Ajax speelt 2-2 en neemt slechts een punt mee uit Rotterdam bij Excelsior

19 augustus 2023
Van Donge & De Roo Stadion
ESPN

Ajax speelt 2-2 en neemt slechts een punt mee uit Rotterdam bij Excelsior; image source: Pro Shots

In een wedstrijd waarbij tot de blessuretijd van de eerste helft Ajax niets te vrezen had van Excelsior, werd er met 2-2 gelijk gespeeld in Rotterdam.
Brobbey zette Ajax op 0-1, maar in de blessuretijd van de eerste helft en vlak na rust gaf Ajax de voorsprong weg en was de ruststand 2-1 voor Excelsior. In de tweede helft wist Davy Klaassen 2-2 te maken en daar bleef het bij.

De eerste uitwedstrijd van het seizoen vond plaats in het Van Donge & De Roo Stadion van Excelsior, waarbij het de vraag was of het kunstgrasveld wel of niet gesproeid zou worden. Dit gebeurde wel, maar door de warmte was dit water al weer snel verdampt.

Ajax trad nog aan zonder Gaaei en Akpom, die nog niet speelgerechtigd waren. Beide spelers bekeken de wedstrijd vanaf de tribune. In vergelijking met de thuiswedstrijd tegen Heracles Almelo ontbrak de vorige week geblesseerd uitgevallen Rulli en nam Kenneth Taylor plaats op de bank. Net zoals vorige week werd Rulli vervangen door Jay Gorter. Rechts voorin vonden we Forbs in de basisopstelling, waaronder Kudus weer op het middenveld kwam te spelen.

In de 16e minuut bracht Bergwijn met een goede steekbal Brian Brobbey in een goede schotpositie, maar de bal werd recht op doelman van Gassel geschoten. De volgende kans was een knap afstandsschot van Benjamin Tahirović, maar de Bosniër schoot hem net iets te hoog.

Na 25 minuten kwam Ajax op voorsprong. Een slordige terugspeelbal van Horemans werd niet goed verwerkt door Seymor, waardoor Forbs kon blokken. De bal kwam terecht bij Brian Brobbey die van Gassel de verkeerde kant op stuurde voor de 0-1.

Excelsior kwam bijna direct op gelijke hoogte na slordigheid van Rensch, maar Lamprou wist geen doel te treffen. Een kleine tien minuten voor de rust lonkte de tweede Amsterdamse goal. Na terugleggen van Brobbey schoot Kudus, maar werd de bal van de lijn gehaald.

De tweede Amsterdamse goal leek nog te vallen voor de rust. Wederom was het Brobbey die doel trof na een goede steekbal van Tahirović, maar de VAR merkte op dat Brobbey buitenspel stond en de goal werd afgekeurd.
Waar de rust bereikt leek te gaan worden met een 0-1 voorsprong, kwam Excelsior in hun eerste echte aanval op 1-1 in de eerste minuut van de blessuretijd. Nadat Ajax al even werd teruggedrongen kon Zagre voorgeven vanaf de achterlijn en Horemans schoof de bal in de goal. Brobbey kreeg nog een kans om toch met een voorsprong te gaan rusten, maar van Gassel lag in de weg.

In de rust kwam Owen Wijndal in het veld voor Anass Salah-Eddine.

Binnen 3 minuten na rust bewees Jakov Medic Ajax een slechte dienst door de bal tegen Lamprou aan te schieten in de eigen 16. De bal kwam bij Agrafiotis die Gorter voor passeerde en Excelsior op een 2-1 voorsprong zette.
Een minuut of 5 na de 2-1 werd Tahirovic in stelling gebracht, maar ondanks een mooi schot met buitenkant rechts ging de bal langs de verkeerde kant van de paal. Twee minuten later een ouderwetse aanval waarbij Wijndal was opgekomen een goede voorzet gaf, maar Brobbey de bal naast de goal kopte.

Rond het uur een dubbele wissel bij Ajax. Forbs en van den Boomen gingen naar de kant voor Davy Klaassen en Kenneth Taylor.

