Transparent
Inloggen
Sluiten

WedstrijdenAjax gaat teleurstellend met 2-0 ten onder tegen Brighton Hove & Albion


Tijdstip
26 oktober 2023
Stadion
Brighton & Hove Albion Stadium
Gelegenheid
Europa League
Televisiezender
Veronica


Ajax gaat teleurstellend met 2-0 ten onder tegen Brighton Hove & Albion; image source: Pro Shots

Foto: Pro Shots

Ajax gaat teleurstellend met 2-0 ten onder tegen Brighton Hove & Albion

Ook de derde wedstrijd in de Europa League heeft Ajax niet kunnen winnen. Ook onder leiding van interim coach Hedwiges Maduro wist Ajax niet te overtuigen.

Het was de eerste wedstrijd na het ontslag van Maurice Steijn en de eerste wedstrijd van interim-trainer Hedwiges Maduro. De jongste Ajax trainer sinds Jan Wouters en de jongste Ajax trainer in deze eeuw. In tegenstelling tot de deceptie in Utrecht was een wissel te verwachten en vond er nog een extra aanpassing in de basis plaats. Diant Ramaj verving de geblesseerde Jay Gorter en Steven Berghuis stond in de basis in plaats van Kristian Hlynsson.

Al in de eerste minuut schreeuwde het publiek in Brighton om een penalty, maar Pedro ging te makkelijk naar de grond na een licht duwtje van Jorrel Hato. Het eerste kansje was voor diezelfde Pedro, maar het schot ging naast de goal van Ramaj. Na een slordigheidje van Forbs kon James Milner uithalen, maar het schot eindigde recht in de handen van Ramaj in de 20e minuut. Brighton kreeg na 25 minuten een vrije trap, maar het schot van Dunk ging via de muur naast.

Ajax bleek onder druk staan en Hato bracht met een korte terugspeelbal Ramaj in de problemen, maar de keeper wist de bal nog net tegen Pedro aan te schieten zodat het een achterbal wordt.

10 minuten voor rust kwam Pedro goed vrij en met een schot in de verre hoek hoopte hij Ramaj te passeren, maar de Duitse keeper bracht redding. Bij een voorzet uit de aanval hierna kwam hij enthousiast zijn goal uit gesprongen maar in plaats van de bal de vangen ging de bal gelukkig via een aanvaller achter de lijn voor een doeltrap. Een tegengoal leek onontkoombaar en 3 minuten voor de rust kwam Brighton Hove & Albion op 1-0. Mitoma werd weggestoken in de 16 en Šutalo liet de Japanner uithalen en Ramaj had moeite met het schot. Omdat de Duitser de bal niet goed wegwerkte kreeg João Pedro een kans uit de rebound die Sosa ook niet meer kon blokken.

Na de rust begon Ajax wat feller met Kristian Hlynsson ingevallen voor Forbs. In een aanval die Hlynsson en Berghuis samen opbouwden kwam laatstgenoemde in positie om vanaf rechts met zijn linkerbeen een voorzet te geven die via een been van een verdediger in de handen van Steele eindigde.

In plaats van dat Ajax gelijk maakte werd het al snel 2-0. 7 minuten in de tweede helft kwam via een aanval over rechts gaf Adingra een mooie steekpass op voormalig Barcelona speler Ansu Fati die met Šutalo nog voor zich de bal geplaatst in de verre hoek achter Ramaj plaatste.

De Spanjaard kreeg al snel een kans op zijn tweede goal toen Mitoma naar binnen kwam en Fati in stelling stelde, maar de bal ging net naast.

Steven Berghuis kon de marge bijna terugbrengen naar een, maar zijn schot in de 56e minuut eindigde op de paal. Na een kwartier spelen in de tweede helft mochten Steven Berghuis en Benjamin Tahirović naar de kant en hun vervangers waren Branco van den Boomen en Mika Godts.

