Transparent
Inloggen
Sluiten

Alex Kroes wacht gigantische uitdaging deze zomer

21 mei 2024 11:32
Foto: Pro Shots

Alex Kroes wacht gigantische uitdaging deze zomer; image source: Pro Shots

Na het 2-2 gelijkspel tegen degradant Vitesse is er een einde gekomen aan het voor Ajax desastreus verlopen seizoen. Hoewel titulair technisch directeur Alex Kroes is geschrokken van de financiële staat van de club, is het van uitermate groot belang dat de Ajax-selectie terug in evenwicht wordt gebracht. De lijstjes met potentiële blijvers en vertrekkers liggen dan ook al klaar.

Ajax is er allereerst nog altijd van overtuigd dat Francesco Farioli de nieuwe trainer wordt. Ondanks interesse van Brighton en Bologna, moet er deze week een volledig akkoord komen met de Italiaanse trainer van OGC Nice. Net als Farioli zal ook vertrekkend hoofdtrainer John van 't Schip een bepalende rol krijgen in de samenstelling van de nieuwe selectie. De vraag is wel in hoeverre Alex Kroes aan verzoeken vanuit de nieuwe staf kan voldoen. Financieel lijkt Alex Kroes immers aan handen en voeten gebonden te zijn.

De nieuwe technisch directeur kan in tegenstelling tot de afgelopen jaren niet zomaar even honderd miljoen uit de kast trekken om nieuwe spelers te halen. Dat de balans in de selectie volledig is ontwricht wist hij wel, maar dat de club er financieel ook zo beroerd voorstond had hij niet verwacht. Dit voorjaar wordt dan ook het principe gehanteerd om eerst te verkopen om daarna pas te spenderen. Er moet dan echter wel voor veel geld worden verkocht, omdat er maar een relatief klein percentage kan worden geherinvesteerd.

De reden is bekend. Ondanks de vele forse uitgaven gleed Ajax dit seizoen ver af. De hoogmoed van de afgelopen jaren heeft ervoor gezorgd dat de club vele miljoenen leende bij de bank om aan de betalingsverplichtingen aan staf en spelers te kunnen blijven voldoen. Hoewel Ajax nog het nodige transfergeld tegoed heeft, zorgt dat er niet voor dat de club veel te spenderen heeft.

Juist met de spelers die nog enige waarde vertegenwoordigen, wil Alex Kroes nu het nieuwe Ajax op gaan bouwen. Keeper Diant Ramaj en eigen jeugd Jorrel Hato, Kenneth Taylor en Brian Brobbey worden eigenlijk gezien als onmisbaar in het opbouwproces van het nieuwe Ajax, maar dit zijn dus wel de spelers die de hoogste waarde vertegenwoordigen op de te verwachten transfersommen.

Steven Bergwijn lijkt in ieder geval te vertrekken. De aanvoerder beschouwde bij zijn aantreden in 2022 deze zomer als ideaal evaluatiemoment. Hij ziet ook dat het ook komend seizoen nog een enorme uitdaging gaat worden voor de prijzen mee te spelen. Hij heeft Alex Kroes, evenals Jordan Henderson, laten winnen open te staan voor een sportieve verbetering in bijvoorbeeld de Premier League, Bundesliga of de Primera Division, danwel een financiële klapper te maken in Qatar. Het tweetal drukt met hun salaris zwaar op de begroting van Ajax, dus een vertrek van de twee lijkt het meest voor de hand liggend.

De contracten van zowel Steven Berghuis als Devyne Rensch lopen na volgend seizoen af en voor hen geldt dus dat ze moeten verlengen, danwel de club achter zich moeten laten. Hierover is op moment van schrijven nog geen beslissing genomen en de toekomst van dit tweetal is dus nog ongewis.

Voor andere aanwinsten van afgelopen zomer Carlos Forbs, Chuba Akpom, Jakov Medic, Branco van den Boomen, Benjamin Tahirovic, Borna Sosa, Gaston Avila en Anton Gaaei is nog niet duidelijk wat er gaat gebeuren. Alex Kroes houdt er rekening mee een aantal van deze spelers met verlies te zullen verkopen, ook omdat hij niet tot augustus kan wachten met het verkopen. In principe zijn deze spelers allemaal te koop deze zomer. Eind juli wacht Ajax al de eerste voorronde voor de Europa League terwijl Farioli ook zo snel mogelijk patronen in zijn nieuw samen te stellen elftal in wil bouwen.