Ajax ging op jacht naar de gelijkmaker, maar Excelsior wist stand te houden. Al zij het soms met kunst en vliegwerk. In de 68e minuut stuurde Taylor Brobbey weg, maar wist Zagre vlak voor de doellijn te voorkomen dat Kudus de bal binnen schoot.

Maar de manier waarop de 2-2 er wel kwam, was uit een goede aanval. Kudus speelde na de wissel rechts voorin en met zijn linkerbeen gaf hij een scherpe voorzet waaruit Klaassen de gelijkmaker scoorde.

Klaasen scoorde 10 minuten later bijna zijn tweede, maar van Gassel stond weer paraat. Een minuut later volgde nog een schot van captain Bergwijn, maar weer eindigde de bal in de handschoenen van de Excelsior doelman. Via Hato kwam Excelsior via Sanchez Fernandes nog bijna weer op voorsprong, maar de bal belandde in het zijnet. Na een laatste slot offensief, waarbij vooral veel verkeerde keuzes werden gemaakt floot Higler af en was het eerste puntverlies van het seizoen helaas al een feit.

Steijn: "Je moet hier veel zakelijker verdedigen en dan win je de wedstrijd met 0-2"

Na afloop gaf Maurice Steijn zijn eerste reactie tegenover ESPN:
"Teleurstelling is wat in je opkomt, want je wilt voor het kampioenschap mee spelen en je verliest 2 dure punten in de tweede wedstrijd van het seizoen, en onnodig. Het is een terugkerend patroon dat we heel veel kansen missen en ook te makkelijk doelpunten weggeven. Je moet hier veel zakelijker verdedigen en dan win je de wedstrijd met 0-2."

Het volgende onderwerp betrof Brian Brobbey en zijn rendement. Vincent Schildkamp vroeg of Maurice Steijn dit monitort en hier zorgvuldige afwegingen over maakt. Steijn over Brobbey: "Hij maakt er een en de ander is net op het randje buitenspel. Ik ben in ieder geval blij dat hij daar wel veel staat in die positie, maar met zulke kansen moet het rendement omhoog. Daar is hij zichzelf ook wel van bewust."

Brobbey: "Die kans moet ik er gewoon inkoppen, dat is simpel"

Brian Brobbey werd gevraagd met wat voor gevoel hij na de wedstrijd voor de camera stond. De spits reageerde: "Natuurlijk met een zielig gevoel. Het was een lastige wedstrijd, we wisten dat ze gingen inzakken. Dat maak het alleen maar moeilijker voor onszelf."

Brobbey erkende zelf ook dat zijn rendement omhoog moest en dat zijn kopballen beter moeten. Hij zei hierover: "Ik creëer mijn eigen kansen en dan is het aan mij om het af te maken. Die kans moet ik er gewoon inkoppen, dat is simpel."

Klaassen: "Het is het begin van het seizoen en er zijn veel nieuwe gezichten, dus dan is het logisch dat niet alles perfect gaat"

Man of the match werd Davy Klaassen. De middenvelder viel in en zorgde voor de gelijkmaker.

Door ESPN werd Klaassen gevraagde wat vandaag typerend was voor deze wedstrijd. De middenvelder gaf het volgende aan: "Teleurstellend is wat het is. Vooral dat we niet spelen en creëren hoe wij het willen. We willen een betere afstemming en doen nu veel dingen op individuele kwaliteiten. We willen daarmee dan tegenstanders kapot kunnen spelen."

Vervolgens werd Klaassen gevraagd waar hij verbeterpunten ziet, zeker als je het eerste uur van de bank bekijkt. Klaassen hierover: "Op heel veel punten kan het beter. Het is het begin van het seizoen en er zijn veel nieuwe gezichten, dus dan is het logisch dat niet alles perfect gaat. Maar dat is wel wat je nastreeft en dat maakt het teleurstellend."

Tot slot ging het nog over het perspectief en of zijn volledige focus op Ajax ligt? Klaassen wilde hier niet al te veel over zeggen, maar gaf aan: "Als ik erin kom wil ik hard mijn best doen. Nu ben ik gewoon bij Ajax en geef ik alles. Zo is het en het is nooit anders geweest. Je weet nooit wat er gebeurd. Eerst de focus op Ajax."