Steven Bergwijn ging geblesseerd naar de kant. Silvano Vos kwam er voor het laatste kwartier in voor de aanvoerder en tegelijk verving Akpom Brian Brobbey.
Een paar minuten voor tijd kreeg Anton Gaaei nog veel ruimte om een voorzet te geven, maar de bal was illustratief voor Ajax de laatste tijd. Iets wat geen schot en geen voorzet genoemd kon worden ging ruim naar en over de goal van Steele. In de 90e minuut lonkte nog een uitbraak na balverlies van Brighton maar Taylor had te veel tijd nodig, zodat deze eerder onderschept kon worden en Hlynsson niet bereikt kon worden.


Maduro: "Het heeft met vertrouwen te maken en ik denk dat het probleem vooral daar ligt"

Interim trainer Hedwiges Maduro sprak vooral van een zuur gevoel. Maduro zei over de wedstrijd het volgende: "We hebben wel teamdiscipline getoond. We wisten dat Brighton goed aan de bal was en daarom hadden we een andere speelwijze gekozen en gingen we meer inzakken. Aan de bal waren we echter heel slordig, waardoor we er niet goed uit konden komen. De ruimtes waren wel compacter dan normaal, maar je speelt tegen een Brighton dat dat goed kan bespelen. Ze wachten tot je uitstapt en dan maken ze hun driehoekjes. We hebben het plan goed gevolgd, alleen je krijgt net voor rust een goal tegen. Zij weten dan dat je naar voren moet komen en dat willen zij juist. Daar zijn ze heel goed in."

Van een overklassing wilde de voormalig assistent van Steijn niet spreken, zijn reactie op de stelling was: "Overklassen is een groot woord. Brighton is goed aan de bal, maar wij hebben ook momenten gehad om vooruit te spelen. Maar dan kiezen we weer voor de bal achteruit. De tweede helft hebben we wel een goede opbouw gehad. Het heeft met vertrouwen te maken en ik denk dat het probleem vooral daar ligt."


Brobbey: "We hebben het lang vol gehouden, maar het is een verschil in kwaliteit"

Brian Brobbey sprak van een lastige wedstrijd in Engeland. De spits: "Ik denk dat we realistisch moeten blijven. Brighton is een van de best voetballende ploegen op dit moment. We hebben het lang vol gehouden, maar het is een verschil in kwaliteit. We stonden wel goed compact, maar je ziet hun kwaliteiten. Ze spelen er goed onderuit. We zakten denk ik wel te ver terug."

De spits werd ook naar mijn mening gevraagd over het ontslag van Maurice Steijn. Op de vraag of hij het ontslag terecht was, reageerde hij: "Op basis van de resultaten wel denk ik. We hadden 8 wedstrijden op rij niet gewonnen."


Taylor: "Ik denk dat ik meer een rol moet pakken dan ik nu doe"

Taylor sprak vooral over de kwaliteiten van Brighton die volgens hem goed en mooi voetbal spelen. Hij vulde aan met: "Uiteraard overheerst de teleurstelling, want we hebben weer niet gewonnen. We hebben bewust gekozen om lager te blijven in de opbouw, omdat zij een hele goed opbouw hebben van achteruit. Daarna proberen we ook de rust de houden als we de bal veroveren, waar we hem eerder snel naar voren schoten en gelijk balverlies hadden. We probeerden dan nu rust te houden en de bal terug te spelen, zodat we in balbezit bleven."

Ook werd de middenvelder gevraagd over wat hij ervaart van de verschillen tussen Steijn en Maduro, waarop hij antwoordde: "We hebben een goede samenwerking gehad met Maurice en ik ga hem ook echt niet afvallen. Vandaag hebben we met trainer Maduro iets anders geprobeerd door meer in te zakken. Tot de 2-0 ging het goed, maar daarna komen ze in hun spel en gaan ze lekker tikken."

Over zijn eigen vorm zei Taylor het volgende: "Ik denk dat ik zelf meer moet brengen en beter moet spelen. Vandaag hebben ik alles gegeven wat ik had en is het jammer dat ik het team niet heb kunnen helpen door het te bekronen met een goal of assist. Ik denk wel dat ik meer een rol moet pakken dan ik nu doe."


