winterstop - niet klaar voor deze wedstrijden. Het nastreven zal hier weinig verschil in maken.
+1/-0

 
9 maanden geleden
Mijn verwachtingen heb ik allang bijgesteld, maar je wil op een gegeven moment patronen gaan zien, vastigheid, automatismen, een systeem, etc. Maar ik vind, na 3 trainers, dat dat er te weinig is.
Zelfs met deze selectie kan je bepaalde automatismen inbouwen, dat zie ik niet. Ook het wisselbeleid vind ik niet best van van 't schip. Op een gegeven moment speel je met: Berghuis, Brobbey, Bergwijn, Forbs, Akpom, Mikautadze..dan is de balans ook ver te zoeken in je elftal.
+1/-0

 
9 maanden geleden
Dit was inderdaad niet de beste wedstrijd van Schip. Hopelijk trekt hij hier les uit. Verder zie ik zelf toch wel veel meer een plan en patronen dan voorheen. Paar poppetjes op de juiste plek zetten en het komt goed. Soort van goed. Relatief goed.
+2/-0

9 maanden geleden
Eerste uur weinig in de melk te brokkelen om echt aanspraak te maken op winst. Volgens Kees Jansma was na 60 minuten de wedstrijd al beslist en kreeg Ajax toen pas wat kansen. Ajax scoort niet, paar goeie kansen gehad, dus is uiteindelijk de wedstrijd wel beslist in het 1ste uur. Maar komt er een goal met het publiek erachter dan kan het een hele andere wedstrijd worden. Dus die vlieger gaat niet op Kees. Schip gaat ook niet zitten wachten tot het vanzelf beter gaat. Tijdig wisselen, erg positief
+2/-0

9 maanden geleden
Dit was een beter Ajax. Eerlijk gezegd geeft het hoop als je ziet dat de doelpunten zijn gevallen door persoonlijke fouten. Dat eerste tegendoelpunt was onnodig. Ook tegen Twente wordt dat direct afgestraft. Maar zulke fouten passen wel bij jonge spelers.

Terwijl wij niet lijken te weten welke trainer wij moeten aanstellen, wint BodoGlimp vrolijk en overtuigend van Besiktas. Just saying
+2/-0