15  1 0-2 (0-1)

De wedstrijd als geheel werd door de fans gewaardeerd met een 5.39. Hieronder is de uitslag van de Man of the Match verkiezing van deze wedstrijd weergegeven. Achter elke spelersnaam staat tussen haakjes het aantal stemmen en de daarmee behaalde score voor het Man van de Wedstrijd klassement.

11. Charlie Setford (0 -> 0,0)
11. Amourricho van Axel Dongen (0 -> 0,0)

9 maanden geleden
Ik ben erg benieuwd, de aankopen van afgelopen week zullen we nog wel niet te zien zijn, maar ik ben benieuwd of de andere aankopen die vorige week een goede indruk achterlieten het hoopvolle spel kunnen voortzetten. Hopelijk kunnen andere spelers zich hier aan optrekken !
+3/-0

Ze moeten niet denken dat ze er al zijn na de 4-1 tegen Heracles. Ik hoop dat de toegenomen strijd voor basisplaatsen dankzij de nieuwe aankopen in ieder geval voor meer motivatie zorgt.
+2/-0

Klote kunstgras. Gelukkig laatste seizoen.
+3/-1

Kan nog steeds het laatste jaar zijn als het meezit met degradaties en promoties.
+3/-0

Is Sanchez nou al weg? Anders Rensch links en Sanchez rechts? Zo slecht vindt ik Sanchez niet en Rensch heb ik zijn beste wedstrijden op links zien spelen.
Ik ben vast de enige die het nog ziet zitten in Sanchez...
+3/-0

En de enige die het nog ziet zitten in Rensch.
In de jeugd een prima speler maar heeft het in 1 nog nooit laten zien.
En dat veinzen van blessures wanneer het lastig wordt is om moe van te worden.
+4/-0

Debuut (in de basisopstelling) voor Forbs en Kudus op 10. Heb er zin in.
+1/-0

Totaal schandalig en onverantwoord zo n droog plastic kunstgrasveld.
+1/-0

Kudus is onzichtbaar op tien en beide backs zijn zwaar onder niveau. Elke diepte bal is een gevaar.
+3/-0

Medic/Hato staan goed achterin. Rensch erger ik mij kapot aan, wat een nonchalante houding en wat speelt die slecht weer. Salah Edine kan niet beter, gewoom afscheid van nemen.
Vd Boomen speelt lekker alles snel naar voren, Tahirovic en Kudus ongelukkig en onzichtbaar. Voorhoede werkt hard vooral Bergwijn. Forbs is het broertje van Bolt, wat is die snel. Zet veel druk.
Verder dit potje schadevrij doorkomen. Drama veld!!
+3/-0

Die Bergwijn bij de 1 1, doet helemaal niks laar die man zo inschieten.
+2/-0

Rensch is echt een drama, maar bij de 1-1 wat doet Gorter daar, ga gewoon met je handen vooruit naar de bal man.
+4/-0

Solide (als in, zeker niet goed of meer, maar je bent duidelijk de bovenliggende partij) eerste helft, waarbij je jezelf tekort doet qua stand (Kudus komt net niet uit, Brobbey buitenspel, keeper die bal van Brobbey net genoeg van richting veranderd). Uitblinkers Van den Boomen, Tahirovic en Brobbey. Kudus vrijwel onzichtbaar door onwennigheid op 10 of misschien met zijn hoofd bij andere zaken? Doorgaan op de ingeslagen weg en dan moet je die wedstrijd kunnen winnen.
+1/-1

Ziooals we bij de 1-1 staan echt niet, wat een chaos en niemand die ingrijpt.
+3/-0

En un momento dado (geschorst)
Ga nou es lekker voetballen Ajax, come on!!!
+1/-0

in min 46 het zwakke punt van Kudus balverlies waaruit het doelpunt uiteindelijk komt (blunder van Medic tuurlijk). maar oorzaak en gevolg. We gaan de bietenbrug op.
+4/-0

Ik heb de eerste helft opgenomen en moet nog terugkijken. Ik heb nu 3 minuten live van de tweede helft gezien en vraag nu al af waar ik naar zit te kijken. In de eerste twee minuten al 3 x slordig balverlies en nu ongelooflijk gepruts in de verdediging. Lachwekkend gewoon
+4/-0