Karakteristieken

Uitslag: 2-0 (1-0)

Toeschouwers
0 toeschouwers

Kaarten: -


Opstelling Ajax

Steven BergwijnBrian BrobbeyCarlos Forbs


Kenneth TaylorSteven BerghuisBenjamin Tahirović


Borna SosaJorrel HatoJosip ŠutaloAnton Gaaei


Diant Ramaj

Wissels:

'46 Kristian Hlynsson voor Carlos Forbs
'60 Branco van den Boomen voor Benjamin Tahirović
'60 Mika Godts voor Steven Berghuis
'75 Chuba Akpom voor Steven Bergwijn
'75 Silvano Vos voor Brian Brobbey


Opstelling Brighton & Hove Albion

Joao PedroFatiMitoma


GilmourGrossAdingra


VeltmanVan HeckeDunkMilner


Steele

Wissels:

'64 Buoanotte voor Fati
'64 Baleba voor Gilmour
'75 Ferguson voor Joao Pedro
'85 Webster voor Van Hecke
'85 Dahoud voor Milner


Pool

De ruststand en uitslag van deze wedstrijd is door één van de deelnemers aan de Pool goed voorspeld.

De top vijftien:

  Score Voorspelling
 7 2-0 (1-0)
 5 2-1 (1-0)
 5 4-0 (1-0)
 5 2-1 (1-0)
 5 2-1 (1-0)
 5 2-1 (1-0)
 5 2-0 (0-0)
 4 3-0 (2-0)
 4 5-0 (3-0)
10  4 3-0 (2-0)
11  4 3-0 (2-0)
12  4 3-1 (1-0)
13  4 2-1 (2-0)
14  4 3-1 (1-0)
15  4 3-1 (1-0)

Bekijk ook het algemeen klassement in de Pool.


Man van de Wedstrijd

De wedstrijd als geheel werd door de fans gewaardeerd met een 3.92. Hieronder is de uitslag van de Man of the Match verkiezing van deze wedstrijd weergegeven. Achter elke spelersnaam staat tussen haakjes het aantal stemmen en de daarmee behaalde score voor het Man van de Wedstrijd klassement.

1. Jorrel Hato (18 -> 5,0)
2. Diant Ramaj (13 -> 4,0)
3. Steven Berghuis (10 -> 3,0)
4. Anton Gaaei (8 -> 2,0)
5. Niemand (7 -> 1,0)
6. Kristian Hlynsson (6 -> 0,0)
7. Branco van den Boomen (3 -> 0,0)
7. Brian Brobbey (3 -> 0,0)
9. Mika Godts (1 -> 0,0)
9. Gaston Avila (1 -> 0,0)
9. Steven Bergwijn (1 -> 0,0)
12. Victor Jensen (0 -> 0,0)
12. Charlie Setford (0 -> 0,0)
12. Jaydon Banel (0 -> 0,0)
12. Olivier Aertssen (0 -> 0,0)
12. Ar'Jany Martha (0 -> 0,0)
12. Christian Rasmussen (0 -> 0,0)
12. Josip Šutalo (0 -> 0,0)
12. Francisco Conceição (0 -> 0,0)
12. Benjamin Tahirović (0 -> 0,0)
12. Kian Fitz-Jim (0 -> 0,0)
12. Amourricho van Axel Dongen (0 -> 0,0)
12. Silvano Vos (0 -> 0,0)
12. Remko Pasveer (0 -> 0,0)
12. Jorge Sanchez (0 -> 0,0)
12. Jakov Medić (0 -> 0,0)
12. Anass Salah-Eddine (0 -> 0,0)
12. Ahmetcan Kaplan (0 -> 0,0)
12. Jay Gorter (0 -> 0,0)
12. Carlos Forbs (0 -> 0,0)
12. Chuba Akpom (0 -> 0,0)
12. Kenneth Taylor (0 -> 0,0)
12. Davy Klaassen (0 -> 0,0)
12. Owen Wijndal (0 -> 0,0)
12. Devyne Rensch (0 -> 0,0)
12. Gerónimo Rulli (0 -> 0,0)
12. Jurriën Timber (0 -> 0,0)
12. Edson Álvarez (0 -> 0,0)
12. Dusan Tadić (0 -> 0,0)
12. Daley Blind (0 -> 0,0)
12. Victor Jensen (0 -> 0,0)
12. Mohamed Daramy (0 -> 0,0)
12. Calvin Bassey (0 -> 0,0)
12. Sontje Hansen (0 -> 0,0)
12. Youri Regeer (0 -> 0,0)
12. Anass Salah-Eddine (0 -> 0,0)
12. Lorenzo Lucca (0 -> 0,0)
12. Florian Grillitsch (0 -> 0,0)
12. Mohammed Kudus (0 -> 0,0)
12. Maarten Stekelenburg (0 -> 0,0)
12. Perr Schuurs (0 -> 0,0)
12. Sean Klaiber (0 -> 0,0)
12. Antony (0 -> 0,0)
12. Jay Gorter (0 -> 0,0)
12. Mohamed Ihattaren (0 -> 0,0)
12. Naci Ünüvar (0 -> 0,0)
12. Youri Baas (0 -> 0,0)
12. Lisandro Magallán (0 -> 0,0)
12. Lucas Ocampos (0 -> 0,0)
12. Sivert Mannsverk (0 -> 0,0)
12. Borna Sosa (0 -> 0,0)
12. Georges Mikautadze (0 -> 0,0)


