Een voetbalteam samenstellen: een gok of een kunst?
Dit artikel is een commerciële partnerbijdrage.
17 september 2024 12:29
Foto: Pexels.com
Een voetbalteam samenstellen, is een kunst die verder gaat dan alleen het kiezen van wat op papier de beste spelers zijn. Het is een complex proces waarin clubs als Ajax zorgvuldig moeten balanceren tussen talent, ervaring, teamchemie en toekomstperspectief. En natuurlijk moet men ook rekening houden met budgettaire beperkingen en de wensen van spelers en managers. Net zoals bij elke beslissing in het voetbal, blijft er altijd een element van risico en onzekerheid aanwezig. Wat dit betreft, is het altijd een beetje gokken. Soms pakt een gok goed uit en ontstaat er chemie tussen de spelers, en andere keren pakt het minder goed uit en kennen we een snertseizoen.
De jongere generatie van 1995
Een van de bekendste Ajax-voorbeelden van een gok die goed uitpakte, vinden we in het seizoen 1994-1995. Onder leiding van Louis van Gaal koos de club ervoor om grotendeels te vertrouwen op de ploeg die het vorige jaar goed had gepresteerd. Daarnaast vertrouwde men op jongeren die de overstap maakten vanuit de jeugd, zoals Patrick Kluivert en Michael Reiziger. Met een beperkt aantal aanwinsten vatte Ajax de competitie aan, terwijl PSV voor ruim 25 miljoen gulden aan nieuwe spelers had gekocht. Het had onder meer ene Ronaldo gecontracteerd.
Toch pakte deze gok uitzonderlijk goed uit. Ajax werd kampioen zonder maar één wedstrijd te verliezen en dat terwijl een jonkie als Michael Reiziger alle reguliere speelminuten meespeelde. Die andere jongeling, Patrick Kluivert, werd zelfs topscorer van Ajax. Nog memorabeler was misschien wel de Champions League-winst. Wie kan zich niet de karatetrap van Van Gaal in de finale herinneren?
Risico's beperken: de Ajax-manier
Hoewel het samenstellen van een team altijd een gok blijft, heeft Ajax door de jaren heen geleerd om deze risico's zoveel mogelijk te beperken. Diversificatie is daarbij belangrijk. Het doet een beetje denken aan online roulette: daar zet je ook niet alles in op één cijfer. Ajax bouwt zijn teams op met een mix van jeugdige energie en ervaring, van thuis opgegroeide talenten tot slimme aankopen. Hierdoor is de club minder kwetsbaar als één speler niet presteert zoals verwacht, omdat er altijd anderen zijn die kunnen bijspringen.
Dit doet Ajax door slim te scouten, te investeren in de jeugdopleiding en een sterke clubcultuur te creëren waarin talent zich kan ontwikkelen. De scouting van Ajax is wereldwijd befaamd en richt zich op het ontdekken van jonge spelers die passen bij de speelstijl en filosofie van de club. Hierdoor kan Ajax vaak spelers aantrekken die niet alleen getalenteerd zijn, maar die ook de potentie hebben om zich te ontwikkelen tot voetballers van wereldklasse.
Focus op de lange termijn
Een andere cruciale manier waarop Ajax de risico's probeert te beperken, is door zich te richten op de lange termijn. In plaats van te gokken op dure aankopen die zich al hebben bewezen en die snel succes moeten brengen, investeert de club in de ontwikkeling van talenten die zich over meerdere jaren kunnen bewijzen. De Johan Cruijff ArenA is niet alleen een stadion, maar ook een broedplaats voor talentontwikkeling, waar spelers de tijd en ruimte krijgen die ze nodig hebben om te groeien. Deze langetermijnvisie heeft Ajax niet alleen succes gebracht, maar heeft ook een solide financiële basis gelegd voor de toekomst.
Een beredeneerde gok
Hoewel Ajax uiterst zorgvuldig en strategisch te werk gaat bij het samenstellen van de teams, blijft er altijd een gokelement aanwezig. Het verschil tussen succes en falen kan soms flinterdun zijn. Zelfs de beste plannen kunnen niet altijd de onzekerheden van het voetbal overstijgen. Maar door slim te scouten, te investeren in jeugd en te diversifiëren, weet Ajax de risico's zo goed mogelijk te beperken. En dat heeft de club keer op keer terug naar de top gebracht.