9 maanden geleden (gewijzigd)
Nog zo’n makke bij Ajax , spelers die honderd procent kansen om zeep helpen en dat heeft niet alleen met pech te maken! En dan nu 2 wissels die klaar staan die nul comma nul creativiteit inbrengen en allebei al sinds vorig seizoen niets maar dan ook niets klaar spelen.
+3/-0

En wat te denken van ASE die niet kan maar wel wil er uit halen en Wijndal er voor in de plek die niet kan én niet wil. Loopt al sinds de voorbereiding constant te lachen als het fout gaat. Geeft er geen ene f*ck om.
+2/-0

Dit word een waardeloos kutseizoen.
+4/-2

El nico dat is een beetje erg overdreven vind ik. Straks als anton gaaei en gaston vila die nog gekocht word en sutalo er nog bij os en akpom zal ajax echt wel beter gaan worden. Maar nu is het inderdaad slecht brobbey is geen goede spits.
+4/-1

Maar dit is wel goed gedaan van Kudus en Klaassen.
+2/-0

Kudus toch maar vanaf rechts want op 10 is een gevaar bij balverlies.
+3/-0

Handelingssnelheid en opbouw is veel te traag, ondanks alles genoeg kansen, maar buiten doeltreffendheid ontbeert het Ajax ook aan voetbalintelligentie. Alles maar willen blijven combineren door een overvol midden, verkeerde keuzes etc.
+5/-0

Echt tsjonge tsjonge. Wat een prutsers. Onnodig puntenverlies nu al ! Ad hoc voetbal en gebaseerd op toeval
+6/-0

Wat een kansloze vertoning.
Maar goed zal wel weer te negatief zijn.
Dit is de slechtste selectie sinds 15 jaar.
+4/-5

enorme disbalans in dit elftal. Beide backs zijn niet Ajax waardig en het middenveld is te traag. Ook Bergwijn teveel naar binnen te voetballend. Kudus een enorm risico op middenveld dus verbannen naar de rechterkant. Brobbey mist weer teveel.
+4/-0

Drama
Dit moet snel beter gaan anders
gaat het seizoen als een nachtkaars uit en is het feest in 010 en Eindhoven
+3/-0

Echt een verrassing is dit natuurlijk niet. We wisten allemaal dat je met deze selectie niet ver komt. De enige (nu ijdele) hoop was dat we de eerste wedstrijden door zouden komen zodat we in september alle transfers hebben afgerond en hopelijk een beetje op elkaar ingespeeld raken. Dat had met de kansen vandaag natuurlijk ook moeten lukken... maar het is niet gelukt.

Verder blijft het hetzelfde. We gaan er op z'n vroegst pas staan in september en welke keuze Steijn ook maakt, en of het nu mee of tegen zit, daar doe je niets aan.
+1/-0

Oke dit was niet goed. Er worden ontzettend veel kansen gemist en dat is gedeeltelijk kwaliteit. Maar het is ook weer niet overdreven slecht. Het zit ook al geruime tijd niet echt mee bij Ajax. Ooit waren wij lucky Ajax, De laatste anderhalf jaar denk ik meer aan unlucky. Werkelijk elke bal valt net verkeerd. Als je deze wedstrijd met 5-1 wint is er niemand die zegt dat het geflatteerd is. De fout van Medic is het gevolg dat hij niet gewend is op deze manier op te bouwen en daardoor te lang wacht. Maar verdedigen kan hij en de rest komt nog wel. Waar ik wel mijn twijfels over heb, is Brobbey. Die mist wel heel veel kansen. Misschien is dit vertrouwen, misschien kwaliteit. Daarentegen laat Hato zich wel van de positieve kant zien. Vandaag ook weer zonder enige twijfel de beste man op het veld.
+4/-1

Zeker weten meastro en hopelijk verast anton gaaei ook en gaston avila die nog moet komen en natuurlijk sutalo.
+1/-0

open/sluit de onderstaande quote:

... hopelijk verast anton gaaei ...

Krijgt elke speler tegenwoordig een vlammenwerper van Sven als ze het contract komen tekenen? :D
+2/-0

Kampioen wordt je tegen de kleintjes... Tsja, als je van Excelsior niet kan winnen is het seizoen wel snel gedaan zo.