Voorbeschouwingen


Wat vind jij van de wedstrijd?

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Gebruik de links bovenin beeld om een loginnaam aan te maken danwel in te loggen.


9 maanden geleden
5-3-2 spelen en schade beperken.
Zondag zelfde recept.
+2/-0

9 maanden geleden
Europees gaat het nog wel aardig. Ik voorzie een gelijkspelletje.
+2/-0

9 maanden geleden
Ik zeg nooit zo snel iets over de opstelling maar nu wel.
Waarom Forbs passeren? Gaat de meeste dreiging vanuit.
Dan Berghuis gewoon naar het middenveld ipv Tahirovic.
En jawel, passeer Sutalo een keer en zet vd Boomen daar neer. Dan staat er naast Hato in ieder geval een speler met een redelijk goede pass.
+3/-0

 
9 maanden geleden
Het zijn momenteel allemaal weggooiers, maakt niks uit wie er speelt.
+2/-0

 
9 maanden geleden
Het mag allemaal dan wel niet het gewenste niveau zijn maar je moet er toch het beste van maken en eens wat nieuws uitproberen.
+3/-0

 
9 maanden geleden
Met je eens, met Taylor en Tahirovic heb je te weinig voetballend vermogen op middenveld. Ik verwacht ook weinig van de wedstrijd. Is al eens geopperd door Sardientje door Hato door te schuiven. Liefst zie ik deze opstelling een keer.
Gaaei - sutalo - avila - sosa
Vos berghuis Hato
Fors brobbey bergwijn
+1/-0

 
9 maanden geleden
Is dus niet gepasseerd, altijd die onnozele voorspellingen.. nu weten we het. Succes vnv. 1-3.
+1/-0

9 maanden geleden
Gorter- Sosa, Medic, Sutalo, Hato - Boomen, Vos, Berguis - Berweijn, Mikautadze, Forbs
+1/-0

 
9 maanden geleden
Gorter is geblesseerd en kan niet spelen.
Diant Ramaj gaat zijn Europees debuut maken voor Ajax.
+4/-0

9 maanden geleden
Ik ben benieuwd of de spelers bereid zijn een stapje extra te doen , of ze nu wel bereid zijn terug te sprinten ipv hun tegenstander maar te laten lopen en op een Slakkengangetje terug te komen. Als er echter net zo slordig en er individueel net zo nonchalant gespeeld blijft worden, er in een oude wijven tempo opgebouwd wordt waarbij ook daarbij de slordigheid hoogtij blijft vieren, kunnen we het vergeten
+2/-0

9 maanden geleden
Hoe slecht is vd Boomen wel niet als Taylor alles mag spelen.
+3/-0

9 maanden geleden
Volgens mij is Ajax al begonnen.
Oh nee het is AZ dat 1-4 achter staat.
+2/-0

9 maanden geleden
Ik had gehoopt op wat aanpassingen, zoals Bergwijn, Tahirovic, Sutalo, Gaaie, Taylor, Brobbey eruit....