Ajax is in ieder geval niet van plan weer een compleet nieuw elftal te gaan kopen. Wie er dan wel gaan komen is nog niet duidelijk te zeggen zolang de financiele situatie van de Amsterdamse club niet dusdanig verbetert. Er staan Ajax de nodige uitdagingen te wachten deze zomer, zoveel is duidelijk.
Discussieer mee op de forums


Tags

kroes farioli gigantische spenderen aantreden akpom anton avila benjamin bepalende berghuis bergwijn beschouwde betalingsverplichtingen blijvers bologna boomen borna branco brighton brobbey bundesliga carlos chuba degradant desastreus diant division evaluatiemoment forbs francesco gaaei geherinvesteerd gleed hato henderson hoogmoed jakov jordan jorrel kast klapper leende liggend lijstjes medic nice ogc onmisbaar ontwricht opbouwproces patronen potentiele primera qatar ramaj rensch sosa tahirovic taylor tegoed titulair transfergeld verbetert vertrekkend vertrekkers vitesse voorjaar voorronde voorstond

Wat vind jij van dit nieuws?

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Gebruik de links bovenin beeld om een loginnaam aan te maken danwel in te loggen.


3 maanden geleden
Zeker weten dat Alex een uitdaging heeft. Ik hoorde in de wandelgangen al de naam van Ethan Mbappe .
+3/-0

3 maanden geleden (gewijzigd)
Logisch verhaal, gaat een zware dobber worden. Er was wel een ding waar ik even spontaan een wegtrekker van kreeg en dat was de aanduiding dat men Taylor als onmisbaar in het opbouwproces ziet.
Voor Taylor kunnen ze dus wel een goede prijs vangen en Taylor heeft als ik het heel positief uitdruk een 5 als cijfer voor zijn prestaties afgelopen jaar. Eigenlijk een 4,5 want die paar goede wedstrijden van hem werden zwaar onderuit gehaald door tig dramatische potten.
Als hij net als Bergwijn nog een miljoen of 25 kan opbrengen mag er van mij een strik om en ga ik ze persoonlijk op het vliegtuig zetten met een enkele reis.
De rest wat je wil verkopen zal all in ook nog een krappe miljoen of 50 kunnen opbrengen en dan heeft Kroes een mooi begin om mee te werken/kopen. Nog steeds niet genoeg om met Rotterdam en Eindhoven om de titel te kunnen strijden maar wel om ons weer te vermaken en dat zou een mooi begin zijn.
+6/-0

2 maanden geleden
Nu nog hopen dat de koekenbakkers die er nog zitten hem niet intern gaan tegenwerken om het tegenwerken.
+1/-0

2 maanden geleden
Het is toch bizar.
Twee jaar geleden was je het Bayern Munchen van Nederland.
Dan wacht je AD 1 1/2 jaar met het aantrekken van een nieuwe TD omdat hij het zelf (niet) kon doen.
Houdt uit rancune mensen weg of stuurt mensen weg en komt vervolgens met die rare Duitser aanzetten.
Hij heeft werkelijk in één jaar tijd alles naar de kloten geholpen.
+2/-0

2 maanden geleden
Duidelijk verhaal en nu zitten we in dezelfde positie als voorheen clubs als Psv en Feyenoord. Als je ziet wat Slot in 3 jaar tijd heeft gecreeerd met Feyenoord zullen we dus moeten beginnen met een goede trainer en zijn staf. Wim Jonk zou een fantastische trainer zijn, maar deze naam komt schijnbaar niet voor in de vocabulaire van Ajax. Hopelijk zal Farioli ons Ajax weer nieuw en succesvol leven inblazen.
+2/-0

2 maanden geleden
Dus er mogen spelers met ervaring (leeftijd 25+) vertrekken en de eerste namen die je nu hoort (Ethan Mbappe) zijn jong en relatief onervaren ....
Vraag me ook af waarom Mannsverk en Sutalo niet genoemd worden. Zouden die naast Ramaj wel goed bevonden zijn ? Denk dat als je voor Sutalo nog een koper kan vinden in Italie die een leuk bedrag wil geven (20 Mlj), je het maar gewoon moet doen.
+1/-1


Win met AjaxAjax E-zine

Meld je aan en ontvang elke week een vers Ajax E-zine in je mailbox met al het nieuws en achtergronden. Maar liefst 35.214 fans gingen je al voor.
Laatste nieuws


 
Stel hier in welk nieuws jij belangrijk vindt.Tagcloud

afserveren akpom berghuis bergwijn bertjek boerhout boomen branco brobbey chaotisch deadline elsimao farioli gaaei godts gooijer hato henderson jim kiki kroes leverkussen mislintat rensch rijkhoff sevic skimovic sutalo traore wilson