Wijndal en Rensch NOOIT meer opstellen, die hebben alweer laten zien dat ze zelfs tegen Excelsior er niks van bakken.

En wat moet je nou nog met Kudus? Briljant en bereslecht in één wedstrijd. Hij gaat toch weg, dus laat hem er ook maar uit.

Blij voor Klaassen dat hij weer een doelpunt meepakt en bijna de winnende erin schoot.
We hebben nog een lange weg te gaan, ben bang dat de gifbeker nog lang niet leeg is. Misschien komt de bodem van die beker eindelijk in zicht tegen Ludogarets???
+3/-0

Dan is er nog niets aan de hand. Excelsior is geen kleintje. die staan derde.
+2/-0

Stein gaat het niet redden, van de 7 aankopen is er 1 functioneel. Brobby levert nog steeds geen trainings arbeid en levert geen prestaties, ik zeg exit. En dan die van Halst net als altijd veel praatjes maar van voetbal heeft hij nog steeds geen verstand. Goede aankopen? en Ajax doet hiet goed?, hahaha,ja natuurlijk 2-2 tegen Excelcior, Brobby zat gisteren nog om 2300h aan de snaps met zn familie. Deze jongen heeft de mentaliteit van lik mn vestje. Vertelde dat ze toch wel wonnen, excelcior stelde niets voor en nu Brobbie 2-2 en je mist 2 kansen voor open doel en legt drie keer niet af terwijl je dit wel moet doen...Mislintat is de grootste miskoop van Ajax. Mijn voorspelling is dat Ajax gaat eindigen als 5de dit jaar. Ajax is verworden tot een suptopper met een suptoptrainer en raad van commisarissen. Van Halst is overal weg gestuurd en uitgekotst en deze man zit nu bij Ajax in het bestuur en heeft het hoogste salaris en bonustraject van alle bestuurders. SCHANDALIG!!!!
+1/-2

Als Ajax zijnde weet je al jaren dat het kunstgras onder deze temperaturen nog slechter dan slecht is. En dan toch op 80% zo'n wedstrijd in gaan ipv op 120%.
Maar los van dat, het is pure middelmaat tot slecht.
Ajax mag blij zijn als ze na 5 wedstrijden op 6 punten staan.
Zucht
+2/-0

Mijn kritiek op Steijn is dat hij Medic eraf heeft gehaald. Had hij niet moeten doen. Geef die jonge de kans om te herstellen. Zo'n jonge zal er alles aan doen om het recht te zetten, misschien wel met weer een mooi zondags schot.

Gorter speelde gewoon een goede pot. Die doet wat hem wordt verteld. Van achteren opbouwen. Hij staat ook goed valt mij op, waardoor hij mogelijkheden van de tegenstander teniet doet.

Dat eerste tegendoelpunt overkomt je puur omdat je je medespelers nog niet kent. Dit gebeurd niet als Ajax straks ingespeeld is.

Brobbey heeft inderdaad weer kansen laten liggen, maar hij zit er dicht tegenaan.

De linksback positie is vrij zwak inderdaad. De beste actie kwam van Wijndal, met een prachtige bal op Brobbey. Dat was een 100% kans. Maar brobbey timed het verkeerd. Hij dook een fractie te laat, waardoor hij die bal schamde.
+2/-0

Pawelkazmynski (geschorst)
Wstyd! Ajax stracił dwa nudne gole, ale Feyenoord wciąż nie wygrał. Medic to dobry zakup, to że pochodzi z 2 Bundesligi nic nie znaczy. Znam około 10 drużyn z 2. Bundesligi, z którymi przeciętne kluby Eredivisie by nie wygrały. Eredivisie to nie poziom Bundesligi
+2/-0

Voor wie net als ik het Pools niet machtig is, even een vertaling: "Schande! Ajax verloor met twee saaie goals, maar Feyenoord won nog steeds niet. Medic is een goede aankoop, het feit dat hij uit de 2 Bundesliga komt betekent niets. Ik ken wel 10 ploegen uit de 2. Bundesliga waar een gemiddelde Eredivisieclub niet van zou winnen. De Eredivisie is niet het niveau van de Bundesliga."