Helaas.... laten we hopen op goede afloop
+1/-0

9 maanden geleden
Geen creativiteit, geen diepgang, balletje breed. Pijnlijk om te zien dat we de bal telkens meteen kwijt zijn en helemaal op eigen helft teruggedrongen worden.....
+3/-0

9 maanden geleden
Je moet schieten, anders kun je niet scoren.
+3/-0

9 maanden geleden
Het accent lag inderdaad ergens anders. Op de verdediging dus. Ik had ook niet anders verwacht. Tot aan de tegengoal lukte dat redelijk. Voetbaltechnisch houdt het niet over , de bal wordt weer zo makkelijk aan de tegenstander gegeven of maar blind naar voren gepeerd. Aanvallend misschien 2 keer bij de zestien geweest. Twee matige elftallen waarvan de Engelsen dan nog de minst slechtste zijn. Middenveld het slechtste gedeelte van dit Ajax. Geen creativiteit diepgang of mannetjesputters.
+2/-0

9 maanden geleden
Zo simpel weer uitgespeeld he , te triest voor woorden. Dit wordt zondag tegen PSV een afstraffing . In twee jaar tijd alles naar de kloten geholpen.
+2/-0

9 maanden geleden
Maduro mag ook direct oprotten. Bergwijn en Taylor weer laten staan terwijl ze echt 0,0 leveren.
+4/-2

9 maanden geleden
We worden van het kastje naar de muur gestuurd. Ze staan er bij en kijken erna. Wat een blamage
+2/-0

9 maanden geleden
Zie hier de teloorgang van wat eens een topclub heette te zijn. We zijn verworden tot een tobclub.
+4/-0

 
9 maanden geleden
Hoe kun je een club zo naar de klote laten gaan, ongelofelijk. Ik kan er met mijn verstand niet bij. Ik schaam me diep voor het amateurisme. Ik dacht dat we vorig jaar het dieptepunt qua aankopen wel bereikt hadden, maar dit slaat werkelijk alles. Van t Schip gaat het hiermee ook niet redden. Kunnen we die klote Duitser niet aanklagen? En alle betrokkenen leidinggevenden? Alle aankopen weer verkopen en opnieuw beginnen. Wat een blamage, dit doet pijn aan je hart.
+4/-0

9 maanden geleden
Bergwijn zogenaamd geblesseerd. Onze aanvoerder wil gewoon niet naar Eindhoven.
+4/-0

 
9 maanden geleden
Voor ons alleen maar positief, net als Gorter tekent hij hopelijk zijn eigen vonnis w.b. voetbal in het 1e van Ajax, weg ermee.
+2/-0

9 maanden geleden
Wat een slechte wedstrijd... slechts 2 schoten, slechts 32% balbezit, tegen een zeeeeer matige tegenstander. Aan alle kanten voorbij gelopen. Gelukkig deden ze na de 2-0 rustig aan.
+3/-0

9 maanden geleden
Omg sorry dat ik t zeg, maar Brobbey die Brighton een van de beste ploegen op dit moment noemt? Sorry jongen: Schaam je !
+5/-0

9 maanden geleden
Aub die Gaaei voortaan buiten de selectie houden.
+2/-0

 
9 maanden geleden
Heeft maandenlang 0,0 vertrouwen van de trainer gekregen, stond tegen de beste speler van de tegenstander en dan verwachten dat hij en het hele elftal met één volwaardige training ineens wonderen verrichten ...
+3/-1

9 maanden geleden
Een grote eer om eindelijk de hand te zien van het tactisch meesterbrein. Zelf was ik er niet opgekomen: alleen maar verdedigen. Goed, het werkte nu niet maar Bosz wordt tactisch ongetwijfeld volledig uit het water geblazen als we met 11 man voor de goal gaan liggen. Maduro als coach, wij waren erbij.
+3/-0

 
9 maanden geleden (gewijzigd)
Voor tegenstanders van Ajax werkt die tactiek anders vaak best aardig tegen ons :P
+1/-0

9 maanden geleden
Dat is ik dit ooit zou zeggen... maar is het niet slimmer om komend weekend niet op te dagen in Eindhoven? Dan wordt het slechts 3-0 reglementair... denk dat dat beter is dan we kunne verwachten als we wel spelen
+3/-0

9 maanden geleden
Zo lang Maduro,Taylor, Bergwijn, Sutalo, Tahirovic, Brobbey blijft opstellen winnen we niks.
+1/-0

9 maanden geleden
Ik heb geen enkel positieve verbetering gezien. Ik schat PSV nog beter in en vrees dat de tien tien tien door het stadion gaat galmen en dat we ingemaakt gaan worden en misschien wel eens op ons donder gaan krijgen met hele grote cijfers. Maduro gaat het niet redden als trainer. En john van t'Schip gaat het ook niet redden. Die stapt op als er prive iets is dan wel het niet goed gaat. Respect voor hem, want ik weet niet of ik het zou gaan proberen met al het leed dat hij heeft meegemaakt kortgeleden. Bovendien ben ik de texten niet vergeten die naar van Gaal werden geroepen toen zijn vrouw Truus net overleden was. Schande was dat. Kortom ik denk dat we voorlopig niet uit deze malaise komen. En we echt voor degradatie gaan spelen. Heel erg dat het huidig bestuuur mag aanblijven met deze resultaten. Ajax is uitgehold en leeggevreten door pluche geldwolven zonder gezond voetbal verstand.
+3/-1

 
9 maanden geleden
Dat Hendrinks en van Halst er nog zitten is bizar
+2/-0

 
9 maanden geleden
Niet alleen bizar , maar Gods geklaagd
+1/-0

9 maanden geleden (gewijzigd)
Boven het artikel staat “ Ajax gaat teleurstellend ten onder. Er is echter niets teleurstellends aan, maar gewoon verwacht. Mocht iemand denken dat het teleurstellend was dan zou dat betekenen dat er enige hoop of verwachting zou zijn op een beter resultaat. De afgelopen 2 jaar hebben we niet eens middelmaat aangekocht maar zelfs minder dan dat. Onder Overmars had ik al vraagtekens maar wat er de afgelopen 2 jaar is gepresteerd qua aankopen slaat echt alles. Vorig jaar Carte blanche gegeven aan Hamstra en de zaakwaarnemer van Schreuders dit jaar aan de Duitser met diamanten ogen. We worden geleid door bestuurders zonder enige voetbalkennis , zowel op aankopen als op voetbaltechnisch gebied. In 2 jaar is de club naar de kloten geholpen , door misplaatste arrogantie en mismanagement. Een Jan v Halst zou de deskundige man in de RVC moeten zijn met voetbalkennis, nou mooi niet , als voetballer van Ajax vond ik hem al een miskleun, en gezien zijn verleden bij andere clubs op bestuurlijk niveau heb ik aardig wat binnensmonds gevloekt en hield mijn hart vast. Nu is hij zelfs tijdelijk voorzitter. We zijn van club met aanzien verworden tot een club waar men medelijden mee heeft. En dat is de triestheid ten top. Dank je wel vd Sar, RVC, Hamstra en mistlintat , knap gedaan !
+3/-0

 
9 maanden geleden
Verstokte oude Ajacied, die ik ben! Schande van de voorhoede! Zo weinig passie en Gorter mag voorgoed weg! Er is niet tegen te boksen tegen deze zakkenvullers! Bergwijn, berghuis en Brobbey!! Ze moeten flink op hun donder krijgen en Ajax dat ze Bosz niet namen!! Kans gemist!!
+1/-0